
Borsanın, yatırımcıların şirket hisselerini alıp, onlara ortak olmalarını ve kâr-zarar ortaklığı yapmalarını sağlayan bir piyasa olduğunu biliyoruz. Peki, dünyanın en büyük ekonomisinin dev Amerika borsası hakkında neler biliyoruz?
Hem yatırımcılara hem de finansal okuryazarlığını artırmak isteyenlere yönelik rehber niteliğinde bu yazıda Amerika Borsası ve diğerleri hakkında merak edilenler ele alınıyor.
- Amerika Borsası (AMEX) Nedir?
- Amerika Borsası Ne Zaman Kuruldu?
- Amerika Borsaları Neler?
- New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE)
- Nasdaq Borsası
- Amerika Borsası Endeksleri Neler?
- S&P 500 Endeksi
- Dow Jones Sanayi Ortalaması
- Nasdaq Kompozit Endeksi
- Wilshire 5000
- Amerika Borsasına Yatırım Nasıl Yapılır?
- Amerika Borsası Güncel Durumu
Amerika Borsası (AMEX) Nedir?
Amerika Borsası (American Stock Exchange-AMEX), bir zamanlar ABD’deki en yüksek üçüncü işlem hacmine sahip borsaydı. Borsa zirvesindeyken, ABD’de işlem gören tüm menkul kıymetlerin yaklaşık yüzde 10’unu yönetiyordu.
2008 yılında NYSE Euronext tarafından satın alındı ve sonraki yıllarda NYSE Amex Equities ve NYSE MKT olarak da adlandırıldı. Bugün, NYSE American olarak bilinen AMEX, Manhattan şehir merkezindeki 86 Trinity Place’de yer almaktadır.
AMEX’te ticaretin büyük bir kısmı endeks opsiyonlarından (bilgisayar teknolojisi endeksi, kurumsal endeks, büyük piyasa endeksi) oluşmaktadır. Borsada küçük ve orta ölçekli şirketlerin hisseleri baskın olsa da NYSE American’da ticaretin çoğu küçük çaplı hisse senetlerinde yapılmaktadır.
Büyüyen şirketlere odaklanan New York merkezli hisse senedi ve opsiyon borsası AMEX’te 350’nin üzerinde hisse işlem görmektedir. AMEX, zaman içinde yeni ürün-varlık sınıfları tanıtan ve ticaretini yapan bir borsa olarak itibar kazandı.
Opsiyon piyasasını 1975 yılında hizmete sunan AMEX, 1993 yılında ilk borsa yatırım fonunu (ETF) piyasaya sürdü. Geçen süre içinde New York Menkul Kıymetler Borsası’nın (New York Stock Exchange) katı gereksinimlerini karşılayamayan şirketleri listelemesiyle ünlendi.
Amerika Borsası Ne Zaman Kuruldu?
Investopedia’ya göre AMEX’in tarihi, Amerikan ticaret piyasasının hala gelişmekte olduğu 18. yüzyılın sonlarına kadar uzanmaktadır.
O zamanlar, resmi bir takas olmadan, borsa simsarları menkul kıymet ticareti yapmak için kahvehanelerde ve sokakta buluşurdu.
Bu nedenle, AMEX bir zamanlar New York Curb Exchange olarak tanındı.
New York sokaklarında buluşan tüccarlar, kaldırım taşı brokerları olarak bilinmeye başlandı. Alım-satımcılar, gelişmekte olan şirketlerin hisse senetleri ticaretinde uzmanlaştılar.
19. yüzyılda, bu tür sokak ticareti gayriresmiydi ve oldukça düzensizdi.
1908’de, ticaret uygulamalarına kurallar ve düzenlemeler getirmek için bir piyasa ajansı kuruldu. 1929’da bu ajansın adı, New York Curb Exchange oldu.
Bu borsa, resmi bir ticaret zeminine, kurallara ve düzenlemelere sahipti. 1950’lerde, giderek daha fazla sayıda gelişmekte olan işletme, hisse senetlerini New York Curb Exchange’de alıp satmaya başladı.
Borsada işlem gören şirketlerin değeri 1950 ile 1960 arasında neredeyse ikiye katlandı. O dönemde rakam, 12 milyar dolardan 23 milyar dolara çıktı.
Borsanın adı 1953’te Amerika Borsası olarak değiştirildi.
NYSE American’a göre Amerika Borsası, büyüyen şirketler için tasarlanmış bir borsadır ve yatırımcılara nasıl ticaret yapacakları konusunda daha fazla seçenek sunmaktadır.
Amerika Borsaları Neler?
Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’de birçok borsa bulunduğunu belirterek başlayalım. Bunlar Wikipedia’da şöyle sıralanmaktadır:
- Cboe Global Markets
- Boston Options Exchange
- Chicago Opsiyon Borsası
- Chicago Borsası
- IEX
- Uluslararası Menkul Kıymetler Borsası
- LTSE
- MEMX
- NASDAQ
- Boston Borsası
- Philadelphia Menkul Kıymetler Borsası
- New York Menkul Kıymetler Borsası
- NYSE Arca
- NYSE American
Bununla birlikte ABD’nin iki büyük finansal menkul kıymetler piyasası New York Menkul Kıymetler Borsası ve Nasdaq’tır.
ABD finansal menkul kıymetlerinin, emtialarının, türevlerinin ve diğer finansal enstrümanların alınıp satıldığı başlıca pazarları alt başlıklarda detaylı inceleyelim:
New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE)
Tarihi 1792’ye kadar uzanan New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE) New York merkezli bir borsadır. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulan ilk resmi borsa olarak gösterilmektedir.
Intercontinental Exchange (ICE), 2013 yılında borsayı satın alarak NYSE’nin sahibi olmuştur.
Kendi sitesinde NYSE şöyle tanımlanmaktadır:
“NYSE, ikonlara ve girişimcilere sermaye artırma ve dünyayı değiştirme fırsatı sunan dünyanın en büyük borsasıdır.”
2021 boyunca NYSE, yılın en büyük beş halka arzından dördü dahil olmak üzere borsaya kote şirketler topluluğunun boyutunu ve genişliğini artıran rekor yeni listelemelerle üst üste ikinci yılını tamamlamıştır.
NYSE, böylelikle dünyanın en büyük borsasına 1 trilyon doların üzerinde yeni piyasa değeri eklemiştir.
Daha önce özel bir kuruluş olarak yönetilen NYSE, elektronik ticaret borsası Archipelago’nun satın alınmasının ardından 8 Mart 2006’da halka açık bir kuruluş haline gelmiştir.
2007’de, Avrupa’nın en büyük borsası olan Euronext ile birleşerek NYSE Euronext kurulmuştur.
Bu da daha sonra New York Menkul Kıymetler Borsası’nın şu anki ana şirketi olan Intercontinental Exchange, Inc. (ICE) tarafından satın alınmıştır.
New York City’de Wall Street’te bulunan New York Menkul Kıymetler Borsası (Big Board olarak da bilinir) hisse senetleri için bir ticaret katından ve NYSE Amerikan opsiyon borsası için bir başka kattan oluşur.
18 Broad Street adresindeki ana bina ve 11 Wall Street adresindeki ana bina, 1978’de tarihi simge yapılar olarak belirlenmiştir.
Şu anda, NYSE doğu zaman dilimine göre Pazartesi’den Cuma’ya 09:30-16:00 saatleri arasında alım satıma açıktır. Borsa belirli ABD tatillerinde kapalı olur. Aynı zamanda bazı tatiller, hafta sonuna denk geldiğinde takip eden ya da önceki günler de kapalı olabilir.
NYSE Tarihindeki Bazı Önemli Tarihler:
- 24 Ekim 1929: ABD tarihindeki en yıkıcı borsa çöküşü (Kara Perşembe) başladı ve düşüş 29 Ekim (Kara Salı) satış paniğine dönüştü. Bu, Eylül ayında meydana gelen ve Batı’daki tüm sanayileşmiş ülkeleri etkileyen Büyük Buhran’ın başlangıcına işaret eden Londra Borsası’nın çöküşünü takip etti.
- 1 Ekim 1934: NYSE, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) ulusal menkul kıymetler borsası olarak kaydoldu.
- 11 Eylül 2001: 11 Eylül saldırılarının ardından NYSE’de ticaret dört gün süreyle durduruldu ve 17 Eylül’de yeniden başladı. Yeniden açılışın ardından beş günlük ticarette yaklaşık 1,4 trilyon dolar kaybedildi. Bunlar, NYSE tarihindeki en büyük kayıplar oldu.
- Ekim 2008: NYSE Euronext, Amerikan Menkul Kıymetler Borsası’nın 260 milyon dolarlık hisse senedi karşılığında satın alımını tamamladı.
- 16 Mart 2020: COVID-19 pandemi korkuları, Dow Jones Borsası Endüstri Ortalaması (DJIA) bir önceki kapanıştan 2.997,10 puan düşerek tarihteki en büyük günlük puan düşüşünü yaşamasına neden oldu. Yüzde olarak tarihteki en kötü üçüncü çöküşü işaretledi.
- 24 Mart 2020: DJIA, teşvik paketi beklentisiyle bir günlük en büyük puan artışını kaydetti. Yüzde açısından tarihindeki en iyi beşinci gününü kaydetti.
Nasdaq Borsası
Nasdaq, NYSE’nin yanında Kuzey Amerika’da ve uluslararası ölçekte hisse senedi ticaretinin büyük bölümünü temsil eden Amerika borsasıdır.
NYSE ve Nasdaq, operasyonlarında ve listeledikleri hisse senedi türlerinde farklılık göstermektedir. Bahsi geçen farklılıkları bilmek, bir borsanın işlevini ve hisse senedi alıp satmanın arkasındaki mekaniği daha iyi anlamaya yardımcı olacaktır. İşte bilinmesi gereken temel özellikler:
Piyasa değeri açısından dünyanın en büyük borsası olmaya devam eden NYSE’nin ardından NASDAQ ikinci sırada yer almaktadır. Menkul kıymet alım satımı için küresel bir elektronik pazar yeri olan Nasdaq, aslında dünyada bir ilktir.
Merkezi New York’ta bulunan Nasdaq OMX, başta hisse senetleri olmak üzere opsiyonlar, sabit getirili ürünler, türevler ve emtialar dahil 29 pazar işletmektedir.
Nasdaq, 1971 yılında, o zamanlar Ulusal Menkul Kıymet Satıcıları Birliği (NASD) olarak bilinen Finans Sektörü Düzenleme Kurumu’nun (FINRA) yüzde yüz iştiraki olarak kurulmuştur.
Nasdaq Borsası’nın en önemli özelliklerinden biri dünya çapında büyük ya da küçük ölçekli çok sayıda teknoloji şirketinin hisse senedinin burada işlem görüyor olmasıdır.
Açılımı, National Association of Securities Dealers Automated Quotations olan Nasdaq’da tüm işlemler çevrim içi ortamda yapılmaktadır.
Operasyon Direktörü Adena Friedman Kasım 2016’da, Amerika Birleşik Devletleri’nde büyük bir borsayı yöneten ilk kadın olarak CEO rolüne terfi etmiştir.
Nasdaq, finansal kurumlar, komisyoncular, kurumsal yatırımcılar ve şirketler dahil olmak üzere müşterilerden gelir elde eder. 31 Mart’ta sona eren 2022’nin ilk çeyreği için Nasdaq, 1,54 milyar dolarlık gelir üzerinden 283 milyon dolarlık net kâr bildirmişti.
Nasdaq endeksleri arasında öne çıkanlar Nasdaq 100, Nasdaq Bileşik Endeksi ve Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi olarak gösterilebilir.
Zaten “Nasdaq” terimi aynı zamanda teknoloji devleri Apple, Google, Microsoft dahil Nasdaq Borsası’nda listelenen 3 bin 700’den fazla hisse senedinin bir endeksi olan Nasdaq Kompozit’e atıfta bulunmak için kullanılır.
Nasdaq Bileşik Endeksi ile genellikle teknoloji endüstrisinin performansı gözlemlenebilir. Yani borsa hisse fiyatları, teknoloji devlerinin durumu için önem taşır.
Mesela ana bileşenlerden Nasdaq Kompozit Endeksi, 2022’de kalıcı enflasyon ve merkez bankalarının sıkı para politikaları nedeniyle dev düşüşler yaşamıştır.
Facebook’un çatı şirketi Meta, Ekim 2022’de hayal kırıklığı yaratan bilançonun etkisiyle 2016 sonrası ilk kez 100 doların altına gerilemiş, 353 dolarlık yıllık rekordan iyice uzaklaşmıştır.
Öte yandan endeks, 19 Kasım 2021’de 16.057,44 ile rekor bir seviyede kapanmıştır. Bu noktadan Nisan 2022’ye kadar yüzde 23’ten fazla düşmeye devam etti.
Nasdaq Kompozit’in Nisan 2022’deki yüzde 13 düşüşü, endeksin küresel mali krizin ortasında yüzde 17,4 kaybettiği Ekim 2008’den sonra en kötü aylık düşüşü olarak kayıtlara geçti.
Amerika Borsası Endeksleri Neler?
Gelelim, Amerika borsa endekslerine. Ancak endeksleri ele almadan önce borsa endeksinin ne olduğu hakkında kısaca bilgi verelim.
Borsa endeksi, belli kriterlere göre belirlenmiş şirketlerin hisse senetlerinin hem sektör hem de performans bazında ölçümünün yapıldığı göstergelerdir. Örneğin BIST 100 endeksi Borsa İstanbul’un ana göstergesidir. “Borsa düştü, rekor kırdı” şeklindeki ifadeler aslında BIST 100 endeksinin performansını ifade etmektedir.
ABD borsasını ise üç ana endeks yansıtmaktadır. Bunlar Dow Jones Endüstri Ortalaması, Nasdaq Kompozit Endeksi ve S&P 500 Endeksi’dir.
Bu üç endekse ek olarak, ABD hisse senedi piyasasını oluşturan yaklaşık 5 bin başka endeks daha vardır. Endeksler çeşitli şekillerde oluşturulabilirken genellikle piyasa değerine ve sektör ayrımına göre tanımlanırlar.
Alt başlıklarda en çok takip edilen üç ABD endeksini, tüm ABD borsasındaki tüm hisse senetlerini içeren Wilshire 5000’i ve diğer en dikkate değer endekslerden bazılarını ele alacağız.
S&P 500 Endeksi
Standard & Poor’s 500 Endeksi (S&P 500), ABD’deki en iyi 500 şirketin yer aldığı bir endekstir.
Endeks için hisse senetleri öncelikle piyasa değerine göre seçilse de kurucu komite ayrıca likidite, halka açıklık, sektör sınıflandırması, sermaye kârlılığı ve ticaret geçmişi gibi diğer faktörleri de dikkate alır.
ABD borsasının toplam değerinin yaklaşık yüzde 80’ini temsil eden endeks, bu nedenle küresel çapta dikkatle izlenmektedir.
S&P 500 Endeksi, bir bütün olarak ABD pazarındaki hareketin iyi bir göstergesidir.
Şirketlerin bu endekste yer alması için gelirlerinin ve varlıklarının yüzde 50’si ABD’de olmalıdır. Aynı zamanda hisselerin en az yüzde 50’si halka açık olmalı ve en az dört çeyrek dönem boyunca kâr etmeli ve hisse senedinin fiyatı da en az 1 dolar olmalıdır.
S&P 500 Endeksi, piyasa ağırlıklı bir endeks olduğu için endeksteki her hisse senedi, toplam piyasa değeri ile orantılı olarak temsil edilir.
Yani S&P 500’deki 500 şirketin tamamının toplam piyasa değeri yüzde 10 düşerse endeksin değeri de yüzde 10 düşer.
Dow Jones Sanayi Ortalaması
Orijinali Dow Jones Industrial Average (DJIA) olan Dow Jones Sanayi Ortalaması ise 30 büyük ve en etkili ABD şirketinin borsa performansını izleyen endekstir.
Dünyadaki en eski, en iyi bilinen ve en sık kullanılan endekslerden biri olan Dow Jones, fiyat ağırlıklı bir endekstir.
Başlangıçta, endekste yer alan her bir şirketin hisse senetlerinin hisse başına fiyatlarının toplanması ve bu tutarın şirket sayısına bölünmesiyle hesaplanmıştır.
Ancak endeksi hesaplamak artık o kadar kolay değil. Yıllar geçtikçe, hisse senedi bölünmeleri, bölünmeler ve diğer olaylar, hesaplamada değişikliklere yol açmıştır.
DJIA, tüm ABD borsasının değerinin yaklaşık dörtte birini temsil etse de Dow’daki yüzde değişikliği, tüm pazarın aynı yüzde oranında düştüğünün kesin bir göstergesi olarak yorumlanmamalıdır.
Büyük sermayeli hisse senetlerine yönelik genel tutum genellikle küçük sermayeli hisse senetlerine, uluslararası hisse senetlerine veya teknoloji hisse senetlerine yönelik tutumdan farklı olduğu için Dow, piyasanın diğer alanlarındaki duyarlılığı temsil için kullanılmamalıdır.
Genel olarak, Dow, düzenli olarak tutarlı temettüler veren ABD piyasalarının en iyi blue chip şirketlerini listelemesi ile ünlüdür. Dolayısıyla, geniş pazarın bir temsili olmasa da blue chip, temettü değeri piyasasının bir temsili olabilir.
Nasdaq Kompozit Endeksi
Çoğu yatırımcı, Nasdaq’ın teknoloji hisselerinin alınıp satıldığı borsa olduğunu bilir. Nasdaq Bileşik (Kompozit) Endeksi, Nasdaq borsasında işlem gören tüm hisse senetlerinin piyasa değeri ağırlıklı bir endeksidir.
Endeks, Amerika Birleşik Devletleri’nde yerleşik olmayan bazı şirketleri de içermektedir.
Teknoloji ağırlıklı olduğu bilinse de teknoloji pazarında yazılım, biyoteknoloji, yarı iletkenler ve daha fazlasını içeren çeşitli alt sektörler vardır.
Nasdaq Bileşik Endeksi’nde yatırımcılar ayrıca finans, sanayi, sigorta ve ulaşım hisseleri gibi çeşitli sektörlerden de menkul kıymetler bulacaktır.
Gösterge endeks, büyük ve küçük firmaları içerirken emsalleri Dow Jones ve S&P 500’den farklı olarak, küçük piyasa değerlerine sahip birçok spekülatif şirketi de bünyesinde barındırmaktadır.
Sonuç olarak gösterge Amerika borsası endeksinin hareketi genellikle teknoloji endüstrisinin performansını ve yatırımcıların daha spekülatif hisse senetlerine yönelik tutumlarını yansıtmaktadır.
Wilshire 5000
Wilshire 5000 Toplam Piyasa Endeksi veya kısaca Wilshire 5000, ABD’de aktif olarak işlem gören tüm Amerikan hisse senetlerinin piyasa değerleri ağırlıklı bir endeksidir.
ABD merkezli ve halihazırda fiyat verilerine sahip olan halka açık tüm şirketleri içeren Wilshire 5000, tüm ABD borsasını ve hareketini toplu olarak temsil eder. Yine de tüm ABD pazarının çok kapsamlı bir ölçüsü olmasına rağmen daha popüler olan S&P 500 Endeksi’nden daha az anılır.
Genel olarak endekslere geniş bir şekilde bakmanın birkaç yolu vardır. Piyasa değeri genellikle anahtarken endeksler, büyük, orta ve küçük piyasa değerine sahip şirketlerle sınıflandırılır.
S&P 500 ve Dow Jones, en büyük büyük çaplı endekslerden ikisidir. Ancak S&P 100, MSCI ABD Endeksi ve Russell 2000 de takip edilenlerdendir.
Russell 2000, Russell 3000’deki en küçük 2 bin hisse senedini yansıtan endekstir. Diğer popüler küçük sermayeli endeksler arasında S&P 600, Dow Jones Small-Cap Büyüme Toplam Borsa Endeksi ve Dow Jones Small-Cap Değeri Toplam Borsa Endeksi yer alır.
Kayda değer orta ölçekli endeksler arasında S&P Mid-Cap 400, Russell Midcap ve Wilshire US Mid-Cap Endeksi bulunmaktadır. Bunların yanında New York Borsası’nda kote edilen ve toplam piyasa değerleri en büyük olan 100 şirketten oluşan NYSE U.S 100 Endeksi de izlenmektedir.
NYSE International 100 Endeksi ise borsada toplam piyasa değeri en yüksek ancak Amerikan olmayan 100 şirketten oluşmuştur.
NYSE Kompozit Endeksi ise NYSE’deki tüm hisse senetlerinin performans ölçümü için oluşturulmuştur. NYSE Composite Endeksi 2044 Amerikan ve Amerikan olmayan hisselerden oluşmaktadır.
Amerika Borsasına Yatırım Nasıl Yapılır?
Gelelim, Amerika borsasına nasıl yatırım yapılır konusuna. Bunun için tıpkı yurt içi borsada olduğu gibi bankalara ve işlemlere aracılık eden kurumlara başvurmalısınız.
Amerikan borsası hisseleri nasıl alınır diyenler için şu üç farklı yöntem kullanılabilir:
- Yabancı borsalarda işlem yaptırma yetkisine sahip aracı kurumlar
- Yatırım fonları aracılığıyla
- Forex piyasası aracılığıyla
Elbette, yatırım yapacağınız borsayı tanımanız gerektiği gibi yatırım yapacağınız şirket ve hisseleri hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız da önem taşıyor.
Aynı zamanda kullanacağınız aracı kurum ya da bankanın, yatırımcıya sunduğu olanakları araştırmalısınız. Aracılık ücreti gibi faktörleri dikkate alarak içlerinden kendiniz için en avantajlı seçeneği değerlendirmelisiniz.
Aslında Amerikan borsalarından hisse alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, kullanacağınız aracı kurum. Aracı kurumun, düzenli olarak denetlenen ve belli regülasyonlar çerçevesinde hareket eden yasal bir finansal kuruluş olmak zorunda olduğunu unutmalısınız.
Komisyon ücretlerinin yatırımcı için cazip olmasına, bunun yanında kolay kullanımı olan bir site ya da uygulama sunmasına dikkat etmelisiniz.
Sonuçta günümüzde teknolojideki gelişmelerin yatırım dünyasına entegrasyonuyla Amerikan borsasına yatırım yapmak çok kolay. Facebook, Google, Apple, Goldman Sachs gibi şirketlerin hisselerini, dakikalar içinde alıp satabiliyorsunuz.
Tüm bunların yanında ABD borsalarında yatırım yaparak dolar yatırımı da yapmış oluyorsunuz. Canlı dolar yorum için tıklayın.
Amerika Borsası Güncel Durumu
Peki, dünyanın en büyüğü olan Amerika borsası ne durumda? Yatırımcıların ya da ABD piyasaları hakkında bilgi edinmek isteyenlerin en çok merak ettiği konular arasında bu da var.
Amerika borsasının ne durumda olduğunu anlamak için üç ana gösterge endeksin performansına bakılmalı.
Bunlar Amerika borsasının başlıca endeksleri olan Dow Jones Endüstri Ortalaması, S&P 500 ve Nasdaq Kompozit Endeksi’dir.
Hem medya hem de yatırımcılar tarafından en çok takip edilen bu üç endeksin performansı, Amerika borsasının performansını yansıtmaktadır.
Şimdi gösterge endekslerdeki güncel duruma bakalım:
Dow Jones Endüstri Ortalaması

ABD ekonomisinin sağlığı hakkında bilgi veren Don Jones Endüstri Ortalaması, Mart 2023 itibarıyla tüm göstergelerde ekside durmaktadır.
Haftalık, aylık ve yıllık bazda negatif performans sergileyen DJIA, 1 yılda 28,600 ve 35,492 puan aralığında hareket etmiştir.
2023 yılındaki en yüksek değerini, aynı tarih itibarıyla 34,342 puanla Ocak ortalarında kaydetmiştir. Mart ayında ise 31,624 puana kadar gerilemiştir.
Gösterge endeks, tüm zamanların rekorunu ise Ocak 2022’de 36,952 puanla kırmıştır.
Nasdaq Kompozit Endeksi

Diğer gösterge endekslerden farklı olarak teknoloji ağırlıklı endeks, Mart 2023 itibarıyla yıl başından bu yana yükselmiştir.
2023’ün başından Mart ortasına kadar yüzde 7 civarında artan Nasdaq Kompozit Endeksi, aylık ve yıllık bazda ise değer kaybetmiştir.
Bir yılda yüzde 14 düşen Nasdaq Kompozit’in 52 haftalık hareket aralığı 10,088 ile 14,646 puan olmuştur.
Gösterge endeksin tüm zamanların rekoruna bakıldığında ise zirveye Kasım 2021’de 16,212 puanla ulaştığı görülüyor.
S&P 500 Endeksi

ABD hisse senedi piyasasının yüzde 75’ini kapsayan gösterge endeks de haftalık, aylık ve yıllık bazda negatif bölgede duruyor.
Bir yılda yüzde 9,5 değer kaybeden S&P 500 Endeksi, 52 haftada 3,491 ile 4,637 puan aralığında hareket etmiş.
Mart ortası itibarıyla 2023’ün zirvesini Şubat’ta 4,195 puanla gören S&P 500, tüm zamanların zirvesini 2022 başında 4,818 puanla kaydetmiş.