Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Olmayan Parayla Birikim Yapma Yolları

Olmayan parayla birikim mi yapılır demeyin. Çünkü bunun için birçok kolay yol var. Aşağıdaki önerilere göz attığınızda çok daha iyi anlayacaksınız.
Olmayan Parayla Birikim Yapma Yolları
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Birçoğumuz cebimizdeki para bittiği zaman, bir dahaki sefere daha dikkatli harcamalar yapacağımıza söz veririz. Ama cebimize tekrardan para girdiği zaman verdiğimiz sözü hemen unutur ve yine parasız kalırız. Aynı şekilde ipin ucunu öyle bir kaçırmışızdır ki, akıllansak bile yaptığımız borçları ödeyene kadar belli bir zaman geçer ve eksiye düşmeye devam ederiz. İşte bu durum, para yönetimi konusunda bilgisiz, savurgan ve tasarrufsuz olduğumuzu ortaya koyar. Peki, durumu düzeltmek için ne yapabiliriz?

Cebimizde para bittiği zaman aldığımız tasarruf ve birikim kararlarını uygulayarak bu duruma dur diyebilirsiniz. Ama bu ilk başlarda zor olacaktır. Çünkü borçlanmış olabilirsiniz ve gelecek paranın yeri, daha cebinize girmeden hazır olabilir. İşte bu noktada yapmanız gerekenler; borçlarınızı bir düzene koymak, gereksiz harcama yapmaktan vazgeçmek ve özellikle kredi kartınızı kullanmamaktır. Bu şekilde kısa sürede paranızı geldiği gibi gitmekten kurtarırsınız. Eğer borcunuz yoksa şanslı insanlardansınız; ama harcamalarınızı kontrol altında tutmamaya devam ederseniz, yakında borçlanabilirsiniz.

Olmayan paranın hesabını yapmakta üstümüze yoktur. Hatta hayaller bile kurabiliriz; ama parasız kalacağımız için boş hayallere kapılıp üzülürüz. İşte bu nedenle olmayan parayla hayaller kurmak yerine bir tasarruf planı yapmak çok daha mantıklıdır. Önce sıkı bir tasarruf planı ile olmayan paranızı var etmeli, sonra bu para üzerinden hayaller kurmalısınız. Ama bu hayalleri kurarken aynı hataları tekrarlamaktan da kaçınmalısınız.

Şimdi sizlerle olmayan parayla nasıl birikim yapacağınızı anlatmak istiyorum:

1 Bütçeleme Planı Oluşturun

Bütçeleme Planı OluşturunElinizdeki para ay sonu gelmeden bitiyorsa, kendinize bir bütçeleme planı oluşturarak işe başlayın. Gelir ve giderinizi listeleyin, her ayrıntıyı kaydedin. Giderlerinizi listelerden her şeyi yazdığınızdan emin olun ve dürüst davranın. Daha sonra giderlerinizi önem derecelerine göre sınıflandırın. Zorunlu ve gereksiz olanları görün. Daha sonra gereksiz harcamalarınızı sonlandırın ve zorunlu harcamalarınız için tasarruf noktaları bulun. Bu şekilde giderlerinizi kısmaya çalışın. Parasal durumunuzu organize etmek için tıklayın.

Evde bir bütçeleme planı yapılıyorsa, her aile bireyinin bu konuda bilgilendirilmesi gerekir ve yardımcı olmaları istenmelidir. Bütçeleme planınızı doğru bir şekilde uygulamaya başladığınız zaman etkilerini göreceğinizden emin olmalı ve sabırlı bir şekilde giderlerinizi azaltmaya devam etmelisiniz.

2 Tasarruf Edecek Noktalar Bulun

Tasarruf Edecek Noktalar BulunElektrik, su, doğal gaz, mutfak gibi konularda zorunlu harcamalar yaparız. Bunlar olmazsa olmazdır; ama kolayca tasarruf edilecek noktalardır. Elektrik, su ve doğal gaz faturalarınızı düşürebilir, mutfak harcamalarınızda daha mantıklı harcamalar yapabilirsiniz. Zorunluluğu tartışmaya açık olan giyim alışverişlerinde de tasarruf yapabilirsiniz. Birbirinden farklı alanlarda tasarruf edebileceğiniz 50 noktayı içeren listemize göz atmanızı öneririm.

3 Gelirinizi Artırmanın Yollarını Arayın

Gelirinizi Artırmanın Yollarını ArayınKazandığınız paranın size yetmediği için ay sonunu getiremediğinizi düşünüyorsanız, gelirinizi artırma yolunu seçmenizi öneririm. Günümüzde birçok farklı ve eğlenceli şekilde ek işler yaparak gelirinizi artırabilirsiniz. Uzman olduğunuz alanlarda veya hobilerinizi değerlendirerek kolay yoldan sermayesiz para kazanmak mümkündür. Bunun için ilgi alanlarınızı belirlemeniz ve nasıl paraya çevireceğinizi düşünmeniz yeterli olacaktır. Biraz araştırma ile size benzer durumda olan kişilerin nasıl yollardan para kazandığını keşfedebilir ve kendi yönteminizi geliştirebilirsiniz.

4 Birikim Tutarını Baştan Belirleyin

Birikim Tutarını Baştan BelirleyinElinizde hiç para kalmıyor; ama biriktirmeniz gerektiğinin farkındaysanız, elinize para geçtiği zaman belli bir tutarı hemen birikim hesabınıza atın. Geri kalan parayla da yaşamayı öğrenin. Sonuçta birçok kişi asgari ücretle ev geçindirebiliyor. Belki korumanız gereken bir statü vardır; ama sorumsuz bir şekilde paranızı kullanmaya devam ederseniz, paranızla birlikte statünüzü daha kolay kaybedersiniz. Bu nedenle maaşınızı aldığınız zaman her ay belli bir miktar biriktirmek için ayırın. O para hiç yokmuş gibi davranın. Bu şekilde elinizde kalan parayla idare etmeyi de öğrenmiş olacaksınız.

Örneğin her ay kazandığınız paradan 100 lirayı hemen ayırın ve birikim için bir hesap açarak oraya yatırın. Bunu düzenli bir şekilde yaptığınız zaman en basit hesapla 1 yılsonunda 1200 liranız olacak! Belki büyük bir tutar değil; ama bu birikiminizi yatırım yaparak değerlendirebilir ve daha fazlasını kazanabilirsiniz.

5 Olmayan Parayı Harcamayın

Olmayan Parayı HarcamayınBu alışkanlık kredi kartları ile hayatımıza girdi diyebiliriz. Çünkü paramız olmasa bile istediğimiz bir şeyi alabilmek için kredi kartımız vardır. Kredi kartında bize tanımlanan limiti, sanki bize hediye edilmiş bir para gibi harcarız ve geri öderken yaşayacağımız zorlukları genellikle düşünmeyiz. Düşünsek bile nasıl olsa taksit yatırırım ya da minimum ödeme tutarını öderim diye kendimizi avuturuz. Oysaki bu düşünceler son derece yanlıştır ve kredi kartları kullanımında yapılan büyük hatalardandır. Diğer kredi kartı kullanım hataları için tıklayın.

Kredi kartınıza veya gelecek paranıza güvenerek hareket etmemeniz gerekiyor. Yani harcama yaparken “nasıl olsa iki gün sonra maaşımı alacağım” düşüncesinden kurtulmalısınız. Elinizde para yokken harcama yapmama işini kendinize alışkanlık haline getirin. Bu sayede istediklerinizi istediğiniz zaman alabilmek için elinizdeki parayı dikkatli harcamaya başlayabilirsiniz. Eğer bunu başarırsanız, düşünceniz “bugün bu parayı harcarsam iki gün sonra parasız kalırım” düşüncesi ile yer değiştirecektir.

6 Yatırım Yapma Alışkanlığı Edinin

Yatırım Yapma Alışkanlığı EdininKazanacağınız en iyi alışkanlıklardan birisi yatırım yapmaktır. Elinize geçen paradan biriktirdiğiniz tutar belki çok büyük olmayacaktır. Az önce verdiğimiz basit örnekte olduğu gibi her ay 100 lira biriktirerek bir sene sonunda 1200 liranız olur. Bu çok büyük bir miktar değildir; ama yatırım yapmak için iyi bir miktardır. Bu birikiminiz ile biraz döviz, altın veya hisse senedi alabilirsiniz. Kendini kanıtlamış büyük şirketin hisse senetlerine alarak söz konusu olabilecek riskleri önleyebilirsiniz.

Yatırım yapmak her zaman maddi gücünüzün farkına varmanızı sağlar. Zengin insanları göz önüne aldığınız zaman hemen her birinin yatırım yaptığını göreceksiniz. Ayrıca bilmeniz gereken bir nokta da şudur; yatırım yapmak zenginlere özgü değildir ve herkes yatırım yapmalıdır.

Yatırım konusunda bilginiz olmadığı için çekimser yaklaşıyor veya korkuyorsanız, internetin velinimetlerinden faydalanmanızı öneririm. Biraz araştırma yaptığınız zaman herkesin anlayacağı dilden yatırım bilgileri edinebileceğinizi ve eğitim imkanlarından faydalanabileceğinizi göreceksiniz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.