Hayatını maaşlı çalışan olarak sürdürse de yeni bir başlangıç yapmak isteyen pek çok kişi var. Siz de birilerinden emir alıp, hep ucu ucuna geçinmeye, belki de yerinde saymaya dur demek istiyor olabilirsiniz. Öyleyse, doğru yerdesiniz.
Çünkü kendi işini kurmak isteyenler için ilk adım olabilecek bu yazı, sizi hedeflerinize götürebilir. Girişimci adaylarına yol haritası olarak hazırlanan bu listede, hayaliniz olan işi kurarken nelere dikkat etmeniz gerekeceğini öğreneceksiniz.
1) Düşünce Süreci: Kendinizi Tanıyın
Bir işe başlamanın, muazzam derecede düşünce ve dikkatli inceleme gerektirdiğinin farkında olun. Öncelikle güçlü ve zayıf yönlerinize bakın. Böylece hangi alanların size uygun olduğunu net bir şekilde görebilirsiniz.
Çünkü dünyanın en iyi iş fikrine sahip olsanız bile bunu başarılı bir işe dönüştürmenizi sağlayacak becerilere ya da özelliklere sahip olmayabilirsiniz.
Örneğin;
- Dikkat süresi kısa olan bir kişi, muhasebeyle ya da odak gerektiren işlerle ilgilenmemelidir.
- Yeni insanlarla tanışmaktan ya da sosyallikten hoşlanmayan bir kişi, sürekli olarak iletişim gerektiren işlerle uğraşmamalıdır.
- Börtü böcekten ya da doğal yaşamdan hoşlanmayan biri, kırsal turizm, tarım ya da hayvancılık gibi alanlara yönelmemelidir.
Genişletilebilecek bu örnekleri, düşünce ve kendinizi tanıma süreci hakkında fikir edinmekte kullanmalısınız. Yeteneklerinizin ve özelliklerinizin hangi sektöre ya da iş fikrine uygun olduğunu bulmalısınız.
Sonuçta sevdiğiniz ve size uygun olan işi bulmanız, başarı için kritik olacaktır. Bu noktada dünyanın en başarılı kadınlarından Oprah Winfrey’nin ne dediğine kulak verebilirsiniz:
Kendinizin farkına varmanız, ne iş yapabilirim sorusuna vereceğiniz yanıtları azaltmanızı sağlayacak ve başarı şansınızı katlayacaktır.
2) Motivasyonunuzu Keşfedin
Bir işe başlamadan önce bunun nedenini net bir şekilde bilmelisiniz. Yani “neden kendi işimin patronu olmak istiyorum” diye sormalı ve buna verdiğiniz yanıtta kesinlikle net olmalısınız.
Zenginlik mi, statü mü, hayal ettiğiniz iş yapmak mı, çocuklarınıza daha iyi bir yaşam sunmak mı?
Bir girişimci adayı olarak hangi motivasyonla hareket edeceğinizi bilmelisiniz. Böylelikle ihtiyaç duyduğunuzda itici gücünüze sarılabilir, hedef-dürtü uyumuyla çok daha başarılı olabilirsiniz.
Örneğin;
- Zengin olmak isteyen biri, trendleri araştırarak gelirlerde patlama yaşanan sektörlere yönelmek isteyebilir.
- Güç ve isim yapma hedefi olan biriyse, medya alanına ya da üst kesimi hedef alan işletmelere yönelebilir.
- Dünya için iyi bir şeyler yapmak isteyen kişilerse, çevreye katkıda bulunabileceği alanlara yönelebilir.
Kısacası sizi motive eden şeyi bulmanız önemlidir. Bu şekilde gitmek istediğiniz yere ulaşmanıza yardımcı olacak iş fikirlerine odaklanabilirsiniz. Aklınızın bir köşesine yazacağınız motivasyon sözleri yolunuzdan dönmemeniz için işinize yarayacaktır.
3) İş Fikri ve Pazar Hakkında Detaylı Araştırma Yapın
Yukarıdaki aşamaları geçip alanınızı belirledikten sonra yapmanız gereken şey, pazar araştırması olmalı. Burada hem iş fikrinizi hem de piyasayı olabildiğince incelemelisiniz.
Hedef pazarınızı analiz ederken, hedeflerinizi destekleyecek kadar büyük olup olmadığını ve rekabet ortamını ele almalısınız. Başlıca rakiplerinizin stratejilerini inceleyerek onların üzerine neler katabileceğinizi düşünmelisiniz.
Sunacağınız ürün ya da hizmetlere talebi göz önüne almalı, potansiyel müşteriler aramalı, iş modelinizin mevcut koşullarda çalışıp çalışmayacağını net bir şekilde görmelisiniz.
İş fikrinin ne kadar sermaye gerektireceği, risk analizinin hangi yöne işaret ettiği gibi konularda elinizde net veriler bulundurmalısınız.
Girişim ve pazar hakkında detaylı araştırma yaparken hem ilk elden hem de dış kaynaklardan yararlandığınızdan emin olun. Örneğin müşteri-kullanıcılarla direkt iletişimin yanında dış kaynaklardan bilgi toplamayı unutmayın.
4) İşinizi Test Edin!
İş fikrinizi kapsamlı bir şekilde araştırdıktan sonra modeli test edin. Fikirlerinizin, gerçek dünyada işe yarayıp yaramadığını görün.
Aksi takdirde, asla işe yaramayacak girişimlerin peşinde koşarak başarısız olanlar arasına katılabilirsiniz. Aklınızdaki bir işletmeyi test ederken ne kadar gelir elde edebileceğiniz, kaç ürün satabileceğiniz, ne kadar kötü bir başlangıç yapabileceğiniz gibi birçok soruya net yanıtlar vermelisiniz.
Testi nasıl yapacağınız büyük ölçüde iş fikrine bağlı olsa da bazı örneklerden bahsedebiliriz. Mesela internet tabanlı satış yapacaksanız, basit bir sayfa-site açın. Potansiyel alıcılar bulup hizmet ya da ürünlerinizle ilgilenip ilgilenmediklerini deneyin.
Ürün tabanlı bir işe başlıyorsanız ve birincil satış yönteminiz yüz yüze olacaksa, başlangıç ürünlerinizle yerel pazarda veya etkinliklerde kendinize bir yer bulun. Böylece iş fikrinizi, hem satış hem de müşteri geri bildirimleriyle ölçebilirsiniz.
5) Plan Zamanı!
İş planı, kendi işinizin patronu olmak için dinamik bir yol haritası niteliği taşımaktadır. Burada herkesin plan ve işinizin ne olduğunu anlayabileceği bir taslak oluşturmayı hedefleyin. Hedefler neler ve oraya nasıl ulaşmayı planlıyorsunuz, bunları net bir şekilde anlatın.
İş planınızı hazırlarken önceliğiniz, okuyucuya işinizi ve planlarınızı aktaran kısa bir giriş hazırlamak olmalı. Kısa ve öz genel bakışın ardından bir içindekiler bölümü hazırlayabilirsiniz.
Bu kısımda, daha sonra açacağınız iş modeli-ürünler-hizmetler, müşteri-pazar-rekabet, satış-pazarlama, finans-tahminler, iş ekibi gibi alt başlıklara yer verebilirsiniz. Sonuçta planınızı farklı yönlerden girişiminiz için bel kemiği olacaktır.
Plan sayesinde potansiyel yatırımcılarla, finans kurumlarının şirket yönetimini anlamasını sağlayacağınız gibi kendiniz için fikri detaylandırmanıza ve olası sorunları belirlemenize yardım edersiniz.
6) İsim Belirleyin!
İşletmeniz için isim seçerken yasal gerekliliklerle birlikte sağduyunuzu da kullanmalısınız. Yasal gereklilik noktasında, seçtiğiniz adın başka bir şirketin ticari markası olmadığından emin olmalısınız.
Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapacağınız başvurularla, tescil ve isim işlemlerinizi halledebilirsiniz.
Hukuki prosedürlerin yanında şirket ismi nasıl olmalıdır sorusunun tüm yanıtlarını göz önüne almalısınız. Örneğin şirket adınız, ticaret unvanınızla aynı olmak zorunda değildir.
Ayrıca işletme adınızın, söylemesi, hecelemesi ve hatırlaması kolay bir şey olması işinize yarayacaktır. Akılda kalıcılık, özgünlük, iş fikriyle uyumluluk, ölçeklenebilirlik gibi faktörler de şirket ismi seçiminde önem arz etmektedir.
7) Şirketiniz için İlk Resmi Adımı Atın! Prosedüre Dikkat
Yeni bir işe başlarken şirketiniz için tür de seçmelisiniz. Her birinin farklı yapıları ve özellikleri bulunmaktadır. Türler, sermaye ve şahıs şirketleri olmak üzere ikiye ayrılır.
Sermaye şirketleri (anonim, limited, komandit) ve şahıs şirketleri (hakiki şahıs şirketleri, adi şirket, kollektif şirket, adi komandit şirket) olarak ayrılır. Yasa içinde ticari hayatın ihtiyaç ve gereklilikleri doğrultusunda oluşturulan şirket türleri için karar vermeden önce detaylı bilgi edinmeniz önemlidir.
Aslında şirket kurulumunda yasal danışmanlık hizmeti almak, mantıklı olacaktır. Böylece daha sonra büyük sorunlarla karşılaşma riskini ortadan kaldırırsınız. Danışacağınız kişi ya da kuruluş, protokol ve işleyiş konusunda sizi epey rahatlatacaktır.
Burada iş fikrinize bağlı olarak sigorta konusunda da uzmanlara danışmanızı da öneririz. Şirket, ürün ya da çalışan durumunuza göre sigorta yaptırmanız, olası risklere karşı koruyucu olacaktır.
8) Sermaye Konusunda Planlı Hareket Edin
İşletmenizin yasal yapısını oluşturduktan sonra halletmeniz gereken bazı önemli mali ve vergi sorumlulukları vardır. Bunları öğrenerek işe başlayın.
Sonuçta temel muhasebe, vergi ve finansal sorumluluklarınızı işin başından anlamak, işinizi düzgün bir şekilde yürütmek, yasalara uyumlu hareket etmek ve ağır para cezalarından kaçınmak için çok önemlidir.
Bunlar dışında işletme sermayeniz için kullanacağınız bir ticari banka hesabı açın. Bankalarla görüşerek sizin için en uygun seçeneği belirleyin. Tercihinizde, kurumların size tekliflerini inceleyerek en kazançlı olanı seçmeye özen gösterin.
9) Acil Durum Fonu Oluşturun!
Bireyler için olduğu gibi girişimler için de acil durum fonu oluşturulmalıdır. Böylece herhangi bir zor durumda kredi kartları ya da kredilere bel bağlamak zorunda kalmazsınız. Aynı zamanda işiniz için güvenceniz olduğu için kendinizi daha konforlu hissedersiniz.
Envanter, kira, ekipman gibi başlangıç maliyetlerinizi düzgün bir şekilde hesapladıktan sonra kenara işlerin ters gitmesine karşı fon ayırmalısınız.
Bir iş planı yürürlükte olsa bile girişiminiz gecikmeler ve aksilikler yaşayabilir. Harcamalarınıza ekstra bir tampon ile girişiminizi ayakta tutmak için yeterli parayı ayırdığınızdan emin olmalısınız.
Bu noktada, acil durum fonunuzun işletmenizin hedef lansman tarihinden sonraki 12 aya kadar sürdürmek için yeterli miktarda olmasını sağlayın.
10) Reklam Konusunda Cimrilik Etmeyin!
İşletmeniz için reklam konusunda cimrilik etmeyin. Tanıtım çabalarınız için harcayacağınız küçük bir miktar, yeni işinizin duyulması ve yayılması için fazlasıyla önemlidir. Bu noktada kendini kanıtlamış ajanslardan destek alabilirsiniz. Aynı zamanda sosyal medya uzmanlarıyla çalışarak girişiminizi online yollardan duyurabilirsiniz.
Çünkü bugün, denenmiş ve doğrulanmış iş tanıtım yöntemlerine ek olarak, sosyal medyanın yükselişi çok sayıda yeni pazarlama fırsatı yarattı.
Artık her zamankinden daha kolay şekilde ve daha uygun fiyatlarla reklam vermek mümkün. Küçük bir araştırmayla ulaşabileceğiniz dijital pazarlama ve sosyal medya ipuçlarıyla işletmenizi nasıl tanıtacağınız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
11) Muhasebeci Bulun!
Muhasebe defterlerinin tutulması, şirketin banka veya kredi kartı hesaplarının mutabakatı ve yıllık denetimlerin koordinasyonu gibi faaliyetleri gerçekleştirecek bir uzman bulmalısınız.
Böylece işletmenizin varlıklarını ve kaynaklarını güvenli bir şekilde kayıt altına alabilirsiniz. Elbette, bir muhasebeci ile anlaşırken onun özgeçmişine ve referanslarına dikkatlice bakmayı unutmamalısınız.
Sonuçta şirketinizin mali işlemlerini teslim edeceğiniz bir kişiyle çalışacaksınız ve bu noktada güvenilirlik kritik önem taşıyacaktır. İyi bir muhasebeci, işletmenize işe alma maliyetine kıyasla çok daha fazlasını kazandıracaktır.
12) Web Sitesi Oluşturun
Hem daha profesyonel görünmek hem de daha büyük bir kütleye ulaşmak adına profesyonel bir web sitesi açın. Adres, telefon numarası, isim ve logo dahil olmak üzere işletme bilgilerinizin bulunduğu kaliteli bir web sitesi, ulaşılabilirliğin yanında sizi daha nitelikli kılacaktır.
Günümüz olanakları sayesinde tek başınıza kolaylıkla bir site açabileceğiniz gibi bu işi sizin için küçük maliyetlerle halledecek pek çok kişiye internetten kolaylıkla erişebilirsiniz.
Dolayısıyla eğer alanda fazla bilginiz yoksa, dışarıdan destek almanız işinize yarayacaktır. Çünkü internet sitesi açarken domain satın alma, hosting firması bulma, WordPress kurma, tema oluşturma gibi bazı teknik aşamaları geçmelisiniz.
Bilmeyen için büyük bir iş yükü olacak bu aşamaları, uygun ücretler karşılığında web tasarımcılarına yaptırabilirsiniz.
13) Satış ve Pazarlama Stratejisi
Satış ve pazarlama, herhangi bir girişim için can damarıdır. İşletmenin başarılı olması için pazarlamada yenilikçi ve satışta etkili olması elzemdir. Siz de ürün veya hizmetinizi nasıl satışa hazırlayacağınızı, müşterilere ulaşmak ve onları kapmak için hangi kanal ve sistemleri kullanacağınızı düşünmelisiniz.
Satış ve pazarlama hususunda fiyatlandırma, çeşitlendirme, sunuş gibi birçok şeye dikkat etmelisiniz. Pazara yeni girdiğinizi düşünerek açılışa özel kampanyalar yapmak, rakiplerinizin önüne geçmenizde işe yarayabilir.
Bununla birlikte rekabet ortamı içinde ürün farklılaştırmaları da ön plana çıkmanızda size yardım edecektir. Online satıştan affiliate marketing yöntemine toptan satıştan fiziksel perakende mağazacılığa kadar birçok farklı yöntem içinde izleyeceğiniz rotayı belirlemelisiniz.
14) Kemik Kadroya Dikkat Edin!
Yeni işletmelerin çoğunun küçük bir ekiple başlayacağı düşünüldüğünde kemik kadronun önemi anlaşılmaktadır. Dolayısıyla ihtiyaç duyup işe alım yapmanız gereken bir aşamaya geldiğinizde, rol ve işiniz için en iyi kişi veya kişileri bulmalısınız.
İşe alma platformlarının yanında çevreniz ve sosyal medya hesaplarınız aracılığıyla personel arayışı içinde olduğunuzu duyurabilirsiniz.
İstediğiniz özelliklerde bir aday bulduğunuzda, ona işin kalıcı olacağı bilgisini verebilir, motive edici haklarla kemik kadronuz için ilk adımı atabilirsiniz. Adayların, neyi hedeflediklerini bilmelerini sağlayın ve şirketinizi anlamalarına yardımcı olun. Burada, iş planınız size büyük ölçüde yardım edecektir.
Harika bir ekip oluşturmak için gereken başlıca noktalara dikkat ederek girişiminizin başarı şansını artıracak kadroyu yaratabilirsiniz.
15) Hedeflerinizi İzleyin!
İş planınızı hazırlarken zaten gerçekçi hedefler belirlemiştiniz. Girişiminizi başlattıktan sonra yapmanız gereken, hedeflerinize doğru hareket etmektir.
Bu noktada, aceleci davranmamaya ve sabırlı olmaya dikkat etmeniz gerekiyor. İş fikrinizin, ilk gününden kâr getirmemesinin gayet olağan olduğunu bilerek kararlılıkla çalışmalarınızı sürdürmelisiniz.
Kendi işinizin patronu olmak için iyice hazırlandığınızdan emin olsanız da işlerin neredeyse kesinlikle ters gideceğini bilmelisiniz. Başarılı bir iş yürütmek için değişen durumlara ve kötü sürprizlere uyum sağlamanız gerekecektir.
En kötü senaryolar karşısında yılmaz ve doğru bir şekilde hazırlandığınız işinize inanmaya devam ederseniz, sonunda istediğiniz noktaya ulaşacağınızdan emin olabilirsiniz.