Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) Nedir? Nasıl Yorumlanır?

Küresel piyasa oyuncularının takip ettiği en önemli verilerden biri olan Satın Alma Müdürleri Endeksi verisini detaylıca açıkladık.
Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) Nedir? Nasıl Yorumlanır?
Son Güncelleme: 
Yorum

ABD’de 50’den fazla sektörü kapsayan araştırmalar sonucunda elde edilen göstergelere, satın alma müdürleri endeksi denir. Kaynak Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından, her ayın sonunda yayınlanan endeks, finans piyasalarında alım – satım yapanlar için son derece önemlidir. Çünkü bu endeks sayesinde ekonomiye ilişkin bilgiler alınır. Bu sayede yatırımların ne şekilde yapılacağı hakkında ön fikre sahip olunur.

1948 yılından itibaren yayınlanmaya başlayan ABD satın alma müdürleri endeksi, şirketlerin üretim seviyeleri belirler. Bu kapsamda satın alma müdürlerinin yorumları esas alınır. İmalat sektöründe görevli olan en az 400 satın alma müdürüne sorulan anket sorularının ardından sonuçlar hazırlanır. Bir önceki aya kıyasla bugünün durumu mukayese edilir. Soruların yanıtı üç seçenekten ibarettir. Bunlar; “daha iyi” “aynı” ve “daha kötü” şeklindedir. Cevaplamaların oranlarına göre puanlama sistemi yapılmaktadır. Ardından endeks sonuçları, ABD tarafından açıklanmaktadır.

Şimdi, satın alma müdürleri endeksi nedir, nasıl yorumlanır daha detaylı bir şekilde bakalım:

Satın Alma Müdürleri Endeksi Nedir?

Satın Alma Müdürleri Endeksi Nedir?Farklı sektörleri kapsayan bu endeks, üretim – tüketim gibi ekonominin durumu hakkında bilgiler alınır. Buna göre ülkenin merkez bankaları nasıl bir yol izleyecek belirlenir. Özellikle FED’in aldığı kararlarda en büyük etken satın alma müdürleri endeksinin sonuçlarıdır. Çünkü çıkan sonuçlara göre ekonominin gelişmekte mi, yoksa daralmakta mı olduğu anlaşılmaktadır. Buna göre de parasal politikalar uygulanmaktadır. Bu nedenle satın alma müdürleri endeksini takip etmeniz önemlidir. Aynı zamanda piyasaları ne yönde etkileyecek, doğru bir şekilde yorumlamanız da gerekmektedir.

Ekonomik performansın gelişimi hakkında bilgi almak için farklı sektördeki şirketlerin mali durum faaliyetleri incelenerek, yayınlanan rapor sayesinde yatırımlarınızı daha bilinçli bir şekilde yönetebilirsiniz. Satın alma emirleri, üretim, istihdam verileri, teslimat süreleri, envanterler gibi birçok önemli konuyu ele alan anketlerin sonucuna bakarak, ekonominin durumunu yorumlayabilirsiniz. Elbette ki bunun için bilmeniz gereken püf noktalar vardır.

Satın Alma Müdürleri Endeksi Nasıl Yorumlanır?

Satın Alma Müdürleri Endeksi Nasıl Yorumlanır?Satın alma yöneticilerin verdiği cevapların incelenmesi dahilinde puanların sonucu yorumlanır. Eğer ki sonuç 50’nin üzerindeyse ekonomide olumlu gelişimlerin yaşandığı yorumu yapılır. Ki bu yorum piyasaları olumlu yönde etkiler. Aksine 50’nin altında kalmışsa durum vahimdir. Kriz yaşanma riski vardır. Bu nedenle piyasalarda sert yükseliş veya düşüşler gözlemlenebilir. 50’ye eşitse de de olumlu ve olumsuz görüş bildirenlerin sayısı aynı olduğu için bir değişim yaşanmadığı görülür. Potansiyel fırsatların değerlendirilmesi için bu veriyi takip etmelisiniz ve sonucunda ne gibi değişimler yaşanacak yukarıda belirttiğim gibi yorumunu yapabilmelisiniz.

Dip nokta olarak “42” sayısına önem vermelisiniz. Çünkü bu rakam anahtardır. Eğer ki endeks uzun vade boyunca 42 puanın altında kalıyorsa ekonominin durağanlaşacağına, resesyon sürecine geçileceğine işaret etmektedir. 42’nin üzerindeyse de ekonominin olumlu bir büyüme yaşayacağı yönünde sinyaller alınır. Bu da doların değerinin yükseleceği anlamına gelmektedir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) verisini tahmin edilebilirliği açısından önemli olan bu veri, piyasaların dalgalanmasında da olukça etkilidir. Hatta birçok ekonomist GSYİH veri tahminlerini, PMI endeksinin açıklanmasıyla tekrar revize eder. Avantajlı pozisyonları değerlendirebilmek, paranızı katlamak istiyorsanız mutlaka ekonomiyi etkileyen bu gibi verilerin, endekslerin, raporların takibini yaparak, yorumlamalısınız.

Satın Alma Müdürleri Endeksi Piyasaları Nasıl Etkiler?

Satın Alma Müdürleri Endeksi Piyasaları Nasıl Etkiler?FED tutanaklarında önemli bir yere sahip olan endeksin piyasaları etkileme ölçütü oldukça fazladır. Tarım dışı istihdam verisi kadar önemli bir göstergedir. (Konu hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.) Özellikle teslimat hızı göstergesi, ABD ekonomisi hakkında önemli bilgiler verir. Bu nedenle bu veri hakkında bilgiler edinmelisiniz. Aracı kurumların eğitimleri veya diğer alternatif faaliyetler sayesinde piyasaları etkileyen verileri neler olduğunu, nasıl yorumlandıklarını öğrenebilirsiniz. Böylelikle her ayın birinci iş günü açıklanan, PMI endeks sonuçlarını yorumlayabilirsiniz.

Sonuç olarak; ISM tarafından açıklanan PMI endeks verilerini yorumlayarak, piyasada yüksek miktarda kazanç sağlayabilirsiniz. Dalgalanmalardan faydalanarak birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz. Elbette ki bunun için yorumlarınızı doğru bir şekilde yapmanız, paranızı beklentilerinize yönelik bilinçli olarak yönetmeniz gerekiyor. Bunun için de piyasalar hakkında detaylı bilgilere ve deneyimlere sahip olmanız şarttır. Bu yüzden aracı kurumların eğitim fırsatlarından yararlanmalısınız. Deneme hesaplarında bol bol alıştırma yaparak tecrübe kazanmalısınız. Böylece yatırım bilincinizi ve stratejilerinizi oluşturabilirsiniz. Karlı sonuçlar elde ederek, piyasalarda etkin rol oynayabilirsiniz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu | 2023/1Ç Kar/Zarar %31.81/68.19%