Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Dünyanın En Büyük Altın Üreticisi 10 Ülke

İnsanlar için uzun zamandır en değerli metaller arasında yer alan altın, en çok nerelerde bulunuyor? İşte dünyanın en büyük altın üreticileri:
Dünyanın En Büyük Altın Üreticisi 10 Ülke
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Altın tarih boyunca zenginliğin simgesi olmuş bir metal. Özellikle eski medeniyetler günlük kullanım araçlarında sıklıkla bu sarı metale başvurmuşlar. O tarihlerde de lüksün sembolü olan altın kolay işlenebilir özelliği ve göz alıcı görselliğiyle toplumların ilgisini çekmiş. Hatta o tarihin uygarlıkları, güçlerinin sembolleri olarak paralarını altından tasarlamışlar. Aslında durum günümüzde de çok fazla değişmedi. Belki paralar sarı metalden üretilmiyor ama bir ülkenin ekonomik gücünün göstergesi, sahip olduğu altın miktarıyla ölçülebiliyor.

Dünyada doğanın değerli metaller konusunda cömert davrandığı başlıca ülkeler var. Amerika Birleşik Devletleri’nin yerbilimi araştırma kurumu yani US Geological Survey (USGS) her yıl düzenli olarak altın üretimi konusunda raporlar sunmaktadır. Raporda üretimi artan ülkelerin yanı sıra, üretim kaybı yaşayan ülkelere yer verilir. Genellikle listede ilk 4 isim değişmez. Bu isimler birinci sırayı son 8 yıldır domino eden Çin dışında kendi aralarında değişkenlik gösterir. Ülkelerin üretim miktarlarındaki değişimi çeşitli faktörler belirlemektedir. Dilerseniz bu faktörleri ve ülkelerin yıl içerisindeki üretim miktarlarına birlikte göz atalım. Listemizdeki ülkelerin üretim miktarları USGS’in son raporu göz önünde bulundurularak, yıllık rakamlar üzerinden sunulmaktadır.

İşte karşınızda dünyanın en büyük altın üreticisi 10 ülke:

10 Gana

90 Ton

GanaGana’nın üretimi 90 ton ile 2014 yılı boyunca istikrarlı kaldı. Bloomberg’e göre düşen fiyatlar birkaç maden işlemini askıya aldığı için, ülkedeki üretimin önemli ölçüde düşeceği konusunda önemli endişeler vardı. Ancak ülkenin yılsonu çıkışı beklenenden biraz daha fazla oldu. Yine de bu anlatılar ilerleyen zamanda farklı olabilir.

Gana Mineraller Komisyonu mali analiz müdür yardımcısı Daniel Krampah “kesinlikle bu yıl daha düşük miktarlar bekliyoruz” haberinin detaylarını anlattı. Burada bazı şirketlerin bakım ve onarım işiyle durumu biraz kurtardığını dile getirdi.

9 Meksika

92 Ton

MeksikaMeksika 2014 yılında 92 ton altın üretimi ile düşüş yaşadı. Ancak bu düşüş, Meksika’nın son 10 yıldaki trendine karşı çıktı. Çünkü Meksika’nın maden üretiminde dört kat artmasını sağlayacak sayısız buluş ve maden gelişmeleri yaşandı. Kuşku yok ki ülkeyi ilerleyen yıllarda listenin üst sıralarında göreceğiz.

8 Özbekistan

102 Ton

ÖzbekistanÖzbekistan altın üretimi 2013-2014 yılında % 4.1 arttı. Ülke, eski madenlerinden üretim yapmaya devam ediyor ve keşif yatırımı yapılmıyor. Buna rağmen altın ve uranyum arama yatırımları 2013 yılında % 25 arttı.

7 Güney Afrika

150 Ton

Güney AfrikaGüney Afrika’nın altın üretimi bir süredir düşüş yaşıyor. Ülke US Geological Survey’e göre; 2014 yılında 150 ton altın üretti ve bu rakamla 2013 yılına göre 10 ton daha az üretim yaptı. Ancak Forbes’e göre bu düşüş hiç de şaşırtıcı değil. Güney Afrika 1983 yılında dünyada çıkarılan altınların % 64’ünü üretirken, şu anda yaklaşık sadece yüzde 6’sını üretiyor. İşçi grevleri, yeni keşifler eksikliği, eski madenlerin ulaşılamaz noktalara erişmesi gibi nedenler, ülkenin üretimindeki kaybının başlıca nedenleridir.

6 Peru

150 Ton

PeruPeru’nun altın üretimi 150 ton, ama 2014 yılında bu rakam biraz azaldı. Reuters’in bildirdiğine göre bu düşüşün nedeni; yasadışı madencilik operasyonlarının yanı sıra, hükümet baskınları nedeniyle beklenenden düşük üretim gibi faktörler. Aslında Peru’nun madenlerden sorumlu bakanı Guillermo Shinno; altın üretiminin bu sorunların bir sonucu olarak 2016 yılına kadar düşmeye devam edeceğini ve tahminen 200.000 gayri resmi altın madenin oluşmasını gerektireceğini söyledi.

5 Kanada

160 Ton

KanadaUSGS’e göre Kanada’da altın üretimi 160 tona ulaşarak 2013 yılından itibaren yaklaşık 35 ton yükseldi. Bir yıl kayıptan sonra Kanada altın üretim sektörü, madencilik maliyeti düşürme ve sermaye harcama kesintileri ile üretimi büyütmeye yoğunlaştı. Uzmanlara göre bu azalmalar Kanada’yı büyük ölçüde istikrarlı yıla itmeyi başardı.

4 Amerika Birleşik Devletleri

211 Ton

Amerika Birleşik DevletleriAltın üretimi 2013 yılından itibaren yaklaşık % 8 oranında düşerken, ABD geçen yılın üretiminin üzerine yaklaşık 211 ton koyarak, listede üst sıralarda yer bulmayı başardı. Alaska’da büyük, diğer bölgelerde küçük altın yatakları ile yaklaşık 45 sarı metalin damarına sahip. Bu madenlerin 30’u toplam rezervinin yüzde 99’unu tüketti. İlginçtir ki her şeye rağmen Mining Global; sahip olduğu rezervlerin, dünyanın bütün rezervlerinden daha fazla para kazanma eğiliminde olduğunu söylemektedir.

3 Rusya

245 Ton

RusyaRusya 25 yıl sonra ilk kez ABD’i geçerek, 2014 yılında altın üretiminde önemli bir artışla üst sıralarda yer buldu. Rusya’nın raporuna göre, ülkenin üretimi 2014 yılının yalnız ilk yarısında % 27 arttı. Ülke maden arama yatırımında lider kabul ediliyor. Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Sergey Donskoy, son 5 yıl içinde Rusya’da 270 yeni maden yatağı keşfedildiğini söyledi. Donskoy bu konu hakkında; bu durumun bölgelerin sosyal ve ekonomik kalkınması üzerinde olumlu etki içerse de olumsuz sonuçlarının da olacağını vurguladı.

2 Avustralya

270 Ton

Avustralya2014’te Avustralya’nın altın üretim büyümesi yaklaşık 270 tona ulaştı ve yıl boyunca bu rakamla 2. sırada kaldı. Bu rakam aynı zamanda 2013 seviyesine göre bir artışı temsil ediyor. Ayrıca 2003 yılından bu yana da ülkenin en yüksek üretim hızıdır. Büyüme yıl içinde güçlü olduğu zamanlarda 73 tona kadar ulaştı.

Altın fiyatı yüzde 37 gerilerken, Avustralya döviz kuru yıl boyunca % 25 azaldı. Yüzeysel rakamlar, sağlıklı ve canlı bir sanayi izlenimini temsil ediyor, ama büyük resim için biraz daha derine inmemiz gerekir. Surbiton Derneği’nden Andra Close, Reuters’e verdiği demeçte; “olumsuz görünümler olsa da, yüksek notlar kesinlikle üretimin yüksek derecede olduğunu gösteriyor” şeklinde bir açıklamada bulundu.

1 Çin

450 Ton

ÇinÇin’in altın üretimi büyümeye devam ediyor ve raporların bildirdiğine göre; ülke üst üste 8 yıl üretimde birinci sırayı aldı. Geçen yıl 450 ton olan Çin’in üretimi yüzde 5 büyüdü. Ülke, önemli bir farkla en büyük üretici olmanın yanı sıra, dünyanın en büyük tüketicisidir. 2014 yılında ülkede altın tüketimi yaklaşık 886 tona ulaştı. Bu önemli bir sayı olsa da aslında 2013 yılından itibaren 24.7 oranında düşüş yaşandı. 2014 yılında altın tüketimi büyük bir farkla düşmesine rağmen, Çin Altın Derneği’ne göre artan talep eğilimi uzun vadede değişmedi.

Altın göz alıcı görselliği ve kolay işlenebilir özelliğiyle yıllarca insanoğlunun ilgisini çekmiştir. Bu sektörün nabzını tutan ülkelere listemizde birlikte göz attık. Bazı ülkelerin durumu özellikle Güney Afrika gerçekten şaşırtıcı değil mi, siz ne düşünüyorsunuz?

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.