Üç tarafı denizlerle çevrili, hayran olunası bir kara parçası Türkiye. Gelip görenlerin tekrar tekrar ziyaret etmek isteyeceği türden bir memleket. Dağları, denizleri, nehirleri, travertenleri, tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle dünyanın dört bir yanından turist çeken bir diyarda yaşıyoruz. Evet, hepimiz biliyoruz ki ülkemiz bir turizm cenneti! Antalya’sından tutun da artık dünyada da bir marka olmuş Bodrum’una, hayallerin şehri İstanbul’undan tutun da dünya tarihine damga vurmuş Çanakkale’sine varana kadar pek çok şehri, ilçesi, kasabası, köyü kısacası köşe bucak her noktasıyla bir cennet Türkiye! Eee bir ülke bu kadar ilgi çekici olunca turizm sektörü de aynı oranda gelişme gösteriyor. Gerçi ülkemizdeki güzellikler başka bir ülkeye ait olsaydı turizmden çok daha fazla gelir elde ederdik, ama neyse bu başka bir konu!
Bu alandan para kazanabileceğiniz birçok farklı yöntem olduğunu biliyorsunuz. Öte yandan, özel gün organizatörlüğü, düğün fotoğrafçılığı gibi meslekler de bir anlamda turizmle bağdaştırılabilir. İsteyenler daha önce paylaştığımız seyahat etmenizi sağlayacak 10 harika meslek başlıklı yazıdan konuyla ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Ama bugün hakkında konuşacağımız para kazanma yöntemi turist rehberliği yaparak para kazanmak! Evet, çoğu insanın hayal ettiği işlerden bir tanesi turist rehberliği! Çünkü bu iş pek çok kişiye göre, gezerek ve eğlenerek para kazanmak demek! Ama aslında öyle mi? İşte bunu hep birlikte göreceğiz.
Öncelikle bu işin tam olarak ne demek olduğunu biliyor musunuz, bunu inceleyeceğiz. Yani insanlara bir bölgeyi gezdirmek, orası hakkında bilgi vermek mi turist rehberliğinin tanımı? Bu işi yapmak için birkaç dil bilmek yeterli oluyor mu? İsteyen herkes turist rehberliğinden para kazanabilir mi? Bu iş ek gelir yöntemi olarak yapılabilir mi? Bu soruların cevapları için doğru yerde olduğunuzu söyleyeyim. İşte başlıyoruz;
Turist Rehberliği Yaparak Para Kazanmak için Hangi Yöntemler İzlenir?
Evet, ülkemiz turist rehberliğinden para kazanmak için oldukça uygun koşullara sahip. Zira dünyanın dört bir tarafından ziyaretçi alan bir yurda sahibiz. Ancak insanlara çevreyi gezdirebilecek yeteneğe sahip olduğunu düşünen herkes bu işi yapabilir mi, önce bunu konuşalım. Turist rehberliğinin önüne gelen herkesin yapabileceği bir iş olmadığını söyleyerek ayrıntıları anlatmaya başlayayım. Çünkü turist rehberi olabilmek için bu işin eğitimini almalısınız. Alacağınız eğitimde ise 2 farklı yöntemi deneyebilirsiniz. Bunlardan bir tanesi turizm rehberliği ya da turist rehberliği olarak karşımıza çıkan 2 ya da 4 yıllık bölümleri bitirmiş olmak. Bu bölümlerden mezun olduktan sonra yabancı dil sınavından başarılı olarak, üniversitelerce düzenlenen 36 günlük uygulama gezisini tamamlamak gerekiyor. İşte turist rehberliği yapabilmek için sahip olmanız gereken “kokart” isimli belgeyi almış oluyorsunuz.
Tavsiye Ederiz:
Yaz Tatilinde Para Kazanmak için 12 İş Önerisi
Turist rehberi olabilmek için izlenebilecek bir diğer yol ise bakanlık tarafından açılan kurslara katılmak ve kokart denilen kimlik kartını bu yoldan almak. Kurslara katılmak için tabii ki belli şartları taşımanız gerekiyor. Mesela ilgili bölümler dışında en az 2 yıllık bir üniversiteden mezun olmak, bir veya birden fazla dili iyi derecede bilmek, sabıkası olmamak, 18 yaşını doldurmuş olmak gibi koşullara uymanız gerekiyor. Evet siz de turist rehberliği yaparak para kazanmak istiyorsanız, bu iki yoldan bir tanesini tercih etmelisiniz. Sonuçta, bu bölümü bitirmiş olmasanız da turist rehberliğine gönül verdiyseniz siz de düzenlenen kursları takip edebilir, bundan sonraki para kazanma yönteminizi turist rehberliği olarak belirleyebilirsiniz.
Bu işi yapabilecek olan kişilerin temelde sahip olması gereken nitelikleri paylaştık. Gelelim, kokart sahibi olduktan sonraki aşamalara. Belki de bu işin en önemli noktasına. Bu işi gerçekten yapmak istiyorsanız, turist rehberliğinin avantajlarını ve dezavantajlarını tek tek hesap etmeli ve kararınızı ona göre vermelisiniz. Yani bu işin “lay lay lomdan” ibaret olmadığını bilmelisiniz. Nasıl mı? Hemen açıklıyorum;
Evet, turist rehberliği birçok yönden diğer işlere göre çok daha zordur. Birincisi, bu işi yapmak için insanları fazlasıyla sevmeniz ve hiç tanımadığınız birinin nazını çekebilecek kadar sabırlı olmanız gerekiyor. Ayrıca turist rehberliğinin gecesi gündüzü belli olmayan işler arasında olduğunu da bilmelisiniz. Düzenli bir aile hayatı, turist rehberinin özlemini çektiği şeylerden biridir. İyi bir acenta bulamayan çoğu rehberin düzenli ödeme almadığını da ekleyebiliriz. Rehberlerin hayatının büyük bir bölümü yollarda geçtiği için yolculuğun yaşattığı yorgunluk, gidilen yerin hava değişimine uyum sağlamak gibi zorluklar da görmezden gelinemeyecek kadar önemli noktalar.
Turist rehberlerinin pratik düşünebilmesi, olabilecek kötü durumlar karşısında soğukkanlı kalabilmesi, işini iyi yapabilmek için gidilecek bölgenin her şeyini bilmesi, insanlara kendini sevdirebilmesi gibi niteliklere de sahip olması gerekiyor. Örneğin; seyahat sırasında yaşanabilecek hırsızlık, kavga, sağlık sorunu gibi durumlar karşısında, en doğru kararı alabilmelidir turist rehberleri. Yani bir bakıma turist rehberlerinin liderlik vasıflarına sahip olması gerektiğini de söyleyebilirim. Çünkü olumsuz durumlarda eli ayağına dolaşan bir turist rehberi hiçbir acenta tarafından tercih edilmeyecektir.
Bu işin hep olumsuz yönlerinden konuştuk farkındayım, ama çoğu kişinin düştüğü hataya sizin de düşmemeniz için bunları söylüyorum. Sonuçta karşılaşabileceğiniz en kötü durumları önceden hesaplarsanız, başarısız olma ihtimalinizi bir bakıma minimize etmiş olursunuz. Gelelim, bu işin eğlenceli yönlerine! Turist rehberliği işinin farklı yerleri görmek, farklı insanlarla tanışmak, kültürel açıdan kendini geliştirmek, monotonluktan en uzak işlerden birini yapmak gibi avantajları vardır. Zaten bu işi yapacak kişilerin genelde yerinde duramayan, sürekli yeni yerler görmek isteyen, yeni insanlarla tanışmaktan hoşlananlar olduğunu düşünürseniz; rehberliğinin bu kişilere nasıl eğlenceli geleceğini de anlarsınız. Bu işten elde edilen kazanç da ülkemiz standartlarına bakıldığı zaman gayet iyi rakamlarda seyrediyor. Ama tabii güvenilir ve büyük firmalarla çalışmak şartıyla! Çünkü küçük acentalarda çalışan birçok turist rehberinin düzenli ödeme almadığından yakındığını görüyoruz. Dolayısıyla kurumsal ve güvenilir firmalarla çalışmanın, bu işte epey önem taşıdığını bilmelisiniz.
Kimler Turist Rehberliği Yaparak Para Kazanabilir?
Yukarıda bu sorunun cevabını detaylı olarak anlattım ama tekrar özetleyelim. Profesyonel olarak turist rehberliği yapabilmeniz için kokart denilen kimlik kartını almanız gerekiyor. Bunu alabilmek için de ya turizm rehberliği bölümünden mezun olacak ya da ilgili kuruluşların düzenlediği kurslara katılacaksınız. Diğer taraftan, bu iş temel para kazanma yöntemi olarak kullanılabileceği gibi bir ek gelir yöntemi olarak da kullanılabilir. Mesela esnek çalışma saatlerine sahip bir iş yapıyor olabilirsiniz. Ayda birkaç gün sürecek turlara katılarak gayet iyi miktarlarda para kazanabilirsiniz. Bu şekilde turist rehberi çalıştıran çok sayıda firma olduğunu söyleyebilirim.
Öte yandan, turist rehberliği illa ki bir acentaya bağlı olarak yapılmak zorunda da değil. İsterseniz bu işi bireysel olarak yapma şansınız da var. Tabii müşteri bulmak, ödemeler, güzergahlar gibi detaylarla sizin uğraşmanız gerekiyor. Yani bireysel çalışmak biraz daha meşakkatli. Sonuçta kimler turist rehberliği yapabilir sorusuna verilecek en iyi cevap, bu işin avantajlarını ve dezavantajlarını hesaba kattıktan sonra yönünü turist rehberliğine çevirecek herkes olarak belirtilebilir. Yani uzaktan eğlenceli görünen; ama işin içine girildiğinde pek çok zorluğu olan bu meslek size göre mi, buna karar vermelisiniz…
Turist Rehberliği Yaparak Ne Kadar Para Kazanılır?
Gelelim kazanç sorunsalına. Bu işi yaparak ne kadar para kazanacağınız, çalıştığınız firmayla yaptığınız anlaşmaya, ne kadar deneyimli olduğunuza, kaç tane dil bildiğinize bağlı olarak değişecektir. Mesela, sadece İngilizce bilen bir turist rehberi ile İngilizce ve Almanca bilen bir turist rehberinin alacağı ücret aynı olmayacaktır. Ya da bu işe yeni başlamış bir rehber ile 10 senelik tecrübesi olan, gidilecek yerleri adı gibi bilen bir rehberin kazancının aynı olması da beklenemez. İlaveten, bu işteki para kazanma yönteminiz insanlarla olan iletişiminize bağlı olarak da artıp azalacaktır. Çünkü bu faktör hem firmalar tarafından daha çok tercih edilmenize hem de ekstra bahşiş, prim gibi ücretler almanızı sağlayacaktır.
Evet, acentaların turist rehberleriyle yaptığı anlaşmalar vardır. Mesela, seyahat sırasında ekstra tur satışı yapmak ya da mola verilen yerlerde turistlerin alışveriş yapmasını sağlamak gibi. Ayrıca birçok turist sevdiği rehberler için hediyeler alır ya da hediye niteliğinde bahşiş verir. Bu da rehberlerin cebine artı bir ücret olarak girmektedir. Sonuçta bu işin kazancının ülkemiz şartlarına göre gayet iyi olduğunu görüyoruz. Günübirlik bir tur rehberinin en az 300 lira kazandığını düşürseniz, ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.
Gidip gezdiğiniz yerler, turlar sırasında tanıştığınız belki de hayatınız boyunca arkadaşlık edeceğiniz kişiler, yaşayacağınız eğlenceli dakikalar da bu işten elde edeceğiniz manevi kazançlar olacaktır. Sonuçta siz de Türkiye’de ziyaret edilebilecek en güzel yerler ve yeni keşiflere yolculuk yaparken bir yandan da para kazanmak istemez misiniz?
Süpper bi site