Zaman hızla akıp gidiyor. Değişen çağla birlikte ilgi, zevk ve tutumlarımız da değişiyor. Eskiden sabah ekmek aldığımız köşedeki bakkal artık yok, yerini süper marketler aldı. Kasap ve manav da yok, onlar da hepsi içinde market konseptine yenik düştü. Aslına bakılırsa değişen tek şey alışveriş yaptığımız yerler değil. İhtiyaç duyduğumuz, ilgi gösterdiğimiz ürünler de zamanla değişti. Bundan çok değil 20 yıl öncesinde en çok satan ürünler listesinde cep telefonlarını görebilmemiz mümkün değildi, ama şimdi deyim yerindeyse “peynir-ekmek” gibi satılıyor. Saatlerce misket oynadığımız günleri de hatırlarsınız, hepsi tarihin tozlu raflarına kaldırıldı.
Peki, gelmiş geçmiş en çok satan ürünlerin neler olduğunu hiç düşündünüz mü? Aslında bu ürünleri az çok hepinizin tahmin edeceğini düşünüyorum. Evet, teknolojinin zamanla kapıştığı bir çağdayız. Bu nedenle özellikle elektronik ürünler şimdilerin en çok ihtiyaç duyulan nesneleri. Sahip olduğumuz cihazın daha hızlısına, daha güçlüsüne ve en gelişmişine sahip olabilmek için birbirimizle yarışır duruma geldik. Hatta öyle ki bazı ürünler için mağaza önlerinde günler öncesinden kamp kuranlar bile oluyor. Tabi ki gelmiş geçmiş en çok satan ürünler arasında sadece elektronik, teknolojik aygıtlar yok. Neler mi var? Gelin bu sorunun cevabını sizler için oluşturduğumuz listeden öğrenelim.
İşte karşınızda dünyanın gelmiş geçmiş en çok satan ürünleri:
10 iPad
211 Milyon
Listemizin ilk sırasındaki ürün, belki şu an yazımızı onun aracılığıyla takip ettiğiniz iPad. Yılın ilk çeyreğinde pazar payını kaybetmesine rağmen, Apple tabletler hala en çok satanlar listesinde. Apple, bu yılın ilk üç aylık döneminde %32.5 oranında satış yapmış ve Samsung ile olan rekabetinde yenilen taraf olmuştur. iPad’in satış oranlarının düşmesine insanların daha çok yeni çıkan ürünlere rağbet göstermesi neden olarak gösteriliyor. Sonuçta Apple, 211 milyon tablet satışıyla listemizin 10. sırasında yer alıyor.
9 Mario Bros. Franchise
262 Milyon
Aranızda bu oyunu daha önce hiç oynamamış olan var mı? Eminim, yok denecek kadar azdır. 1981 yılında piyasaya çıktığından beri bir çığ gibi büyüyen Mario, 262 milyondan fazla satarak, en çok satan video oyunları arasına girmiştir. Japon oyun geliştiricisi Shigeru Miyamato imzası taşıyan Nintendo oyunu, kendinden sonra çıkan pek çok oyuna örnek teşkil etmiştir. Sayısız versiyonu olan Mario, bu şekilde telif hakkı payı da kazanmıştır. Sonuçta Mario’nun 200’den fazla farklı versiyonu çıkartılmıştır.
8 PlayStation
344 Milyon
Sony Computer Entertainment tarafından 3 Aralık 1994’te tanıtımı yapılan Playstation, bir video oyun konsolu serisi olarak tanımlanabilir. 32 bit işlemcisi olan Playstation, 1995 yılında piyasaya sürüldüğünde kendi zamanının en güçlü oyun konsolu olarak ün kazanmıştı. Ardından 2000 yılında Playstation’un 2. serisi çıkmış ve Sony dünya çapında 70 milyondan fazla satmıştı. Bu harika satış rakamlarının üzerine Sony, ardı ardına gelişmiş sürümlerini çıkardı.
Son nesil olan Playstation, tüm dünyada çok beğenilmiş ve 2015 Nisan itibariyle 7 milyon ünite satmıştır. Sonuçta Playstation, ilk çıktığı sene olan 1994’ten beri 344 milyon oyun konsolu satarak, dünyanın en çok satan ürünleri listesine girmiştir.
7 Rubik Küpü
350 Milyon
Listemizin 7. sırasında yer alan Rubik Küpü ya da Zeka Küpü’nü hepimiz biliyoruz, değil mi? Macar mimar Erno Rubik tarafından 1974 yılında icat edilen Rubik Küpü, küçükten büyüğe büyük bir hayran kitlesi edinmiştir. Şu an oyuncak kategorisine dahil edilen bu küp, aslında bu amaçla tasarlanmamıştır. Zira Rubik, bu renkli küpü öğrencilerine üç boyutlu geometriyi daha iyi anlatabilmek için icat etmiştir. Sonuçta Rubik Küpü, 1980 yılından beri 350 milyon adet satarak, dünyanın en çok satan ürünleri listesine girmeye hak kazanmıştır.
6 Harry Potter Kitapları
450 Milyon
Harry Potter hakkında bilgi sahibi olmayan hiç kimse yoktur sanırım. J.K. Rowling’in Harry Potter kitapları, tüm dünyanın bu küçük büyücüyü tanımasına ve maceralarla dolu hayatına dahil olmasına vesile olmuştur. 2013 yılında 73 farklı dile çevrilen Harry Potter Serisi, 450 milyondan fazla satmıştır. Bu satış rakamları, Harry Potter’e tüm zamanların en çok satan kitap serisi unvanını kazandırmıştır. Tabii ki yazar J.K. Rowling de bundan sonra en çok kazanan yazar olarak anılacaktır.
Harry Potter’in Amerika yayınevi Scholastic, Harry Potter’in final kitabını 2007 yılında piyasaya sürmüş ve yalnızca 24 saat içerisinde 8.3 milyon adet baskı satmıştır. Bu harika kitaplardan sinemaya uyarlanan 8 bölümlük Harry Potter Serisi ise dünya çapında 7.7 milyar dolar gişe hasılatı yapmıştır.
5 Lays
Yılda 633 Milyon Adet
Yoksa elinizde şu an bir Lays paketi mi var? Ayşe Teyze’nin de dediği gibi “yinyin gari!” Evet, ülkemizde de oldukça popüler bir ürün olan patates cipsi, dünyanın diğer ülkelerinde de popüler. Ayrıca firma dünya çapında farklı isimler altında satış yapıyor. Örneğin İngiltere ve İrlanda’da Walkers olarak bilinen Lays, Avustralya’da Smith’s, Mısır’da ise Chipsy olarak satılıyormuş.
Gelelim Lays’in kuruluşuna. 1932 yılında Herman Lay, Ohio’da abur cuburun olduğu küçük bir dükkan açmış. Daha sonra 1938’de Atlanta patates cipsi üreticisi “Barrett Food Company’i” satın almış ve bu şirketin adını “H.W. Lay Lingo&Co.” olarak değiştirmiş. Güney ABD’yi cips sattığı kamyonuyla geçen Herman Lay’in firması 1965 yılında PepsiCo tarafından satın alınmış. Sonuçta her yıl 633 milyon satan Lays’in tarihi işte bu şekilde gelişmiş.
4 iPhone
516 Milyon
Eğer siz de bir iPhone sahibiyseniz, dünyadaki 516 milyon iPhone kullanıcısıdan birisisiniz demektir. 2007 yılından beri akıllı telefon piyasasını alt üst eden Apple, iPhone ile birlikte dünya çapında satış rekorları kırmıştır. Piyasaya sürüldüğünden beri, 2012 yılındaki kısa bir dönem haricinde, en çok satan akıllı telefon olan iPhone, şimdiye kadar 516 milyon ürün satmıştır.
3 Coca Cola
Günde 1.8 Milyar
Anlaşılan o ki Coca Cola’nın içerisindeki zararlı maddeler, bu asitli içeceğin satışlarında hiçbir değişiklik yaratmıyor. Nitekim Coca Cola, her gün 1.8 milyar ürün satmayı başararak, dünyanın en çok satan ürünleri listesinde 3. sırada yer alıyor. 19. yüzyılın sonlarında John Pemberton tarafından ilaç patenti olarak icat edilen içecek, günümüzün en popüler içeceği olmayı başarmıştır. 2013 yılı itibariyle Coca Cola ürünleri, dünya çapında 200 ülkede bulunabilir hale gelmiş, günde 1.8 milyarı bulan satış rakamlarına ulaşmıştır.
2 Yıldız Savaşları (Star Wars)
4.6 Milyar
Bir efsane olan Yıldız Savaşları’nı bilmeyen yoktur. George Lucas tarafından tasarlanmış orijinal Yıldız Savaşları üçlemesi, 2.4 milyar dolar kazançla oldukça başarılı olmuştur. 20 yıl sonra çıkartılan Yıldız Savaşları Bölüm 1, 675 milyon dolar hasılat elde etmiştir. Ardından gelen filmlerin her biri de 400 milyon doların üzerinde kazanmıştır.
Disney, 2012’de Yıldız Savaşları’nın kullanım haklarını Lucasfilms’ten 4 milyar dolar karşılığında satın almıştır. Bu dev yapımın şimdiye kadarki toplam hasılatı 4.6 milyar dolar olmuş ve en çok satanlar listesinde 2. sırayı almıştır.
1 Lipitör
141 Milyar
Dünyanın en çok satan ürünü ne biliyor musunuz? Bir ilaç! Evet, Lipitör isimli ürün kötü huylu kolesterolü, bir diğer deyişle kalp rahatsızlığını önlemek için kullanılan bir ilaç. Statin’ler kategorisinde olan ilaç, kalp ile ilgili olan hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Lipitör’ün satış rakamları 141 milyarı bulmuştur. Fakat ilaç, patent korumasını kaybettiğinde, Lipitör benzeri ilaçlar piyasaya sunulmaya başlamış ve orjinalinin satışları epey azalmıştır. 2011 yılında 9.6 milyar ürün satışı yapan Lipitör, 2013 yılında 2.3 milyara düşmüştür. 1997 yılında piyasaya sunulduğundan beri, bu ilacın toplam satış rakamlarına ulaşabilen hiçbir ilaç olmamıştır.
Dünyanın en çok satan ürünlerini incelediğimize göre, yukarıdaki markalar hakkında ne düşündüğünüzü bizimle de paylaşır mısınız? Coca-Cola ve Lays! Siz de bu ürünlerin tüketicileri arasında mısınız, gerçekten merak ediyorum. Çünkü her gün ne kadar zararlı oldukları hakkında haberler yapılan ürünler, anlaşılan o ki müşterilerinden hiçbir şey kaybetmiyor. Diğer taraftan Playstation, Harry Potter ve Mario hususunda fikriniz ne yönde acaba? Listede olmaları sizi şaşırttı mı?