İş dünyası riskler, kayıplar ve kazançlarla doludur. Eğer bir alanda kazanç sağlamak istiyorsanız, ilk etapta elinizi taşın altına koymanız gerekiyor. Yani işin en zor karar verilen kısmı olan risk alma aşamasını geçmelisiniz. İşte kar sağlamak adına bir işe kalkışan ve her türlü riski göze alan insanlara girişimci diyoruz. Etrafınızda; filanca caddede butik açmak istiyorum, solucan gübresi üreten bir tesis kurmak istiyorum, tekstil işi düşünüyorum diyen insanları eminim görmüşsünüzdür. Ama böyle niyetlenmekle de iş bitmiyor işte…
Bazı insanlar verdiğim örneklerde olduğu gibi aklına bir şey koyar ve hemen hayata geçirir, bazıları da bir türlü cesaret edemez. Hazırladığımız bu yazıda, iş kurmak, işinde yükselmek, iyi bir yönetici olmak ve markasını dünyaya duyurmak isteyen girişimciler için harika kitaplar bulunuyor. Girişimcilerin mutlaka okuması gereken kitaplar sayesinde, kim bilir belki siz de alanında zirve yapmış iş adamları olabilirsiniz. İşte en çok satanlar listelerinden derlediğimiz en iyi 15 girişimcilik kitabı.
1 Sil Baştan – Jason Fried, David H. Hansson
Ekonomi ve iş kitapları türünde olan Sil Baştan, diğer girişimci kitaplarından daha farklı bir özelliğe sahip. Diğerlerinde iş hayatına atılmak isteyenlere yol gösterilirken, bu kitapla; iş kurma fikri aklının ucundan geçmeyen biri bile bir anda kendini iş dünyasında bulabiliyor. Her bölümüyle sizi şaşırtan kitapta; iş dünyasıyla ilgili sırları, doğru bilinen yanlışları ve bakış açınızı değiştirecek çok faydalı bilgileri buluyorsunuz. Start-up düşünenler için yol gösterici bir kaynak olurken, iş kurma fikri hiç olmayan birine bile şirket açtıracak kadar etkili bir eser!
2 Yalın Yeni Girişim – Eric Ries
“Bugünün Girişimcileri Sürekli Yeniliği Kullanarak Çok Başarılı İşleri Nasıl Ortaya Çıkarır?” Kitabın kapağında yazan bu söz, içeriği hakkında da bilgi veriyor aslında. Eleştirmenler tarafından tam not alan kitap, girişimcilerin mutlaka okuması gereken kitaplar arasında gösteriliyor. Eric Ries açıkladığı yöntemlerle, iş dünyasında başarıyı bir türlü yakalayamayan insanların yolunu açıyor adeta. Verdiği tavsiyeler ise iş alanında denenmiş, doğruluğu ispatlanmış metodlardan oluşuyor.
3 Yeniden Başla – Yves Pigneur, Alexander Osterwalder, Tim Clark
Hayalindeki İşi Yapmak için Kendini Keşfet, alt başlığıyla yayınlanan kitap, Yves Pigneur, Alexander Osterwalder, Tim Clark ortak çalışması olarak hazırlandı. Aynı zamanda kişisel gelişim türünde olan kitap, özellikle iş hayatında başarılı olmak için içinizdeki cevheri keşfetmeniz gerektiğini hatırlatıyor. Farklı ülkelerden, 328 katılımcının cevaplarıyla hazırlanmış olan kitapta; yaptığımız işi seviyor muyuz, mesleğimizi neye göre seçiyoruz, öncelikli olan kariyer mi, yoksa sevdiğimiz işi yapmak mı gibi daha birçok soruya yanıt bulabiliyorsunuz. Arka kapakta yer alan; “Hayalinizi kurduğunuz mesleği yapmak için hiçbir zaman geç değildir” cümlesi, kitabı okumanız için oldukça kuvvetli bir neden.
4 Outliers (Çizginin Dışındakiler) – Malcolm Gladwell
Bazı İnsanlar Neden Daha Başarılı Olur? alt başlığıyla yayınlanan Çizginin Dışındakiler’e, daha önce en iyi kişisel gelişim kitapları yazımızda da yer vermiştik. Gerçek insanların neden ve nasıl başarılı olduğunu anlatan kitap, size hayalini kurduğunuz işlerin de kapısını açacak nitelikte. Gladwell başarılı insanların zirveye nasıl çıktığını araştırmış ve çalışmalarını bu kitapta toplamış. Başarının ancak odaklanarak elde edilecek bir kavram olduğuna değinen kitapta, etkili ve verimli çalışmanın önemini öğreniyorsunuz. Ancak başarmak için sadece çalışmak yetmiyor, biraz da şans gerekiyor. Girişimcilerin ve hayatında her alanda başarılı olmak isteyenlerin okuması gereken en iyi kitaplardan biri diyebilirim.
5 Google Nasıl Yönetiliyor? – Jonathan Rosenberg, Eric Schmidt
Jonathan Rosenberg ve Eric Schmidt ortak çalışması olan kitap, 1 Eylül 2015 yılında yayınlandı. İnternet deyince akla ilk gelen terim kuşkusuz ki Google’dir. Bugün internet trafiğinin %82’sine hakim olan bir şirketten bahsediyoruz. Haliyle dünya ekonomisinde de büyük yeri olan bir alan. Yeni mezun bilgisayar mühendislerinin, yazılımcıların çalışmak için can attığı bir şirket. Renkli ofisleri, iş disiplini ve stratejileriyle tüm dünyanın gıpta ettiği ve merak ettiği bir şirket Google. Peki bu kadar büyük ve kapsamlı bir yer nasıl yönetiliyor?
Genç girişimcilerin mutlaka okuması gereken bu kitapta; sadece teknik ve iş yaşamına dair bilgiler değil, kişiliğe dair olması gereken öğütler de veriliyor. Dünyanın en hızlı büyüyen ve en çok konuşulan şirketini anlatan Google Nasıl Yönetiliyor? kitabı, şirketin eski yöneticilerinden İcra Kurulu Başkanı Eric Schmidt ve Ürünlerden Sorumlu Kıdemli başkan Yardımcısı Jonathan Rosenberg tarafından hazırlandı. İlham ve başarı dolu bir geleceği anlatan kitap, genç girişimciler için altın değerinde öğütlerle dolu.
6 Kendi İşini Kurmak İsteyen Girişimcinin El Kitabı – Guy Kawasaki
Guy Kawasaki tarafından 2013 yılında yayınlanan kitap, girişimciliğin rehberi olarak nitelendiriliyor. Kitabın arka kapağında yazan; “Geleceğin büyük şirketlerini garajlarda yaratan delikanlılarla genç kızlar için” cümlesi, eminim hemen alıp okumanızı sağlayacaktır. Bu cümle ile teknoloji devi Apple markasının temellerini, evinin garajında başlattığı çalışmalarla atan Steve Jobs‘u anmamızı sağlayan eser, en başından bir işin nasıl kurulacağını anlatıyor. Daha ilk bölümlerden sizi heyecanlandıran, eğer aklınızda bir iş fikri varsa hayata geçirmek için sabırsızlanmanızı sağlayan Girişimcinin El Kitabı, yanınızdan ayırmak istemeyeceğiniz bir rehber haline dönüşecek.
7 Mutluluk Dağıtmak – Tony Hsieh
Dünyanın en seri girişimcilerinden biri olan Tony Hsieh kaleminden çıkmış bir kitap var sırada. Tony Hsieh genç bir iş adamı ve dünyanın en büyük online ayakkabı alışveriş sitesi olan Zappos.com‘un da CEO’su. Kitabın adından mutluluğa ulaşmak için yazılmış algısı uyanabilir ama öyle değil. Bir şirket nasıl yönetilir, temelleri nasıl atılır, bu süreçte neye inanmalıdır gibi soruların yanıtını veren kitap her girişimcinin mutlaka okuması gereken bir yapıt. Aynı zamanda hayatınızın iş dünyası dışında kalan bölümlerine de ışık tutan kitap, yazarın samimi ve yalın üslubu sayesinde daha da okunulur hale gelmiş.
8 Girişimcilik Tutkusu – Michael E. Gerber
Girişimcilik derslerinde bile tavsiye edilen bu kitap, sıfırdan başlayan ve yeni bir iş kurmak isteyenlere yol gösteriyor. Sadece yerine getirmeniz gereken aşamaları değil, iş dünyasında karşılaşabileceğiniz sürprizleri ve zorlukları da hatırlatan Michael E. Geber, kullandığı samimi üslupla okuyucuyu hiç sıkmıyor. Verdiği öğütleri bir ders gibi değil de hikaye anlatır gibi örneklerle sunuyor. Kafanızdaki birçok soruya yanıt olacak Girişimcilik Tutkusu, bu alanda sizi doyuracak ölçüde bilgi içeriyor.
9 Akıldışı Ama Öngörülebilir – Dan Ariely
Akıldışı Ama Öngörülebilir kitabı, Duke Üniversitesi öğretim üyelerinden, Dan Ariely tarafından kaleme alındı. New York Times ve Wall Street Journal‘da uzun süre listenin en üst sıralarında yer alan kitabın amacı, kararlarınızı verirken nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini göstermek. Yazar anlatmak istediği konuları, eğlenceli bir dille ve örneklerle süslemiş. Bu da bir iş kitabı olmasına rağmen keyifle okunacak bir eser olmasını sağlamış. Genç girişimcilere önerilen en önemli kitaplar arasında yer alan Akıldışı Ama Öngörülebilir; beklentilerin ve duyguların, akıl yürütme becerilerimizi nasıl etkilediğini anlatıyor.
10 Sıfırdan Bire – Peter Thiel, Blake Masters
Kitabın adı bile insanı heyecanlandırmaya yetiyor öyle değil mi? Elbette ki kitabı alıp okumanızdaki diğer büyük etken yazarının kim olduğu. Peter Thiel, Facebook’un yatırımcılarından ve Paypal’un kurucu ortaklarından biri. Girişimci ruhu taşıyanlar için muhteşem bir yapıt. Kitabın arka kapağına baktığınızda; Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, SpaceX ve Tesla’nın CEO’su Elon Musk gibi isimlerden övgüler aldığını görüyoruz. Kendini geliştirmek, sıfırdan bire, sonra da büyük şirketlere ulaşmak isteyenlere bir rehber niteliğinde olan kitap, zihin açıcı ve yaratıcı fikirlerle dolu. Tüketim dünyasında tam olarak nerede durduğunuzu ve küresel bütünü görmenizi sağlayan kitabı mutlaka okumalısınız.
11 Düşün ve Zengin Ol – Napoleon Hill
Orijinal adı Think and Grow Rich olan kitabı, Düşün ve Zenginleş ismiyle de bulabilirsiniz. Napoleon Hill tarafından 1937 yılında yazılan eser, üzerinden çok uzun zaman geçmesine rağmen hala en iyi girişimcilik kitapları arasında gösteriliyor. Kitap aslında bir kişisel gelişim kitabı. Fakat içerisinde ele aldığı örnekler ve anlattığı konular, genç girişimcilerin oldukça işine yarayacak nitelikte. Kitap 25 yıllık bir araştırmanın ürünü. Yazar, Henry Ford ve Thomas Edison gibi isimler üzerinde yaptığı araştırmaları bu kitabında bir araya getirmiş. 2011 yılından sonra satışları daha da artan kitap, başarıya ulaşmak için Napoleon Hill’in kurallarını uygulamanız gerektiğini söylüyor.
12 Nakit Akışı Ölçüm Çeyreği – Robert Kiyosaki
Nakit Akışı Ölçüm Çeyreği yazarın 1998 yılında çıkardığı kitabı. Bundan bir önceki eseri olan Zengin Baba Yoksul Baba kitabına ise, en iyi iş dünyası kitapları yazımızda yer vermiştik. Nakit Akışı Ölçüm Çeyreği kitabı temel olarak; insanların nasıl daha az çalışıp daha çok kazandıkları, veya çok fazla kazanmalarına rağmen yeterli ölçüde vergi ödemedikleri gibi konular üzerinde yoğunlaşıyor. Yazar anlattığı hikayelerle mali zekanın önemine değinirken, en baştan iş dünyasına atılan girişimcilerin izlemesi gereken yollar hakkında da bilgi veriyor.
13 Neden Satın Alırız? – Paco Underhill
Satış ve pazarlama türünde bir iş kolunda ilerleme isteyenler için harika bir kitap önerisi var sırada. Adından da anlaşılacağı üzere herhangi bir ürünü neden almak istediğimiz üzerine bilgiler içeriyor. Örneğin; ürünler vitrinde nasıl sergilenir, renk sırası, reklam, ambalajları, tezgahta nasıl durduğu gibi daha birçok konu üzerine yapılmış araştırmaları bulabilirsiniz. Bir müşteri mağazaya nasıl çekilir, hiç aklında yokken eli o ürüne gidip de nasıl satın alır? İşte Neden Satın Alırız? kitabı sayesinde, satış ve pazarlama konusunda altın değerinde bilgiler edinmiş olacaksınız.
14 Büyüleme – Guy Kawasaki
En iyi girişimcilik kitapları listemizde Guy Kawasaki’nin bir kitabına daha yer veriyoruz. Yazarın onuncu kitabı olan Büyüleme, 1 Şubat 2016 tarihinde yayınlandı. İş hayatında karşınıza çıkacak problemleri nasıl çözmeniz gerektiğini öğütleyen kitap, aynı zamanda kişisel gelişim kitabı kategorisinde. Ve yine sadece iş yaşamında değil, özel ve sosyal hayatınızda da işinize yarayacak bilgiler içeriyor. Japon asıllı, Amerikalı iş adamı Guy Kawasaki yazdığı iş geliştirme ve girişimcilik kitaplarıyla, pazarlama ve girişimci gurusu olarak nitelendiriliyor. Bu kitabında büyüleme neden gerekli, kalıcılığı nasıl sağlanır, nereden başlanır gibi soruların cevaplarının sunan kitap, daha ilk satırlardan size ilham verecek bir gücen sahip.
15 Geleceği Üretenler – Makers – Chris Anderson
Amazon.com ve Netflix’in iş ve ekonomik modellerini tanıtmak amacıyla yazdığı Uzun Kuyruk kitabıyla adını duyuran Chris Anderson, Geleceği Üretenler kitabıyla da aynı başarıyı sağladı. Wired Dergisinde editörlük yapan Anderson, bu kitabında aslında birçoğumuzun farkında olduğu ancak daha çoğunlukta olan bir kesimin uzak olduğu bir konuya açıklık getiriyor. Kitabın özeti aslında şu; devir internet devri! Anderson, üretimin internet ortamına taşındıktan sonra, dünyada artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını anlatıyor. Seth Godin, Eric Ries ve Dan Ariely gibi yazarlardan tam not alan kitap, geleceğimizde teknoloji ve internetin ne denli önemli bir yere sahip olacağına değiniyor.
İş hayatına atılmak isteyen veya yeni adım atmış girişimci arkadaşlar için, hayat kurtarıcı 15 kitabı sizlerle paylaştık. Çoğu alanında uzman kişiler tarafından hazırlanmış bu kitapları özümseyerek ve öğrenerek okuduğunuz takdirde, belki de hiç hayal etmediğiniz yerlere gelebilirsiniz. Hayal edip de hayata geçirenlerden ve adını tüm dünyaya duyuranlardan sizin neyiniz eksik ki?
“Başkalarının, yapamayacağınızı iddia ettikleri şeyleri sadece bir kere yapın! Bir daha onların söylediklerini dikkate bile almak zorunda kalmazsınız”
James R. Cook