Hisseleri borsada işlem gören şirketler için bildirim merkezi olarak basitçe tanımlanabilecek KAP, yatırım dünyası ve kamuoyu için büyük önem taşımaktadır. Çünkü Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul üzerinden işlem yapmak isteyen kişileri aydınlatmak için oluşturulan bir kuruluştur.
Özellikle borsa nedir öğrenmeye çalışan kişiler, Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) nedir, KAP atmak ne demek gibi soruların yanıtlarını arar. İşin özü platform sayesinde, borsada işlem gören senetler hakkında birçok bilgiye ulaşılabilir.
Şirketler şeffaflık gereği ilkesine dayanarak, bilgilerini yatırımcılarla paylaşmak zorundadır. Bu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından getirilen bir zorunluluktur.
KAP, şirketlerin yanı sıra düzenleyici otoriteler ve yatırımcılar açısından da pek çok fayda sunmaktadır. Şimdi hem bu faydaları hem de Kamuyu Aydınlatma Platformu hakkında merak edilenleri tek tek ele alalım.
Kamuyu Aydınlatma Platformu Nedir?
Kamuyu Aydınlatma Platformu, halka arz edilen şirketlerin bilgilerini vatandaşlarla paylaşan sanal platformdur. Bu platform sayesinde şirketlerin almış olduğu kararları ve uygulamış olduğu politikaları duyuru yoluyla takip edebileceğiniz gibi diğer özel bilgilere de sahip olabilirsiniz.
Gerek ortaklık gerekse sermaye artırımı – azaltımı gibi senetlerin değerine etki edebilecek tüm faktörleri KAP sayesinde öğrenebilirsiniz.
Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) nedir sorusu, platformun kendi sitesinde şöyle yanıtlanmaktadır:
“Sermaye piyasası ve Borsa mevzuatı uyarınca kamuya açıklanması gerekli bildirimlerin elektronik imzalı olarak iletildiği ve kamuya duyurulduğu elektronik sistemdir.”
Genel olarak büyük iştirakler, Borsa İstanbul’da işlem gören hisse sahip ve ortakları, borsa yatırım fonları (BYF), aracı kurumlar, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan yetki almış yatırım şirketleri ve muhtelif fonlar KAP’a doğrudan bildirim gönderebilmektedir. Söz konusu bildirimler online görüntülenebilmektedir.
Türkçe gönderilen bildirimler, ilk aşama sonrasında bilançolar İngilizce olarak da yayımlanmaktadır.
Sermaye Piyasası Kurulu tarafından Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin bilgilerinin, yatırımcılar ile paylaşılması gerektiği düşünülür.
Bunun nedeni; şirketin yapmış olduğu anlaşmaların, kurmuş olduğu ortaklıkların, atılan imzaların ya da diğer faaliyetlerin senetlerin performanslarını olumlu veya olumsuz bir şekilde etkilemesidir. Bu yüzden de Borsa İstanbul ve SPK mevzuatları kapsamıyla, şirket bilgilerinin kamuya açıklanması için elektronik imzalı sistem geliştirilmiştir.
KAP sisteminin işletimi Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından yürütülmektedir.
Sermaye piyasası araçları Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler, borsa yatırım fonları, Borsa İstanbul üyesi aracı kurumları ve yatırım fonları kamuyu aydınlatma yükümlülüklerini KAP üzerinden yerine getirmektedir.
Borsa İstanbul, SPK, İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (TAKASBANK) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) gibi kuruluşlarca yatırımcıları bilgilendirme amacıyla yapılan duyurular da KAP aracılığıyla yapılır.
Ayrıca bağımsız denetim kuruluşları da ilgili finansal tabloları imzalamakla sınırlı olmak koşuluyla KAP kapsamında yer alır.
Sistem, tüm kesimlerin doğru, anlaşılır, tam bilgiye, internet üzerinden eş zamanlı ve düşük maliyetle erişebilmelerine imkan tanımaktadır. Anlık bilgilerin yanı sıra KAP üzerinden geçmiş bilgilere de kolaylıkla ulaşılabilmektedir.
KAP’a bildirimler, elektronik sertifikalarla gönderilir. Bu bağlamda ortaklıklar, bildirimlerin yapılmasını aksatmayacak sayıda, geçerli elektronik sertifika bulundurmakla yükümlüdür.
Borsa tarafından kotasyon kararı veya pazar kaydına/listesine alma kararı verilebilmesi için elektronik sertifikaların alınmış olması şartı aranır. Sistem, www.kap.org.tr adresinden yayın yapar.
KAP bildirimleri html, word, excel veya XML formatında görüntülenebilir ve bildirime ilişkin detaylı dökümanlar, bildirime PDF formatında ek olarak gönderilebilir. Bildirim şablonları sayesinde herhangi bir konuya ilişkin bir bildirimde bulunması gereken asgari unsurların tanımlanması mümkündür.
Bildirim tiplerine bakıldığında ise KAP üzerinden finansal raporlar, özel durum açıklamaları, diğer bildirimler ve yatırım fonlarının bildirimlerinin duyurulduğu görülmektedir.
Kamuyu Aydınlatma Platformu Ne İşe Yarar?
Türkiye’nin resmi olarak ilk elektronik imza projesi olan Kamuyu Aydınlatma Platformu, birçok açıdan yatırımcılara yarar sağlar.
Kamuyu Aydınlatma Platformu, yatırımcıların meydana gelen anlık gelişmelerin takibini yapmalarını sağlar. Bilhassa borsa yatırımı yapanlar tarafından tercih edilmesinin nedeni, şirketler hakkında bilgileri şeffaf bir şekilde paylaşmasıdır.
Gerek mali analiz tablosu gerekse de bilanço aktif pasif kalemlerine ulaşıldığı için senetlerin, gelecekteki performanslarının ne yönde olacağına ilişkin sinyaller verir.
Finansal tabloların dönemsel ya da belirli bir vade aralığında analizini yapmanızı sağlayan KAP, yatırımlarınızı doğru bir şekilde yönlendirmenizde kolaylık sağlar.
KAP sisteminde toplamda Türkiye geneline yayılmış yüzlerce şirket ve fon bulunur. Platform, tüm kesimlerin doğru ve anlaşılır bilgiye internet üzerinden erişebilmesini sağlarken aynı zamanda geçmiş bilgileri içerdiğinden arşiv niteliği taşır.
Tüm bilgilere erişerek, yatırım araçlarının zaman içinde yaşayacak olduğu fiyat hareketlerini, KAP sayesinde öngörebilirsiniz.
Buna bağlı olarak beklentilerinizi karşılamanızı sağlayacak en uygun zamanlarda, en uygun fiyat hareketleri üzerinden alım – satımlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun Faydaları Nelerdir?
Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP), pek çok açıdan faydalıdır. Bildirim gönderen kesimler açısından; bildirimlerin elektronik imzayla güvenli toplanması, bilginin seri bir şekilde, aracısız olarak anında kamuyla paylaşımı, 7/24 esasına göre bildirim gönderim imkanı sağlar.
Aynı zamanda kağıt tasarrufu ve bürokrasi azaltımı faydası vardır.
Yatırımcılara bilgiye eş anlı olarak seri bir şekilde ulaşım, ortaklıklara ilişkin güncel genel bilgilere tek kanaldan hızlı ulaşım, anlık veya geçmişe dönük bildirimlere ücretsiz erişim imkanı tanır.
Bunların yanında yatırımcılar açısından faydalarına bakıldığında ortaklıklar bazında belirli finansal tablo kalemlerini karşılaştırabilme olanağı, bildirim türüne, gönderen şirkete, konulara göre geçmişe dönük bilgi sorgulama imkanı, bildirim şablonları yoluyla bilgi kalitesinin artırılması gibi kazanımlar sunar.
Elektronik sistem düzenleyici kurumların asli görevlerine odaklanmalarına yardım ederken kağıt tüketimi ve bürokrasi azaltımı sağlar.