Para kazanmak için herkesin kendine has bir yöntemi var. Bazıları kendi işinin patronu olmayı tercih ederken, bazıları halihazırda yaptıkları işte yükselmeye çalışıyor. Kimileri evden ek gelir elde etme yöntemleri üzerine yoğunlaşırken, kimileri de “nasıl daha çok para kazanabilirim” sorularıyla yeni işler peşinde koşuyor. Ama görüyoruz ki herkesin ortak noktası, paranın ulaşılmaya çalışılan hedef olması! Sonuçta, dünya paranın ekseni etrafında dönüyor gibi. Çağa ayak uydurmak için bu güce sahip olmamız gerekiyor. İşte bu nedenle, size fikir verebilecek bir iş alanı olan seracılık hakkında konuşacağız bugün.
Son yıllarda ülkemizde gözle görülür biçimde gelişme gösteren ve yatırımcıların iştahını kabartan iş alanlarından bir tanesi de hiç şüphesiz seracılık. Hatta Türkiye seracılık alanında Avrupa lideri olarak gösteriliyor. Ülkemizin seracılık için uygun iklim koşullarına sahip olması ve devletin verdiği teşviklerle seracılık alanına gösterilen talep de her geçen gün biraz daha artıyor. Hatta ülkemiz için sera zengini diyebiliriz. Peki, seracılık hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Gelin buna birlikte karar verelim.
Seracılık Yaparak Para Kazanmak için Hangi Yöntemler İzlenir?
Biliyorsunuz, seracılık sayesinde normal koşullarda yetişmeyecek olan mevsim dışı ürünleri tüketebiliyoruz. Sonuçta, domates bir yaz sebzesiyken seracılık sayesinde bu sebzeyi her mevsimde bulabiliyoruz. Seracılık, diğer bir deyişle örtüaltı tarımı ilk olarak hobi olarak ortaya çıkmış ve 19. yüzyılın başlarından itibaren Kuzey Avrupa’da önem kazanmıştır. Ülkemizde ise 1980‘li yıllardan sonra popüler olmuş ve geçen zamanla gittikçe daha çok yaygınlaşmıştır. Zaten seracılık alanında dünya ülkeleri arasında başı çeken ülkelerden bir tanesi de Türkiye olarak gösterilmektedir. Piyasadan gelen talepler, ihracat fırsatları gibi nedenler dolayısıyla seracılık alanına yapılan yatırımlar bir çığ gibi büyümekte. İlaveten; bu alanda büyük ölçekli işletmelerin yanı sıra küçük ölçekli girişimcilerin kazancı da azımsanamaz nitelikte. Tabii ilerleyen teknolojiyle, seracılık da bir anlamda boyut değiştirdi.
Jeotermal seracılık, son yıllarda önem kazanan kavramlardan bir tanesi. Ülkemiz jeotermal kaynaklar bakımından zengin bir bölge olduğu için jeotermal seracılığa gösterilen ilgi artmıştır. Jeotermal seracılığın yapıldığı yerler arasında ise göze çarpanlar; Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Şanlıurfa, Aydın, Antalya gibi illerimiz. Ayrıca çoğu seracının ve tüketicinin düşüncesine göre sıcak suyla yapılan üretim çok daha sağlıklı. Bu yüzden jeotermal seracılığa olan talep de artıyor. Diğer taraftan jeotermal seracılığın maliyetinin, diğerlerine göre daha yüksek olduğunu da belirteyim. Ancak jeotermal seracılığın uzun vadedeki kazancı daha yüksek.
İnceleyebilirsiniz:
Süs Bitkisi Yetiştirerek Para Kazanmak
Kısa sürede kendini amorti eden bir diğer iş alanı ise topraksız tarım. Adı üstünde bir kavram olan topraksız tarımda, toprak yerine volkanik kaya, taş yünü, perlit gibi maddeler kullanılıyor. Normal tarıma göre 2-3 kat daha verimli olan topraksız tarımda kullanılan maddelerin tek işlevi bitki kökünün su tutmasını sağlamak. Ayrıca topraksız tarımda, topraktan kaynaklanabilecek hastalık gibi riskler de en aza indirgenmiş oluyor. Hormon, gübre, kimyasallar gibi katkı maddelerine de ihtiyaç duyulmuyor. Tarımın elverişli olmadığı alanlarda bile topraksız tarım yöntemi sayesinde iyi kazanç elde eden sayısız girişimci var. Tüm bu avantajlarının yanında ilk baştaki kuruluş maliyeti, çoğu girişimcinin topraksız tarım işine girmesine engel oluyor. Ancak topraksız tarım yapan kişilerin sonuçlardan gayet memnun kaldığını da söylemek isterim. Peki, kimler seracılık yapabilir? Seracılık yaparak ne kadar para kazanılır? İşte bu soruların cevaplarını aşağıda inceleyeceğiz.
Öncelikle bu işin tüm detaylarını öğrenmeli ve ona göre hareket etmelisiniz. Yani bu iş alanındaki ölçütünüz ne olacak? Küçük ölçekli bir sera mı, yoksa büyük girişimcilerle rekabete girecek bir sera mı kurmak istiyorsunuz? Seranızda ne yetiştireceksiniz? Pazar araştırması yapıp rakiplerinizi tanıdınız mı? İşte bu tarz soruların cevaplarını verdikten sonra öncelikli işlerinizden başlayarak seracılığa adım atabilirsiniz. Mesela, bulunduğunuz bölgedeki popüler ürünlerin ne olduğunu öğrenmelisiniz. Ayrıca seranızı kuracağınız alanı seçerken de dikkatli davranmalısınız. Çünkü seranın kalabalık yolların yakınlarına kurulması oldukça önemlidir. Böylece potansiyel müşterilerinizi kaçırmamış olursunuz.
Öte yandan yetiştirdiğiniz ürünleri satabilmek için yerel marketler, büyük firmalar, toptancılar ile iletişime geçmeniz ve sürekli olarak ürün satabileceğiniz yerleri bulmanız gerekmektedir. Seracılık alanında kullanılacak teknolojik ürünleri yakından tanımalı, bunların arasından size en uygun olan sistemleri seçmelisiniz. Mesela, kesme çiçekçilik alanında mı üretim yapacaksınız, sebze meyve alanında mı? Tüm bunlara detaylı bir araştırmanın sonucunda karar vermelisiniz.
Kimler Seracılık Yaparak Para Kazanabilir?
Bu iş, herkesin kullanabileceği bir para kazanma yöntemi değildir. Çünkü seracılık yapmak için yeterli sermayeye ve bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Bu iş öyle bahçenizde birkaç sebze meyve yetiştirmeye benzemez. Zaten seracılık alanından iyi kazanç elde etmek için en az 20 dönümlük bir alanda üretim yapmanız gerekir. Bu kadar büyük bir arazi almak ya da kiralamak, sera kurmak, gereken teknoloji sistemlerini almak, tüm bunlar için bir miktar yatırım yapmanız şart.
Yani elinizde sermaye bulunması gerekiyor. Elbette bu iş için devletin sunduğu teşviklerden de faydalanabilirsiniz. Öte yandan seracılık işi gerçekten yapıp yapamayacağınızı anlamak için deneyimli seracılarla görüşmeli ve işin inceliklerini yerinde öğrenmelisiniz. Yüzlerce bitkiye, sebzeye, meyveye bakmak, onların hastalıklarıyla uğraşmak, alıcı bulmak tüm bunların avantajlarını ve dezavantajlarını iyice araştırmalısınız. Sonuçta seracılık yapıp yapamayacağına karar verecek olan yine sizsiniz.
Seracılık Yaparak Ne Kadar Para Kazanılır?
Seracılıktan şu kadar para kazanılır demek yanlış olur, ama bu iş alanından kazançlı çıkacağınız da açık bir gerçektir. Zaten şöyle yüzeysel bir araştırma yapsanız bile, seracılıkta iyi para olduğunu görürsünüz. Ama işinizi kurmak için tüm uygun koşulları sağlamak şartıyla! İyi pazar araştırması, rakiplerinizi tanıma, üretim yapacağınız çeşidi iyi belirleme, ne tür seracılık üzerine yoğunlaşacağınıza karar verme gibi faktörleri tek tek hesap etmelisiniz.
Sonuçta seracılık alanına yapılan yatırımlar her geçen gün biraz daha artıyor. Bu işin birkaç sene içerisinde kendini amorti ettiği belirtiliyor. Şayet seracılık kazançlı bir yatırım alanı olmasaydı, ülkemiz bu alanda o kadar ilerleme gösteremezdi, değil mi? Bu yüzden yapmanız gereken, seracılık yapmak için uygun niteliklere sahip olup olmadığınıza karar vermektir.
Teşekkür ederiz sayın yazar bizi bir nebze olsun bilgilendirdiğiniz için.
Böyle güzel, bilgilendirici yayınlarınız için teşekkür eder, Çalışmalarınızda başarılar dileriz.