Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Japonya Ölümcül Uzunluktaki Çalışma Saatlerine Çözüm Getirmeye Çalışıyor!

Dünyadaki en uzun çalışma saatlerine sahip ülkelerden biri olan Japonya, bu durumu değiştirmeye çalışıyor. Detaylar şöyle…
Japonya Ölümcül Uzunluktaki Çalışma Saatlerine Çözüm Getirmeye Çalışıyor!
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

2016’da yapılan bir araştırmaya göre; Japonya’daki şirketlerin dörtte biri işçilerinin ayda 80 saatten fazla çalışmasını gerektiriyor ve bu fazla saatler için genellikle ödeme yapılmıyor. Ayrıca araştırmalar Japonların yeteri kadar tatil yapmadıklarını, bırakın ekstraları haklarını bile almadıklarını gösteriyor.

Expedia’nın ulaştığı sonuçlar da bu durumu destekliyor. Çünkü yapılan araştırma neticesinde Japon işçilerin ortalama olarak ücretli izinlerini kullanmadığı, % 63’ünün de ücretli izin kullandıkları için kendilerini suçlu hissettikleri belirtilmiş.

Ancak aşırı çalışma saatlerine rağmen, Japonya’daki verimliliğin yüksekten ziyade düşük olduğu da kaydedilmiş.

Japonya'da Verimlilik Çok Düşük Hatta OECD Verimlilik Göstergeleri’nde Japonya’nın G-7 ülkeleri arasındaki en düşük verimliliğe sahip olduğu bilgisi verilmiş. Sonuçta; ülkede çok çalışmaktan ölenler varken verimlilik nasıl üst seviyelerde olabilir ki? Bu noktada; “karoshi” kelimesinin Japonca fazla çalışma ölümü anlamına geldiğini ve yasal bir ölüm nedeni olduğunu belirtelim.

Mesela; 2015’te Japonya’nın en büyük reklamcılık firması Dentsu’daki bir çalışanın fazla mesai kaynaklı ölümü sonrasında CEO istifa etmişti.

Japonya Uzun Çalışma SaatleriSonrasında şirket saat 10’da tüm ışıkları söndürme kararı almış ve böylece işçilerin daha fazla mesai yapmasının önüne geçmeye çalışmıştı. Neticede Japonya’da çok çalışmaya bağlı ölümlerin artması, insan hakkı savunucuları gibi kurumları ayağa kaldırdı ve hala bu durumu değiştirmek için çalışmalar yapılıyor.

Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan Japon keşişin iddiası da ülkedeki fazla çalışma saatlerini yeniden gündeme getirmişti.

Hükümet Japonya'daki Duruma Çözüm Getirmeye Çalışıyor Japon keşişin uzun çalışma süreleri nedeniyle tapınağa dava açtığı olayda keşiş 2015 yılında turistlerin bu alana girmesi için 64 gün boyunca aralıksız çalışmış ve bu nedenle depresyona girmişti. Sonuçta; geçen sene yayımlanan hükümet raporu da 1 yıl içinde 191 karoshi vakası olduğunu ortaya sermişti.

Diğer taraftan; hükümet de şirketler de bu durumu değiştirmek için uğraşıyor ama çoğu kişiye göre bunlar yetersiz kalıyor. Mesela; Japon hükümeti her ayın son Cuma gününü “ayrıcalıklı gün” ilan etmiş ve şirketlere çalışanlarını öğleden sonra 3’te salmaları için çağrıda bulunmuştu.

Ancak araştırmalar, ayın son Cuma gününde işyerini 3’te bırakanların oranının yalnızca % 4 seviyesinde olduğunu göstermişti. Yani hükümet bu durumu değiştirmek için bazı değişiklikler yapsa da Japonya’daki emekçiler, mecazen değil gerçekten ölecek kadar çok çalışmaya devam ediyorlar diyebiliriz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.