Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Borsada Yatırım Yapmak için En Az Ne Kadar Birikimim Olmalı?

Borsada yatırım yapmak için ne kadarlık birikime ihtiyaç olduğu hep merak edilir. İşte sizi bu konuda aydınlatacak değerli bilgiler:
Borsada Yatırım Yapmak için En Az Ne Kadar Birikimim Olmalı?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Gelirinizi artırmak ve bütçenize katkılarda bulunmak istiyorsanız alternatif yatırım yöntemleri arasında bulunan borsayı tercih edebilirsiniz. Bu sayede, piyasada yaptığınız kontrollü işlemler sonucunda paranızı değerlendirebilirsiniz. Ancak çoğu kişinin merak ettiği konulardan biri, piyasaya girmek için minimum ne kadar paraya ihtiyaç duyulduğudur. Bunun için belli bir rakam belirtilmemiştir. İster 100 TL isterseniz de 100.000 TL ile borsaya giriş yapabilirsiniz. Önemli olan, yatırım yapmak için teminat miktarınızın yeterli olmasıdır. Bu da tercih edilen enstrümanların sahip oldukları değere ve aracı kurumların işlem başına almış oldukları ek komisyon ücretine bağlı olarak değişir.

Kazançlı yatırım olarak görülen borsada, uzun vadeli işlemleriniz sonucunda geleceğinizi garanti altına alacak paraları kazanabilirsiniz. Çünkü borsada yatırımlar anlık değil, geleceğe yönelik olarak yapılır. Bunun sebebi, alım–satım arasındaki farktan piyasada kazanç elde edilmesidir. Bu nedenle, gelecekte trendi yükselecek enstrümanları belirlemelisiniz. Bunu belirleyebilmeniz için kesinlikle borsa bilgileriniz sağlam olmalıdır. Böylece, trendin eğilim yönünü öngörerek kazandıracak enstrümanları belirleyebilir, az miktardaki paranızı bile ciddi anlamda değerlendirebilirsiniz.

Şimdi, borsada yatırım yapmak için ne kadar birikime sahip olmalısınız, sermayeyi nereden bulabilirsiniz, yatırdığınız parayı kaybeder misiniz gelin hep birlikte merak edilen soruları yanıtlandıralım:

Borsada Yatırım Yapmak için Ne Kadar Birikime Sahip Olmalıyım?

Borsada Yatırım Yapmak için Ne Kadar Birikime Sahip Olmalıyım?Borsaya giriş yapmak için belli bir başlangıç teminat miktarı belirtilmemiştir. Küçük miktardaki para ile piyasaya giriş yapabilir, alım–satımlarınız sonucunda birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz. Bunun için paranızı kontrollü bir şekilde yönetebilecek düzeyde yatırım yapacağınız yeri tanımanız gerekir. Bilmeniz gereken bir husus, yatırım yapacağınız paranın açmak istediğiniz pozisyonun minimum miktarı kadar olmalıdır. Çünkü yatırım hesabınızda bulunan miktarın eksik bakiye olması sebebiyle işleminiz gerçekleştirilmez. Alım-satım emriniz sisteme işlenmeyeceği için yatırımlarınızı yapamazsınız. Bu nedenle borsaya girmeden önce hangi enstrümana yatırım yapmanız gerektiğini belirlemeli ve fiyat aralıklarını öğrenmelisiniz. Böylece paranızı beklentilerinizi karşılayacak araçlar üzerinden değerlendirebilirsiniz. (Küçük miktardaki birikimler ile yatırım yapılır mı, nasıl yapılır bu yazımdan öğrenebilirsiniz.)

Enstrümanların değeri olan parayı karşılamanızın yanı sıra, ek komisyon ücretlerini de karşılayabiliyor olmalısınız. Belli bir ücret bulunmadığı için sadece enstrümanın ve aracı kurumunuzun belirlemiş olduğu kadar komisyon ücretini karşılayacak paranız var ise yatırımlarınızı yapabilirsiniz. Bu ücret, kurumdan kuruma göre değişir. Bu nedenle, düşük komisyon ücreti isteyen kurumlar üzerinden birikimlerinizi değerlendirmelisiniz. Bunun için araştırma yapmalı, hem kurumun komisyon ücretinin düşük hem de sunmuş olduğu imkanların cazip olmasına dikkat etmelisiniz. Yatırım mantığınızla eşleşen özellikte olan kurumu tercih ederek birikimlerinizi değerlendirmenin tadını çıkartabilirsiniz.

Borsada işlem gören araçların birim fiyatları üzerinden pozisyon oluşturabilirsiniz. Yüksek miktarda işlem hacmi oluşturmadan az miktardaki paranızla alım–satım yapabilirsiniz. Şunu bilmelisiniz ki yüksek miktarda getiri sağlamak istiyorsanız paranızın miktarı da yüklü olmalıdır. Çünkü borsada alım–satım farkından dolayı getiri elde edilir. Yatırım yaptığınız tutara ve enstrümanın değerinin yükselmesine göre birikimlerinizi değerlendirirsiniz. Bu yüzden yapacağınız işlemin beklentinizi karşılayıp karşılamaması önemlidir. (Birikimler borsada nasıl değerlendirilir ayrıntılı olarak öğrenmek için burayı tıklayın.) Beklentinin karşılanmaması durumunda, elde edilen getiriler tahmin edici olmayacaktır. Aynı zamanda tersi düşünüldüğünde, enstrümanın değeri geri çekildiğinde ise hem komisyon bedeli hem de kaybettiğiniz para, borsanın yatırım için uygun olmadığını düşünmenize neden olacaktır. Bu yüzden gelirinizi artırmak için amacınıza uygun büyüklükteki parayla borsaya giriş yapmalısınız.

Piyasada alım–satıma konu olan araçların sayısı oldukça fazladır. İstediğiniz enstrümana yatırım yapabilirsiniz. Uyarmak istediğim nokta, portföyünüzü canlı tutmanızdır. Çünkü tek enstrümana yapılan yatırımlar, her zaman için risklidir ve kaybetme ihtimali daha yüksektir. Ayrıca kişiler, kazandığı yatırım araçlarıyla gönül bağı kurarlar. Bu nedenle de yatırımını yapmaktan vazgeçmezler. Tüm bunlar yatırımda hatalı davranışlardır. Bu yüzden portföyünüzü çeşitlendirmelisiniz. Böylece riskler, tek bir aracın üzerinde tutulmaktansa diğerlerine de dağıtılır. Bu sayede dengeli bir sistem sağlanarak, kontrol ele alınabilir. Tüm bunları hem teorik hem de uygulamalı olarak öğrenmelisiniz. Aracı kurumların eğitimlerinden faydalanarak kendi sistemlerinizi geliştirmelisiniz. Böylelikle, hedeflediğiniz getirilere ulaşmak için piyasaya kaç para ile girmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.

Borsa ile Ev Geçindirmek Mümkün mü Sorusunun Cevabını Öğrenmek için Tıklayın.

Borsa Yatırımı Yapmak için Para Nasıl Biriktirilir?

Borsa Yatırımı Yapmak için Para Nasıl Biriktirilir?Paranızı borsaya yatırmak istiyorsanız bunun için öncelikle tasarruf nedir, nasıl yapılır öğrenmelisiniz. Çünkü para biriktirebilmek için tasarruflu olmak ve gelir ile gider bütçenizi doğru finanse edebilmeniz gerekir. (Olmayan parayla birikim yapma yolları adlı yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz.) Geleceğinizi güvence altına almak istiyorsanız bugünden ayağınızı yorganınıza göre uzatmalısınız. Aksi halde anlık yaşanılan zevkler sonucunda yapılan tüketici çılgınlığı ile geleceğinizi maddi anlamda güven altına almanız zordur. Konumuza dönmek gerekirse, tasarruf gibi birikim yapabilmek de son derece önemlidir. Çünkü bu davranış, küçüklükten itibaren kazanılmış olmalıdır. Büyüdükçe tasarruf ve birikim yapmak daha da zordur. Bunları alışkanlık haline getirmeli ve kendinize bir hedef belirlemelisiniz. Her ay düzenli olarak hedefinize ulaşmak için bir miktar parayı ayırmalısınız. Böylece borsaya yatırım yapmayı kararlaştırdığınız parayla piyasaya giriş yapabilirsiniz.

Borsaya kesinlikle borç parayla giriş yapmamalısınız. Çünkü borsada para kazanmak istiyorsanız uzun vadede lazım olmayacak para ile yatırım yapmalısınız. Acil ihtiyaçlarınız için kenarda para bulundurmalısınız. Bunun sebebi, yatırım yapılan enstrümanın trendinin yükselmesiyle kara geçmenizdir. Bu nedenle, kısa vadede lazım olacak para ile borsaya girmemelisiniz. Trendin seviyesi uzun vadede yükselişe geçtiği için kısa vadeli yatırımlarda para kaybetme riski daha yüksektir. Bu yüzden belli bir miktar belirlemeli, paranızı biriktirdikten ve borsa yatırımı yapmaya emin olduktan sonra gerçek hesap açtırmalısınız. Buna karar vermek için sanal hesaplarda borsa deneyimi yaşamalı ve tecrübe kazanmalı, paranızın kontrolünü sağlayıp sağlayamadığınıza bakmalısınız. Böylece gerçek hesaba geçtiğinizde verdiğiniz karardan pişman olmayarak birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Borsaya Girmek Pişmanlık mıdır? Zararları Nelerdir? Bilgi Almak için Tıklayın.

Biriktirdiğim Parayı Borsada Kaybeder miyim?

Biriktirdiğim Parayı Borsada Kaybeder miyim?Borsada para kazanma ihtimali olduğu gibi kaybetme ihtimali de vardır. Piyasada en fazla yatırdığınız parayı kaybedersiniz. Bunun için gerçekten de borsa bilginizin sıfır olması gerekiyor. Çünkü parasını kontrollü bir şekilde yönetemeyenler piyasadan zarar ederek ayrılmaktadır. Borsada eksi bakiyeye düşmezsiniz ama paranızı sıfırlayabilirsiniz. Bu nedenle iyi bir borsa bilgisine ve deneyimine sahip olmalısınız. Böylece gerçek hesapta beklediğiniz performansları gösterebilirsiniz. Beklentilerinizi karşılayarak, birikimlerinizi kaybetmeden ek gelir elde edebilirsiniz. (Borsa ek gelir kapısı mı, piyasada para kazanmak kolay mı hakkında bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.)

Sıfır kayıp-maksimum kazanç sağlayabilir hale gelmeniz için borsada gerçekten de belli bir vakit geçirmiş olmalısınız. Bilgi birikimleriniz, deneyimleriniz belli bir seviyeye gelmiş olmalıdır. Aynı zamanda, sağlam bir yatırım psikolojisine de ihtiyacınız vardır. Bunun nedeni, enstrümanların değerinin anlık olarak yükselip düşmesi ve trendin direkt ayı ve boğa eğilimine geçmesidir. Bu nedenle, iyi bir borsacı olmak için neler yapmanız gerektiğini araştırmalısınız. Araştırmalarınız sonucunda topladığınız bilgileri deneme hesaplarında denemelisiniz. Hangi hususlara dikkat etmeniz gerektiğini bu sayede anlayabilirsiniz. Yatırımlarınızı beklentileriniz doğrultusunda yöneterek gün geçtikçe kazancınızın miktarını katlayabilirsiniz. Belirli bir müddet sonra profesyonel yatırımcılara taş çıkartabilir hale gelebilirsiniz.

Sonuç olarak, borsaya girmek için belirlenmiş bir miktar yoktur. Ancak işlem yapabilmeniz için minimum seviyede yatırım hesabınızda para bulundurmanız gerekir. Bunun sebebi, eksik teminat miktarı ile yatırımların gerçekleştirilmemesidir. Bu nedenle, piyasaya giriş yapmadan önce hangi enstrümanlara yatırım yapmanız gerektiğini belirlemeli ve ne kadar para yatırmanız gerektiğine karar vermelisiniz. Bu anlamda kısa vadede lazım olmayacak para ile piyasaya giriş yapmanız gerektiğini unutmamalısınız. Çünkü acil nakit ihtiyacı yüzünden kar getirecek pozisyonunuzu zararda kapatabilirsiniz. Bu yüzden yatırım bilincine sahip olduktan sonra gerçek hesap açtırmalısınız. Böylece beklentilerinizi karşılayacak işlemleri yapabilir, birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.