Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Vizyon ve Misyon Nedir? Beyanı, Örnekleri ve Aralarındaki Farklar

Vizyon ve misyon, sık sık birbiriyle karıştırılan, aynı zamanda pek çok yerde karşımıza çıkan ifadelerdir. Bu nedenle de bilgi edinilmesi gereken konular arasında yer almaktadır.
Vizyon ve Misyon Nedir? Beyanı, Örnekleri ve Aralarındaki Farklar
YAYINLANMA ZAMANI
Yorum

Vizyon, son yıllarda sıklıkla duyduğumuz kelimeler arasında. Neredeyse her şirket, yönetici veya uzman, vizyon sahibi olmaktan bahsediyor. Vizyon nedir denildiğinde ise diğer soyut kavramlarda olduğu gibi ortaya birçok farklı tanım çıkıyor.

İngilizcesi görünüm, ileriyi görme, görüş gibi anlamlara gelen kelimenin ekürisi ise misyon! Her ikisi de hedefleri yönlendirmede kritik öneme sahipken aralarında bazı önemli farklar bulunuyor. Misyonun mevcut durumu ifade etmesi, vizyonun geleceğe odaklı olması ön plana çıkanlardan.

Ancak kavramları anlamanın en iyi yolu, var olan örnekleri incelemek. Bu nedenle aşağıda aralarında Google, Amazon, Starbucks gibi devlerin bulunduğu örneklere de yer verdik. İşte vizyon ve misyon hakkında merak edilenleri incelemeye başlıyoruz.

Vizyon Nedir?

Vizyon Nedir Bir şirketin kendini tanıtırken kullandığı vazgeçilmez sözcüklerinden olan vizyon, birey tarafından da kullanılabilir. Öncelikle burada anlaşalım.

Öte yandan soyut bir kavram olduğu için vizyon nedir sorusuna sayısız farklı cevap verilebilir. Örneğin dilimize Tam Yol İleri! ismiyle çevrilen kitabın yazarları Jesse Stoner ve Ken Blanchard, vizyonu şöyle tanımlıyor:

Vizyon Tanım

Ayrıca vizyon ikili tarafından başarının en önemli bileşenlerinden biri olarak gösteriliyor. Çünkü vizyon olmadığı takdirde ancak sınırlı bir başarıya ulaşılabileceği, sonraki aşamaya asla gidilemeyeceği söyleniyor.

Başka bir kaynakta vizyon, bir kuruluşun orta veya uzun vadeli gelecekte neyi başarmak istediğine dair istekli bir tanımlama olarak dile getiriliyor. Buna göre vizyonun mevcut ve gelecekteki eylem planlarını seçmek için açık bir rehber olarak hizmet vermesi gerekiyor.

Bir vizyon ifadesi bazen bir şirketin gelecekteki resmi olarak tanımlansa da bundan çok daha fazlası anlamına geliyor. Vizyon ifadesi oluştururken yapılan şey, iş ya da hayat için umutları dile getirmektir. Aynı zamanda neyi inşa etmeye çalıştığınızı açıklar ve gelecekteki eylemleriniz için bir mihenk taşı işlevi görür.

Dolayısıyla vizyon ifadesinin, yaptığınız işe dayanarak gelecekteki bir gerçekliğin cüretkar rüyası olması gerekiyor.

Vizyon beyanının tüm bir şirkete veya o şirketin tek bir bölümüne uygulanabileceği bilgisini de verelim. Bir kuruluşun tamamı ya da bir kısmı için olsa da vizyon ifadesi; “nereye gitmek istiyoruz?” sorusunu cevaplamaktadır.

Vizyon Beyanı Ne Değildir?

Vizyon Beyanı Ne Değildir?Küçük işletmenizin gelecekteki başarısı için vizyon ifadesini yol haritasıyla karıştırmayın. Çünkü bunlar farklı şeylerdir. İlham verici başarı hikayelerinden birine sahip Bill Gates‘in Microsoft’u ilk başlattığında öngördüğü şey, bunu gerçekleştirmek için bir dizi adım değil, her evde ve işte kişisel bir bilgisayardı.

Elon Musk’ın vizyonlarından biri ise insanlığın Mars’a gidip orada yaşayabilmesidir. SpaceX şirketi, sonunda bunu gerçekleştirmeyi amaçlayan uzay aracını tasarlayıp başlatırken, uzay aracı tasarımları vizyon ifadesinin bir parçası değildir.

Yani Elon Musk, Mars’a seyahat fikrine odaklanmadan önce bir uzay aracı tasarlamış olmak zorunda değildi.

Veya Gates, vizyonunu oluştururken buna şirketinin nasıl pazarlama yapacağını ve nasıl her eve bir bilgisayar ulaştıracağını dahil etmek zorunda değildi. Öyleyse, vizyon ifadesi ayrıntılara bağlı değildir. Dikkat edilmesi gereken hayal etmeye cesaret etmek ve vizyonun kişinin-şirketin tutkusunu yakalamasıdır.

Bu noktada yapabileceğiniz şeylerden bir diğer şey de ilham verici öykülere göz atmaktır. Çünkü öğrenilmesi gereken başarı hikayeleri vizyon sahibi olmak hakkında daha geniş fikir edinmenizi sağlayacaktır.

Etkili Vizyon Beyanı için Bilinmesi Gerekenler

Etkili Vizyon Beyanı için Bilinmesi Gerekenlerİyi vizyon beyanlarının ortak özellikleri vardır. Örneğin büyük resmi sunar ve kuruluşunuzun pek çok yıl içinde nasıl olacağını açık bir şekilde açıklar. Organizasyon planlarına ve stratejilerine rehberlik eder.

Şirketin günün zorluklarına verdiği yanıtı yansıtır. Kuruluşu desteklemek için gereken değer kümesini ifade eder. Organizasyon üyelerine harika şeyler yapma ve daha yüksek standartlar elde etme konusunda ilham verir. Kuruluşu neyin farklı kıldığını ve neden önemli olduğunu vurgular. Caziptir ve insanları bir amaca adamaya çalışır.

Misyon Nedir?

Misyon Tanımı Misyon kısaca belirlenen hedeflere ulaşmak için üstlenilecek hedef ve sorumluluklar olarak tanımlanabilir. Şirketin kültürünü de şekillendiren misyon, yaptığınız işin özüdür. Bir misyon ifadesi de kuruluşun ne olduğunu, neden olduğunu ve varlık nedenini tanımlar.

Misyon beyanı, en azından birincil müşterilerinizin kim olduğunu, ürettiğiniz ürün ve hizmetleri, faaliyet gösterdiğiniz coğrafi konumu tanımlamalıdır. Misyon beyanınız yoksa, işletmenizin amacını yazarak bir tane oluşturabilir ve kilit kişilerle istişare ederek ortak bir misyon belirleyebilirsiniz.

Etkili Misyon Beyanı için Bilinmesi Gerekenler

Etkili Misyon Beyanı için Bilinmesi GerekenlerMisyon beyanı, bir şirketi tanımlayan ve onu sektördeki diğer şirketlerden ayıran şeydir. Özel bir misyon beyanına sahip olmak, birleşik bir organizasyon oluşturabilir ve işletmenin doğru yönde büyümesini sağlayabilir. Genellikle kuruluşun tanımını, işlevini ve hedeflerini içerir. Şirketin vizyon beyanı için bir yol haritasıdır.

Sunulan ürünlerin kapsamı ve niteliği, fiyatlandırma, kalite, hizmet, pazar konumu, büyüme potansiyeli, teknoloji kullanımı ve müşteriler, çalışanlar, tedarikçiler, rakipler ve toplumla olan ilişkiler gibi işletmenin her yönünü yansıtır.

Vizyon İfadesi ile Misyon İfadesi Nasıl Birbirinden Ayrılır?

Vizyon İfadesi ile Misyon İfadesi Nasıl Birbirinden Ayrılır?Misyon beyanından farklı olarak, vizyon beyanı siz ve şirketinizin diğer üyeleri içindir, müşterileriniz için değildir. Misyon beyanının amacı, dünyaya her gün ne yaptığınızı ve nasıl yaptığınızı anlatmaktır. Vizyon ifadesi rüyadır; misyon ifadesi amaçlanan gerçekliktir.

Birini yazarken, görev beyanınız ve temel yetkinlikleriniz değerlerinizi ifade etmek için önemli bir başlangıç noktası olabilir. Vizyon beyanı oluştururken, sadece bir ya da iki yıl ilerisini düşünme tuzağına düşmemek önemlidir.

Gerçek Şirketlerden Örnek Vizyon Beyanları

Gerçek Şirketlerden Örnek Misyon BeyanlarıVizyon ve beyanı kavramlarını daha iyi anlamanız için dünya çapındaki örneklerden bahsedebiliriz. Bu örnekleri incelerken onların zaman çerçevesi bileşenini içermediğini fark edeceksiniz. İşte birçoğunu bildiğiniz şirketlerin vizyon beyanları:

  • Amazon: Vizyonumuz insanların çevrimiçi satın almak isteyebilecekleri her şeyi bulup keşfetmeleri için gelebilecekleri bir yer oluşturmak, dünyanın en müşteri merkezli şirketi olmak.
  • Spotify: Profesyonel içerik oluşturucuların ortamlarının kısıtlamalarından kurtulabilecekleri ve herkesin sürükleyici bir sanatsal deneyimin tadını çıkarabileceği kültürel bir platform hayal ediyoruz.
  • IKEA: İnsanlar için daha iyi bir günlük yaşam yaratmak.
  • Microsoft: Dünyanın dört bir yanındaki insanların tam potansiyellerini anlamalarına yardımcı olmak.
  • Tesla: Dünyanın elektrikli araçlara geçişini teşvik ederek 21. yüzyılın en cazip otomobil şirketini yaratmak.
  • Google: Hemen hemen her konuda ilgili bilgileri anında dünyaya sunmak için önemli bir hizmet sunmaktır.
  • Twitter: İfade özgürlüğüne ve her sesin dünyayı etkileme gücüne sahip olduğuna inanmak.
  • Uber: Herkes için, her yerde ulaşım sağlamak.
  • Walmart: Nasıl alışveriş yapmak istediklerine bakılmaksızın müşterilerin paradan tasarruf etmeleri için gidilecek yer olmak.
  • PayPal: Herkesin küresel ekonomiye tam olarak katılma hakkına sahip olduğuna inanıyoruz. İnsanlara bu hakkı kullanma ve finansal sağlığı geliştirme izni vermek için bir yükümlülüğümüz var.
  • LinkedIn: Dünyanın ilk ekonomik grafiğinin devam eden gelişiminde global iş gücünün her üyesi için ekonomik fırsat yaratmak.
  • Facebook: İnsanlar Facebook’u arkadaşları ve aileleriyle bağlantıda kalmak, dünyada neler olduğunu keşfetmek, onlar için önemli şeyleri paylaşmak ve ifade etmek için kullanırlar.
  • Bata Shoes: Faaliyet gösterdiğimiz ülkeye, kültüre ve çevreye olan bağlılığımızı korurken temel işimiz ayakkabı ile dinamik, yenilikçi ve pazar odaklı yerli üretici ve distribütör olarak büyümek.
  • Harley-Davidson: Motosiklet deneyimleri aracılığıyla hayalleri gerçekleştirmek.
  • Nordstrom: Müşterilere mümkün olan en cazip alışveriş deneyimini sunmak.
  • Shopify.com: Ticareti herkes için daha iyi hale getirmek.
  • Southwest Air: Dünyanın en sevilen, en çok uçan ve en karlı havayolu şirketi olmak.
  • Uber: Ulaşım, herkes için her yerde akan su kadar güvenilir olsun.
  • Nike: Dünyadaki her sporcuya ilham ve yenilik getirmek
  • Nerdster: Tüm ihtiyaçlarınız için inek bir öğrenci olmak.
  • Alzheimer Derneği: Alzheimer hastalığı olmayan bir dünya.
  • Mandala Leaders: En hızlı büyüyen, en ödüllendirici ve en dönüştürücü liderlik topluluğu olmak.
  • Patagonia: En iyi ürünü üretmek, etrafa gereksiz yere zarar vermemek, işi çevresel krizlere çözümler üretmek ve uygulamak için kullanmak.
  • Reelgood: İnsanların herhangi bir TV şovunu veya filmi izlemek istediklerinde gittikleri yer olmak.

Gerçek Şirketlerden Örnek Misyon Beyanları

Gerçek Şirketlerden Örnek Misyon BeyanlarıŞimdi de sırada dünyanın önde gelen şirketlerinin de bulunduğu firmaların misyon beyanları var.

  • Amazon: Online ve fiziksel mağazalar aracılığıyla tüketicilere hizmet sunmak; seçim, fiyat ve kolaylığa odaklanmak.
  • Spotify: Misyonumuz, milyonlarca yaratıcı sanatçıya sanatıyla geçimini sağlama fırsatı vererek ve milyarlarca hayranın bundan keyif ve ilham almasını sağlayarak insan yaratıcılığının potansiyelini ortaya çıkarmak.
  • IKEA: İş fikrimiz, iyi tasarlanmış, fonksiyonel ev mobilyası ürünlerini çok düşük fiyatlarla sunarak vizyonumuzu destekliyor.
  • Microsoft: Kurumsal misyonumuz gezegendeki her insanı ve her organizasyonu daha fazlasını başarmak için güçlendirmektir.
  • Tesla: Dünyanın sürdürülebilir enerjiye geçişini hızlandırmak.
  • Google: Dünyanın bilgisini organize etmek ve onu evrensel olarak erişilebilir ve kullanışlı bir hale getirmektir.
  • Twitter: Engeller olmadan herkese, anında fikir ve bilgi yaratma ve paylaşma gücü vermek.
  • Uber: Daha az araba ve daha fazla erişim ile daha akıllı ulaşım. Daha güvenli, daha ucuz ve daha güvenilir ulaşım; şoförler için daha fazla iş fırsatı ve daha yüksek gelir yaratan ulaşım.
  • Walmart: İnsanlara daha iyi yaşayabilmeleri için para tasarrufu yapmalarını sağlamak.
  • PayPal: Web’in en uygun, güvenli, uygun maliyetli ödeme çözümünü oluşturmak.
  • LinkedIn: Onları daha üretken ve başarılı kılmak için dünyadaki profesyonelleri birleştirmek.
  • Facebook: İnsanlara paylaşma gücü vermek ve dünyayı daha açık ve bağlantılı hale getirmek.
  • Kickstarter: Yaratıcı projeleri hayata geçirmeye yardımcı olmak.
  • Forbes: Varlıklı iş karar vericileri topluluğumuza dünyayı değiştiren insanlar, fikirler ve teknolojiler hakkında bilgi vermek.
  • Philips: Anlamlı inovasyonlarla insanların yaşamlarını iyileştirmek.
  • JetBlue: Hem havada hem de yerde insanlığa ilham vermek.
  • Starbucks: Büyürken tavizsiz ilkelerimizi korurken Starbucks’ı dünyanın en iyi kahvesinin önde gelen tedarikçisi olarak belirlemek.
  • The Coca-Cola Company: Dünyayı zihin, beden ve ruh olarak yenilemek. Markalarımız ve eylemlerimizle iyimserlik ve mutluluk anlarına ilham vermek.
  • TripAdvisor: Dünyanın dört bir yanındaki insanların mükemmel seyahate sahip olmalarına yardım etme.
  • Caterpillar: Altyapı ve enerji geliştirme yoluyla ekonomik büyümeyi sağlamak, toplulukları destekleyen ve gezegeni koruyan çözümler sunmak.
  • Ferrari: Hem pistte hem de yolda İtalyan tasarım ve işçiliğinde en iyiyi temsil eden eşsiz spor otomobiller yapmak.
  • Whole Foods Market: İnsanları ve gezegeni beslemek. Gıda perakendecileri için mükemmellik standartlarını belirlemeyi amaçlayan, hedef odaklı bir şirketiz.
  • TED: Fikirleri yaymak.

SONUÇ OLARAK; vizyon ve misyon kavramları ayrılmaz ikililer gibi görünseler de aslında farklı olduklarını öğrendik. Ancak birbirleri için tamamlayıcı ifadeler oldukları da ortada. Neticede öğrendikleriniz sayesinde kavramları bundan sonra daha bilinçli bir şekilde değerlendirebilir ya da kendi işletmeniz için vizyon-misyon ifadenizi akıllıca belirleyebilirsiniz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.