Başlığı gördünüz ve konu hemen ilginizi çekti, öyle değil mi? Çünkü siz de sık sık “aman, ne yapacağım, parayı mezara mı götüreceğim, yarın ne olacağımız belli değil, üç günlük dünya…” gibi şeyler söylüyorsunuz. Hayattan keyif almak için bugün kazandığınızı bugün yiyor, ertesi gün içinse “Allah kerim” diyorsunuz. Peki, benimsediğiniz bu yaklaşımla hata yaptığınızı biliyor musunuz?
Bütün bu dediklerimi görmezden geliyorsunuz çünkü olur olmaz şeylere para harcamak diğer seçeneğe göre kolay geliyor! Bu yüzden de “Paramı mezara mı götüreceğim” diyerek kendinizi avutuyorsunuz. Gözünüzde borç yapmak; yatırım, tasarruf ya da birikim yapmaya göre daha eğlenceli görünüyor değil mi? Bu nedenle de etrafınızda hep sizinle aynı yaklaşımda insanları bulunduruyorsunuz. Zira birilerinin size hatanızı göstermesini, harcamalarınız konusunda uyarmasını zerre istemiyorsunuz. Ve bu seçimlerinizle bir kez daha hata yapıyorsunuz. İsterseniz, aşağıdaki başlıkları inceleyerek daha ne kadar çok hatanız olduğunu açık ve net biçimde görebilirsiniz. Diğer bir ifadeyle; hata silsilenizle hemen tanışabilirsiniz.
Dürtüsel Alışverişlerden Kaçınmamak!
Yolunuzda ilerlerken vitrinde gördüğünüz ürünün cazibesine kapılıyor ve bir anda kendinizi kasada ödeme yapmayı beklerken buluyorsunuz. Bilgisayar başında çalışırken gelen indirim mailiyle işi gücü bırakıyor ve hemen favori alışveriş sitenize göz atmaya başlıyorsunuz. Birkaç parça ürün için markete girmişken eve gittiğinizde poşetlerde gereksiz onlarca şey olduğunu görüyorsunuz. Çünkü siz alışverişlerinizde mantığınızı değil dürtülerinizi kullanıyorsunuz. Bir şey satın alırken önceliğiniz ona ne kadar ihtiyaç duyduğunuz değil, onu kadar istediğiniz oluyor. Kısacası; parayı mezara götürmemek için dürtüsel alışverişlerden hiç ama hiç kaçınmıyorsunuz. Dürtüsel alışverişlerden kaçınmak için yapmanız gerekenleri bu yazımdan öğrenebilirsiniz.
Birikim Yapmamak için 5565 Tane Bahane Bulmak!
Para yönetimi konusunda başarılı olanlar için birikim yapmanın sayısız mantıklı nedeni vardır. Yani onlara “neden para biriktirmeliyim” diye sorsanız size anında onlarca şey söyleyebilirler. Ve yaptıkları şey yalnızca açıkça ortada duran gerçeği görmeleridir. Peki, bu noktada siz ne yapıyorsunuz? Birikim yapmak için değil de yapmamak için bir sürü bahane buluyor, üzerine bir de bu bahaneleri daha inandırıcı kılmak adına uğraş veriyorsunuz. Örnek vermek gerekirse;
Birikim yapmamak için “daha çok gencim, bu ay kenara para falan atamam, şimdi bir sürü ihtiyacım var, bu devirde para biriktirmek zaten mümkün değil, kazandığım 3 kuruş para, nesini biriktireyim…” gibi bahaneler üretiyorsunuz. Çünkü siz para biriktirmemek için söylenen bahanelerin arkasına sığınmaya alışmışsınız. Ama doğru olanı yapmak için kolayı değil zoru seçmeyi öğrenmelisiniz.
İlginizi Çekebilir: Küçük Miktardaki Birikimlerle Yatırım Yapılır mı?
Mutlu Olmak için Harcama Yapmak!
“Parayı mezara mı götüreceğim” diyenlerin sıklıkla yaptığı hatalardan bir diğeri de mutlu olmak için harcama yapmak! Çünkü onlar harcama yapmanın kendilerini mutlu edeceğine “yürekten” inanıyorlar. Canları mı sıkkın, koşa koşa alışveriş merkezlerine gidiyor, mağazaları talan ederek sözüm ona stres atıyorlar. Kötü bir iş günü mü geçiriyorlar, alışveriş sitelerinde cirit atarak kafa dağıtıyor, yüzde bilmem kaç indirim fırsatı buldukları için (her defasında yararlanacakları bir indirim fırsatı bulmayı da itinayla başarıyorlar) mutlu mesut online ödemelerini yapıyorlar. Ve alışveriş gerçekten mutlu ediyor mu sorusunu cevaplamaya hiç mi hiç uğraşmıyorlar. (Siz benim olayı üçüncü çoğul şahıs ekiyle anlattığıma aldanmayın. Zaten eminim hepiniz kendinizden bahsedildiğini bal gibi biliyorsunuz.)
Tavsiye İçerik: Mutlu Olmak için Yapmanız Değil de Yapmamanız Gerekenler
Kredi Kartını Bilinçsizce Kullanmak!
Paranız olmadığı halde istediğinizi almaktan hiç çekinmiyorsunuz. Çünkü cüzdanınızda her zaman yeterli limiti olan bir kredi kartınız var. Hatta limitiniz yetersiz olması bile dert değil! Zira bankanızla görüşerek limitinizi arttırmalarını talep ediyor ve istediğiniz şeye bir şekilde ulaşıyorsunuz. Küçük harcamalarınızdan tutun da büyüklerine, tek çekimlerden taksitli alışverişlerinize varana kadar her türlü harcamanızda kredi kartınızı kullanıyorsunuz. Maaşınızdan geriye fazla bir şey kalmadığı zamanlarda borcunuzun asgarisini ödüyor, diğer ay nasıl ödeme yapacağınızı aklınıza bile getirmiyorsunuz. Uzun lafın kısası; kredi kartınızı bilinçsizce kullanıyorsunuz. Kredi kartını bilinçli kullanmak için bilinmesi gerekenleri buradan öğrenebilirsiniz.
Emekliliği Aklına Bile Getirmemek!
“Ooo, emeklilik günlerini görmeye daha çok var, henüz 30’uma bile girmedim, hem 40 yaş dediğin nedir ki hala çok gencim…” ve benzeri cümleler size tanıdık geliyor değil mi? Elbette, geliyordur çünkü parayı mezara götürmeyi düşünmüyorsanız, emeklilik günlerini görmek için de daha çok zamanınız var demektir. Uzun lafın kısası siz emekliliği aklınıza bile getirmiyor ve bu kötü yaklaşımınızla güzel yarınlar yaşama fırsatını kaçırdığınızı anlamıyorsunuz. Dediğime inanmıyor musunuz? O zaman aşağıdaki soruları cevaplayın ve iyi bir emeklilik yaşayabilecek misiniz hemen şimdi öğrenin.
İnceleyin: İyi Bir Emeklilik Yaşamak için Hemen Şimdi Cevaplamanız Gereken Sorular
Parayı Doğru Şeyler için Harcamamak!
Son model arabalar, yüksek kira bedeli olan evler, marka kıyafetler, takılar, binlerce liralık telefonlar, hiç kullanılmayan eşyalar, alışveriş listesinde yer almayan gereksiz ürünler, lüks oteller… Kısacası; düşüncesizce para harcanan şeyler! Bahsettiklerimin size ne kadar tanıdık geldiğini biliyorum.
Çünkü paranızı mezara götürmemeye kararlı olan siz sevgili okurlarım, sürekli aynı hatayı yapıyorsunuz. Doğru şeylere para harcamak yerine hayatınıza neredeyse hiçbir şey katmayanlara harcama yapıyorsunuz. Cüzdanınızdaki hazineyi yaşamınızı iyileştirmek için kullanma yoluna gitmiyorsunuz. Yani siz sözde hayatın tadını çıkartırken aslında mutlu olacak pek bir şey yapmıyorsunuz. Ve inanın bana kötü yaklaşımınızla paranıza yazık ediyorsunuz.