Uzak Doğu’dan yurdumuza giren bu esrarengiz bitkinin kaynatıldıktan sonra salgıladığı sıvı bizim kültürümüzde ayrı bir yer tutar. Haklısınız çaydan bahsediyorum. Çay, yemek aralarında yemekten sonra, balkon sefasında, sıkıldığımızda, susadığımızda kısacası hayatımızın her yerindedir. Bu nedenle de dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olma özelliğine sahip. Binlerce yıllık bir geçmişin ürünü olan çaydan şuanda dünyada 6 milyon bardaktan fazla tüketiliyor.
Çayın nasıl keşfedildiğini hiç duymuş muydunuz? M.Ö. 2730’lu yıllarda Çin imparatorluğu Shennong ordusunun uzun ve zorlu bir sefere çıktığı rivayet edilir. Sefer sırasında askerlerden bazıları, bir bitkinin kurumuş yapraklarının suyla temas ettiği yerde kahve rengi bir sıvı bıraktığını keşfeder ve böylece ulusları saran çayın hikayesi de başlar. Birçok toplumda 5 çayı diye adlandırılan ikindi çay geleneğinin de hikayesi buraya dayanır.
Çayı bizim kültürümüzdeki kadar önemli tutan başka bir millet daha var, Çin. Dünyaya çayı tanıtan ulus bu içeceği hayatlarının her bölümüne adapte etmiştir. Dini törenlerde, tıbbi amaçlar için, güç verdiğine inanıldığı için özel günlerde vs. kısacası Çin Ulusu hayatlarının her bölümünde rahatlık verici bu sıvıyı kullanmıştır. Uzak Doğu’nun halkında bu kadar önemli bir yer tutan çayın daha ferah bir ortamda tüketilmesini sağlamak için, geçmiş imparatorluk dönemlerinden beri şehrin belli noktalarına lüks mekanlar açılıyor. Bu mekanlarda manastırlara yakın olmalarıyla dikkat çekiyor. Sizler için hazırladığımız bu yazıda ise çay keyfi için tercih edilecek Çin’de bulunan lüks mekanları bulacaksınız.
İşte karşınızda çay keyfi için tercih edilen Çin’de bulunan 10 lüks mekan:
10 Langham – Şanghay
Kişi Başı 22.50 Dolar
Şanghay’da hizmet veren Palm Court Konağı, ikindi çayı için en canlı yerlerinden biridir. Art Deco etkileri sayesinde oldukça fazla insanı kedine çeken kafeterya, 22.50 dolar fiyatla satışa sunulan çayları oldukça lükstür. Burada ince hamur işlerini de tadabilmeniz mümkün. Oldukça yetenekli pasta üreticisi Kent Liu’un yaptığı çilek kurabiyelerinin ağzınızı sulandıracağından şüpheniz olmasın. En iyi bölümler daha özel olarak ikinci katta yer alıyor.
9 New Heights – Şanghay
Kişi Başı 29 Dolar
Tree on the Bund’un üstünde etkileyici bir terasa sahip kafeteryanın mutfağı kesinlikle sizi mest edecektir. Pudong manzarası sunan New Heights, özel günlerinizde tercih noktası olabilir. Burada bir fincan çay 29 dolar fiyat etiketi ile karşımıza çıkıyor. Fransız temalı kafeteryanın mükemmel kuru üzüm çörekleri vazgeçilmezdir.
8 Raffles Otel – Pekin
Kişi Başı 30 Dolar
20. yüzyılın başında inşa edilen, Raffles misafirperverlik kavramı ile eşanlamlı hale gelmiştir.
Otelin özel süitlerinde George Bernard Shaw, Charles de Gaulle gibi en popüler patronlardan bazıları kalıyor. Bu lüks otel sizlere, Raffles meyve tartları, hassas çörekler, Assam Barl, Fantezi Sancha ve Üstün Oolong dahil olamak üzere benzersiz lezzetler sunuyor.
7 Sofitel Otel – Pekin
Kişi Başı 32 Dolar
Pekin’deki Sofitel, sizleri lüks ikindi çayına davet ediyor. Otelin lobisi çarpıcı tavanlar ve milyon dolarlık Swarovski kristalleri ile dekore edilmiştir. Aslında ikindi çayını adından kaynaklandığı üzere sadece saat 17 sıralarında almak zorunda değilsiniz. 07.00 ile gece yarısı arasında tüm gün boyunca ikindi çayı alabilirsiniz. 32 dolar fiyat etiketi ile satışa sunulan ikindi çayı seçtiğiniz içki ve mevsime göre düzenli değişen meyve aramalarıyla sunulur.
6 Ritz Carlton – Pekin
Kişi Başı 35 Dolar
Sofistike iç mekanı ile ünlü Ritz Carltoni diğer mekanlardan biraz farklı. Çay sunumunu zarif bir ortamda sunan işletme mutfağının da oldukça zengin olduğunu iddia ediyor. Çayın yanına farklı türden kekler alabilirsiniz. Tatlılar arasında limon beze tart ve çikolatalı kek bulunmaktadır.
5 Peace Otel – Şanghay
Kişi Başı 37.50 Dolar
Elitler kişiler için kaçamak olanağı sağlayan Peace Hotel enfes bir ikindi çayı sunar. Zarif Jasmin Lounge içinde bulunan kafeteryada, karides kiş ve barbekü domuz ponponları dahil olmak üzere tuzlu birçok yemek bulabilirsiniz. Bu yeterli değilse o zaman üç katlı pasta, çörekler, limonlu tart gibi yiyeceklerden tadabilirsiniz.
4 Park Hyatt – Şanghay
Kişi Başı 40 Dolar
Şanghay’da bulunan 87. kattaki Park Hyatt gezegendeki en yüksek otellerinden biri olarak kabul edilir. Burada görkemli Jinmao Kulesi’nin manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Çay, kahve ya da egzotik meyve suları kafeteryanın içecek menüsünü oluşturuyor. 40 dolara çay seti son derece sofistikedir. İkramlar ise füme somon, yengeç eti, fesleğen ve kırmızıbiber ile kavrulmuş avokadodan oluşuyor.
3 Çin Dünya Zirvesi Kanadı – Pekin
Kişi Başı 53 Dolar
Shangri La’nın 80. katında bulunan Çin Dünya Zirvesi Kanadı, ikindi çayı için gerçekten bulunmaz bir mekandır. Zirveye ulaştığınızda Pekin’in etkileyici şehir manzarasını 360 derecelik izleme imkanı bulabilirsiniz. Burası dünya mutfağından ünlü lezzetler sunar. Bu ücrete şampanya da dahildir.
2 Waldorf Astoria – Şanghay
Kişi Başı 58 Dolar
Bund’un kalbinde Salon de Ville’nin içinde bulunan Waldorf, lüks sevenlerin uğrak mekanlarından biridir. Zengin armatürleri ve barok tarzı parçaları ile gerçekten büyüleyici bir dekora sahiptir. Çırpılmış maskarpon veya kaymaklı çörekler, somon krem rulo, küçük kiş tercihleriniz arasında olabilir.
1 Peninsula Otel – Şanghay
Kişi Başı 60 Dolar
Zenginler için Şanghay’daki Peninsula Otel oldukça sevilen mir mekandır. Art Deco’dan ilham alınarak tasarlanan lobide 60 dolar fiyat etiketliyle satışa sunulacak gümüş ikindi çayı hizmetinden sonra bir şampanyada fiyata dahildir. Otel yer mantarlı çörekler, kaymaklı cheese kek de bulunuyor.
Çin Ulusu bu mekanlara gerçekten gerekli ilgiyi gösteriyor. Ülkemizde de lüks kafeteryalar mevcut. Özellikle şehirlerin en gözde bölgelerinde kurulan işletmeler, zengin menüleri ve kabarık fiyatlarıyla bilinmektedir. Bir fincan çaya 100 TL öder misiniz bilmiyorum ama bu mekanların manzarası gerçekten müthiş, siz ne dersiniz?