
Üretilebilen bir kripto paradan farklı olarak, ödeme protokolü şeklinde tanımlanan Ripple, bankaların desteğini arkasına almış bir sistemdir. İşletmelerin sürekli küreselleşme yoluna gitmesiyle birlikte ortaya çıkan para transfer sorunlarına bir çözüm olacağı düşünülüyor. Hatta Akbank‘ın Ripple ile anlaştığı biliniyor.
Daha önce sektörün en büyük 3 kripto parası hakkında bilgiler vermiştim. Sırayla incelemek için; bitcoin nedir, ethereum nedir ve litecoin nedir başlıklarını ziyaret edebilirsiniz. Şimdi; ‘Ripple nedir? Türkiye’den almak mümkün mü? Nasıl ve nereden alınır?’ sorularının cevaplarını sizlerle paylaşmak istiyorum:
Ripple Nedir?
Oldukça kısa sürede fon aktarımı sağlayan uluslararası para transfer ağı, şeklinde Ripple’nin tanımını yapabiliriz. İddialı bir şekilde tanıştığımız ve kripto paralardaki birçok konuya çözüm olacağını duyduğumuz Ripple sayesinde düşük masraflı transferler gerçekleştirebiliyorsunuz. Odak noktasında ise bankalar ile müşterileri olduğu biliniyor. Mining yapılamayan bir kripto para sistemidir ve XRP kısaltması kullanılmaktadır.
Şu anda en büyük 3. kripto para olarak görülen Ripple, bitcoin ve ethereumdan sonra geliyor. Kimilerine göreyse altcoin olan litecoinden sonra geliyor ve 4. sırada yer alıyor. Popülaritesi gün geçtikçe artan kripto paraların bu dörtlü etrafında güçlendiğini de görebiliyoruz.
Ripple Nasıl Ortaya Çıktı?
Ripple’nin ortaya çıkışını incelemek için kripto paraların yükselme devrine kısaca göz atmak gerekiyor. Yani bitcoinin, blockchain sisteminin deneylerinden biri olarak ortaya çıktığını düşünürsek, alternatif coinlerin ortaya çıkmasının muhtemel olduğunu anlayabiliriz. Üstelik bitcoinin çıkışıyla birlikte karşılaşılan sorunlar, diğer alternatiflerin çıkışını tetiklemiştir.
Her yeni kripto para, kodlarına gömülü yeni özellikleriyle bitcoine alternatif olmuştur. Bu durum ise madenciliği zorlaştırmış ve değersiz hale getirmiştir. İyi bir ekran kartı alan herkes, kripto para üretimine girmiş ve alternatifler çoğalmıştır. Şimdilerde bu durum riskli ve kar getirmeyen bir iş olarak görülüyor. Yatırım yapma konusunda geç kalanlar ise gelecekte değerlenmesini bekledikleri yeni kripto paraların peşine düşüyor.
Kripto para madenciliğinin zorlaşması ile artan işlem ücretleri ise yepyeni bir sorun. İşte tam da bu noktada Ripple hayatımıza girdi. İlk kez 2012 yılında ortaya çıktı ve popüler bir ödeme sistemi olarak yoluna devam etti. Farklı para birimlerine hızlı bir şekilde dönüştürülebilir olması ise popülaritesinin kaynağı oldu. Çünkü şu an için bile kripto paraların konvertible sorunları tam olarak çözülmüş değil. Ripple’nin bu imkanı sunması, doğal olarak hemen benimsenmesini sağladı.
Ripple’nin sunduğu çözüm; farklı defter ve ağlar arasındaki ödemeleri, küresel çapta güçlendirmek için açık ve tarafız bir protokol kullanılmasıyla ortaya çıkmıştır. Interledger Protokolü adı verilen bu sistem sayesinde işlemler uçtan uca güvenli bir şekilde akış sağlanarak gerçekleşmektedir.
Ripple Kim Tarafından Yaratıldı?
İlk olarak 2012 yılında hayatımıza giren Ripple; Arthur Britto, David Scwartz ve Ryan Fugger tarafından geliştirildi. Uluslararası ödemeler konusunda getireceği avantajlar ile hemen dikkat çeken Ripple, 2017 yılının Mayıs ayında 8 milyar dolarlık işlem hacmine ulaştı.
Madenciliği yapılmayan Ripple’ın para birimi olarak XRP görev yapıyor ve zamanla bitcoinin tahtını alması bekleniyor. Bir para birimi olarak hayatımıza girmese bile küresel bir ödeme ağı olarak popüler olacağı kesin.
Ripple Nasıl Çalışıyor?
Bir şirket olarak faaliyet gösteren Ripple ağı, blok zinciri üzerinden ürettiği 100 milyar XRP tokenı ile çalışıyor. Yani geliştiriciler, işin başında 100 milyar XRP üretip, bunun dolaşımda kalmasını istemişler. Ödemeler ağında gerçekleşen her işlem için belli bir miktar XRP kesintisi yapılıyor ve transfer işlemi gerçekleşiyor. Bu kesintinin oldukça düşük olması ise diğer kripto paralara karşı avantajlı olmasını sağlıyor.
Blok zinciri tabanlı çalışan Ripple, ECDSA ve ED25519 algoritmasına sahiptir. Bu algoritmalar, bankacılık ve elektronik bilet sistemlerinde kullanılan güçlü şifreleme yöntemleridir. Bu sayede de Ripple’nin, diğer kripto paralara göre daha güvenli işlemlere olanak sağlayacağı düşünülmektedir.
Transfer işlemlerinde kullanılan XRP’ler, sistemden siliniyor. Bu nedenle de dolaşımdaki XRP token sayısı azalıyor. Ripple’nin zamanla değerlenmesinin nedenlerinden birisi de budur. Diğer kripto paralara göre daha düşük transfer ücreti imkanı sunan Ripple, bir işlem başına ortalama 0,0011 dolar işlem ücreti kesiyor. Bitcoin karşılığı ise yaklaşık olarak 0,015 BTC civarında. Yani Ripple, bitcoine göre 3000 kat daha ucuz bir transfer imkanı sunuyor.
Ripple ile aktarılan fonlar, 5-10 saniye gibi kısa bir sürede karşı tarafın hesabına geçmiş oluyor. Bitcoinde bu sürenin en az 1 saat olduğu düşünüldüğü zaman, XRP’nin daha avantajlı olduğu bir kere daha anlaşılıyor. Bankalar aracılığıyla yapılan transfer işlemlerinde ise 2-4 günlük bir süreden bahsediliyor. Üstelik çok daha yüksek işlem ücretine sahip olan transferlerle bu işlem sağlanabiliyor.
Ripple transfer ağının bu çalışma şekli düşünüldüğünde, gelecekte para gönderim işlemlerinin yapılabileceği avantajlı bir ağ olacağı anlaşılmaktadır. Daha kısa sürede, daha ucuza para transferi yapmanın, özellikle bankalar ve işletmeler tarafından ilgi çekeceği kesindir.
Ripple’nin tek doğruluk kaynağı içeren merkeziyetçi ağı sayesinde güvenli bir şekilde işlemler gerçekleştirilebilmektedir. P2P verileri, yalnızca bankada kalırken, işlem ve kimlik gizliliği algoritmalarla iyi bir şekilde korunabilmektedir.
Ripple Kullanan Bankalar Hangileri?
Yurt dışı para transferlerinde kullanılan Swift kodu yerine daha avantajlı olabilecek Ripple ağı, 2016 yılından beri birçok banka tarafından kabul görüyor. Halihazırda 50’ye yakın bankanın Ripple sistemine sıcak baktığı ve çeşitli anlaşmaların yapıldığı biliniyor. Dünyanın en büyük 50 bankasının 15’i Ripple kullanıyor. Bu isimler arasında; UniCredit, UBS, SHRB, ATB Financial ve Santander de yer alıyor. Akbank’ın da Ripple ile anlaşma içerisinde olduğu haberlerini daha önce almıştık zaten. Yani Akbank, blok zinciri alanında atılım yapan ilk Türk bankası olma özelliğine sahiptir.
Japonya’daki Tokyo-Mitsubishi Bankası, Ripple ağına katılanlar arasında yer alıyor. Japonya’nın kripto paraların ödeme yöntemi olarak kullanımını yasal kabul etmesiyle birlikte banka Ripple kullanmaya başladı. Üstelik bu banka, dünyanın en büyük 3. finansal kurumu olarak biliniyor. Bankanın 2018 yılında blok zinciri havale hizmetine başlayacağı açıklandı. Ayrıca ağı, Japonya’dan New York’a para transferi yaparak test ettiği de söyleniyor.
Ripple (XRP) Nasıl ve Nereden Alınır?
‘Ripple coin veya XRP nasıl alınır, Türkiye’den kredi kartı ile almak mümkün mü?’ gibi birçok soru alıyoruz. Bu konuda biraz araştırma yapıldığı zaman, birkaç farklı borsa üzerinden alımının mümkün olduğu görülüyor.
Halihazırda alım yapan kişilerin yorumlarını aldığımız zaman; kimilerinin bitcoin alıp XRP’ye çevirdiklerini görüyoruz. Kimilerinin ise doğrudan yabancı borsalar üzerinden işlem yaptıkları, bu şekilde daha az sorun yaşadıkları cevabını alıyoruz.
Bittrex, Poloniex, Bitstamp, Shapeshift isimli yabancı borsaların Ripple coin alımında en çok tercih edilenler olduğu biliniyor. Aynı zamanda Ripple’nin kendi sitesinden alım yapabiliyorsunuz. Paribu ve Koinim gibi Türk borsalar üzerinden bitcoin alıp, yabancı borsalarda XRP ile dönüşüm yapılması ise en sık kullanılan yöntem olarak göze çarpıyor.
Örneğin; Paribu’dan bitcoin alıp, Shapeshift üzerinden XRP dönüşümü yapılabiliyor. Üstelik 300 liralık bir işlem için 5 dolar gibi bir işlem ücreti ödeniyor. Bu ücretin ise bitcoin kaynaklı olduğu biliniyor. Alternatiflerin bu işlem ücreti kesintilerini araştırarak ve hatta küçük denemeler yaparak, kendiniz için en iyi yöntemi bulabilirsiniz.
Türkiye’den Ripple coin almak isteyen kişiler, genellikle Türk borsalardan bitcoin aldıktan sonra yabancı borsalarda dönüşüm yapmayı tercih ediyorlar. Çünkü şu an için Türk borsalarında doğrudan XRP alım imkanı bulunmuyor. Güvenli olarak bahsedilen yabancı borsaların ise Poloniex ve Cex.io olduğu belirtiliyor. Ayrıca destekleyen Cex.io ve Bitit gibi birkaç siteden kredi kartı ile alım yapmanın mümkün olduğu da söyleniyor.
Ripple Cüzdan Uygulamaları
Son olarak Ripple coinler için wallet uygulaması olarak neler kullanılabilir, konusuna bakalım. Ripple cüzdan uygulamalarında en çok ismi geçenler Gatehub ve Rippex‘tir. Bu uygulamalar dışında Poloniex gibi exchange borsalarında saklamanın güvenli ve sorunsuz olduğu da belirtilmektedir.