Mutlu bir iş hayatına sahip olmak isteyen herkes, yöneticisi ya da yöneticileri ile iyi bir iletişim kurmak zorundadır. Bu hem çalışanlar hem de kendi işinin patronu olanlar için böyledir. Çalışanlar kariyerinde yükselebilmek ve stressiz bir ortamda çalışabilmek için yöneticileriyle iyi geçinmek zorundayken, işverenler de başarılı olabilmek için iş ortakları ya da müşterileriyle iyi ilişkiler kurmak durumundadır. Anlayacağınız doğrudan olmasa bile herkesin bir yöneticisi vardır.
Peki, sizler birinin başarısında ya da başarısızlığında epey etkili olan yönetici-çalışan ilişkileri konusuna gereken önemi veriyor musunuz? Yoksa çoğu kişinin düştüğü hataya düşerek, yönetici-çalışan ilişkilerini görmezden mi geliyorsunuz? Belki de bu zamana kadar bir türlü istediğiniz başarıyı elde edememenizin en büyük nedeni yöneticilerinizle hep kötü ilişkiler içinde olmanızdır. Belki de yaptığınız işte gayet başarılı olmuşsunuzdur, ancak bu başarıyı yöneticinize doğru biçimde gösterememişsinizdir. Eğer bundan sonra yöneticinizle iyi ilişkiler kurarak başarınızın önündeki engellerden birini daha kaldırmak istiyorsanız, o zaman aşağıdaki önerilere kulak vermelisiniz. Çünkü hemen şimdi “yöneticiyle nasıl daha iyi iletişim kurulabilir?” sorusuna cevap vereceğiz.
İşte yöneticinizle daha iyi iletişim kurabilmek için dikkat etmeniz gerekenler:
Kişisel Düşünmeyin!
Yöneticinizin davranışlarını asla kişisel olarak algılamayın. Sonuçta karşınızda sizin gibi bir sürü insanla uğraşmak zorunda kalan meşgul biri olduğunu bilin. İşinizi yapmadığınızda size ters konuşuyor diye onu suçlamayın. Ya da size fazladan iş vermesini şahsi olarak algılamayın. Anlayacağınız, yöneticinizin davranışlarını kişisel olarak düşünmekten vazgeçin. Herkes gibi onun da işini iyi yapmaya çalışan biri olmak için uğraştığını artık anlayın. Nitekim olaylara kişisel bakmaktan vazgeçtiğiniz zaman, gerçekleri daha net görecek ve hatalarınızın farkına varacaksınız.
Eğer Bir Sorununuz Varsa Ne Olduğunu Bulun!
Yöneticinizle bir türlü anlaşamıyor olabilirsiniz ki bu gayet normal bir durumdur. Ancak çoğu kişinin yaşadığı bu durumdan kurtulmak da tamamen sizin elinizdedir. Eğer yöneticinizle sürekli bir anlaşmazlık içine düşüyorsanız, önceliğiniz aranızdaki sorunun ne olduğunu bulmaya odaklanmanızdır. Neden anlaşamadığınızı, fikirlerinizde ortak bir noktaya varamayışınızın nedenini ilk başta kendiniz düşünmeli, sonra bu düşüncelerinizi yöneticinizle paylaşmalısınız. Haksız olduğunuzu anladığınız noktaları değiştirmek için çaba harcayacağınızı belirtmeli, hatta aslında inanmadığınız; ama yöneticinizin ısrarcı olduğu görüşleri bile bazen kabul ederek yola devam etmeniz gerektiğini kabul etmelisiniz. Sonuçta öyle ya da böyle ortak bir karara varmanız gerektiğini kabul ettiğinizde işlerin yoluna girdiğini görecek, belki de şimdiye kadar neden böyle bir adım atmadığınız için kendinize kızacaksınız.
Olaylara Yöneticinizin Açısından Bakmaya Çalışın!
Yöneticinizle iletişim kurarken olaylara onun açısından bakmak için çaba harcayın. Örneğin, önünüze normalde sizin göreviniz olmayan bir iş verildiğinde soluğu yöneticinizin karşısında almadan önce bir düşünün. Bu işi yapabilir misiniz, neden size böyle bir vermiş olabilirler? Gibi soruları cevaplamaya çalışın. Çünkü hemen yöneticinizin karşısına geçer ve ona “bu benim işim değil” derseniz büyük ihtimalle olumsuz bir tepkiyle karşılaşırsınız. Aynı şekilde “bunu herkes yapabilir, neden ben, yaşanılanlarda benim payım yok” gibi cümleleri kurmadan önce de iki kez düşünmelisiniz. Aslında yapmanız gereken şey sadece birazcık empatidir.
Yöneticinizle iletişim kurmadan önce kendinizi onun yerine koyarsanız. İnanın bana kelimelerinizi çok daha özenle seçer, davranışlarınıza çok daha fazla dikkat edersiniz. Düşünsenize, karşınızda sorumluluk verdiğiniz bir çalışanınız var ve gözünüzün içine baka baka “bu benim görevim değil” diyor. Ya da “işi henüz bitiremedim, çünkü…” gibi cümleler kuruyor. Ne yaparsınız? Sanırım bu sözler karşısında çalışanınızın boynuna madalya falan takmazsınız, değil mi? Uzun lafın kısası; bazen kızsanız bile karşınızdaki kişinin de hesap vermesi gereken üstleri, ortakları ya da müşterileri olduğunu bilmeli, olaylara yalnızca kendi açınızdan bakmamalısınız.
Yöneticinizin Güvenini Sarsmayın!
Yöneticinizle gerçekten iyi bir iletişim kurmak istiyorsanız, her zaman dürüst olmalısınız. Size bir iş verildiğinde yapacağınızı söylüyorsanız, gerçekten dediğiniz zamanda işi teslim etmelisiniz. Eğer dediğiniz zamanda işi teslim etmezseniz, yöneticinizin güvenini sarsar ve belki de kariyerinizde yükselme şansınızı elinizden kaçırmış olursunuz. Bu nedenle verdiğiniz sözlere her zaman sadık kalmalı, karşınızdaki kişiyi hayal kırıklığına uğratmamalısınız. Yok ben işe sık sık geç kalırım, verdiğim sözlerde duramam, canım istemediğinde çalışmam diye düşünürseniz; o zaman hayatınız boyunca neden hiçbir işte dikiş tutturamadığınızı da merak etmemelisiniz.
Yöneticinizin Arkasından Konuşmayın!
Yaptığı bir harekete çok sinirlenmiş olsanız bile, asla onun hakkında sağda solda konuşmayın. Yerin kulağı vardır, sözünün doğruluğuna inanın ve söylediklerinizin onun kulağına gidebileceğini düşünüp öyle konuşun. Sadece sinirle edilmiş birkaç söz yüzünden işini kaybeden sayısız insan olduğunu unutmayın. Anlayacağınız, düşüncelerinizi ifade etme özgürlüğünüzü biraz olsun kısıtlayın ve yöneticinizin arkasından konuşmamayı prensip haline getirin. Emin olun, fikirlerinizi kendinize sakladığınız için hiçbir şey kaybetmeyeceksiniz.
Evet, bu temel noktalara dikkat ettiğiniz takdirde, yöneticinizle daha güçlü ve iyi ilişkiler kurabileceksiniz. Sonuçta iş hayatında başarılı olmak istiyorsanız, bazı düşüncelerinizi değiştirmeli ve hatalarınızın farkına varmak için çaba harcamalısınız. Zaten yukarıdaki maddeler de şimdiye kadar farkında olmadan yaptığınız hataları görebilmenize yardım edecek nitelikteler. Umarım siz de bu önerileri dikkate alır ve daha başarılı yönetici-çalışan ilişkileri kurabilirsiniz.