Acaba Lidyalılar da parayı ilk kullandıklarında çağlar ötesini etkiyeceklerinin farkındalar mıydı? İlk kullanılmaya başlandığı günden bugüne kadar birçok değişik evreden geçen para, günümüzde gücün en büyük sembolü. İlk başlarda değerli madenlerden üretilirken, şimdilerde metallerle birlikte kağıt paralar çoğunlukta. Sizler için oluşturduğumuz listede de dünyanın en fazla kullanılan para birimi dolar üzerinden yola çıktık ve örneklerimizi onun özelinde hazırladık.
Eskiden sadece tek çeşidi olan paraların, günümüzde her ülkeye ait versiyonları bulunuyor. Peki, en çok yaygın olan ve hemen hemen her ülkede kabul gören para birimini sorsak sizlere? Sanırım herkes bu paranın “dolar” olduğunu tahmin edecektir. Amerika Birleşik Devletlerine ait banknot, günümüzde hemen hemen bütün ülkelerde kabul gören ulusallıktan sıyrılmış, uluslararası bir mahiyete bürünmüştür. Bir ülke kendi para biriminin dünya üzerindeki değerini, bu para birimine bakarak yorumlar. Bu yazımızda bilinen bu gerçeklerden çok, bilinmeyen gerçeklere doğru yöneleceğiz. Dolar hakkında ki bu gerçeklere şaşıracağınıza eminim.
İşte karşınızda dolar hakkında bilmediğiniz 10 gerçek:
10 En Çok Taklit Edilen Para 20 Dolardır
Bir kişi sahte para basma isterse, bunu yapmanın birçok yolu var. Ancak, gerçeğine en yakını yapmak isterse durum biraz daha karmaşıktır. Araştırmalar ve gözlemler gösteriyor ki kalpazanlar, 20 doların sahtesinde daha başarılı oluyor. Aslında bunun birazda paranın değeriyle alakası var. Örneğin; sinema bileti için 20 dolarlık banknot kullanma, 100 dolara göre daha an göze çarpacaktır. Bu da parayı alan kişinin çok da dikkat etmemesini sağlıyor.
9 Para Aslında Keten ve Pamuktan Yapılmıştır
Şu anda cüzdanda bulunan dolar gerçekten kağıt para değil, çünkü o kağıt değil. ABD para birimi keten ve pamuk bir arada kullanılarak oluşturulur. Daha özel açıklamak gerekirse,% 25 keten ve % 75 pamuktan oluşur. Yani, onun içeriğinin dörtte üçü pamuk. 2009 yılında basılan dolarlar için, 21.000 pamuk balyası kullanıldı.
8 Bir Paranın Ömrü Değerine Göre Değişir
Söz konusu paraya bağlı olarak, bir tasarının ömrü uzun vade ve kısa vade arasında değişmektedir. Tahmin edebileceğiniz gibi, 1 dolar oldukça sık kullanılmaktadır. Birçok küçük öğeler 1 dolar kağıt parası kullanarak satın alınabilir. Bu para, çok kullanıldığı için kendi yaşam döngüsü yaklaşık 18 ay sürer. Yelpazenin diğer ucunda, insanlar için dokuz yıl sürecek ömürde 50 dolar ve 100 dolar kağıt paralar vardır. Yani değer ne kadar artarsa, para o kadar uzun ömürlüdür diyebiliriz.
7 Şimdiye Kadar Üretilen En Değerli Para 100.000 Dolar Altın Sertifikası Oldu
Gravür ve Baskı Bürosu (BEP) tarafından üretilen para, Külçe altının eşit değerdedir ve Federal Rezerv Bankalar arasındaki işlemler için kullanılmıştır. Bir aydan daha az zamanda basılan para 18 Aralık 1934, 9Ocak 1935 basım tarihlerini üzerinde taşır. Para biriminde Başkan Wilson’un resmi bulunuyor.
6 Yaşayan Başkanlar Paralarda Yer Almaz
Washington ve Lincoln, iki isimde sonsuza kadar Amerikan Vakıfı ile iç içe olacaktır. İki eski cumhurbaşkanının yüzleri Birleşik Devletler para birimi üzerinde yer almaktadır. Peki, paralarda neden sadece ölü başkanlar kullanılır? Cevap alında kısa ve net, gelenek. Bu iki başkan da paralara resim olmadan 2 yıl önce ölmüştür.
5 Para İnanılmaz Pistir
Evet, bu yazıyı okuduktan sonra çantanızda kesinlikle bir sıvı el temizleyicisi taşımak isteyebilirsiniz. Kağıt para yüzeyinde yaşayan bakterilerin yaklaşık 3.000 çeşidi olduğu tahmin ediliyor. İyi haber ise bu bakterilerin çoğu zararsız olmasıdır. Paralarda bulunan bazı bakteriler sivilceye bile neden olabiliyor. Bilimsel çalışmada bulunan diğer bakteriler ise ağız mikrobudur. Diğeri ise vajinal mikroplardır.
Kirli parada başka bir tehlike, antibiyotik dirençli bir bakteridir. Para o kadar çok insan tarafından dokunulduğundan, bakterilerin bu kadar çok olması hiç de şaşırtıcı görülmüyor aslında.
4 Nikel Üretmek Bir Kuruştan Daha Fazla Maliyetlidir
Sezgisel olarak nikeli üretmek kuruşa göre daha pahalı girişimidir. Başlangıçta kuruş, bakırdan üretilmiştir. Bakır fiyatları yükselmeye başlayınca, üretimler çinkodan yapılmaya devam etmiştir. Aynı durum nikelinde önüne geçti. Yıllar önce nikel yapmak için en az on kuruş maliyetindeydi. Şimdi, bir nikel yapmak için 11.2 sent gerekiyor.
3 Gizli Polis Teşkilatının En Temel Hedefi Para Sahteciliği ile Savaşmak Oldu
Bazıları gizli polis teşkilatının başkanı korumak için kurulduğuna inanabilir. Sonuçta, Abraham Lincoln öldürüldükten sadece 2 ay sonra kuruldu. Ancak, gerçek biraz daha sıradandır. Gerçekte gizli polis istihbaratı, sahtecilik eylemini bastırmak için kurulmuştur. Lincoln’un başkanlığı sırasında, ülkede var olan paraların üçte birinin sahte olduğu bildirilmektedir. Bu nedenle sahte paraları ve sahtecilik yapan insanları bulmak için bu istihbarat kurulmuştur.
2 Dolarların Arkasındaki Piramit Büyümeyi Temsil Eder
Banknot üzerinde bulunan birçok teorinin sembolleri ve sanatı oldukça fazladır. Bu teorilerin çoğu, güç iletmek için gizli bir yol olarak sembolleri kullanmaktan geçiyor. Hakikat olarak bu teoriyi oluşturmak kolay olsa da kanıtlar bu sembollerin daha rasyonel ve açıklanabilir nedenlerle yapıldığını açıklıyor. Kapatılmamış piramit büyüyen bir milleti temsil eder.
1 Paralar Basım Öncesi Salamura Edilir
Tıpkı turşu veya salamura yumurta gibi bozuk paralar da basımdan önce ıslatılır. Ancak, turşu gibi gıdaların aksine, sikkeler farklı bir tür karışım ile ıslatılır. Paralar özel bir kimyasal çözelti içinde bekletilir. Peki, neden böyle bir şey yapılır? Bu paralar için kullanılan kimyasal çözelti onları parlatır ve temizler. Bu paralar boş olduğu için, kimyasal paranın yüzeyinde bulunan herhangi bir kusuru yıkayacaktır.
Dolar hakkında çok fazla bilinmeyen gerçeklere birlikte göz attık. Dünyanın en çok kullanılan para birimi, her ülkede olduğu gibi ülkemizde de ekonomide etkin rol oynar. Zaman zaman yatırım aracı olarak bile düşünenler olmuştur. Listemizde bulunan özelliklerinden, en çok hangisine şaşırdınız?