Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yaparak para kazanmak hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için araştırdık. İşte girişimci adaylarının öğrenmesi gerekenler:
Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Geçmişe dönüş yaşadığımız ya da yaşamaya çalıştığımız alanlardan bir tanesi de büyükbaş hayvancılık. Gerçi dönüş derken ne demek istediğimi şu şekilde sayısal verilerle açıklayayım ki sonrasında konuşacağımız konu hakkında bir ön bilginiz olsun. Evet, 30-35 sene önce kişi başına ortalama 2 tane büyükbaş hayvanın düştüğü bir dönemde yaşıyorduk. Yani 1980 yılında ülkemizde yaklaşık 44 milyon insan yaşıyordu, var olan büyükbaş hayvan sayısı ise 85 milyon civarındaydı. Şu an ise 77 milyon nüfusu olan ülkemizde yetiştirilen büyükbaş hayvan sayısı 57 milyon civarında. Yani bu sayısal verileri size aktararak anlatmak istediğim, büyükbaş hayvan sektöründe ne kadar çok ihtiyaç olduğu. Zira 1980 yılından bu yana geçen süre zarfında, büyükbaş hayvan sayısında gözle görülür bir düşüş yaşanmıştır. Tabii bu durum bizim gözümüzden kaçmadığı gibi ilgili kuruluşların da gözünden kaçmamış ve büyükbaş hayvan yetiştiricileri için özel destek programları, faizsiz krediler gibi teşvikler çıkartılmıştır. Bu teşviklerin günümüzde hala geçerli olduğunu da ekleyeyim ki şimdi bahsedeceğim büyükbaş hayvancılık sektörüne dahil olma işinde gözünüz korkmasın. Evet, konuya girişte vurgulamak istediğim noktayı anladığınızı düşünüyor ve büyükbaş hayvancılıkla ilgili öğrenmeniz gereken diğer detaylara geçiyorum.

Hayvancılık sektöründe yaşanan düşüş, insan nüfusunun artması, insanların temel besin kaynakları arasında olan et ve süte olan ihtiyaçları, büyükbaş hayvancılık sektöründe yeniden bir canlanma olmasını sağladı. İç pazardaki ihtiyacın yanı sıra hayvancılık sektöründe ithalatın önünün açılmasıyla, büyükbaş hayvancılık pek çok girişimcinin yöneldiği alanlar arasına girdi. Devletin bu işi yapmak isteyenlere yönelik destekleri, hayvancılık için çıkartılan faizsiz ve uzun vadede ödenebilen krediler, bu alanda yaşanan teknolojik gelişmeler ve günümüzün olanakları sayesinde sektöre giren deneyimsiz birinin bile bu işin altından rahatlıkla kalkabilmesi gibi faktörler büyükbaş hayvancılığı cazip hale getirdi. Ayrıca büyükbaş hayvancılığın geleceğin en kazançlı iş kolları arasında olduğu hususunda öne sürülen fikirler de girişimciler için iştah kabartacak birer unsur oldu.

Uzun lafın kısası, bugün sizlerle büyükbaş hayvancılık yaparak para kazanmak hakkında konuşacağız. Yani hem günümüzün hem de geleceğimizin en çok ihtiyaç duyulan işlerinden bir tanesinden! Aşağıda öğreneceğiniz bilgilerin bu işten elde edeceğiniz kazançta, çalışma sisteminizde, hangi alana yöneleceğinizde ve bunlar gibi diğer konularda size yol göstereceğini söyleyebilirim. İsterseniz büyükbaş hayvancılık yaparak para kazanmak için hangi yöntemler izlenir sorusuyla birlikte alt başlıklarımızı incelemeye başlayalım.

Büyükbaş Hayvancılık Yaparak Para Kazanmak için Hangi Yöntemler İzlenir?

Büyükbaş Hayvancılık Yaparak Para Kazanmak için Hangi Yöntemler İzlenir?Büyükbaş hayvancılık yaparak para kazanmak için öncelikle karar vermeniz gereken şey, bu sektörde hangi alana yöneleceğiniz olmalıdır. Çünkü büyükbaş hayvancılığın alt dalları bulunmaktadır. Yani sizin de bildiğiniz gibi büyükbaş denilince akla gelenler, sığır, manda, at, eşek ve katır olmaktadır. Siz de bu sektöre girmeden önce hangi alanda yetiştiricilik yapmak istediğinize karar vermeli ve o alan hakkında öğrenmeniz gereken her türlü detayı araştırmalısınız. Ayrıca o olanın da alt dalları olabilmektedir.

Atıyorum, sığır yetiştiriciliği yapmaya karar verdiniz. Besi sığırcılığı mı yapacaksınız, süt sığırcılığı mı? Damızlık düve mi yetiştireceksiniz, yoksa sadece üretim çiftliği kurup alım satım mı yapacaksınız? Demem o ki büyükbaş hayvancılık günümüzün ihtiyaç duyulan sektörlerinden biri olmasına rağmen düzgün işleyecek bir plan oluşturmazsanız bu işin sonunda hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Ancak işin her türlü inceliğini öğrenir ve adımlarınızı bilinçli bir şekilde atarsanız, büyükbaş hayvancılık sektörü sayesinde kesesini dolduranlardan biri olmanız kuvvetle muhtemeldir. İsterseniz, alt başlıklarda ne demek istediğimi biraz daha açayım ve sizin izleyeceğiniz yöntem hakkında bir karara varmanıza yardımcı olayım. İşte başlıyoruz:

Sığır Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak

Sığır Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmakİlk olarak değinmek istediğim konu sığır yetiştiriciliği yaparak para kazanmak. Evet, bir 30 yıl önce hemen herkesin yaptığı bir iş olan sığır yetiştiriciliği, kentleşme oranlarının artması sonucunda eskisi kadar yaygın yapılmayan bir hayvancılık çeşididir. Bununla birlikte, önceden çoğu kişinin birkaç tane sığırı varken ve bunlar sayesinde geçimlerini karşılarlarken, zamanın değişmesi ile sığır yetiştiriciliğinde bir nevi çağ atlanmıştır. Artık bu işi yapmak isteyenler, teknolojik ekipmanlar ve makinelerle sığır yetiştiriciliği yapmakta, yani bu iş de profesyonellik gerektirmektedir. Zaten sığır yetiştiriciliği ancak bu şekilde yapıldığı zaman iyi miktarda kazanç getirmektedir. Demek istediğim, “ne kadar ekmek o kadar köfte” tabirinin geçerli olduğu alanlardan biridir sığır yetiştiriciliği. Peki, bu işe girerken ilk etapta bilmeniz gereken şeyler nelerdir? Karlı bir sığır yetiştiriciliği yapmak için nelere dikkat etmelisiniz? Bu soruları hemen yanıtlayayım.

Tavsiye Ederiz:
Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak

Sığır veya inek yetiştiriciliği işine girmeden önce bir iş planı yapmanız gerekiyor. Tabii iş planı yapmadan önce de sektör hakkında bilgi sahibi olmanız gerektiğini anlamışsınızdır. Bu işe bir hayvan pazarına gidip, 3-5 inek alarak başlamak pek mantıklı olmayacaktır. Yapmanız gereken şeylerden bazıları, internetten konu hakkında bulabileceğiniz her türlü kaynaktan faydalanmak, kendiniz için notlar almak, aklınıza yatan yöntemleri daha detaylı incelemek için bir kenara yazmak olmalıdır. Bu şekilde iş planı hazırlamanız kolaylaşacaktır. Ayrıca sığır yetiştiriciliği derken süt sığırcılığına mı, yoksa besi sığırcılığına mı ağırlık vereceğinizi düşünmelisiniz. Her ikisini de yapan yetiştiricilerin yanı sıra, sadece belli bir alanda yoğunlaşan girişimciler de vardır. İsterseniz bu iki yöntemi biraz daha detaylandıralım.

Süt sığırcılığı veya süt inekçiliğinin karlı bir iş olduğunu biliyoruz. Ama bu kazanç, işe gereken önemin verilmesiyle artacaktır. Süt inekçiliğinden iyi miktarlarda kazanç elde etmek için, yetiştireceğiniz hayvan ırkından inşa edeceğiniz barınağın koşullarına, sağlık kontrollerine, kullanacağınız yeme, etrafta uygun otlama alanı olup olmadığına, satın aldığınız ırktan bir günde kaç kilo süt elde edebileceğinize, kullanacağınız ekipmanlara varana kadar pek çok detayı düşünmeniz gerekmektedir. Bunlardan bir tanesini bile gözden kaçırırsanız sığırlarınızın süt verimi düşecek, belki hastalanacak, hatta ölecek! Yani sizin de kazancınız otomatik olarak düşecektir.

Örneğin; ülkemizdeki çoğu kişi hayvancılığı tarım arazilerinin yanında yapılan bir ek gelir kaynağı olarak görmektedir. Kazanç elde edebilmek için bu düşünceden uzaklaşılması mutlak gerekliliktir. Aynı şekilde, çoğu Avrupa ülkesinde tarım arazilerinin % 70’i hayvanların yem ve otlama ihtiyacı için kullanılmakta olup, bizim ülkemizde bu oran % 15-20’lere kadar düşmektedir. İşte bu dediğim noktaları hesaba katar ve doğru kararlar verirseniz, süt inekçiliği işinden yüz güldürecek miktarlarda para kazanabilirsiniz. Gelelim besi sığırcılığına.

Besi sığırcılığı için gereken yatırım maliyetinin süt sığırcılığına göre nispeten daha düşük olduğunu söyleyebilirim. Evet, basit olarak küçük sığırların satın alınarak uygun şekilde beslenmesi ve yeterli kiloya ulaştıklarında satılması işlemine besi sığırcılığı denilmektedir. Bu işte dikkat edilecek noktalar ise satın alınan sığırın ırkı, yaşı, cinsiyeti, sağlığı ve görünüşüdür. Ayrıca vereceğiniz yem çeşidi, sağlık kontrolleri, barınağın etrafında sığırlar için ne kadar verimli mera olduğu gibi faktörler de dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Örneğin; sığır besiciliğinde en çok tercih edilen yemlerden bir tanesi mısır silajıdır. Hem düşük maliyetli olan hem de sığırların kolaylıkla ete dönüştürdüğü bu yem, çoğu yetiştiricinin ilk tercihi olarak karşımıza çıkmaktadır. Besi sığırcılığında ise dikkat etmeniz gereken belli başlı kurallar bunlardır. Tabii, bu kuralların ayrıntılarını incelemek ve doğru karar vermek sizin sığır yetiştiriciliğini ne kadar ciddiye aldığınıza bağlı olarak değişecektir.

Manda Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak

Manda Yetiştiriciliği Yaparak Para KazanmakBüyükbaş hayvancılıkta karlı yatırım alanlarından bir tanesi de manda yetiştiriciliği. Son 30 yıl içinde sayılarında bariz bir düşüş yaşanan mandalar, devletin aldığı teşvik kararı ile birlikte ilgisini çekmeye başladı. Zira iyi iş planı ile bir mandaya yatırdığınız para, 1 sene içerisinde amorti edilebiliyor. Evet, 2008 yılında başlatılan destek programları ve teşvikler sayesinde manda yetiştiriciliğine yönelen girişimci sayısı gün geçtikçe artıyor. Sığır yetiştiriciliğinden daha karlı olduğu söylenen manda yetiştiriciliği, pek çok bakımdan insanın tası tarağı toplayıp bir manda çiftliği kurmaya yönlendiriyor.

Biliyorsunuz ki manda sütü inek sütünden 4-5 kat daha pahalı ve ortalama 10 lira civarında. Ayrıca manda kaymağı, yoğurdu da son zamanların popüler süt ürünleri arasında. Yani bir mandadan 10 kilo süt elde etseniz, günde 40 lira kazanmış olursunuz. Bu rakam ayda 1200 lira yapar. Sadece 5 tane mandanız olduğunu düşünürseniz, ayda 6000 lira kazanırsınız. Masrafların en kötü ihtimalle yarı yarıya olduğunu düşünürseniz, size kalan para 3000 lira. Ki benim verdiğim rakamlar en düşükleri, sadece bu işten ne kadar kazanç elde edebileceğinizi anlamanız için söylüyorum. Yeri gelmişken, manda sütünün çok sevilen peynir çeşitlerinden biri olan mozzarella peynirinde kullanıldığını da bir ek bilgi olarak söylemek isterim. Uzun lafın kısası, manda yetiştiriciliğine yönelen insan sayısı gün geçtikçe artıyor. Siz de bu alandan para kazanmak istiyorsanız devletin manda yetiştiricilerine sunduğu teşviklerden faydalanabilir, faizsiz kredi kullanarak büyükbaş hayvancılık sektöründen para kazananlardan biri olabilirsiniz.

At Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak

At Yetiştiriciliği Yaparak Para KazanmakBüyükbaş hayvancık sektöründe değinilmesi gereken bir diğer alan ise at yetiştiriciliği. Bugünkü anlamıyla modern at yetiştiriciliğinin Osmanlı’da 14. yüzyıldan başladığını ve o zamandan günümüze kadar sürdürüldüğünü belirtmek isterim. Buna ek olarak at yetiştiriciliğinin yüksek miktarda sermaye, emek, bilgi ve deneyim gerektirdiğini tahmin edebilirsiniz. Ama bu alanda da izleyebileceğiniz farklı yöntemler olduğunu bilmelisiniz. Mesela; yarış atı yetiştiriciliği yapmak ile at çiftliği kurmak arasında büyük oranda farklılık vardır. Yarış atı çiftliği kurmanız için belirli bir ırk üzerine yoğunlaşmalı, tesisiniz için uygun büyüklükte alan bulmalı, çalışanlarının profesyonellerden oluşmasına dikkat etmeli ve yüksek miktarlarda para yatırmalısınız.

Öte yandan, son zamanlarda çok popüler olan at çiftlikleri de farklı şekillerde hizmet vermektedir. Örneğin; bunlardan bazıları binicilik eğitimleri veren kulüpler olarak hizmet verirken, bazıları da restoran eşliğinde insanların amatörce at bindiği çiftlikler olarak karşımıza çıkmaktadır. Sadece birkaç dakika at binmenin karşılığında 20-30 lira ödediğiniz bu tesisler, yatırımcının maliyetini kısa süre içerisinde çıkartabileceği işler arasındadır. At çiftliklerinin bu kadar popüler hale gelmesinde tabii ki de artan kentleşme ve insanların biraz doğa, biraz da hayvanlarla iç içe olabilecekleri bu mekanlara yönelmek istemeleri vardır. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde insanlar şehirden uzaklaşmak için sıklıkla at çiftliklerini ziyaret etmekte ve dünya üzerinde yaşayan herkesin hayranlıkla izlediği bu hayvanları görme ya da binicilik yapma fırsatı bulmaktadır.

Tabii çiftliğinizi kurmadan önce detaylı bir araştırma yapmalı; hangi alanda hizmet vereceğinizi, piyasadaki rakiplerinizi, yetiştireceğiniz atların fiyatlarını, çalıştıracağınız personel sayısını ve bunlar gibi kazancınızı etkileyecek unsurları tek tek incelemelisiniz. Yani yatırımınızın heba olmasını istemiyorsanız, bu alanda uzman olmuş kişilerden faydalanmanız uymanız gereken birincil koşuldur. Şayet hedef aldığınız müşteri kitlenizi iyi belirler, adımlarınızı doğru atarsanız; atalarımızın da kadim dostları olan at sayesinde yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.

Eşek Çiftliği Kurarak Para Kazanmak

Eşek Çiftliği Kurarak Para KazanmakBüyükbaş hayvan yetiştiriciliği alanına yönelmek isteyenlerin izleyebileceği bir diğer yöntem ise eşek yetiştiriciliği yapmak. Evet, son zamanlarda gazete manşetlerinde boy boy haberi yapılan, bilimsel makalelerde en çok dikkat çeken konulardan biri olan eşek sütünün değerlenmesi, girişimcilerin de ilgisini çekti. Çok sayıda kişi eşek çiftliği açarak bu işten tomar tomar para kazanmaya başladı. Eşek sütüne gösterilen talep her geçen gün arttığı için bu alanda üretim yapacak kişilere olan ihtiyaç da doğal olarak artıyor. Peki, eşek sütü neden bu kadar değerli biliyor musunuz? İsterseniz önce bu sorunun cevabını vereyim ki eşek çiftliği kurmanın ne kadar karlı bir iş olduğunu daha iyi idrak edin.

Birincisi, eşek sütünün anne sütüne en yakın süt olduğu bilimsel verilerle kanıtlanmıştır. Yani eşek sütünün içerisinde bulunan protein, şeker ve kalsiyum oranlarına baktığımızda bu oranların anne sütüyle neredeyse aynı seviyelerde seyrettiğini görüyoruz. Eee anne sütünün de doğadaki mucize içeceklerden biri olduğunu hepimiz biliyoruz. Buna ek olarak, kanser hastalarına iyi geldiği savunulan eşek sütü; astım, bronşit, kemik erimesi, siroz gibi hastalıklara da iyi geliyor. Güçlü bir antibakteriyel olduğu için de bağışıklık sistemini güçlendiren eşek sütü, gerçekten altın değerinde. Hatta pek çok bilim adamı, kanserli fareler üzerinde eşek sütünün ne kadar faydalı olduğu hususunda çalışmalar yapıyor. Ayrıca eşek sütünün kozmetik ve ilaç sektöründe kullanıldığını da belirtmeliyim. Yanı bu mucize besin, yakında çok daha fazla değerlenebilir. Gördüğünüz gibi eşek sütünün faydaları saymakla bitmiyor. Hal böyle olunca da fiyatı ne olursa olsun eşek sütü tüketmek isteyen kişi sayısı artıyor.

Dikkat ettiyseniz fiyatı ne kadar olursa olsun dedim. Çünkü eşek sütü altın rakamlarıyla neredeyse başa baş rekabet ediyor. Bugün bir kilo eşek sütü 80 ila 120 lira arasında satışa sunuluyor. İnsanlar bu şifa kaynağını satın alabilmek için sıraya giriyor. Eşek çiftliği kuran çoğu girişimci müşterilerin taleplerine yetişememekten dem vuruyor. Yani bu işi yaparsanız, üreteceğiniz eşek sütünün elinizde kalmayacağından emin olabilirsiniz. Sonuçta eşek çiftliği kurmak gerçekten karlı bir iş. İnternette biraz araştırma yaparsanız sadece birkaç eşek satın alarak bu işe başlayıp koca bir çiftlik kuran ve işini daha da büyüteceğini söyleyen girişimcilerin olduğunu görürsünüz. Eğer siz de inatçılıkları ve sevimlilikleriyle tanınan eşeklerden para kazanmayı düşünürseniz, mantıklı ve karlı bir yatırım yapmış olursunuz. Benden söylemesi!

Kimler Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanabilir?

Kimler Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanabilir?O kadar konuştuktan sonra bu işin kimler için uygun olduğunu anlamış olmanız lazım. Ama ben gözden kaçıranlar için özet şeklinde bir tekrar yapayım. Bu iş için gereken; sermaye, emek, zaman ve tecrübeye sahip olan herkes büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yaparak para kazanabilir. Peki, tecrübesi olmayanlar bu işe giremez mi? Aslında girebilir. Ancak büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinden umduğunuz miktarda para kazanabilmeniz için hem teorik hem de pratik anlamda bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Yani bir düveyle dana arasındaki farkı bilmiyorsanız, at cinsleri hakkında hiçbir fikriniz yoksa, popüler süt sağım makinelerinden bihaberseniz, yol yakınken bu işten vazgeçmelisiniz. Ama sizin bu gruba dahil olduğunuzu zannetmiyorum. Öyle olsanız bile eğer gerçekten büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, konu hakkında istediğiniz her türlü bilgiye ulaşabileceğiniz bir çağda yaşadığınızı unutmamalısınız.

Teorik anlamda bilgi sahibi olup iş planınızı hazırladıktan sonra hangi alanda yetiştiricilik yapacaksanız o alandaki çiftlik ve barınakları ziyaret etmenizi, işi bir de yerinde görmenizi öneririm. Eğer hala büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, o zaman size diyecek lafım yok. Şimdiden kolaylıklar ve bol kazançlar diliyorum.

Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yaparak Ne Kadar Para Kazanılır?

Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yaparak Ne Kadar Para Kazanılır?Bu işten ne kadar para kazanacağınız da izleyeceğiniz yöntemlere bağlı olarak değişecektir. Ama siz zaten bu kadar şeyi öğrendikten sonra, büyükbaş hayvancılıktan elde edilecek kazancın kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebileceğini tahmin ediyor olmalısınız. Yani umuyorum ki öyledir! Çünkü manda yetiştiriciliği yapan bir kişi ile eşek sütü üretimi yapan bir kişinin kazanacağı para miktarının aynı olması beklenemez. Hadi bu ayrımı görmezden geldik. Manda yetiştiriciliği yapan iki kişinin kazanacağı miktar da aynı olmayabilir. Zira herkesin çalışma stili farklıdır.

Bir yetiştirici hayvanları için uygun barınak yapmaz, doğru ırkı yetiştirmez, sağlık kontrollerini gerektiği gibi yerine getirmezse; bu sektörden bahsettiğimiz tutardaki yüksek ücretleri kazanması ancak hayal olur. Diğer üretici ise gecesini gündüzüne katıp bu iş için emek harcıyorsa, ektiğini mutlaka biçecektir. Uzun lafın kısası, işinizi ne kadar iyi yaptığınız ve hangi yöntemi izlediğiniz büyükbaş hayvancılık yaparak ne kadar para kazanacağınızda belirleyici olacaktır. Bu nedenle, işe başlamadan önce büyükbaş hayvancılık yapıp yapamayacağınıza detaylıca düşünerek karar vermelisiniz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın