Ona ait olmadığını bilmeden şarkılar olduğunu biliyor musunuz? Evet, sanıyorum ki çoğunuz gün içerisinde bir yerlerden duyup da mırıldanmaya başladığınız bazı parçaların sözlerinin Özdemir Asaf’a ait olduğunun farkında değilsiniz. Mesela; Feridun Düzağaç’ın beğenilen yorumu ile Lavinia isimli şarkının. Ya da Duman’ın seslendirdiği Bekle Dedi Gitti isimli parçanın. Ya da bir yerlerde görüp de sosyal medya hesaplarınızda paylaştığınız çoğu sözün, büyük şairin olduğunun.
Sonuçta; Özdemir Asaf, Türk edebiyatının en ünlü ve en sevilen şairleri arasında. Ona ait olduğunu bilmeseniz bile, naif kalemiyle yazdığı dizelerinden birçoğunu duyduğunuza da eminim. İşte bu nedenle, gelin aşağıda ünlü kişiliğin hayat hikayesini, şiirlerini ve ünlü sözlerini detaylı olarak inceleyelim.
Özdemir Asaf Kimdir? Kısaca Bilgi
Özdemir Asaf kimdir sorusuna şairdir cevabını verebilirsiniz diye düşünerek hemen konuya giriyorum. Evet, Cumhuriyet döneminin ünlü şairlerindendir Özdemir Asaf. En az kelimelerini kullanış tarzındaki kadar yaşamında da bir o kadar naiftir başarılı kişilik. Nezaket kavramı ile öylesine eş anlamlıdır ki toplumla, çağla ve kendisiyle hesaplaşmasını anlatan dizelerinde bile öfkesini kendine has yumuşak üslubuyla yansıtmıştır.
Sevgi, yalnızlık, ölüm ve hatıralar başlıca konularını oluşturmuş, özellikle aşk şiirleriyle en sevilen dizelerin yaratıcısı olmuştur. Edebi yönünün yanı sıra sıradanlara göre farklı ama şefkat dolu bir baba ve eş de olan ünlü şairin hayat hikayesi hakkında bilinmeyenlerden konuştuğumuzda, Özdemir Asaf kimdir çok daha iyi öğrenecek ve onun hakkında neden böyle yorumlar yaptığımı çok daha iyi anlayacaksınız.
Özdemir Asaf’ın Hayatı
Gerçek adı, Halit Özdemir Arun olan Asaf, 11 Haziran 1923’te Ankara’da dünyaya gelmiş. Ve kendisinden bir gün sonra ayrı gün ikizi olarak kız kardeşi doğmuş. Aile daha önce İstanbul’da yaşıyorken, Özdemir Asaf’ın babası Mehmet Asaf, Şura’yı Devlet’in kurucularından olduğu için Atatürk’ün isteği üzerine 1922’de Ankara’ya taşınılmış. Böylelikle ikizlerin doğumu Ankara’da gerçekleşmiş. Ancak orada çok uzun süre kalmayacaklarmış. Çünkü geçirdiği bir hastalık sonucunda Mehmet Asaf’ın hayatını kaybetmesi üzerine, aile 1930 yılında yeniden İstanbul’a taşınmış.
Okul çağına gelen çocuklar, dünyanın en sevilen ve en unutulmaz isimleri arasında yer alan Atatürk’ün İsmet İnönü’ye “Asaf’ın çocuklarını bir okula yerleştirin” demesi üzerine eğitim hayatına başlamış. Ve Halit Özdemir Harun, henüz soyadı kanunu çıkmadığı için kayda Özdemir Asaf olarak geçirilmiş. Kanun çıktıktan sonra ise şairin annesi ile birlikte kardeşi ve kendisi de Arun soyadını almış.
İlk Eşi Sabahat Hanım;
İlk olarak Galatarasay Lisesi’ne giden şair, 1941 yılında ise sınavı kazanarak Kabataş Erkek Lisesi’ne geçmiş. 1942 yılında mezun odluktan sonra ise İstanbul Üniversitesi’nde başlamış. Ancak eğitimini tamamlamamış. Hukuk’la başlayıp İktisat ve Gazetecilik Fakülteleri’ne gitmesine rağmen hiçbirinden mezun olamamış.
Üniversite döneminde ilk eşi olacak Sabahat Hanım’a aşık olan Özdemir Asaf, ayrıca ünlü Lavinia isimli şiirini de öğrencilik yıllarında yazmış. Yapılan bir şiir yarışmasına katılan şair, Lavinia ile birinci olmuş ve kürsüye çıkarak şiirini okumaya başlamış.Ve rivayet o ki Özdemir Asaf’ın bu şiiri yazdığı kız da salondaymış Genç şairin platonik olarak aşık olduğu kızın gerçek ismi ise Mevhibe Meziyet Beyat imiş. Büyüleyici güzelliğinin yanı sıra kişiliğiyle de erkeklerin aklını başından olan bu kız, Özdemir Asaf’a hiçbir zaman karşılık vermemiş.
Ünlü Mevhibe Meziyet Beyat;
Hatta söylentilere göre şiiri duyar duymaz salondan ayrılmış. Tam da bu noktada, Lavinia olarak bilinen genç kızın Öztürk Serengil’le kısa süreli bir evlilik ve İlhan Selçuk’la da çok sürmeyen bir aşk yaşadığını ayrıca söylemek isterim. Neticede; Lavinia hikayesi gerçek mi değil mi bilinmez ama Özdemir Asaf’ın ilk eşi Sabahat Hanım’a körkütük aşık olduğu gerçekmiş. Sabahat Hanım’ın okul değiştirmesi üzerine ayrı düşen çift, uzun süre mektuplaşmış. Okulunu yarım bırakması ve işsizliği yüzünden Sabahat Hanım ile uzun uğraşlar sonucunda evlenebilmiş.
Ve daha sonra ikili boşansa bile, Özdemir Asaf aynı zamanda ilk kızının annesi olan Sabahat Hanım’a mektup yazmaya devam etmiş. Ayrılmalarının nedeni ise Özdemir Asaf’ın sıradan bir aile babası gibi davranmaması ve mantık yerine duygularını seçmesi olmuş. Çocukları 13 yaşına geldiğinde birbirlerini çok sevmelerine rağmen beklentileri farklı olduğu için boşanma kararı almışlar.
İkinci Eşi Yıldız Moran;
İlk evliliği sırasında Tanin ve Zaman gazetelerinde çalışan, çeviriler yapan Özdemir Asaf’ın ilk yazısı ise Servet-i Fünun, Uyanış dergisinde çıkmış. 1953 yılında da Sanat Basımevi’ni kurarak kitaplarını Yuvarlak Masa Yayınları adı altında yayımlamış. 1962 yılında, Türkiye’nin akademik eğitim almış ilk dadın fotoğrafçısı olan Yıldız Moran ile ikinci evliliğini yapmış şair.
Bu evlilikten Gün, Olgun ve Etkin isimlerinde 3 oğlu olmuş. R’leri söyleyemeyen şair, hayatı boyunca nazik biri olmuş, hayat her zaman duygu dolu gözlerle bakmış. Açık görüşlü ve kocaman yürekli adam, aynı zamanda sevgi dolu bir babaymış.
Özdemir Asaf Çocuklarıyla;
1980 yılında hastalanan Özdemir Asaf, kısa süre sonra hayata veda etmiş. 28 Ocak 1981’de 57 yaşındayken son nefesini veren büyük edebiyatçı, Rumelihisarı Mezarlığı’na defnedilmiş. Ve o da bıraktığı eserlerle ölümsüzleşen sevilen isimlerden biri olmayı başarmış. Şimdi, gelin Özdemir Asaf’ın içinize işleyecek dizelerine, sözlerine kısaca göz atalım.
Tavsiye İçerik: En İyi 20 Şiir Kitabı [Güzel ve Çok Okunanlar Listesi]
Özdemir Asaf Sözleri
Özdemir Asaf, birkaç kelime içerisine upuzun hikayeler sığdırabilen bir şair. Kısacık dörtlüklere ne anlamlar yüklemiş, süslü olmayan anlatımının içerisinde ne ağdalı ifadeler saklayabilmiştir. Şimdi paylaşacağım birkaç sözünü gördüğünüzde ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız diyor ve hemen başlıyorum.
Sahiden! Günümüzde böyle sözler edebilecek birileri var mı?
İçinden “bekledim, bekliyorum” gibi yorumlar yapan vardır elbet. Peki, ama bu yorumlar ne kadar içtendir?
Zaten sevmek de böyle bir şey değil mi? Mesela; pek çok yazar gibi Ernest Hemingway de hayattaki en güzel şeyi, bütün kusurlarınıza rağmen sizin hala mükemmel olduğunuzu düşünen birinin bulunması olarak tarif etmiş.
Bu sözün bir benzeri de Dostoyevski tarafından söylenmiş. Rus yazara göre insan karşısındaki kişiyi çok güzel olduğu için falan değil, onda kendisinden bir şeyler bulduğu için sevmektedir.
İki tanesinin bağlaç olduğu 7 kelimelik bu Özdemir Asaf sözü, niceliğinin aksine ne kadar da nitelikli!
Özdemir Asaf Şiirleri
Türk edebiyatının en önemli şairleri arasında yer alan Özdemir Asaf’ın birbirinden güzel onlarca şiiri bulunmaktadır. Zarif ve yalın anlatımıyla, okuyucusunun kalbine dokunan dizelerinden bazılarını sizin için hazırladık.
Özdemir Asaf’ın en güzel aşk şiirleri arasında yer alan bir dörtlüğü de bu. Şair burada benzetmeleri kullanarak aşkın ne demek olduğunu anlatmış.
Şairin “Bir Kapı Önünde” isimli kitabında yer alan şiirlerinden bir tanesi.
Şair burada seslendiği kişiyi o kadar özlemiş ki hasretinden “o” kesilmiş.
Son olarak sizlerle Özdemir Asaf’ın bestelenmiş bir şiirini paylaşmak istedim. Duman’ın gayet güzel yorumladığı parçayı da dinlemenizi öneririm.