Bildiğimiz gibi otomobil üreticilerinin araç imalatında tek hedefleri sorunsuz otomobiller üretmektir. Geçtiğimiz üç seneyi kapsayan bu araştırmada, belli kraterlere bakılarak karar veriliyor. Sıfır olarak satılan araçların belli zaman aralığında servislere ne sıklıkla gidildiğine bakılıyor. Araştırma birimleri de kayıtlara düşülen hataların neler olduğunu inceleyerek değerlendirmeye alıyor.
Kayıtlarda yazan sorunlar belli rakamlara ulaştığı takdirde, markanın kronik sorunu oluyor. Kimi markanın motor aksamlı hataları olurken, bazı üreticilerin de ufak sayılabilecek kusurları oluyor. Sonuçta ufak hatalar dönüş istekleri ile bir nebze hal olurken, büyük ölçekli sıkıntılar firmalara oldukça pahalıya mal oluyor. Kısa süre önce sizler için haberini yaptığımız Audi’nin 850 bin aracını geri çağırmasını görmüştük. İşin doğrusu, firmalar kar oranlarını yukarıya taşıyabilmek için stratejilerini değiştirerek, nedense kalitesiz parçalar kullanma gereksinimi duyuyorlar.
Buna verebileceğimiz en büyük örnek; VW’nin dizel motorlarda yaptığı yazılım oyunu ile araçların zehirli gaz salınımlarını daha az değerlerde göstermek olmuştu. 2017 yılı için 2014’den itibaren yapılan bu araştırmaların sonucunda en yaygın sorun navigasyon, bluetooth ve bağlantılı ekipmanlarda tespit edilmiş.
10 Jaguar
Marka hayatına Birleşik Krallık‘ta başlayan ve İngiliz topraklarında devam eden Jaguar, dünya sorunsuz otomobil marka sıralamasında onuncu oldu. Rolls Royce ve Bentley gibi markaların gölgesinde kalmış gibi gözükse de 2017 yılının en pahalı otomobilleri içerisine XJ ile girmeyi başarmıştır.
Jaguar’a gelen şikayetlerin genelde araç içi connect bağlantılardan kaynaklandığı bildirildi. Satış ve müşteri memnuniyetinden de güzel puanlar almış.
9 Honda
1959 yılında beri faliyet gösteren Japon firmanın bir namıda dünyanın en büyük motosiklet üreticisi olmasıdır. Honda markasını otomobil üreticisi olarak ele aldığımızda, marka tarihinde göze batacak geri çağırmalar veya toplatmaların yaşanmadığı biliniyor.
En az sorun çıkartan markalar değerlendirmesinde dokuzuncu sırayı alan Honda’nın, çoğunlukla elektronik aksamlarda oluşan hatalardan kaynaklı sorunlar yaşandığı söylendi.
8 Chevrolet
Bir asırı deviren ve GM ile “Amerikan rüya arabaları” başında gelen Chevrolet, dünya sorunsuz marka sıralamasında sekizinci sıraya yükselmiş. Chevrolet’in son yıllarda ülkelerden birer birer çekilmesi kafa karışıklığına neden olmuştu. Bazı ülkelerde tesislerini kapatırken bazılarına ise model göndermeyi bırakmıştı.
Türkiye’de Opel ile birlikte yürüttüğü geniş satış pazarına rağmen dayanamamış, bizim ülkemizden de çekilme kararı almıştı. Görüyoruz ki kötü durumlar markanın kalitesinde ve sorunsuzluğunda bir şeyler değiştirmemiş. Bilgi aldığımız kaynaklara göre Chevrolet’de ufak elektrik arızalarının çıktığı bildirildi.
7 BMW
Alman otomobil markalarının en sportif üyesi olan BMW, barındırdığı teknoloji ve araçlarındaki lüks yaşam alanları ile gönüllerde taht kurmuş bir markadır. Her ne kadar kalite anlamında iyi olsa da gelen şikayet ve servislere dönüşler, Alman markanın geçmiş senelere nazaran gerilediğini gösteriyor.
Dünya pazarına sunduğu ve BMW’yi orta sınıf klasmanda temsil eden 3 Serilerinin, multimedya ekranlarının bağlantılarında kopukluklar yaşanmış. Aslında çıkan hatalar buradan normal gözüküyor. Teknoloji çağında olduğumuza göre bu tip aksaklıkların çıkmasının da normal olduğunu düşünüyoruz.
6 Hyundai
1967’den beri otomobil üretimi yapan Güney Koreli firma Hyundai’nin, özellikle son 10 yıldaki çıkışlarını izliyoruz. Otomotiv alanında yaptığı çalışmalarda azımsanmayacak kadar önemli. Elektrikli arabalar konusunda da ileri yönlü çalışmalar yapan Hyundai, Ioniq ile gücünü göstermişti.
Tasarım olarak dünyada oldukça beğeni kazanan Koreli firma, aynı zamanda Genesis ile lüks segmente boy göstermektedir. Yapılan araştırmalara göre Hyundai’nin tam kesin olmamakla birlikte çoğunlukla, direksiyondan kaynaklı elektriksel sorunlarla servislere gidildiği bildirildi.
5 Mercedes-Benz
İnsanların gözünde en güçlü ve sağlam marka olarak gözüken Mercedes, sorunsuz marka sıralamasında beşinciliği alarak da bunu göstermiş oluyor. Sürekli taklit edilen teknolojisi de Mercedes markasını gerçek manada “kral” yapıyor.
Mercedes araçlarına sahip müşterilerinin hangi sorunlardan dolayı geldiği kesin olarak bilinmiyor. Tek bildiğimiz, son çıkardığı modellerin kendine yakışır şekilde olduğudur!
4 Buick
Dünya otomobil tarihinin en eski markalardan birisi olan Buick, şaşırsakta dördüncü sırayı kendine ayırdığını görüyoruz. Chevrolet gibi Buick’de GM altında üretimleri olan bir markadır. Lüks alanı daha çok tercih eden Buick’in, şikayet listesinde Bluetooth bağlantıların sürekli kesintiye uğradığı ile ilgili hataların olduğu bildirildi.
Satış alanlarını son yıllarda oldukça genişleten Amerikan firma, şikayetleri değerlendirerek sorunları kısa sürede halletmiş.
3 Toyota
Sağlam araçlarıyla ünlü Japon firma, halk arasında en sorunsuz marka olarak da bilinir. Uzun yıllar görsellikten çok teknoloji alanında kendini gösteren Toyota, şimdi ise her iki alanda da yaptığı çıkışlarını izliyoruz. Marka değerini oldukça iyi koruyan Japon firma, araçlarında çıkabilecek hatalar üzerinde de dikkatli davranıyor.
Artı olarak Toyota, müşteri memnuniyetinden her yıl tam puan alan bir firmadır. Geçen sene gerçekleşen olayda iflasını açıklayan hava yastığı firması Takata yüzünden Toyota, milyonlarca aracını geri çağırmıştı. Sanırız bunun etkilerinden dolayı da markaya yönelik şikayetler gelmiş.
2 Porsche
Porsche, müşteri memnuniyeti ve satış sonrasında araçların fazla sorunlar çıkarmaması, markayı ikiciliğe yükseltmiş. Geçmiş senelerde sorunsuz marka listelerinde göremediğimiz Porsche, şimdi üst sıralarda yer alıyor. İşin gerçeği; Porsche’nin son emisyon skandalından sonra durumların değiceğini düşünmüştük. Gördüğümüz kadarı ile bu kısım sorunlar başka tarafları etkilemiyor.
Porsche’nin sorununun ne olduğuna bakacak olursak; 2014 yılından bu seneye kadar satılan Cayenne, Macan ve bazı spor modellerinde frene yönelik dayalı şikayetlerin geldiği görülmüş. Görünüşte büyük sayılabilecek ancak tehlike arz ettirmeyen bu hata kısa sürede halledilmiş.
1 Lexus
Geçen sene Mazda‘nın olan bu yer artık Lexus’un oldu. Lexus, Toyota’nın lüks klasman markasıdır. Bundan dolayı Japon üreticinin boyut olarak büyük, en konforlu ve lüks donanımları Lexus’a yüklenmiştir.
Yapılan araştırma ve dönüşlere yönelik kayıtlarda Lexus’un önemli bir kusuruna rastlanmamış. Sıralama da birinciliğe yerleşmesi de aslında bunu açıklıyor.
İlginizi Çekebilir :
2017 yılının en sorunsuz markalarını sizler için sunduk. Dünyanın en değerli markalarına baktığımızda; BMW ikinci, Mercedes üçüncü ve sıralamaya müthiş bir hızla giren Tesla dödüncüdür. Honda en iyi marka sıralamasında altıncı olurken, sorunsuz marka değerlendirmesinde dokuzuncu sırada yer alıyor. Porsche ise en iyi markada onuncu sıradayken, sorunsuz markalar klasmanında ikinciliği alıyor.
Binlerce araç üzerinde ve onlarca marka arasında yapılan bu değerlendirme, markanın imajı açısından da oldukça önemlidir. Özellikle sıfır araç satın alındığında satış ve satış sonrasındaki titiz çalışmaların sonucu tam olarak bu listeye yansıyor. Sorunlu çıkan araçlara kısa sürede çözüm üretmek ve bu konuda memnuniyet sağlamakta bir o kadar önemli. Bakalım ileri ki tarihlerde yapılacak bu araştırmalar nasıl bir sonuç çıkartacak!