Tutumlu insanlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Onların para yönetimi konusunda hep başarılı olduklarını mı? Gereksiz yere harcama yapmayıp paralarının değerini bildiklerini mi? Evet, pek çoğunuzun tutumlu insanlar hakkında benzer şeyler düşündüğünden eminim. Sonuçta; tutumlu olmayı bir türlü başaramasanız da başkaları bir kuruşun bile hesabını yaparken siz düşüncesizce harcama yapmaya devam etseniz de parasının kıymetini bilen insanlar hakkında hep benzer fikirlere sahip olursunuz.
Bazen sinirlenip “sanki cebinde akrep var” dediğiniz kişileri içten içe kıskansanız da, yine de onların doğru olanı yaptığını bilirsiniz. Çünkü onlar iradelerine sahip olabilen ve harcama dürtülerine karşı koyabilen kanaatkar kişilerdir. İyi hoş böyle düşünüyorsunuz da tutumlu olmanın bazen kişiye fazlasıyla pahalıya mal olabildiğini de biliyor musunuz? Tamam tamam, tutumluluk ve pahalılığın aynı cümle içerisinde kullanılması kulağa biraz garip geliyor. Ancak hemen şimdi sizlere bu iki kavramın aslında ne kadar ilişkili olduklarından bahsedeceğim. Ve emin olun neden böyle söylediğimi çok ama çok iyi anlayacaksınız.
İşte tutumluluğun gerçekten pahalıya patladığını gösteren işaretler:
İndirimleri Takip Etmek için Gereksiz Yere Zaman Harcıyorsunuz!
Evet, sevgili tutumlular. Bu yaklaşımınızın size pahalıya patlamasının nedenlerinden bir tanesi indirimleri takip etmek için gereksiz yere zaman harcamanız. Çünkü vaktinizin çoğunu mağaza mağaza dolaşıp, indirimli ürünler bulabilmek için harcıyorsunuz. Bulunduğunuz civardaki bütün marketleri tek tek dolaşıp, ihtiyacınız olan ürünün en uygun fiyatlısını satın almaya çalışıyorsunuz. Sadece birkaç parça şey almak için pazara çıkıyor ve neredeyse günün tamamını tezgah tezgah dolaşarak heba ediyorsunuz. İşte bunlar gibi şeyler yaparak zamanınızı resmen boşa harcıyorsunuz. Oysaki dükkan dükkan dolaşmak, ucuzunu bulmak için sürekli araştırma yapmak yerine zamanınızı kazanç elde etmek için harcasanız, çok daha tutumlu davranmış olursunuz. Uzun lafın kısası; siz tutumlu olacağım diye vaktinizi yok yere harcayarak paranızı da harcadığınızın farkına varmıyorsunuz.
Kaliteyi Satın Almıyorsunuz!
Tutumlu olmanın size pahalıya patlamasının bir diğer nedeni de kaliteyi satın almamanız. Diğer bir deyişle; siz ucuza kaçmak için hep kalitesiz ürünler alma eğilimi gösteriyor ve bu eğiliminiz yüzünden de diğerlerinden daha fazla para harcama durumunda kalıyorsunuz. Mesela; fiyatı uygun diye belki de bir kereden fazla kullanmayacağınız ayakkabılar, kıyafetler satın alıyorsunuz. Kalitesi düşük ev eşyalarını tercih ederek yıl içinde birkaç kez mobilya değiştiriyorsunuz. Bilinmeyen markaların teknolojik aletlerini satın alıyor ve kısa süre sonra kullanılamaz hale gelen bu ürünler yüzünden tekrar tekrar harcama yapıyorsunuz. Kısacası; satın alımlarınızda ürünlerin yalnızca fiyatlarını düşündüğünüz için tutumlu değil tam tersine müsrif oluyorsunuz.
Pazarlık Yapma Olayını Abartıyorsunuz!
Evet, dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da bu. Çünkü siz tutumlu olacağım derken pazarlık yapma olayını fazlasıyla abartıyorsunuz. Pek çok yerden fiyat alıyor, bir sürü kişiyle pazarlık yapıyor ama yaptığınız pazarlıkların hiçbirinden memnun kalmadığınız için hep ortada kalıyorsunuz. Bir karara varamadığınız için önceden yapmış olduğunuz pazarlık fırsatlarını da kaybediyor, bu nedenle de daha çok para ödüyorsunuz. Daha açık olmak gerekirse şöyle söyleyebilirim.
Diyelim ki; herhangi bir şey satın alacaksınız ve önünüzde pazarlık yapabileceğiniz birkaç kişi var. Hepsiyle sıradan pazarlık yapıyorsunuz ve aslında ilk başta pazarlık yaptığını kişi size gayet uygun fiyat vermişken siz onun teklifini reddederek yola devam ediyorsunuz. Sonunda ilk kişiye geri döndüğünüzde ise başta kararlaştırdığınız pazarlık fiyatı yerine daha yükseğine razı olma durumunda kalıyorsunuz. Oysaki açgözlü davranmayıp, pazarlık yapma olayını o kadar abartmasaydınız çok daha akıllıca harcama yapmış olacaktınız. İşte bu nedenle de size şansınızı fazla zorlamamanızı ve önünüze çıkan fırsatları değerlendirmeyi öğrenmenizi öneriyorum.
Zorunlu Olan Harcamalardan Tasarruf Etmeye Çalışıyorsunuz!
Ne gibi zorunlu harcamalardan mı? Mesela; vergilerinizi zamanında yatırmıyor olabilirsiniz. Daha az doğalgaz faturası ödemek için kombinizi sürekli açıp kapatıyor olabilirsiniz. Aracınızın muayenesini zamanında yaptırmıyor veya sigorta ücretlerini yatırmıyor olabilirsiniz. İşte bu zorunlu harcamaları yapmadığınız için de sonra hep daha fazlasını ödemek zorunda kalıyorsunuz. Örneğin; muayenesi olmayan aracınızla trafiğe çıkıyor ve ceza ödüyorsunuz. Akan çatınızı tamir ettirmediğiniz için istemeye istemeye de olsa daha fazla masrafla karşılaşıyorsunuz. Ya da ne bileyim, sağlık sigortanızı düzenli olarak yatırmıyor ve tedavi olmak için çuvalla para harcıyorsunuz. Sonuç olarak; “tutumlu olayım, hiç para harcamayım” derken, bu yaklaşımınız yüzünden çok daha fazla masrafa giriyorsunuz.
Ucuz Diye Satın Aldığınız Ürünlerle Sağlığınızı Riske Ediyorsunuz!
Evet, tutumluluğun size pahalıya patladığını gösteren işaretlerden bir diğeri de bu! Çünkü siz ucuz diye satın aldığınız ürünlerle sağlığınızı riske ediyorsunuz. Mesela; normalden çok daha ucuz fiyata satılan gıda ürünleri gibi. İnternetten satılan gıda takviyeleri gibi. Bir doktora bile başvurmadan edinebildiğiniz ilaçlar gibi. İşte bu ürünleri tercih ettiğiniz için tutumlu davrandığınızı zannediyor ama beklenmedik sonuçlarla karşılaştığınızda da yaptığınızdan pişman oluyorsunuz. Yani yapmayın. Fiyatı uygun diye satın alım yapıp durduk yere sağlığınızı riske atmayın.
Tutumlu Olacağım Diye Hayattan Keyif Almayı Unutuyorsunuz!
Evet, tutumluluk elbette kişinin yararına olan bir şey! Ama her şeyde olduğu gibi bu konuda da işin dozunu kaçırmamak gerekiyor. Yani cebinizde gerçekten bir akrep varmış gibi davranır ve hayatınızı para tutma odaklı olarak geçirirseniz, yaşamdan hiçbir şekilde keyif alamazsınız. Hatta bu yaklaşımınız yüzünden etrafınızdaki insanları kaybedebilir ve kenara attığınız paralarla öylece bir başınıza kalabilirsiniz. Düşünsenize; eşinizin, arkadaşlarınızın ya da çocuklarınızın hiçbir isteğini yerine getirmiyorsunuz. Onların da sizin gibi tutumlu olmalarını bekliyor, çoğu zaman para harcamamak için ayağınızı kapıdan çıkarmak bile istemiyorsunuz. Kim böyle bir hayat yaşamak ister ki?
Sonuç olarak; tutumlu olma olayını abartıp hayatı kendinize ve sevdiklerinize zehir ederseniz, cebinizde duran paranızla öylece mutsuz bir hayatı sürdürmek zorunda kalacağınızı bilmelisiniz. Şayet bunu göze alıyorsanız, parayı mutluluğunuzdan ön planda tutmaya ve Varyemez Amca gibi davranmaya pekala devam edebilirsiniz. Ama yok parayı mutluluk için sadece bir araç olarak tanımlıyorsanız, o zaman da az önce konuştuklarımızı akınızdan çıkarmayın derim.