Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

20 Yıl Önce Para Ödemediğimiz Şimdilerde ise Ödemezsek Yaşayamayacağımız 10 Şey

20 yıl önce para ödemediğimiz ancak artık ödemeden yaşayamayacağımız şeyler var. İşte hayatımıza bomba gibi düşüp yer eden alışkanlıklar:
20 Yıl Önce Para Ödemediğimiz Şimdilerde ise Ödemezsek Yaşayamayacağımız 10 Şey
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Günümüzden 20 yıl önce yani 1997 yılında, bazı teknolojik cihazlar ve gereklilikler, henüz hayatımıza girmemişti. Milenyum olarak adlandırdığımız, 2000 yılı hakkında çeşitli komplo teorileri vardı. Hatta Windows 98 ile evlerde yerlerini almaya başlayan bilgisayarların, insanlığı yenilgiye uğratıp, dünyayı ele geçirecekleri bile düşünülüyordu.

80’li ve 90’lı yıllarda vizyona giren birçok bilimkurgu filminde rastladığımız öğelere olan şaşkınlığımızı gizleyemiyordu. “Acaba ileride bu teknolojiyi görebilir miyiz” sorusuna, genellikle “yok ya ömrümüz bunları görmeye yetmez” cevabını veriyorduk. Ancak 2017 yılına girerken bu teknolojilerin birçoğu, hayatımızın vazgeçilmezleri haline geldi. Hatta bunların birçoğu, modası geçmiş cihazlar olarak çöp kutularındaki yerlerini aldılar.

Sürücüsüz otomobillerin, bilgisayardan çok daha işlevsel telefonların ve hatta saatlerin, kablosuz internetin, kömür ve soba kurma derdini ortadan kaldıran doğalgazın başı çektiği teknolojik yenilikler, hayatımızı fazlasıyla kolaylaştırdı. Buna karşın ekstra ödemeler yapmamıza neden olarak, harcamalarımızın artmasına ve geçim sıkıntısı çekmemize de ön ayak oldular.

Elbette ki 20 yıl öncesine kadar bu teknolojilerin hiçbirini hayal edemezdik. 90’lı yıllarda ve öncesinde çocuk olanlar için uzaktan kumandalı arabalara sahip olmak paha biçilemez bir durumken, günümüzde drone adı verilen uzaktan kumandalı hava araçları, uçurtmaların yerlerini almaya başladı. Teknolojik gelişimlerin artıları olduğu kadar, eksilerini de görmekte fayda var.

Şimdi dilerseniz 20 yıl önce para ödememize gerek kalmayan gerekliliklere birlikte bir göz atalım.

10 Opsiyonel Araç Eklentileri

Opsiyonel Araç Eklentileri90’lı yıllarda bağımlısı olduğumuz, Geleceğe Dönüş ve Kara Şimşek serilerindeki simgesel otomobiller, hem tasarımları hem de bünyelerinde barındırmış oldukları teknolojik özelliklerle bizleri büyülü bir dünyaya götürüyorlardı. 30 yıl aradan sonra hayat bulan DeLorean DMC-12 ve otonom teknolojisinin daha da gelişmiş haliyle karşımıza gelen Pontiac Trans Am namı değer KITT, bizler için sadece birer hayal ürününden ibaretti. O dönemler Fiat Tempra, Kartal, Doğan, Şahin gibi modeller üretilmiş ve bu TOFAŞ arabaları adeta ülke genelinde devrim etkisi yaratmışlardı.

SİNEMA VE TELEVİZYON TARİHİNİN EN UNUTULMAZ OTOMOBİL MODELLERİ İÇİN TIKLAYIN.

Geçen 20 yıla rağmen bu modeller halen daha varlıklarını sürdürüyor olsalar da 2010 sonrası üretilen modeller ve özellikle de fazlasıyla gelişmiş navigasyon, gece görüş kameraları, yokuş kalkış destekleri, masaj yapan koltuklar ve Sürüş Asistanı paketleri ile donatılan 2016 model otomobiller, bu efsanelerin yok olmasına neden olacaklar. Elbette ki opsiyonel özelliklerin de bir bedeli var. Seçmiş olduğumuz modele ve özelliğe bağlı olarak değişiklik gösteren fiyatları ile opsiyonel otomobil eklentileri, 20 yıl önce de varlardı. Ancak böylesine pahalı ve çeşitli değillerdi.

9 Kredi Kartı Aidatı

Kredi Kartı AidatıKredi kartları, 1968 yılından itibaren Türkiye’de var olmasına rağmen, 90’lı yıllarda popülerleşmeye başladı. 2000’li yıllarda ise neredeyse her bireyin cüzdanında bulunan bu ödeme araçları, bilinçsiz kullanımdan dolayı çoğu insanın mallarını, hayallerini ve hatta hayatlarını kaybetmesine neden oldu. 20 yıl önce taksit ve fahiş kredi kartı aidatları yoktu.

KREDİ KARTINI BİLİNÇLİ KULLANMAK İÇİN BİLİNMESİ GEREKEN ŞEYLER İÇİN TIKLAYIN.

Bu nedenle her birey kesesine göre harcıyor, bütçesinin yetmeyeceği ürünlere pek fazla yönelmiyordu. Fakat 90’ların sonlarından itibaren, bankalar tarafından verilen bonuslar ve taksitler “kredi kartı çılgınlığının” doğuşuna neden oldu. Şimdilerde ise neredeyse harcamalarımız kadar kredi kartı aidatı ödüyoruz.  

8 Akıllı Cihazlar

Akıllı Cihazlar90’lı yıllarda hayatımıza hakim olmaya başlayan cep telefonları, “asrın icatları” olarak değerlendiriliyorlardı. Çünkü bu cihazlar ortaya çıkana kadar, kablolu, ankesörlü ve eğer durumumuz iyiyse telsiz telefonlarla iletişimimizi sağlıyorduk. Günümüzde ise 2000’lerin başında hemen hemen herkesin rüyalarını süsleyen kameralı telefonların bile kitlesel yok oluşu gerçekleşti. Neredeyse her işlemi tek tıkla hallettiğimiz, çeşitli uygulamalarla hayatımızı daha kolaylaştıran akıllı cihazlar, bilgisayarlarla bile boy ölçüşür hale geldiler.

Büyük küçük herkesin elinden düşürmediği akıllı cihazlar artık birer gerekliliğimiz olmaya başladılar. Her yıl üretilen yeni modeller sadece bir yıl önce vitrinleri süsleyen teknoloji harikalarının birer hurdaya dönüşmesini sağladı. 2016 yılında görmeyi sabırsızlıkla beklediğimiz akıllı telefon modelleri2017’de modası geçmiş cihazlar haline gelecekler ve bizler de çok daha uçuk modellerin beklentisi içerisine gireceğiz.

7 Dadı Kamerası

Dadı Kamerası90’lı yıllarda çalışan anne babalar, çocuklarını genellikle anneanne veya babaannelerine emanet ediyorlardı. Fakat durumu iyi olanlar, tanımadıkları dadı ya da bakıcılara bırakarak, akılları çocuklarında kalarak mesleklerini icra etmeye çalışıyorlardı. Günümüzde de çoğu çalışan birey, tercihini ilk olarak yakın akrabalarından yana kullanıyor olsalar da bazılarımız için bu durum maalesef ki imkansız oluyor. Bu nedenle çocuklarımızı dadılara emanet etmek zorunda kalıyoruz. Elbette ki teknolojinin gelişmesiyle piyasaya çıkan dadı kameraları, içimizi biraz da olsa rahatlatıyorlar.

6 Evcil Hayvan Mamaları

Evcil Hayvan MamalarıGenellikle yalnız yaşayanlar ya da hayvan aşığı olanların en yakın dostları olan evcil hayvanlar, günümüzde çoğu insan için birer gösteriş aracı haline geldiler. Elbette ki hayvan dostları bu canlıları evlatlarından ayırt etmeyip, üstlerine titriyorlar. Ancak çoğu birey, sadece “selfie” çekinebilmek ve pahasıyla hava atabilmek adına bu canlılara evlerini açıyorlar. Eğer sizler de gerçek birer hayvan aşığıysanız ve 90’lı yıllardan bu yana bu dostlarımızın bakımını üstleniyorsanız, aradaki farkı kolaylıkla anlayacaksınız. Köpekler, kediler, kuşlar ve balıklar için 90’lı yıllarda çeşitli mamalar piyasaya çıkmaya başlamıştı.

Fakat bizler çoğu zaman evde bulunan ürünlerle bu ihtiyacı gideriyorduk. Çünkü yurtdışından ithal edilen bu mamalar haddinden fazla pahalılardı ve dostlarımıza zarar verebileceklerinden korkuyorduk. O dönemler sayıca az olan mamalar, günümüzde birçok marka tarafından üretiliyor ve piyasada yer alan bazı mamaların sağlamış olduğu faydalar da kanıtlarıyla gözler önüne seriliyor. Durum böyle olunca da evlatlarımız kadar değer vermiş olduğumuz bu canlılar için yememizden, içmemizden, ekstra masraflarımızdan kesip, en güvenilir ve en kaliteli mamaları almaya çalışıyoruz.

5 Özel Tüketim Vergisi

Özel Tüketim VergisiÖzel Tüketim Vergisi (ÖTV) adıyla 6 Haziran 2002 tarihinde kabul edilen ve 12 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan bu kanun, günümüz bireylerinin korkulu rüyalarından bir tanesi. Toplamda ödemiş olduğumuz 221 vergi çeşidinden sadece biri ve belki de en korkuncu olan ÖTV; 1,40 liraya mal olan benzinin 4,82 lira, 56 bin liralık ülke giriş fiyatına sahip olan sıfır bir aracın ise fiyat etiketinin 160 bin lirayı bulmasına neden oluyor. Elbette ki bu vergi tütün ve alkol mamulleri gibi daha birçok üründe yer alıyor. Kısacası cebimizdeki 100 liranın yaklaşık 62 lirası vergilere gidiyor.  

4 Spor Salonu Üyeliği

Spor Salonu Üyeliği90’lı yıllar, internet kafeler gibi spor salonlarının daha yeni yeni açılmaya başlandığı dönemlerdi. Bu salonlar, ilk olarak kalburüstü semtlerde hizmet vermeye başladılar. Üyelik fiyatları uçuk rakamlardan oluşan bu spor merkezlerine para vermek istemeyenler, farklı aktivitelerle sağlıklı yaşam için uğraşı veriyorlardı. Fakat günümüzde neredeyse her mahallede ve her ilde var olan spor merkezleri, rahat ortamda spor yaparak fit kalmak isteyenlerin ilk adresleri haline geldiler.

DÜNYANIN EN LÜKS SPOR SALONLARI İÇİN TIKLAYIN.

3 İnternet Faturası

İnternet FaturasıBilgisayarların ve çevirmeli ağların üniversite kampüslerinden ve belli başlı ofislerden çıkıp, evlerimize girmiş olduğu ilk yıllar olan 90’ların ortaları, bizleri farklı bir dünya ile tanıştırmıştı. Fakat elbette ki günümüzdeki kadar popüler değildi. 2000’lerin ortalarından itibaren kablosuz hale gelen ve her evin, her işyerinin demirbaşları olan internet, bizleri kendisine bağımlı hale getirdi. Onsuz yapamaz olduk. Her işimiz, bütün eğlencemiz bu teknoloji sayesinde gerçekleşir oldu. Şimdi ise sayısız firma bu hizmeti veriyor ve çeşitli kampanyalarla rakiplerini geride bırakmayı çalışıyor olsalar da aylık ödenen faturalar yine belimizi bükmeyi başarıyor.

2 Doğalgaz Faturası

Doğalgaz Faturasıİlk olarak 1988 yılında Ankara’nın çok küçük bir kısmında kullanılmaya başlanan doğalgazın her eve girmesi uzun bir zaman aldı. Öncesinde kullanmış olduğumuz, kömürlü ve elektrikli sobalar, doğalgazın gelmesiyle tarihe karıştılar. O dönemler kurmaktan ve kömür taşımaktan ya da odun kırmaktan bıktığımız sobalar, günümüzde çoğu insan tarafından özlemle anılıyorlar. Özellikle de kışın soğuğunda, biraz da olsa ısınmak için kullandığımız doğalgazın ay sonundaki maliyeti, sıcaklığı daha da kısmamıza ve sadece yaşayacak kadar ısının ev içerisinde dolaşmasına müsaade ediyor.

1 Erik, İncir ve Dut Benzeri Meyveler Satın Almak

Erik, İncir ve Dut Benzeri Meyveler Satın AlmakÇocukluğunu küçük bir mahallede geçiren hemen hemen herkes, “eriklere dalma” terimini defalarca kullanmıştır. Şimdilerde ateş pahası olan bu tarz meyvelerin birçoğu, 90’lı yıllarda genellikle komşularımızın bahçelerinde yetişirlerdi. Grup haline organize olup, Görevimiz Tehlike edasıyla bahçe sahibine yakalanmadan gerçekleştirmiş olduğumuz bu aktivite sonucunda kazanılan hazinenin tadı ise paha biçilemezdi.

Bonus: Ülke Genelindeki Çoğu Plajlara Girmek

Ülke Genelindeki Çoğu Plajlara Girmek90’lı yılları ülkemizin kıyı kesimlerinde yaşamış olanlar varsa mahallece toplanıp gidilen halk plajlarının keyfini fazlasıyla iyi bilirler. Şimdilerde oldukça yüksek rakamlarda giriş fiyatına sahip olan halk plajları, o dönemler mahallelilerin bir araya geldiği, denizlerin insanlarla tıklım tıklım dolduğu ve eğlencenin sınır tanımadığı benzersiz mekanlardı. Ayrıca bu etkinlik için herhangi bir ücret de ödemeye gerek kalmıyordu.

Teknolojik gelişmelerle, hayatımızın kolaylaştığını ve daha da modernleştiğimizi düşünerek kendimizi avutmaya devam ediyoruz. “Bu cihaz olmadan biz ne yapıyorduk” sorusunu, her yeni üründe kendimize soruyor, “o zamanlar çok zorlanıyorduk” cevabıyla günümüz teknolojisiyle gururlanıyoruz. Ancak geçmişte çivi ve tahtalardan yapmış olduğumuz sahada paraya vurarak oynadığımız oyunun heyecanını ve zevkini, aslında günümüz konsollarından alamıyoruz. Çünkü daha da gelişeceğinin ve elimizdeki oyunun eskiyeceğinin endişesi içerisindeyiz. Geçmişte çocuklarına sokaktan gelmedikleri için kızan aileler, şimdilerde dışarı çıkmadıkları ve sosyalleşmedikleri için kızıyorlar. Elbette ki teknolojik gelişmelere ayak uydurmak zorunda kalıyoruz. Fakat eğer istersek, içimizde kalan çocukluğumuzla, gelecek nesilleri yeniden “hayata” döndürebiliriz. Peki, sizler için derlemiş olduğumuz listemize eklemek istediğiniz maddeler var mı?

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın