Piyasaların kendine özgü terimleri vardır. Yapılan işlemler de bu terimlerle ifade edilir. Üstelik bu terimler tüm dünyada genel olarak aynı şekilde kullanılır. Pek çok kişi tarafından yanıtı aranan T1 ve T2 terimleri de bunlar arasındadır. T1 T2 nedir diyenler T harfinin, Türkçe karşılığı zaman olan “Time” teriminden geldiği bilgisiyle karşılaşır.
Borsa nedir bilenler, T harfinin işlem yapılan zamanı gösterdiğini bilirler. Sadece T olarak kullanıldığında aynı günü gösterirken, T+1 veya T+2 şeklinde kullanıldığında, işlem yapılan günden sonraki günü ya da günleri yansıtır. Kural olarak bu sürelerde hissenin satıldığı veya bakiyenin güncellendiği bilinir.
Borsada sıklıkla karşılaşılan T1 ne demek, T+2 bakiye nedir soruları, kısaca bu şekilde cevaplanabilir.
Biraz daha açacak olursak, bugün bir işlem yaptığınızda burada zamanın T harfi ile gösterildiğini söyleyebiliriz. T1 ise işlem yapılan günden 1 iş günü sonrasını ifade etmektedir.
Bir başka deyişle Pazartesi yaptığınız işlem T ile gösterilirken, T+1 ifadesi Salı gününe işaret eder. Eğer T günü Cuma ise T1 günü Pazartesi olacaktır. Çünkü hafta sonu işlemler kapalı olacaktır.
Paranın çekileceği günün belirlenmesinde de T1 ifadesi kullanılır. Borsada T1, paranın 1 gün sonra nakit olarak çekilebilir olacağını ifade eder. Diğer bir ifadeyle nakdi paranın borsada işlenmesinden sonra kazancın çekilebileceği günü gösterir. Bu da işlem yapıldıktan 1 gün sonrayı işaret eder.
T2 Bakiye Nedir?
Borsa T2 kavramı, tıpkı T1 gibi zamanı ifade eder. T aynı günü gösterirken, T+2 işlem yapılan günden 2 iş günü sonrası için kullanılır. Yani siz işlemi Pazartesi günü yaptıysanız Çarşamba günü gerçekleşeceği anlamına gelir.
Bir hisse senedini T gününde bozduğunuz zaman, T+2 gününde bakiyenin hesaptan çekebilirsiniz. Ancak hesaptaki parayı kullanabilirsiniz. Ancak hesabınızda gördüğünüz parayı çekemezsiniz.
Yani bugün bozduğunuz bir hisse senedinin takası 2 gün sürer ve hesaba yansıyan bakiye sadece yatırım işleminde kullanılabilir. T+2 gün sonra ise bu bakiyeyi çekmeniz mümkün olur.
T+2 eksi bakiye ise komisyon ve hesap işlem ücretleriyle alakalı bir durumdur. Borsada T2 bakiyesi, hisse senedi ve benzeri alım satımlardan sonra belli bir komisyonun hesaptan düşmesi ile eksi görebilir.
Borsada T+1T+2 Kavramı İçin Bilinmesi Gerekenler
T1 T2 nedir ele aldığımıza göre gelelim terimler hakkında bilinmesi gerekenlere! Borsada T+1 kavramı takas günü anlamına gelmektedir. Yani yatırımcının hisse senedini satmasının ardından parasını ne zaman çekebileceğini gösterir. Bir başka deyişle T1, hesap bakiyesinde görünen miktarın 1 gün sonra çekilebilir hale geleceğini ifade eder.
Brüt takas uygulamasına tabi bir hissenin alınması durumunda ise satış işlemi T+1 süresinde gerçekleşecektir. Ayrıca brüt takas uygulamasına tabi bir hisse senedi aldığınız zaman, aynı gün satışı söz konusu olamaz. T+1 gününde satış yapılabilir.
Borsada zaman konusunda en merak edilen sorulardan birisi de T2 bakiye ile hisse alınıp alınamayacağıdır. Hemen cevaplayacak olursak, T+2 bakiye ile hisse alabilirsiniz. İsterseniz de bu bakiyeyi direkt nakit olarak çekebilirsiniz.
T+2 bir günü ifade eder ve T gününde yapılan işlemin nakdi karşılığının 2 iş günü sonra hesaba geçeceğini gösterir. Dolayısıyla para hesaba geçtiği için ister hisse alabilirsiniz ister nakit olarak çekim işlemi yapabilirsiniz.
Örneğin ABC hissesine sahiptiniz ve Pazartesi günü satış yaptınız. Bakiyeniz T1 gününde hesabınızda görünecektir. Bununla hisse alımı yapabilirsiniz ancak nakit çekimini yapamazsınız. T2 gününde ise bakiye nakit çekimine de açık hale gelecektir. Çünkü satış işlemi gerçekleşmiş ve borsa tarafından belirlenen süre dolmuştur.
T1 T2 Kullanılamaz Ne Demek?
Gelelim, T1 T2 ile alakalı sıklıkla araştırılan bir diğer konuya! Evet, T1 T2 kullanılamaz ifadesinin ne anlama geldiğini merak eden çok sayıda insan var.
Hisse senedi nedir nasıl alınır detaylarıyla öğrenmek istiyorsanız, T1 T2 kullanılamaz ibaresinin özellikle halka arz noktasında kullanıldığını bilmelisiniz.
Örneğin birçok halka arz duyurusunda “T1-T2 Kullanılamaz” ifadesi yer almaktadır. Bu, halka arza katılmak için hisse senedini satan birinin T1 ya da T2 bakiyesiyle arza katılamayacağı anlamına gelir.
Diyelim ki elinizde x hissesi var ve siz Cuma günü talep toplamaya başlayacak bir arza katılmak istiyorsunuz. Eğer hissenizi en geç Salı günü satarsanız, bakiyenizle arza girebilirsiniz. Ancak Çarşamba günü satarsanız, T2 bakiye ile talep toplamaya katılamazsınız.
Öte yandan bazı arzlarda “T1 T2 kullanılabilir” şeklinde bildirim vardır. Bu da diğerinin tam tersidir. Yani elinizde hisseniz varsa ve Çarşamba ya da Perşembe satış yaptıysanız, bakiyenizle işlem yapabilirsiniz.
Sonuç olarak borsada T kavramı zamanla ilgilidir ve yanına gelen rakamlar işlemin ne kadar iş gününde gerçekleşeceğini ifade eder. Hisse senedi işlemlerinde satış sonucunda nakit T+2 gününde hesaba geçerken, T+1 gününde görünen bakiye ile nakit çekim yapılamasa da hisse alımı yapılabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
-
T1 T2 ne zaman hesaba geçer?
T1 T2 nedir başlığı altında yanıtladığımız gibi T1 bakiye, işlemden 1 gün sonra T2 de 2 gün sonra hesaba geçer.
-
T1 ve T2 farkı nedir?
T1 yapılan işlemden bir iş günü sonrasını gösterirken T2, iki iş günü sonrasıdır. Aynı zamanda T1 bakiyenizle hisse alımı yapar ama nakit çekemezken T2 bakiyenizle her ikisini de yapabilirsiniz.
-
T2 bakiye neden eksi olur?
T2 bakiyesi, hisse ya da benzeri alım satımların ardından belli bir komisyon kesintisiyle eksi olabilir.
-
TÜİK
-
Enflasyon
-
Petrol
-
BofA
-
Borsa
-
Halka Arz
-
KAP
-
ECB
-
Altın
-
ABD
-
Bitcoin
-
M. Şimşek
-
TCMB
-
BOJ
-
Ticaret
-
Temettü
-
Savaş
-
Paratic TV
işlem yapmak için
GCM Yatırım
yanınızda!