Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Şirket Nasıl Kurulur? Gerekli Belgeler ve Aşamaları Nelerdir?

Kendi şirketini kurmaya karar verenler için yardımcı olacak bu yazıda, farklı şirket türleri hakkında bilgiler ve gerekli belgeler hakkında bilgiler bulacaksınız.
Şirket Nasıl Kurulur? Gerekli Belgeler ve Aşamaları Nelerdir?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Şirket kurmak, zahmetli bir süreç gibi görünmesine rağmen özellikle de bazı türleri için sanıldığı kadar zor değildir. Şahıs ve limited şirketinin bu türleri temsil ettiği söylenebilir. Anonim şirketine gelindiğinde ise işler biraz daha karışmaktadır. Ancak hiçbiri aşılmayacak zorluklar değildir.

Zaten öyle olsaydı, her yıl binlerce şirketin açılıp kapandığı yönünde haberlerle karşılaşmazdık.

Sonuçta sizin işinizi kurarken yapmanız gereken en önemli şey, adım adım ilerlemek ve diğer tüm resmi prosedürlerdeki gibi sabırlı davranmak olmalıdır. Hemfikirsek aşağıdaki başlıklar altında iş kurmanın detaylarını inceleyelim.

İş Kurmak İsteyenler için Gereken Temel Adımları Öğrenin

İş Kurmak İsteyenler için Gereken Temel Adımları Öğreninİşi resmiyete dökmeden önce diğer hazırlıklarınızın tam olduğundan emin olun. Mesela; detaylı bir piyasa araştırması yaptınız mı, gireceğiniz alanın potansiyeline güveniyor musunuz, karşılaşabileceğiniz zorlukları hesapladınız mı…

Neticede şirket kurmak; belirli bir zaman dilimi içerisinde tamamlayabileceğiniz evrak işlerinden ibarettir. Önemli olan, şirketinizin devamlılığını sağlamanız ve belirlediğiniz misyonlara uygun şekilde ilerleyebilmenizdir. Aksi takdirde sizin şirketiniz de açıldıktan kısa süre sonra kapananlar arasında yer alacaktır.

Dolayısıyla evrak işine başlamadan önce iş kurmak isteyenler için temel adımları attığınızdan emin olmalısınız.

Şirketinizin Türüne Karar Verin

Şirketinizin Türüne Karar VerinŞirketinizin türünü belirlemelisiniz çünkü gereklilikler ve maliyet buna göre değişiyor. 6102 sayılı Türk Ticaret kanununda şahıs şirketleri ile sermaye şirketleri arasındaki bazı farklılıklar açıkça belirtilmiştir. Şirket türleri temel olarak şu şekilde sınıflandırılmaktadır:

Sermaye Şirketleri

  • Anonim
  • Limited
  • Paylı komandit

Şahıs Şirketleri

  • Kolektif
  • Adi Komandit
  • Adi Şirket

İki kategoride de kurulabilecek şirketler ise e-ticaret ile faktöring olarak belirtilmiştir.

Sermaye şirketleri gücünü ve değerini sermayesi ile yönetim şeklinden almaktadır. Ortakların sorumlulukları, vermeyi taahhüt ettikleri sermaye miktarı ile sınırlandırılmaktadır. Payların şahsi olmadığı bu türde partnerlerinizden biri ya da birkaçı ayrılsa dahi ortaklık bozulmaz.

Payların başkasına devredilebileceği ve satışının yapılabileceği sermaye şirketleri; anonim, limited ve hisseli komandit şirketler olmak üzere üçe ayrılır. Şahıs şirketleri, ortak ekonomik çıkarlar elde etmek için tüzel kişilikli ve ortaklarının sorumluluklarının sınırsız olduğu bir şirket türüdür.

Hem tek bir kişinin hem de birden çok kişinin kurabileceği şahıs şirketlerinde, ortaklık devri için süreçler zordur.

Çünkü ortakların tamamı onay vermedikten sonra ortaklık payı başkasına devredilemez. Ortakların hepsi tüm mal varlığı ile şirket alacaklılarına karşı sorumludur. Kolektif, adi komandit ve adi şirket olmak üzere üçe ayrılır.

Şirket Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Şirket Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?Şirketi kurma kararınızdan unvanınıza, toplanacak belgelerden iş planına varana kadar pek çok noktaya dikkat etmelisiniz. Örneğin şirketiniz yasal statü kazanmadan önce ciddi harcamalar yapmamalısınız çünkü bunları vergiden düşemeyebilirsiniz.

Ayrıca kira kontratınızı, ticaret unvanınızı ve iş yerinizi hazırlamalısınız. Şirketinizin türüne göre avukat bulundurma zorunluluğunuz olmasa da işinizi garanti altına almak için bir avukatla çalışmalısınız. Ticaret unvanınızı sorgulamalı, belirlediğiniz plan doğrultusunda ilerlemelisiniz.

Örneğin ana sözleşmenizi hazırlamadan MERSİS talep numaranızı almaya çalışmak, MERSİS numarasını almadan ticaret sicili işlemleriniz hakkında bilgi almaya çalışmak gibi yanlış sıralamalar sizi yoracaktır. Bu nedenle her şeyi titizlikle öğrenip adımları sırasına göre atın.

Şirket Nasıl Kurulur?

Şirket Nasıl Kurulur?Bu başlık altında limited ve anonim olmak üzere iki tür şirketin kuruluş sürecini inceleyeceğiz. Öncelikle kuruluş kolaylığı, sorumlulukları ve özellikleri ile daha fazla rağbet edilen limited şirketten başlayalım.

Limited şirket kuruluş evrakları listesi şu şekilde belirtilmektedir:

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==

Ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanan limited şirket ortak sayısı ikiden az elliden çok olamamakta ve asgari 10.000 TL sermaye ile kurulmaktadırlar. Ortak sayısının yirmiden fazla olduğu limited şirketlerde anonim şirketlerdeki gibi genel kurul ve denetim kurulu organları zaruridir.

Kuruluş aşamasındaki zorunlulukların başında ticaret unvanını seçmek gelmektedir. Bunun yanında seçilen ticaret unvanını ve imzaya yetkili şahısların unvanının altına atacakları imzaları notere tasdik ettirmek gerekir. Sermayenin on binde dördü Rekabet Kurumu’na yatırılır.

Biri asıl olmak üzere üç nüsha şirket anasözleşmesini on beş gün içinde ticaret sicili memurluğuna tescil ettirilir ve noter tasdikli imza beyannamesini teslim edilir. Türk Ticaret Kanunu’nun 511. maddesinde gösterilen bilgileri içeren kayıt beyannamesi teslim edilir.

Ticaret Sicili Tüzüğü’nün 29. Maddesine göre düzenlenecek taahhütname ticaret sicili memurluğuna teslim edilir. Kurucular gerçek kişilerse onaylı nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah belgeleri ve şirket kuruluş dilekçesi aynı kuruma teslim edilir. İşletmenin ve ticaret unvanının tescil edildiğini gösteren ilanı, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayımlatılır.

Anonim şirket kuruluş sürecine gelince ise şunları söyleyebiliriz:

Ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanan anonim şirketin en az beş gerçek ya da tüzel kişi tarafından asgari 50.000 TL sermaye ile kurulması gerekmektedir. A.Ş. olarak bilinen şirketlerin ticaret unvanlarını seçmeleri ve mali müşavir ile sözleşme yapmaları da gereklilikler arasındadır.

Ana sözleşmenin hazırlanması, mersis sistemine kayıt yapması, biri asıl üç ana sözleşmenin ticaret siciline tescili yapılır. Sermayenin blokajı yapılır, TTK 300. maddesinde yer alan bilgilerin bulunduğu kayıt beyannamesi ticaret sicile teslim edilir.

Defter tasdikleri yaptırılır, vergi mükellefiyeti ve işe başlama bildirimi alınmak için vergi dairesine müracaat edilir. İşyeri adresinde yetkililerin imzaları alınarak yapılan yoklama sonrası vergi levhası alınır ve işe başlama bildirimi yapılır.

Gerekli diğer belgeler ticaret sicile teslim edilir, ticaret unvanı Resmi Gazete’de yayınlanır, gerekliyse Belediye’den izin ve ruhsatlar alınır, banka sermaye blokajı çözdürülür.

Limited Şirket ile Anonim Şirket Arasındaki Farklar

Limited Şirket ile Anonim Şirket Arasındaki FarklarTürk Ticaret Kanunu, limited ve anonim şirketler arasındaki farkları açıkça belirtmiştir.

Örneğin limited şirketler için 10 bin TL asgari sermaye tutarı gerekirken, anonim şirketleri için 50 bin TL gerekiyor. Limited şirketlerde sermaye, ortakların 3’te 2’sinin kararıyla değiştirilebilirken, anonimlerde esas sermayenin yarısını temsil eden ortakların kararıyla değiştirilebiliyor.

Sadece anonim şirketler tahvil çıkartabilirken limited şirketlerin bunun için yetkisi bulunmuyor. Anonimlerde ortak sayısı en az bir en fazla 500’ken limitedlerde en az 1 en çok 50 olarak bildiriliyor.

Limited şirketlerde hisse devri noterde hazırlanan sözleşmeyle yapılıyor ve ticaret sicilinde tescil ettirilmesi gerekiyor. Devirden elde edilen gelir, vergiye tabi tutuluyor. Limited şirketlerde ortakların hepsi, şirketin borçlarından tüm mal varlıklarıyla sorumlu tutuluyor.

Anonim şirketlerde hisse devri yönetim kurulu karar defterine yazılarak gerçekleştiriliyor ve ticaret siciline bildirilmesi gerekmiyor. Alımından 2 yıl sonra devredilen hisselerin satışından elde edilen kar vergiye tabi tutulmuyor.

250 bin TL üzeri sermayesi olan anonim şirketlerin avukat bulundurması zorunlu tutulurken limited şirketlerin avukat zorunluluğu bulunmuyor. Limited şirketlerin halka arz edilemiyorken anonim şirketler halka açılabiliyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.