Geçtiğimiz haftalarda dünyanın en büyük Starbucks şubesi ile manşetlerde yer eden dev kahve zinciri, Birleşik Krallık’ta bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Zira Starbucks çalışanları çok yakında müşterilerden kahve bardakları için ekstra ücret talep edecek.
Peki, bu uygulamanın nedeni ne? Türkiye’deki Starbucks şubelerinde de aynı kural geçerli olacak mı? İşte merak edilen soruların cevapları;
Starbucks, müşterilerinden karton bardaklar için 5 penilik ücret talep edecek çünkü geri dönüşüme katkı sağlamayı amaçlıyor.Önümüzdeki ay Londra’da bulunan 20 – 25 Starbucks şubesinde başlayacak olan bardak ücreti uygulaması, ilk etapta 3 ay sürecek. Ve eğer sonuçlar istenildiği gibi olmazsa, karton bardaklar için talep edilen ücret artırılacak. Ya da geri dönüşüme katkı sağlamak amacıyla farklı yöntemler denenecek.
İlaveten; deneme süresinde karton bardaklardan elde edilen gelir Hubbub isimli çevre kuruluşuna bağışlanacak.Uluslararası kahve zincirinin ülkenin gündeminde olan karton bardak israfını önlemek amacıyla daha önce de bir uygulama başlattığını belirtelim. Buna göre Starbucks “kendi bardağıyla gelene” 25 peni indirim yapıyor. Ancak yapılan çalışmalar milyonlarca karton bardağın çöpe gitmesine engel olamıyor.
Öyle ki araştırmalara göre her yıl Birleşik Krallık’ta 2.5 milyar tek kullanımlık karton bardak çöpe gidiyor.Ve plastik iç astarı kağıttan ayıracak özel tesisler gerektiği için karton bardakların neredeyse hepsi yakılıyor ya da gömülüyor. Parlamento üyesi Mary Creagh da konuyla ilgili açıklamasında 2.5 milyar karton bardağın tüm dünyayı 5 kez turlayabilecek kadar uzun bir zincir oluşturacağını söylemişti.
Ayrıca ülkedeki kahve sektörünün hızla geliştiğini ve mağazaların müşterilerini geri dönüşüme teşvik etmesi gerektiğini belirtmişti.Öte yandan; çevre kuruluşu Hubbub da sektörün bardak geri dönüşümü konusunda hiçbir şey yapmaması nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını ifade etmişti. Nitekim önlerinde ilham alabilecekleri iki başarılı geri dönüşüm şirketi var.
Bunlardan bir tanesi; Nisan 2017’de açılmasına rağmen Londra’da 4 milyondan fazla bardak dönüştürmüş, Manchester’da bulunan ikincisi ise yalnızca bir caddeden topladığı 30 bin bardağı dönüştürmüş. Starbucks da yaptığı açıklamada geri dönüşüme katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyacaklarını, yeni uygulamalarıyla kahve bardağı ücretinin etkisini araştıracaklarını belirtti.