Bugün sizlerle, 1932 yılından beri hayatımızda var olan ve yediden yetmişe herkesin beğenisini kazanan bir markanın sürücü koltuğuna oturacağız. Alman otomobil şirketi Audi, kurulduğu tarihten bu yana teknolojik açıdan bakıldığında, diğer ünlü otomobil markalarıyla yarışacak kadar başarılı olmuş köklü bir kuruluş. Yola çıkış tarihi bu kadar eski olunca, elbette içerisinde birçok anının var olması kaçınılmaz oluyor. Ama Audi’nin asıl atılımını 90’lı yıllarda yaptığını söyleyebiliriz. Üzerindeki klasikleşmiş eski görüntüsünden kurtulan şirket, bu tarihten sonra teknolojinin tüm unsurlarını başarılı dizaynı için seferber etmiştir.
Ülkemizde de oldukça sevilen markanın alt kategorideki araçları, genellikle üst segmentte bulunan araçların konforunu arayanlar tarafından tercih ediliyor. Bu özelliğiyle markanın C segmentinde bulunan A3 modeli, zengin gösteren orta ölçekli küçük aile otomobilleri arasında gösterilebiliyor. Audi’nin ülkemizdeki satış verileri de oldukça iyi. Geçtiğimiz Ağustos ayı içerisinde 1603 aracın sahiplerine teslim edildiğini söyleyebiliriz. Markanın üst segment otomobilleriyse daha çok, iş adamları ve devlet büyüklerinin makam aracı olarak tercih ediliyor.
Tabi konumuz, birbirine geçmiş 4 halkanın oluşturduğu bir logoysa, bugün sahip olduğu teknolojiden bahsetmeden olmaz. Yoğun trafikte araç kullanmanın zorluklarını hemen hepimiz biliyoruz. Özellikle İstanbul gibi bir bölgede yaşayanlar, kabusa dönen trafik çilesini her gün çekmek zorunda kalıyor. Audi, tutkunlarını bu dertten kurtaracak bir ilke imza atıyor; sürücüsüz araçlar! Bugün sizlerle firmanın başarılı tarihindeki bilinmeyenleri gün yüzüne çıkartırken, sürücüsüz araçlarında ne gibi ayrıcalıklar sunduğuna da göz atacağız. Sanırım keyifli bir yolculuğa hazırsınız. O zaman gaz pedalına dokunun ve yolculuğa başlayalım!
İşte karşınızda Audi hakkında bilinmeyenler ve sürücüsüz araç teknolojisi:
Audi 90 ve Audi A4!
Audi 90’ın, Audi A4 modelinin atası olarak gösterildiğini biliyor muydunuz? Audi 90’ın pek de etkili bir araç olmadığını söyleyebiliriz. Ancak aracın IMSA yarış arabası olarak tasarlanmış versiyonu, 4 çeker özelliği ve 720 beygir gücüyle, Audi 90’ların arasında bir adım öne çıkıyordu.
Turbo otomobilleriyle fark yaratan Audi!
Audi TT RS modelinde bulunan turbonun türbin çapı, yaklaşık 5 inç olarak belirtiliyor.
Audi’nin kurucusu kimdir?
August Horch, aslında ilk olarak Horch isimli firmasını kurmuş; ancak ortaklarıyla yaşadığı anlaşmazlıklar neticesinde Horch’tan ayrılmıştır. Daha sonra ise Audi’nin temelleri atılmıştır.
Audi kelimesi nereden geliyor?
Audi aslında Latince’de “dinle” anlamına geliyor. Almanca’da “dinle” kelimesinin karşılığı ise “horch” ve tesadüfe bakın ki firmanın kurucusunun soy ismi de Horch’dur.
Audi Grup B Ralli arabaları!
Audi Grup B Ralli arabaları yeterince başarılı olarak gösterilse de firmanın ortadan motorlu 3 yeni model üzerinde gizlice çalışmış olduğu söylenmektedir. Bunlardan bir tanesinin 1000 beygir gücünde olduğu kulaktan kulağa yayılmıştır.
Audi ve spor araba yarışları
Audi, dizel araçlarıyla spor araba yarışlarına hükmeden isimlerden biri olsa da bu araçların performansının çok iyi olmadığı ve güç bandının dar olduğu (3000-5000rpm) belirtilmektedir.
Audi’nin süper hızlı otomobilleri
Son yıllarda Audi’nin sahip olduğu performans artırıcı teknolojilerin, 1980’li yılların başında çift kavramalı vites seçeneğiyle Audi’nin ralli arabalarında kullanıldığını biliyor muydunuz?
Orijinal Audi RS!
315 beygir gücündeki 1994 Audi RS2’nin bazı bölümlerinin Porsche tarafından tasarlandığını biliyor muydunuz? Frenlerinde, ızgarasında ve bagaj kapağında Porsche logosu taşıyan otomobil, Porsche 911 Turbo ile aynı tarzda jantlara ve yan aynalara sahipti.
Sürücüsüz Audi TT S
Firma bunu gündeme getirmemiş olsa da 2010 yılının Eylül ayında sürücüsüz Audi TT S tam 156 virajın olduğu tırmanma yarışı pisti Pikes Peak Hillclimb’i başarıyla tamamlamıştır.
Audi S1 Grup B Ralli otomobili
Audi S1 Grup B Ralli arabası da anti lag sisteminde Porsche 911 Turbo’ya ait parçalar kullanmış. Ancak üzerindeki Porsche logosu çıkartılarak bunun anlaşılmaması sağlanmış.
Otonom otomobiller kısa süre içinde satışa çıkartılacak!
Audi’nin geliştirme bölümünün başında olan Ulrich Hackenberg’e göre; sadece 10 yıl içerisinde otonom araçların seri üretimine başlanmış olacak. Yani şu an Kaliforniya ve Nevada gibi birkaç sayılı yerde yasal olarak kullanılabilen sürücüsüz araçlar, çok yakında dünyanın her yerinde görülebilecek.
Otonom araçlar trafiğe açık alanlarda test edildi.
Bu yılın Ocak ayında yapılan test sürüşünde, Audi A7 sokaklara çıkmış ve Kaliforniya’daki Silikon Vadisi’nden Nevada’ya olan yaklaşık 900 kilometrelik yolu başarıyla kat etmiştir. Ayrıca, yoğun trafik içinde ve virajlarda aracın durumla nasıl başa çıktığı, birkaç gazeteci tarafından görüntülenmiş. Sonuçta Audi A7, seyahatinin %97’sini sürücüsüz olarak tamamlamayı başarmış.
Yüksek hızlara ulaşabilen otonom Audi.
Ocak 2014’te yapılan testte, Audi’nin sürücüsüz aracı RS7 maksimum 240 km/s hız yaparak, pisti hiçbir müdahale olmadan tamamlamayı başarmıştır.
Audi otonom araçlarında yapılan geliştirmeler
Otonom araçları belki şimdiye kadar duymamış olabilirsiniz; ama bu alanda yapılan çalışmalar uzun zamandır devam ediyor. 2009 yılında Audi, sürücüsüz aracı TTS ile Utah, Bonneville Salt Flats’de 201 km/s hıza ulaşarak dünya rekoru kırmıştır. Hatta TTS bu yolculuğunda, arkasında bıraktığı iz ile Audi’nin simgesi olan iç içe geçmiş dört halka şeklini ortaya çıkarmıştır. Audi TTS, 2009 yılında da Colorado’da bulunan Pikes Zirvesi’ne çıkarak, 20 kilometrelik dağ yolunu 27 dakika içinde tamamlamıştır.
Audi’nin otonom otomobillerde kullandığı teknoloji
Prologue kavramı temel alınarak geliştirilen teknoloji; lazer tarayıcı, kamera, radar ve sensorlar ile oluşturulmuştur. İlaveten, kameraların ve sensorların topladığı bilgiler “zFAS” olarak belirtilen sisteme iletiliyor ve bu şekilde araç kendi kendini kumanda etmiş oluyor. Bu kameralarla sensor çevrenin 360 derecelik görüntüsü alınarak, 250 metrelik mesafeye varana kadar araç önündeki cisimleri algılayabiliyor.
Audi A7 otonom aracının sürücüye sağladığı kolaylık!
Pilot sürüş deneyiminden faydalanmak için iki tuşa dokunmanız yeterli! Evet, Audi A7 konseptinde sürücü otomatik pilota geçmek için direksiyonda bulunan iki tuşa aynı anda basıyor ve işlem tamamlanmış oluyor. Daha sonrasında ise yapmanız gereken tek şey, arkanıza yaslanıp bu keyfin tadını çıkarmak. Olur da pilot sürüş sistemini durdurmak isterseniz, yine iki düğmeye aynı anda basabilir ya da gaz/fren pedalına dokunabilirsiniz.
Otonom teknolojisiyle caddelerde güvenli bir sürüş!
İnsanların dikkati kolayca dağılabilir; ama otonom araçlarda durum tersine işliyor. Bir anlık dalgınlık neticesinde yaşanan kazalar, etrafındaki her metrekareyi sürekli denetleyen otonom araçlar sayesinde en aza indirgenecek gibi görünüyor.
Audi A7 Sportback 3L sürücüsüz otomobil teknolojisi!
Evet, sürücüsüz araç teknolojisi günümüzün araçlarında kullanılmaya başladı bile. Audi A7 Sportback 3L’de kullanılan park yardım sistemi, gece görüş asistanı, hız sabitleyici, şerit takip sistemi bunlardan bazılarıdır.