Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Slogan Nedir, Nasıl Bulunur? Etkili Slogan Örnekleri

Pazarlamanın ana bileşenlerinden olan slogan hakkında neler biliyorsunuz? İşte sözcüğün tam olarak ne anlama geldiği, türleri ve örnekleri:
Slogan Nedir, Nasıl Bulunur? Etkili Slogan Örnekleri
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Fransızca bir kelime olan slogan, dilimize olduğu gibi geçmiştir. Çoğu kişinin merak ettiği kelimeler arasında yer alan slogan, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından motto sözcüğünün eş anlamlısı olarak gösterilmektedir.

Latince kökenli motto ise dilimize İtalyancadan geçmiştir. Motto ne demek sorgulanırken TDK, mottonun kelime anlamını “özdeyiş, slogan” olarak belirtmektedir. Sloganı ise şu şekilde tanımlamaktadır:

TDK Slogan Ne Demek Birçok ülkenin, şehrin, kurumun ya da markanın sloganı bulunurken sözcük, özellikle girişimcilik için önem taşımaktadır. Çünkü slogan, kurumsal kimliğin oluşmasında doğrudan etki taşımaktadır. Mesela; “kirlenmek güzeldir” sloganını duyunca herkesin aklına deterjan markası Omo gelir.

İlk kez Mustafa Kemal Atatürk tarafından dile getirilen “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözü ise tüm dünyada Türkiye’nin sloganlarından biri olarak bilinir. Dolayısıyla slogan, gerek özel gerekse tüzel kişilikler için fazlasıyla önemlidir.

“Yurtta sulh, cihanda sulh” örneği gibi her slogan ticari amaç gütmezken bu amaçla oluşturulanlar, tescil edilmelidir. Sloganının yasal açıdan korunabilmesi için bu gereklidir. Tescil için marka danışmanları aracılığıyla ya da bireysel olarak Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapılabilir.

“Sen her şeyi düşünürsün, kokusunda davet var, babam öle diyo, mutfakta biri mi var?” sloganları, tescil edilmiş olanlara örnektir.

Etkili Slogan Bulmak için Bilinmesi Gerekenler

Slogan Başarıda ÖnemiSloganın ne olduğunu ele aldıktan sonra sıra, “slogan nasıl bulunur” sorusuna geliyor. Çünkü kimlik, topluluk, örgüt, kurum veya kuruluşun amaç ve araçlarını tanımlıyor.

Bulunacak sloganın işitsel hafızada yer etmesi, ürün ya da hizmetin başarısı için kritik önem taşıyor.

Markanın canlılığını sürdürmesi ve tanınmasında payı büyük olan sloganlar, bu nedenlerden dolayı çok dikkatli seçilmelidir. Belirli bir ürün için doğru sloganı bulmak çok fazla beyin fırtınası gerektirebilir. Ancak yaratıcı, akılda kalıcı, kısa ve öz bir ifade bulmanın getirisi çok büyüktür.

Peki, iyi bir slogan nasıl bulunur? İşte bilinmesi gerekenler:

1) Benzersizliğe Odaklanın

Sloganınızla neyi başarmak istediğinizle ilgili birkaç temel soruyu yanıtlayın. Ürününüz ne gibi faydalar sağlıyor? Neden piyasadaki rakiplerinden daha üstün? Hedef kitleniz kim ve ürününüz onların ihtiyaçlarına nasıl yanıt verecek?

Eşsiz satış teklifiniz nedir? Sizi pazarda neyin benzersiz kıldığını belirleyin ve bunun slogana dahil ettiğinizden emin olun.

Kısaca ürününüz veya işletmeniz hakkında ne iletmek istediğinizi düşünün. Ürününüzün veya hizmetinizin müşterinizin ihtiyaçlarını tam olarak nasıl karşılayacağını aktarın. Vermek istediğiniz mesajda açık ve net olmanız çok önemli.

2) Kısa ve Öz!

Sloganın tanımında da yer alan bu kavrama özen gösterin. İşletmeniz hakkında söylemek istediğiniz çok şey olabilir, ancak en iyisi mesajınızı kısa ve öz tutmaktır. Saç ürünleri satıyorsanız, sloganınız güzel saçların insanları ne kadar mutlu hissettirebileceğine odaklanabilir.

Kitlenin kısa bir dikkat süresine sahip olduğunu akılda tutarak sloganınızın maksimum 10 kelime olmasını sağlayın. Çünkü izlenim bırakmak için sadece birkaç saniyeniz var ve bu sürede bir cümleyi aşmamak en iyisi.

3) Pozitif Olun!

Sloganın, pozitif kelimeler içermesi ve tüketici üzerinde olumlu duygular yaratması önemlidir. Umut, iyilik, güzellik, güven, güç gibi pozitif kavramlara yer verin.
İletişim tekniklerinde de geçerli olan bu duruma dikkat edin. “Seni anlıyorum ama…” gibi cümleler karşı tarafta olumlu bir etki yaratmaz.

Çocuğa “uzağa gitme” demek yerine “burada kal” demek gibi sloganda da olumlu ifadelere yer vermek gerekir.

4) Kafiyelerden Faydalanın!

Akılda kalıcılık için kafiyelerin gücünden faydalanabilirsiniz. Kitlenin dilinde kolayca yuvarlanan bir slogan yaratmak istiyorsunuz. Bu nedenle slogana kafiye eklemek onu daha iyi bir hale getirecektir.

“Ne lazımsa Carrefoursa, Pepsi yaşatır seni, Çiğne ve gülümse” gibi sloganlar, son hecelerdeki ses benzerliğinden faydalanmaya örnek olarak gösterilebilir.

5) Markayla Uyumlu Olmasına Dikkat Edin!

Sloganın içinde marka adına çağrışım yapan ve isimle uyumlu olana kelimelere yer verilebilir.

İlişkili kelimelerin birlikte kullanıldığı sloganlarda marka adı olduğu gibi de yazılabilir. “Arçelik demek yenilik demek, yenilik demek Arçelik demek” sloganı, bu duruma örnek olarak gösterilebilir.

Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) “Türkiye’nin ekonomi bankası” şeklindeki sloganı da buna örnektir.

Sloganınızın, genel markanızın önemli bir bileşeni olacağından işletmenizin özünü yakalamalı. Sloganınızın stili, sesi ve diğer bileşenlerinin logonun stili, sesi ve diğer bileşenleriyle eşleştiğinden emin olun.

6) Abartılı ya da Yanıltıcı İfadelerden Kaçının

Marka vaadi ile sloganın uyumlu olmasına özen gösterilmelidir. Sloganda, abartılı ve yanıltıcı ifadelerden kaçınılmalıdır. Bu durum, sloganın güven vermesine engel olacaktır.

Amacın, kandırmak değil ürün ya da hizmetin vurgulanmak istenilen özelliğiyle tüketiciyi cezbetmek olduğu unutulmamalıdır. Abartılı iddialar ve normalin çok üzerinde ifadelerden uzak durulmalıdır. Sloganda ne kadar az ve öz, o kadar çok ve akılda kalıcı olur.

7) Beyin Fırtınası Yapın

Ne söylemek istediğinizi ve nasıl söylemek istediğinizi belirledikten sonra, sloganlarınız için beyin fırtınası yapmaya başlayın.

Tüm slogan fikirlerinizi, hatta kötü olduğunu düşündüğünüz fikirleri bile yazın. Böylece aklınıza hiç gelmeyen kelimelerden en iyi sloganı oluşturabilirsiniz.

8) Zaman Faktörüne Dikkat!

Bir slogan üzerinde çalışırken, onun uzun ömürlü olmasını sağlayın. Yani o an moda olan şeylerden ve geçici fenomenlerden uzak durun. İyi sloganlar, zamana karşı dayanıklı sözcükler kullanır.

Dolayısıyla oluşturacağınız sloganı yıllarca kullanıp kullanamayacağınıza ve her koşula uyum sağlayıp sağlayamayacağına dikkat etmelisiniz.

Bu noktada fast food devi KFC’nin sloganını örnek gösterebiliriz. Yıllarca “It’s finger lickin good” (o kadar güzel ki parmaklarını yersin) sloganını kullanan KFC, pandemi sonrası bu deyişinden vazgeçti.

Çünkü Covid salgınında ekstra önem kazanan hijyen faktörü, firmanın eleştirilmesine yol açtı. Şirket benzersiz bir durumda olduklarına dikkat çekerek “mevcut ortama tam olarak uymayan ikonik sloganı kullanmayı bıraktı.

9) Hedef Pazara Dikkat Edin

Müşterileriniz yerel mi ulusal mı ya da yabancı müşterileriniz var mı? Yerel bir kitleye hitap ediyorsanız ve geniş pazarlara yayılma gibi bir beklentiniz yoksa, slogan olarak yerel bir ifade kullanabilirsiniz.

Ancak duyanların, bölgenizin dışında açıklamaya ihtiyaç duyabileceğini unutmayın.

Şirketiniz küresel çapta hizmet veriyorsa, sloganınızı yabancı bir dile çevirmenin anlamı büyük ölçüde değiştirebileceğinin farkında olun. Yani hedef pazarınızı odağa
alarak slogan oluşturun.

10) Yaratıcı Olun

İyi bir slogan mutlaka yaratıcı olmalıdır. Burada doğallıktan uzaklaşmadan ilgi çekici bir slogan yaratmak önemlidir.

Örneğin hafızalara kazınan “Turkcell’le bağlan hayata” sloganı oldukça yaratıcıdır. Benzer şekilde Omo’un “Kirlenmek güzeldir” ifadeleri de bu noktada örnek olarak gösterilebilir.

“Kirlenmek güzeldir.” cümlesi OMO’nun yıllardır kullandığı yaratıcı ve başarılı bir slogandır.

11) Özgün Olun

Rekabet ortamında dikkat çekmek ve fark yaratmak için özgünlük faktörüne dikkat etmelisiniz.

Taklit etmemek ya da herkesin kullandığı tescillenmemiş sloganları kullanmak, markaya yarardan çok zarar getirecektir. Bu nedenle daha önce denenmiş şeylerden uzak durmalısınız.

12) Rekabet Faktörünü Vurgulamalı

İyi bir slogan, rekabet faktörünü vurgulamalıdır. Örneğin, Toyota’nın “çıkarım seninle her yola” sloganı, otomotiv devinin araçlarının sağlamlığını vurgulamaktadır.

Benzer şekilde hem kısalığı hem de rekabet faktörünü vurgulayan bir örnek de lastik markası Lassa’nın “Sağlamsa Lassa” sloganıdır.

13) Ücretsiz Slogan Bulma Sitelerine Bakmakta Fayda Var

Slogan bulma işinde size yardımcı olacak pek çok uygulama ve site bulunmaktadır. Buradaki sloganı aynı şekilde kullanmasanız bile fikir edinmek adına ilgili sitelerden yararlanabilirsiniz.

Başlıca ücretsiz slogan oluşturma siteleri şöyle: Zyro, Logaster, Design Hill, Within the Flow, Oberlo, GetSocio, Shopify Slogan Maker, Sloganizer, ZenBusiness

Slogan Türleri Nelerdir?

Şirketin ürünlerinde hedefi yakalamak için birçok türde slogan vardır. Başlıca 6 slogan türü; reklam, iş, yaratıcı, açıklayıcı, duygusal ve ikna edici sloganlardır.

Amerikan çevrimiçi eğitim platformu MasterClass türleri şöyle açıklamaktadır:

1. Reklam sloganları: Bir reklam sloganı, hedef kitleye belirli bir ürünü, hizmeti veya programı tanıtmayı amaçlamaktadır. Ürünlerle veya farklı reklam kampanyaları ile değiştirilebilir.

2. İş sloganları: Şirketin genel markasına veya hizmetlerine hitap eden akılda kalıcı bir ifadedir.

3. Yaratıcı sloganlar: Yaratıcı sloganlar, markanın rekabette öne çıkmasına yardımcı olmak için hazırlanmıştır. Benzersiz ve markaya özgün olan yaratıcı slogan, bununla birlikte kitlenin mesajı hemen alması için yeteri kadar anlaşılır olmalıdır.

4. Açıklayıcı sloganlar: Açıklayıcı bir slogan, işletmenin ne yaptığını veya potansiyel müşterilere neler sunabileceğini akılda kalıcı bir ifadeyle açıklar.

5. Duygusal sloganlar: Duygusal sloganlar, ürünü veya hizmeti hedef kitleye belirli bir duygu vermenin yolu olarak kullanır.

6. İkna edici sloganlar: İkna edici bir slogan, müşterileri markanın veya ürün-hizmetin belirli bir sorunu çözmeye yardım edeceğine iknaya çalışır.

En İyi Slogan Örnekleri

En İyi Slogan Örnekleri Sloganın, bir fikrin yayılmasında ya da işletmenin başarısında ne kadar önemli olduğunu anladık. Aynı kalitede ama akılda daha kalıcı bir slogana sahip iki işletmeden hangisinin daha çok tercih edileceği de ortada.

Yukarıda yer alan örneklerden de sloganın bir firmanın başarısında ve akılda kalıcılığında ne kadar etkili olduğunu anlayabilirsiniz.

SONUÇ OLARAK:

Bir şirketin pazarlamasının temel bileşenlerinden biri de ayırt edici bir sloganının olmasıdır. Ancak bu, akıllıca bir slogan bulmaktan daha fazlasını gerektiriyor. İdeal strateji, birkaç fikir üretmek, bunları test etmek, geribildirimleri değerlendirmek ve ardından şirketiniz için en iyi performansı gösteren fikre yönelmek olmalıdır.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın