Para biriktirmek zor zanaat, öyle değil mi? Yani kenara para atmak öyle her yiğidin harcı olabilecek bir iş falan değil! Evet, büyük ihtimalle siz de böyle düşünüyor ve birikim yapma konusunda hatalı davranıyorsunuz. Kenara düzenli olarak para atmanın sıkıcı, yorucu ve hatta imkansız denilebilecek kadar zor bir iş olduğuna inanıyor, her girişiminizin başarısızlıkla sonuçlanmasını da bu duruma bağlıyorsunuz. Yani suçun sizde olmadığını, problemin eylemin ta kendisinde olduğunu zannediyorsunuz.
Bunu da İnceleyebilirsiniz:
Olmayan Parayla Birikim Yapma Yolları
Peki, birikim yapmak kolay bir iş mi? Tabii ki hayır. Yani burada size para biriktirmenin çok kolay bir iş olduğunu falan da savunmayacağım. Çünkü öyle değil! Gerçekçi olmak gerekirse, kenara para atmak için epey zahmetli bir iş bile denilebilir. Zira bunun için genellikle keyfiniz için yaptığınız harcamalardan kısacak ve bütçeniz konusunda daha disiplinli davranmaya başlayacaksınız. Ne bileyim, canınız istiyor diye mağaza mağaza gezip dolaşmayacak, eskisi gibi evinize poşet poşet eşyalarla dönmeyeceksiniz. Veya her hafta sonunuzda ayrı bir organizasyon yapmayacak, yeri geldiğinde evinizde oturmak zorunda kalacaksınız. Kısacası; para biriktirmek için belki de yıllardır sürdürdüğünüz bir sürü “eğlenceli” alışkanlıktan vazgeçeceksiniz. Ama ben neden bunlardan bahsediyorum ki? Nitekim siz zaten birikim yapmanın ne kadar zor bir şey olduğunu biliyorsunuz.
Biliyorsunuz bilmesine ama isterseniz bu zorlukların üstesinden gelebileceğinizi sanıyorum ki pek bilmiyorsunuz. Diğer bir deyişle; para biriktirebilmek için kendinizi nasıl motive edeceğinizi bilmediğinizi söylüyorum. Ya da biliyor ama hiçbir şeyden haberiniz yokmuş gibi davranıyorsunuz. İşte bu nedenle de sizlerle konuşmak istediğim konu birikim yapma alışkanlığı kazanmak için kullanmanız gereken motivasyon taktikleri. Zira pek çoğunuzun bu taktikleri kullanmaya ihtiyaç duyduğu gayet açık ve net bir gerçek! Şayet siz de para biriktirme konusunda başarılı olan kişiler arasına katılmak ve isteklerinize çok daha kolay bir şekilde ulaşmak istiyorsanız, aşağıdaki önerileri kesinlikle dikkate almalısınız derim. Karşınızda birikim sürecini kolaylaştırmanızı sağlayacak motivasyon önerileri:
Şu Ana Kadar Ulaştığınız Maddi Hedefleri Düşünün!
Para biriktirmek için ilk adımınızı atıyor ama kısa süre sonra kalkıştığınız işten vaz mı geçiyorsunuz? İstediğiniz şeye ulaşmak için kumbaranıza birkaç gün para atıyor ama her defasında aynı olumsuz sonuçla mı karşılaşıyorsunuz? O zaman, şu ana kadar ulaştığınız maddi hedefleri düşünmenizi öneriyorum. Ya da şöyle söyleyeyim. Şu an sahip olduğunuz şeyleri bir bir düşünün. Evinizi, arabanızı, geçen sene gittiğiniz tatili, dolabınızdaki o favori ceketi, sevgilinize aldığınız doğum günü hediyesini bir düşünün. Bütün bunları yeteri kadar paraya sahip olduğunuz için alabildiniz, öyle değil mi? Yani birikim yaparak veya yapmayarak bu kadar çok şey kazandınız. İşte bunu düşünerek, kenara para atmaya devam ettiğiniz takdirde çok daha fazlasına rahatlıkla ulaşabileceğinizi bilmeli, pes etmek istediğinizde kendinizi bu şekilde motive etmelisiniz.
Negatif Düşüncelerden Uzaklaşın!
“Olmuyor işte, birikim yapmak çok sıkıcı, para harcamadan hiçbir şey yapılmıyor ki, bu kadarcık parayla ne olur ki” ve benzeri düşüncelerden de kaçınmalısınız. Eğer birikim yapma işini kendiniz için daha kolay hale getirmek istiyorsanız, olumsuz düşüncelerden uzak durmalı, kötü fikirlerin yerine olumlularını koyarak yola devam etmelisiniz. Mesela; “günde 1 lirayı kumbarama atsam ne olur atmasam ne olur” demek yerine, “her gün kenara 1 lira koysam ayda 30, yılda ise 360 lira yapar” demeyi öğrenmelisiniz. Damlaya damlaya göl olur sözünün laftan ibaret olmadığını anlamalı, negatif düşüncelerin sizi birikim yapma alışkanlığı kazanmaktan alıkoymasına izin vermemelisiniz.
Arada Kendinizi Ödüllendirmeyi Unutmayın!
Evet evet, birikim yapma sürecinde kendinizi motive etmek için yapmanız gereken şeylerden bir diğeri de bu! Yani arada sırada kendinizi ödüllendirmelisiniz. Diyelim ki, hayalini kurduğunuz yurt dışı seyahati için para biriktirmeye başladınız. Ve planlarınıza göre 6 ay boyunca harcamalarınıza ciddi biçimde dikkat etmeli, her konuda tasarruflu davranmalısınız. Tamam, buraya kadar her şey doğru. Ancak 6 ay boyunca sıkı denilebilecek bir birikim planına uymanın sizi bir süre sonra sıkacağı gerçeğini de unutmamalısınız.
Yani aylar boyunca hiç keyfi harcama yapmaz, elinizi cebinize atarken her seferinde 40 kes düşünürseniz, birikim yapmak doğal olarak sizi zorlar. İşte bunun için de size arada sırada kendinizi ödüllendirmeniz gerektiğini söylüyorum. Mesela; her harcamanızda 3565242 kez düşünmekten sıkıldınız mı? “Biriktir biriktir yine bir şey olmuyor” mu demeye başladınız? İşte böyle anlarda ufak ödüllerle kendinizi şımartmalısınız. Sizi mutlu ettiğini düşündüğünüz paralı eğlence yöntemlerine yönelmeli, böylelikle motivasyonunuzu yükseltmelisiniz. Tabii, kaçamaklarınızda işin dozunu kaçırmamaya dikkat etmeyi de unutmamalısınız.
Ne Kadar İlerleme Kat Ettiğinizin Farkında Olun!
Evet, birikim konusunda motivasyonunuzu yükseltmek için ne kadar ilerleme kat ettiğinizin de farkında olmalısınız. Mesela; para biriktirmeye 3 ay önce başladınız. Geçen süre içerisinde kenara ne kadar para attığınızı bilmeli, diğer bir deyişle boş yere uğraşmadığınızı açık ve net olarak görmelisiniz. Yani kıstığınız o harcamaların, gitmediğiniz o arkadaş davetlerinin, satın almadığınız o kıyafetlerin, kısacası para biriktirmek için katlanmak zorunda olduğunuz şeylerin size ne kadar çok şey kazandırdığını anlamalısınız. Çünkü bunu yapmazsanız, para biriktirmenin size hiçbir şey kazandırmadığını düşünmeye başlar, verdiğiniz onca emeğin karşılığını alamadığınız için verdiğiniz karardan dönmeye meyledersiniz.
İsteklerinizi Gerçeğe Dönüştürmek için Uğraştığınızı Bilin!
Para biriktirmek için en iyi motivasyon yöntemi hayallerinizi kullanmaktır. Yani düzenli olarak para biriktirebilmek ve bu süreçte zorlanmamak için elinizde sağlam bir hayaliniz olmalı. Ne bileyim, bir iş kurmak istiyorsunuzdur. Ya da dünya turuna çıkmak en büyük hayalinizdir. Veya çocuklarınıza sağlam bir gelecek hazırlamak hayattaki en büyük dileğinizdir. İşte bunların farkına varmalı ve kendinize boş yere birikim yapmadığınızı sürekli hatırlatmalısınız.
Mesela; kumbaranızın yanına size gerçeğe dönüştürmek istediğiniz hayali hatırlatacak küçük notlar, resimler asabilirsiniz. Ya da cüzdanınızın en çok göze çarpan kısmına benzer şeyler yerleştirebilirsiniz. Örneğin; kendinize “harcama, hayalini düşün” gibi minik uyarı notları yazabilirsiniz. Cüzdanınızı açtığınız her an karşınıza çıkacak bu notlarla, harcama dürtülerinize karşı koyabilir, çıktığınız yolda ne için uğraştığınızı bilerek ilerlemeye devam edebilirsiniz. Uzun lafın kısası, para biriktirmenin kolay bir iş olmadığını bilmeli, ama süreci daha katlanılabilir hale getirmenin mümkün olduğu gerçeğini de görmelisiniz.
Lafı dolaştırıp dolaştırıp durmuş.