Günde en az iki kere dişlerinizi fırçalamanız gerektiğini birçoğunuz biliyorsunuzdur. Diş hekimlerinin ısrarla tavsiye ettiği diş macunları, yalnızca ağzınızdaki bakterilerle mücadelede ve ağzınızı ferahlatmakta kullanılmamaktadır. Peki, diş macununu kullanabileceğiniz farklı alanlar hakkında bir fikriniz var mı?
Diş macunlarında bulunan sodyum florür maddesinin kimyasal bir zehir olması nedeniyle aileler uyarılmaktadır. Dişlerini fırçalayan küçük çocuklar genellikle macunu yuttukları için uzmanlar, “yüksek dozda flor, kanser ve zeka geriliğine dahi neden olabilir” açıklamasını yapmaktalar. Aynı zamanda, bağışıklık sistemini çökertebileceği de konuşulanlar arasında yer almaktadır.
Diş macunu kullanımı çok fazla abartılmamalıdır. Çünkü diş fırçalama sırasında fazla macun kullanmanın diş etlerini eritebileceği belirtilmiştir. Yani, fazla macun dişlerinizi daha iyi temizlemeyi sağlamaz, tam tersine diş etlerinize zarar vermektedir. Yararları na bakacak olursak; ağız içerisindeki mikroplarla savaşması ve ağzınıza bahar şenliği havası vermesi gösterilebilir. Ufak bir ipucu; eğer dişlerinizi temizledikten sonra dilinizi de aynı şekilde fırçalarsanız bu ağız kokusunu kesme de çok daha fazla etkilidir.
Diş Macununun Tahmin Dahi Edemeyeceğiniz Kullanım Alanları
Diş macunları ağız ve diş sağlığımız için vazgeçilmezimiz olmuştur fakat bunun yanı sıra, daha başka nerelerde kullanabileceğinizi biliyor musunuz? Yazımızın devamında inatçı lekelerden, CD temizlemeye hatta ruj lekesi çıkarmaya kadar birbirinden farklı kullanım alanlarını keşfedebilirsiniz.
- Tahta mobilyalarınızın üstünde kalan inatçı lekelerin çıkarılmasında kullanabilirsiniz.
- Ruj ve mürekkep lekelerini kıyafetlerinizden ve masa örtülerinizden çıkarabilirsiniz.
- Mutfağınızdaki lavabonun içerisini diş macunu ile temizleyerek hem kokulardan hem de inatçı lekelerden kurtulabilirsiniz.
- Arabaların farları bir süre sonra renk atmaya başlar. Farları diş macunu ile silerek sıfır bir aracın farlarına sahip olabilirsiniz.
- Tahta masanızın üzerinde bulunan ve kalıcı olduğu düşündüğünüz lekelerde uygulayabilirsiniz.
- Saçınıza veya kıyafetinize yapışmış olan sakızları çıkarmada en iyi silahın diş macunu olduğu söylenebilir.
- Gümüşlerinizi parlatmak için de diş macunundan başka bir şey kullanmanıza gerek yoktur.
- Sivilcelerinizin üstüne bir bezelye tanesi büyüklüğünde macun uygulamanız, daha çabuk kurumasına ve kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
- Boyama kalemleri ile boyanmış duvarlardan tüm lekeleri çıkartabilirsiniz.
- Sarımsak, soğan veya herhangi kokulu bir şey uğraştığınızda elinizi diş macunu ile ovuşturun. Tüm kötü kokulara elveda demiş olursunuz.
- Tuvaletinizi temizleyebilirsiniz.
- Ayakkabılarınızı eski haline çevirmek için de kullanabilirsiniz. İlk aldığınız günden farksız olacaktır.
- Telefonunuzun ekranındaki ufak çiziklerden kurtulmanızı sağlar.
- Piyano tuşlarını temizleyerek eski beyazlıklarına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
- Tırnaklarınızı diş macunu ile temizleyebilirsiniz.
- Ütünüzün altını diş macunu ile temizleyerek ilk günkü görüntüsüne kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
- Banyonuzdaki aynalarda kalan inatçı lekelerden diş macunu sayesinde kurtulabilirsiniz.
- Banyo ve mutfak tezgahını diş macunu kullanarak silebilirsiniz.
Kadın-erkek ayırt etmeden herkesin işine yarayabilecek farklı kullanım alanları ile diş macunları, her ne kadar zararlı olsa da temizlik açısından kolaylık sağlamaktadır. Diş macununun asıl kullanım amacının yanı sıra, 18 farklı şekilde daha kullanabileceğinizi göstermek istedik. Asıl işlevi diş temizliği olan diş macununun miktarını da ayarlayabilirseniz, sağlığınız açısından da önlem almış olursunuz.