Kripto varlıklara rağbet her geçen gün artarken alanda öne çıkan coinler ya da platformlar da aynı doğrultuda daha çok merak ediliyor. Toplam piyasa değerinin milyar doların üzerine çıktığı kripto paralar, her gün daha çok yatırımcının dikkatini çekiyor. Anlık kripto para haberleri her kesim ve her yaş grubu tarafından takip ediliyor.
El Salvador örneğindeki gibi Bitcoin’in resmi para birimi olarak kabul edilmesi de kripto varlıklar için geleceğin para birimi beklentisini güçlendiriyor. Kısa süre içinde dev bir piyasa haline gelen kripto dünyasında para birimleri kadar ilgili borsalar da dikkat çekiyor.
BNB Chain üzerinde oluşturulmuş merkeziyetsiz bir borsa olan PancakeSwap (CAKE) de onlardan bir tanesi. Binance gibi tek bir merkeze bağlı olan kripto para borsalarının aksine herhangi bir merkeze bağlı olmayan PancakeSwap platformu hakkında merak edilenleri bu yazıda ele aldık.
İşte PancakeSwap nedir, Pancakeswap coin nasıl alınır gibi merak edilen soruların yanıtları:
PancakeSwap Nedir?
PancakeSwap nedir sorusuna basitçe verilebilecek yanıtlardan biri, “Binance Smart Chain’de iki tokenin takas edilmesine izin veren otomatik bir piyasa yapıcıdır (AMM)” olabilir.
Hızlı, ucuz ve herkesin katılımı için açık olan Pancakeswap, tipik bir merkeziyetsiz finans (Decentralized Finance, DeFi) uygulamasıdır. PancakeSwap borsası üzerinde havuzlara para yatırarak ya da protokole likidite sağlayarak “yield farming” yoluyla pasif gelir elde edilebilmektedir.
BNB Chain blok zinciri üzerinde oluşturulmuş merkeziyetsiz borsadır (DEX) olan PancakeSwap, zincirdeki en popüler merkeziyetsiz borsalardan biridir.
CAKE coin nedir diye merak edenler içinse “CAKE PancakeSwap ekosistemine güç veren tokendir” yanıtı verilebilir. PancakeSwap merkeziyetsiz borsasının yerel kripto para birimi olan CAKE, fayda ve yönetişim tokeni olarak kullanılır.
İlaveten PancakeSwap’teki IFO (kullanıcıların gelişmekte olan projelerden yeni madeni paralar satın almalarını sağlayan ilk çiftlik teklifi satışları), yield farming ve diğer etkinliklere katılımda CAKE token kullanılır.
Bunun yanında CAKE token stake edilerek staking ödülü kazanılabilir ve CAKE token stake edenler, PancakeSwap yönetişiminde oy hakkına sahip olur.
Borsanın sayfasında şu ifadelere yer verilmektedir:
“CAKE tokeni, PancakeSwap ekosisteminin kalbinde yer alır. Satın alın, kazanın, toplayın, harcayın, stake edin… Onunla oy bile verebilirsiniz!”
PancakeSwap Nasıl Kullanılır?
PancakeSwap nedir ele aldığımıza göre gelelim PancakeSwap kullanımına. Merak edilen borsa aracılığıyla BNB ve çok sayıda BEP-20 token için alım satım işlemleri merkeziyetsiz şekilde yapılabilir.
Zaten PancakeSwap exchange, bir otomatik piyasa yapıcı (AMM) olarak çalışır. Diğer bir ifadeyle UniSwap gibi, varlık fiyatlarını belirlemek için bir algoritma kullanan ve likidite havuzları aracılığıyla izinsiz ticarete olanak tanıyan AMM modelini kullanır.
Bu platformun işlemleri gerçekleştirirken geleneksel sipariş defteri modelini kullanmadığı anlamına gelir. PancakeSwap, işlemleri bir akıllı sözleşme yönetir ve platformda işlem yapan kullanıcılar, bir veya daha fazla likidite havuzundan otomatik olarak likidite çeker.
Ardından likidite havuzu bakiyesi yeniden hesaplanır. PancakeSwap gibi AMM’lerde gerçekleştirilen işlemler, havuzun bir tarafından likiditeyi çıkartıp diğer tarafına likidite ekleme yapar.
Token takasları, PancakeSwap’ın likidite havuzları aracılığıyla gerçekleşir, aracı olmadan alım satım yapılmasını sağlar ve likidite sağlayıcılarının işlem ücretlerinden pay almasına olanak tanır.
PancakeSwap platformu, doğrulama mekanizması olarak Proof of Staked Authority (PoSA) kullanır. Bu,
Bitcoin’inki gibi Proof of Stake (PoS) mekanizması ile Proof of Authority arasında hibrit bir modeldir.
PancakeSwap Coin Nasıl Alınır?
PancakeSwap coin nasıl alınır diyorsanız doğru yerdesiniz. PancakeSwap platformunun fayda ve yönetişim tokeni olan CAKE coin satın almadan önce çıkışından ve önceki performanslarından kısaca bahsedelim.
PancakeSwap coin alma para birimi Eylül 2020’de piyasaya sürüldü. 2020 yılında CAKE coin fiyatı 29 Eylül’de 1,37 dolardan 2 Ekim’de 0,41 dolara düştü ve lansmanından birkaç gün sonra yüzde 70’lik bir kayıp yaşadı.
2021’in başında, CAKE’nin fiyat hareketi, elverişli piyasa koşulları ve kripto para birimlerinin ana akım kabulü ortasında yükselişe geçti. Sonuç olarak Pancake coin 0,62 dolardan fırlayarak 30 Nisan’da yüzde 7025’lik bir artışla tüm zamanların en yüksek fiyatı olan 44,18 dolara ulaştı.
Peki, Cake coin alımı nereden yapılır? Kripto borsa verileri için ilgili sayfalardan CAKE grafiğini inceledikten sonra alım için geleneksel kripto para borsalarını kullanabilirsiniz.
Binance, KuCoin, Gate.io gibi borsalar üzerinden CAKE coin alınabilmektedir. Elbette PancakeSwap protokolü üzerinden BSC uyumlu para birimleri de CAKE tokene dönüştürülebilir.
PancakeSwap v2 Nedir?
PancakeSwap v2 nedir sorusuna da yanıt verelim. PancakeSwap v2, merkeziyetsiz kripto borsasının ikinci versiyonudur. PancakeSwap V1 artık desteklenmezken merkeziyetsiz borsa PancakeSwap V2 kullanmaktadır.
PancakeSwap v2 Nasıl Kullanılır?
PancakeSwap v2 nasıl kullanılır sorusunun yanıtı da PancakeSwap kullanımı ile aynıdır. Değişen tek şey, versiyon farkıdır, o da yapılan güncelleme ile içerik açısından farklı değildir.
PancakeSwap, PancakeSwap tokeni CAKE coinden yararlanır. CAKE coin, PancakeSwap platformunda aşağıdakiler de dahil olmak üzere farklı şekillerde kullanılır:
- Yield Farming – PancakeSwap çiftliği aracılığıyla
- PancakeSwap stake etme
- PancakeSwap Çekilişi
- Topluluk yönetişim portalı aracılığıyla yönetişim önerilerinin oylanması
PancakeSwap v2’nin Diğerinden Farkı Nedir?
PancakeSwap, BNB Chain’in düşük işlem maliyetleri ve yüksek işlem hızından faydalanır. PancakeSwap’i Uniswap ve SushiSwap benzerlerinden ayıran şey, Ethereum yerine Binance Smart Chain (BSC) üzerinde çalışıyor olmasıdır.
Bu nedenle, Ethereum tabanlı muadillerine göre önemli ölçüde daha düşük işlem maliyetlerine sahiptir.
PancakeSwap ücretleri işlem başına yüzde 0,2’ye kadar düşebilir, bu da PancakeSwap borsasını maliyetten tasarruf etmek isteyen normal yatırımcılar için daha ucuz bir alternatif haline getirir.
Ayrıca PancakeSwap’te çiftçilik için varlık yatırmak, SushiSwap’e kıyasla daha ucuzdur. BSC, Ethereum ağına kıyasla daha yüksek verimi sayesinde şu anda daha
ölçeklenebilir olduğundan, PancakeSwap’te ticaret yürütme de Uniswap’inkinden çok daha hızlıdır.
PancakeSwap nedir başlığı altında merkeziyetsiz borsa ne zaman ortaya çıktı ve kim tarafından kuruldu sorularını da ele alalım. Aslında PancakeSwap ekibi tamamen anonimdir.
Ancak AMM modelindeki diğer DEX’lere benzer şekilde hizmetleri güvenilir olduğu için BSC ve genel kripto topluluğunun güvenini kazanmıştır.
Türev piyasa yapıcısı Ledger Prime, PancakeSwap’te bir yatırımcıdır. PancakeSwap, tüm bunların ötesinde Ethereum’a hızlı ve ucuz bir alternatif olan Binance Smart Chain üzerine kurulmuş olması onu diğerlerinden ayrıştırmaktadır.
Sonuçta BSC, dünyanın en büyük kripto para borsasının sahibi Binance tarafından yönetilmektedir. Ayrıca Binance’in Pancakeswap’ı geliştirdiğine dair bir söylenti var ama kimse bunun doğru olup olmadığını bilmiyor.
Sayfasına göre PancakeSwap, herhangi bir merkezi olmayan platformun şimdiye kadarki en fazla kullanıcısına sahiptir. Ve bu kullanıcılar platforma, Mayıs 2023 itibarıyla 2,2 milyar doların üzerinde fon emanet etmektedir.
“Kripto ile pasif gelir elde edin. PancakeSwap, kripto paranızın sizin için çalışmasını kolaylaştırır.” ifadelerine yer veren borsa, saniyeler içinde kayıt olunabileceğini ve kripto cüzdanınızı bağlayabileceğinizi belirtiyor.