Arkanıza yaslanıp günlük harcamalarınızı nelerin oluşturduğunu düşünmenizi istiyorum. Eğer detaylı bakarsanız, aslından birçok fuzuli harcamanız olduğunu göreceksiniz. Bunlar küçük miktarlar olabilir. Fakat zamana yayıldığında toplam maliyetlerine siz bile inanamayacaksınız.
Aslında tasarruf çoğu insanın ortak fikri. Özellikle aileler bu planı sıklıkla uygulamayı düşünür. Buradaki sıkıntı ise plandan çok uygulamadan kaynaklanıyor. Hazırladığımız çalışmada bütçemizi en çok etkileyen gereğinden fazla harcamalara değindik. Bu konularda yapacağınız tasarruf, şüphe yok ki yararınıza olacaktır. Eğer tasarrufu hayatınızın bir parçası olarak düzene koymak istiyorsanız, ilk adımı atmak için hazırladığımız listeye göz atabilirsiniz.
İşte hiç aklınıza gelmeyen ama en çok para harcadığınız noktalar sizlerle:
1 Süpermarketler
Birçok kişi market ihtiyaçlarına ne kadar para harcadığını hesaplamıyor olabilir. Ancak fark edilmeden oldukça büyük miktarlar harcanabiliyor. Bunun nedeni ise marketlerin bu konsepte göre hazırlanmış olmasından kaynaklanıyor. Marketler, bakkalların aksine bize birçok ürün seçeneği sunuyor. Bir acil durum olmadıkça marketlerden sürekli alışveriş yapmaktan kaçının. Sık sık marketleri ziyaret etmek yerine, ihtiyaçlarınız doğrultusunda ayda bir kez alışveriş yapın.
2 Cep Telefonu Faturaları
Aylık cep telefonu faturasını kontrol etmek için zaman ayırın. Fatura limitinizi aşmış olabileceğinizi gözden kaçırmayın. Aylık planda size verilen süreden daha az dakika kullanıyorsanız, bir alt sınıf pakete geçiş yapabilirsiniz. Fakat aylık limitinizden daha fazla dakika kullanıyorsanız, o zaman dakika paketinizi yükseltin.
Planınızda herhangi bir değişiklik yapmadan önce, cep telefonu şirketinin sunduğu bir liste ile size en uygun tarifeyi belirleyin. Dakika planını yükselttiğinizde bile aylık 10 – 20 dolar arası tasarruf edeceğinizi göreceksiniz.
3 Alkolsüz İçecekler
Alkolsüz içecekler gizli kalmış para savurucularıdır. Dışarıda yemek yerken söylediğiniz içecekler maliyetinden oldukça fazlaya satılıyor. Haftada iki kez restorana giden 4 kişilik tipik bir aile üyelerinin yemeklerinin yanında içecek söylediğini düşünün. Gerçekten yıllık devasa büyüklükte bir harcama olur.
Gelin birlikte basit bir matematik hesabı yapalım. Alkolsüz içeceğin 1.50 dolar olduğunu düşünelim; bir haftada 12 dolar, bir ayda 48 dolar, yıllık ortalama 624 dolar harcama olur. Her yıl % 9 oranında 624 dolar yatırım yapılsa, 20 yılın sonunda yaklaşık 32.000 dolar birikir. Yani yemekte suyu tercih etmeniz, size sıfır bir otomobil kazandırabilir.
4 Gereksiz Banka Kesintileri
Birçok kişi bankalara ne ödediğini bilmeden ödeme yapıyor. Eğer hesaplarınızın kesintilerini tam olarak bilmiyorsanız, sadece birkaç dakika harcayarak öğrenebilirsiniz. Bir başka durum ise birden fazla banka kartınızın olması. Eğer çok sayıda kart kullanıyorsanız mümkün olduğunca azaltın ve faiz kesintilerden kurtulun. Farkında olmadan inanılmaz tasarruf yapmanızı sağlayacaktır.
5 Dergiler ve Gazeteler
Zaman zaman mahalle bakkalınızdan veya gazete bayisinden favori bir dergiyi satın almayı seviyorsanız, yıllık aboneliği düşünebilirsiniz. Her ay dergi istemiyorsanız bile abonelik sizin zaten oldukça fazla tasarruf yapmanıza yardımcı olur. Gazete veya dergiye abone olduğunuz da normal ödeyeceğiniz ücretin yarısını ödeyeceğinize emin olabilirsiniz.
6 Yıllık Kredi Kartı Ücretleri
Kredi kartları hesaplı kullananlara büyük avantajlar getirmektedir. Özellikle günümüzde internetin de sağladığı imkanlar doğrultusunda kredi kartı kullanımı yaygınlaştı. Burada yapmanız gerek limitinizi belirlemek ve ay sonu hesap ekstrenizi düzenli olarak ödemek. Böylece boşa verdiğiniz faiz ücretlerinden kurtulup tasarruf yapma imkanı bulacaksınız.
Sizler için hazırladığımız çalışmamızda tasarruf yapabileceğiniz bazı durumlardan bahsettik. Aslında bu listeye daha birçok madde eklemek mümkün. Bizler burada genel olarak hepimizin yaptığı gereksiz harcamalara değinmeye çalıştık. Burada ki maddelerden yalnız birini uygulamanız bile size binlerce lira olarak geri dönecektir. Bu gerçeği gözden kaçırmayalım. Sizler hangi alanda nasıl tasarruflar yapıyorsunuz?