Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Gezegenlerin ve Galaksilerin Büyüklüklerine Göre Sıralanmış Görüntüleri

Videoda galaksimizde bulunan gezegenlerin ve uydularının küçükten büyüğe doğru sıralanarak hazırlanmış görüntülerine tanık olacaksınız.
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Samanyolu galaksisi olarak adlandırılan ve dünyamızın da içerisinde bulunduğu galakside, çok sayıda gezegen ve yörüngesinde bulunan uydular bulunmaktadır. Bu gezegenlerin bir kısmı hakkında belli başlı bilgilere sahibi olsak ta çoğu gezegenin adını bile duymamışızdır.

İlk olarak galakside bulunan en küçük gezegenlerden Ay’ın görüntüsü görülüyor. Dünya’nın uydusu olan Ay’ın 3500 km’lik çapının olduğu belirtiliyor.

Daha küçük boyutlarda olan Plüton gezegenine de videoda yer verilmiş. Hatta hatırlayanlar olacaktır 2006 senesinde Nasa tarafından Plüton çeşitli sebepler ile gezegen tanımından çıkarılmıştı. Videoda en küçük gezegenler olarak görülen Plüton ve Ceres gezegenleri yeni bir sınıflandırma türü olan cüce gezegenler kategorisine dahil edilmiştir.

Sıralamanın devamında Merkür Mars Venüs gibi gezegenlerin büyüklük verisi ile beraber verilmiş görüntüleri karşımıza geliyor. Büyüklük sıralamasında Venüs gezegeninden sonra gelen yaşadığımız Dünya gezegeni 13 bin km’lik çapı ile görünüyor. Gezegenler arasında etrafındaki halka yapısı ile dikkat çeken Satürn gezegeni, gök bilimcilerin her zaman ilgisini çekmiştir.

Videoda galaksimizde yer alan gezegenler ile onların uydularına da yer verilmiş. Ayrıca bunların yanında çok büyük yıldızlar da görüntülerde karşımıza geliyor. Galaksimizin ısı ve ışık kaynağı olan Güneş’ten daha büyük çapa sahip olan Sirius A, Pollux, Arcturus, Aldebaran, Rigel gibi çok daha büyük yıldızları görüyorsunuz. Gezegenler ile ilgili çoğu kişi bilgi sahibi olurken, bu yıldızların varlığına ilk defa şahit olmanız yüksek ihtimaldir.

İçine bulunduğumuz galakside gezegenleri, çevrelerinde bulunan uydular, ve yıldızları düşündüğümüze aklın almakta zorlanacağı bir sistem ile karşılaşıyoruz. İzlediğiniz video sadece galaksimizde bulunan gezegenleri tanıtmakla kalmıyor. Devamında başka galaksilere doğru da yol alındığını görebilirsiniz.

Bu galaksilere ulaşmak için gereken ışık yılına görüntülerde yer verilmiş. Işık yılı ile tam olarak bilgi sahibi olmayanlara belirtelim. Işığın 1 yılda aldığı yola ışık yılı adı verilmektedir. Buradan yola çıkarak evrende bulunan başka galaksilerin uzaklığı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Sürekli büyüyen ölçekte Andromeda galaksisine yer verilmiş ve yaklaşık 2.5 milyon ışık yılı uzaklıkta olduğu belirtilmektedir. Milyonlarca yıldız bulunan galaksimizde, hala pek çok yere ulaşılamamıştır ve sahip olunan bilgi sınırlıdır. Videonun sonunda görüleceği üzere milyonlarca hatta milyarlarca ışık yılı uzaklıklarda sayısız galaksi ve gezegenin var olduğu düşünülmektedir. Var olan her şeyin ise Büyük Patlama (The Big Bang) teorisine göre oluştuğu belirtilmiştir.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.