Borçlardan muzdarip olan birçok kişi var ve bu konuda en büyük hata da kendilerine ait. Eskilerin meşhur “ayağını yorganına göre uzat” sözünü pek dikkate almayan kişiler, bir süre sonra borçları nedeniyle sıkıntı yaşamaya başlar. Ardında da borcu borçla kapatmak gibi girişimlerde bulunarak durumu daha da kötüleştirirler. Sonuçta da büyük depresyonlar yaşarlar. Peki, borcu kapatmak için izlenebilecek daha iyi yollar var mı?
Elbette borcunuzu kapatmak için atabileceğiniz etkili adımlar var. Ama genel olarak parasal konularda biraz daha dikkatli olmanız gerektiğini hiçbir zaman unutmamalısınız. Çünkü borcunuzu kapattıktan sonra harcamalarınızı aynı şekilde devam ettirirseniz, eski durumunuza kolayca geri dönersiniz. Yaptığınız hatayı bir kere yapın ve ders alarak tekrar etmemeye dikkat edin. Sonuçta borçlarla doğmadınız ve yaptığınız birkaç hata ile bu noktaya geldiniz. Öğrenmeniz gereken birkaç nokta olduğunu da unutmayın. Örneğin kredi kartı kullanımı hakkında kendinizi geliştirmeniz gerekebilir. Aynı şekilde kazandığınız parayı doğru bir şekilde nasıl yöneteceğinizi de öğrenmelisiniz. Kredi kartı kullanımının nasıl olması gerektiğini buradan öğrenebilirsiniz.
Silkelenip birkaç adımla borçlarınızdan kurtulmanız mümkün. Kendinize oluşturacağınız bir borç planı ile basit bir şekilde borçlarınızdan uzaklaşabilirsiniz. Peki, borç kapatma planı nasıl yapılır?
Borç kapatma planı yapacaksanız, öncelikle neden borcunuz olduğunu düşünün. Başlamanız gereken ilk nokta borçların nereden geldiğini bulmanızdır. Örneğin sorumsuzca yaptığınız birkaç alışveriş, borçlanmanıza neden olabilir. Bu noktaları belirlemeye çalışın ve sebep – sonuç ilişkisi kurun. Sonuçta elde ettiğiniz nedenleri hayatınızdan çıkarın. Çünkü bunlar birer alışkanlık ve tutku haline geldiğinde işler her zaman karışmaya müsaittir. Bir alışveriş tutkunu iseniz bunun yanlış olduğunu ve size sonradan büyük sıkıntılar yarattığını unutmayın.
Atmanız gereken bir diğer adım ise acil durum finans planıdır. Bu plan, kişisel finans planından farklıdır. Çünkü normal bir kişinin finansal planı, birikim yapmak, tasarruf etmek ve yatırıma dayalıdır. Ama borçlu bir insan önce borçlarından kurtulmalıdır. İşte bunun için de acil durum finans planını oluşturmalısınız. Bu plan sayesinde önce borçlarınızdan kurtulacaksınız. Peki, acil durum finans planı nasıl yapılır?
Önünüze boş bir kağıt alın. Gelirinizi, borçlarınızı, zorunlu giderlerinizi yazın. Bundan sonrası tamamen dört işlem matematik bilginizle çözülecek. Gelirinizden giderlerinizi çıkarın ve elinize kalan parayı hesap edin. Eğer borcunuz elinize kalan paradan daha yüksekse, bazı noktalarda tasarruf etmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz. Giderlerinizi kısabilir ve ödediğiniz fatura bedellerini düşürebilirsiniz. Örneğin mutfak masrafında yaptığınız gereksiz israflar, yürüme mesafesi yerlere arabayla gitmeniz yerine bu noktaları gözden geçirmeniz iyi olacaktır. Yürüme mesafesi yerlere arabayla gitmeyerek yakıt tasarrufu yapabilir ve böylece borçlarınızı kapatacak daha fazla para bulabilirsiniz.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise borçların kaynaklandığı noktalar. Örneğin kredi kartınızın borcu, gereksiz harcamalardan oluşuyorsa, buna bir son vermeniz gerektiğini anlayabilirsiniz. Kağıt üzerinde yaptığınız hesapta eksiye düşüyorsanız, gereksiz harcamalarınız aklınıza ilk gelen nokta olmalıdır. Yaptığınız hesap sonucunda elinizdeki para sizi 1 ay boyunca geçindirmeye yetmiyorsa, mutlaka harcamalarınızı azaltmalısınız. Bu konuda evde tasarruf edecek noktalar da bulabilirsiniz.
Kolay yoldan para tasarrufu edecek noktalar arıyorsanız, öncelikle tembellikten kurtulun. Daha sonra faturalarınızı organize edin ve zorunlu giderlerinizle gereksiz masraflarınızı birbirinden ayırın. Yemeklerinizi evde yemeye özen gösterin ve işyerine evden yemek götürün. Yürüme mesafesi yerlere arabayla gitmek yerine yürümeyi tercih edin. Toplu taşıma araçlarını kullanın. İhtiyacınız olan herhangi bir şey olduğu zaman önce listeleyin ve parasal durumunuzu gözden geçirin.
Son olarak; borçların kaynaklarını öğrenmelisiniz ve kökünden çözüm getirmelisiniz. İhtiyaç ve zorunluluk ayrımını iyi bir şekilde yapmalısınız. Bir mağazanın vitrininde çok beğendiğiniz bir ayakkabı, ihtiyacınız değilse almayın. Eğer ayakkabıya ihtiyacınız varsa, iyi bir araştırma yaptıktan sonra alın. Kıyafete ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, önce gardırobunuzu düzenleyin ve kıyafetlerinize iyice bakın. Daha sonrasında almak istediklerinize karar verin. Bu sayede gereksiz harcamalar yapmamış olacaksınız. Her zaman gelir – gider oranınıza göre paranızı kullanın ve geleceğe yatırım yapmanız gerektiğini unutmayın.