Dubai kuşku yok ki herkes tarafından zenginlik ve lüksün buluştuğu adres olarak bilinir. Ünlü coğrafya, bu özelliğini birçok alanda yansıtır. Lüks kıyafetlerin bulunduğu eşsiz mağazalar, dünyanın sayılı milyonerlerinin sahip olduğu devremülkler, görür görmez hatırlayacağınız ilginç, devasa mimariye sahip otel ve gök delenler. Kısaca Dubai zenginlere hitap eden oldukça gösterişli bir kenttir.
Dubai’nin eşsiz zengin yaşantısıyla anılmasının aslında uzun bir geçmişi yok. Şehir, sadece 20 yıl içinde kendini çöl atmosferinden kurtararak dünyanın en iddialı mimarilerine sahip bir yer haline geldi. Dubai şimdilerde petrol rezervleri ile gelen krallığın zevkini sürüyor. Kent aynı zamanda eşsiz mimarisiyle turizmde aranılan bir yer haline gelmiştir. Dubai’deki mimari projelerle alakalı 2 kriter var gibi görünüyor. Öncelikle yapılacak yapı pahalı olmalı, sonra gerçekten de hayretlik verecek kadar büyük olmalı. 2010 yılında kullanıma açılan Burj Khalifa, 827 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek binası olarak rekor kırdı. Tabi ki Dubai’de yüksek binaların yanında eşsiz yapılarda görmek mümkündür. Dilerseniz dillere destan bu yapılara birlikte göz atalım.
İşte karşınızda başka yerde göremeyeceğiniz Dubai’nin 6 lüks yapısı:
6 Dubai Yat Limanı
327 Milyon Dolar
Dubai Limanı, dünyanın en büyük insan yapımı marinasıdır. Bu alan içinde büyük oteller, yüzlerce mağaza, restoranlar, birçok özel konut vardır. Projenin maliyeti neredeyse 326 milyon doları geçti.
Yat limanları yani marinalar, tatil bölgelerinin en göz alıcı yapılarındandır. Dünya çapında birçok lüks marina mevcut. Buraları merak ediyorsanız Dünyanın En Pahalı 10 Marinası isimli yazımızdan öğrenebilirsiniz.
5 Dinamik Kule
700 Milyon Dolar
Listemizdeki proje aşamasında olan tek yapı burasıdır. Dinamik Kule’nin en havalı Dubai projesi olacağı söyleniyor. 2008 yılından önce başlangıçta tartışılan proje, finansal kriz nedeniyle ertelendi. Gökdelenler ile ilgili hiçbir deneyimi olmayan bir adam tarafından tasarlanan bina, rüzgar türbinleri ve çatısında bulunan güneş panelleri tarafından desteklenmektedir. Dinamik bu şekilde tasarlanan ilk yapı olsa da New York, Moskova ve Paris buraya benzer projeler inşa etme niyetlerinin olduğunu açıkladı.
4 Şeyh Raşid Bin Saeed Geçiti
817 Milyon Dolar
Bu yıl tamamlanacak olan Şeyh Raşid Bin Saeed Geçiti, 1.6 kilometreyi kaplayan uzunluğu ile dünyanın en büyük kemer köprüsüdür. Köprü yaya trafiğini de göz önünde bulundurarak 12 şeritli olarak tasarlanmıştır. Ayrıca buranın demiryolu hatları ve yürüyüş yolları ile 817 milyon dolara mal olması bekleniyor. Köprüden tahminen her saat 2.000 araç ve 23.000 demiryolu yolcusu geçecek.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dünya üzerinde dikkat çeken birçok mimari yapı oluşturuldu. Bunlardan ilginçlerinden biri de köprüler. Dünya üzerinde devasa köprüleri ve maliyetlerini merak ediyorsanız Şimdiye Kadar Yapılmış En Pahalı 10 Köprü isimli yazımızdan öğrenebilirsiniz.
3 Arap Kanalı
11 Milyar Dolar
Dünyanın en büyük kanalı olması planlanan Arap Kanalı, eğlence ve ticari teknelere nakliye olanakları yaratarak, Basra Körfezi’nden su aktarılmasıyla oluşturulacaktır. Kanal 75 kilometre uzunluğu ile 11 milyar dolara mal olacak. Kanal sayesinde Dubai Marina ve Dubai Dünya Merkez Havaalanı çevresindeki döngü işlerlik kazanacaktır. İnşaat 2008 yılında başlanmasına ve 2010 yılında tamamlanma vadine rağmen hala bekletilmektedir.
2 Dünya Adaları
14 Milyar Dolar
İnanılmaz pahalı olan proje, tam bir başarısızlık örneği olarak karşımıza çıkıyor. Başarısızlık yapımında değil sonrasında beklenilen ilgiyi görmemesinden kaynaklı. Dünya Adaları, sadece Dubai kıyılarında bulunan 300 özel yapay ada topluluğudur. Dünya haritasının bir yaklaşımı olarak düzenlenenlerin ve şahıslara ait adaların tanesi 7 milyon dolar ile 35 milyon dolar arasında değişen fiyatlara mal olmuştur. Toplamda ise yaklaşık 14 milyar dolar gibi oldukça büyük bir maliyetle karşılaşılmıştır. Bu adaların en güzel yanı havadan görüntüleri diyebiliriz.
Adalar normalde berrak suya sahipken, inşaatın kirliliği ile bulanıklaştırma ve pek çok farklı türün ekosistemini bozma gibi olumsuz çevresel etkilere yol açmıştır.
1 Dubailand
64 Milyar Dolar
Dubailand tema parkı, dünyanın en büyük tema parkı hedef alınarak oluşturulmuştur. Burası Dubai hükümdarı, Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum tarafından sahip olunan bir kurumdur. Dubailand’ın çeşitliliği oldukça benzersizdir. Parkın planlanan içeriğinde; Marvel Süper Kahramanlar tema parkı, Universal Studios parkı, Formula tema parkı ve geleneksel Arap halk masallarına dayalı bir park vardır. Ayrıca tema park turistik bir alan olan Sahara Krallık parkında yer alacaktır.
Misafirler parkta Toskana mimari tarzı ile modellenmiş büyük bir outlet ve AVM’nin yanı sıra; restoranlar, oteller, atletizm tesisleri ve lüks daireler görecektir. Dubailand projesi, tahmini 64 milyar dolara mal olacaktır ve 2020 yılına kadar tamamen açık olması bekleniyor.
Dubai’nin eşsiz mimari yapılarına birlikte göz attık. Bunların yanında daha birçok otel ve gökdeleni de sayabiliriz. Şüphesiz kent lüks yaşantının bütün olanaklarını sonuna kadar ayaklarınıza seriyor. Dubai gezisi düşünüyorsanız, unutulmaz olacağı kesin. Siz ne dersiniz?