İnternet arama motoru devi olan Google, online ve mobil reklam aracılığıyla milyarlarca kazancının yanı sıra, en pahalı yatırımları ile de ünlüdür. Google, dünya genelinde milyarlarca kullanıcıya sahiptir ve çoğu zaman en iyi hizmet sağlayan öncü arama motoru olmuştur.
Hepimiz, bazen “Google nasıl para kazanır?” diye sormuşuzdur. Çünkü bazıları için internet ortamından gelir elde etmek olanaksız görünebilir. Bu sorunun cevabı; kurulduğu günden bu yana Google’ın, geniş kapsamlı ve son derece verimli reklam hizmetleri sunan bir site olmasından geçmektedir. Dolayısıyla; yanlış yolla elde edilen kazanımlar yerine, yenilik gücüne inanan arama devi, özellikle yeni kurulan sitelere imkan sunuyor ve daha sonra onlara Google’ın bir parçası olma şansı tanıyor.
Google şemsiyesi altında olan Startup’lara ve diğer küçük şirketlere, büyüme imkanı verirken, kendini geliştirmek ve hizmetlerini genişletmek için yatırımlara milyarlarca dolar harcıyor.
Google’ın ticari girişimlerinin ve düşünce çerçevesinin muazzam değerini daha iyi anlamak için şimdiye kadar gerçekleştirdiği en pahalı 10 yatırımı sizler için derledik. Dilerseniz hep birlikte göz atalım:
10 SkyBox Imaging
Satın Alma Yılı: 2014
Fiyatı: 500 Milyon Dolar
Dünyanın güvenlik kamerası sloganı ile yola çıkan SkyBox Imaging, uydu görüntülemesinde kendinden önce var olanların yerini hızlı bir şekilde alan bir teknolojidir. Ürettikleri mikro uydular aracılığıyla dünyada istenen yerin, istenen yüksek resolusyonlu görüntüsünü veya videosunu gösteren bir sistem olarak karşımıza çıktı. Böyle büyük bir sisteme, Google’ın göz koyması da oldukça normal…
4 Standford öğrencisi tarafından okul yıllarında başlatılan bu proje, Google tarafından 2014 yılında 500 milyon dolara satın alındı.
9 Dropcam
Satın Alma Yılı: 2014
Fiyatı: 555 Milyon Dolar
Google, Nest Labs ürünü olan Nest’i satın aldıktan sonra evler ile ilgili bir girişimde daha bulunmaya karar verdi. Nest sistemine bağlı kameralara odaklanan Dropcam’ı satın almak için girişimde bulunan Google, iki şirketi birbirine optimize etmek istedi.
Dropcam’in ürünleri kaydedilen görüntüleri bulut sistemle muhafaza ediyor ve istenildiği zaman bu görüntüleri size veriyor. Bu sistem sayesinde de evinizi istediğiniz yerden kameralar sayesinde izleyebiliyorsunuz. Google bu teknolojiler ile “akıllı ev” sektöründe de gücünü kanıtlamış oldu.
8 Postini
Satın Alma Yılı: 2007
Fiyatı: 650 Milyon Dolar
Güvenlik ve uyumluluk çözümleri alanında lider isim olan Postini, 650 milyon dolarlık şaşırtıcı bir fiyatla 2007 yılında Google tarafından satın alındı. Shinya Akamine, Gordon Irlam, Brian Maggi ve Scott Petry tarafından 1999 yılında kurulan Postini’nin portföyünde, 35.000 işletme ve dünya çapında 10 milyon kullanıcı var.
Firma, öncelikle şirketler ve bireysel kullanıcılar için; ileti güvenliği, arşivleme, şifreleme ve kural uygulama gibi sistemlerin geliştirilmesiyle görevlidir. Anlaşmanın sonunda; Postini, Google’nin yan kuruluşu olmuştur.
Google Apps, Postini’nin güvenlik hizmetlerini daha iyi koruyacağını düşünmüştür. ‘Google Postini Hizmetleri’ olarak bilinen şirketin amacı; e-postaları, anlık mesajlaşmaları ve diğer web tabanlı iletişim platformlarını, korumak ve güvenliğini sağlamak için geliştirilen ürünleri müşterilerine sunmaktadır.
7 ITA Yazılım
Satın Alma Yılı: 2010
Fiyatı: 700 Milyon Dolar
Google hemen her kategoride ve ticari durumda bilgi sahibidir. Google, seyahat sektörüne de bir dayanak oluşturmak için 2010 yılında 700 milyon dolara ITA Software’i satın alarak teknoloji dünyasını şaşırttı. Google tarafından alınan en pahalı yatırımlardan biri olan bu özel site, büyük veri tabanına sahiptir. Uçuş saatleri de dahil olmak üzere içinde seyahatle ilgili bir çok bilgi barındırmaktadır.
Google’ın bu siteyi satın almasının arkasındaki asıl nedenin kullanıcılarına havayolu ve online seyahat acenteleriyle ilgili geniş bilgi platformu sağlamaktır.
6 AdMob
Satın Alma Yılı: 2009
Fiyatı: 750 Milyon Dolar
2009 yılında Google, en başarılı mobil reklam şirketlerinden biri olan AdMob’a 750 milyon dolar yatırım yaptı. Google, mobil reklamları ile en gelişmiş site olan AdMob’u, mobil alanda daha etkin olabilmek için satın almak istedi.
Google tarafından satın alınan AdMob, Sequoia Capital ve Accel Partners gibi iki yatırım şirketiyle ortaktı. AdMob, arama devi için mobil reklamcılık sektöründe büyük bir dayanak olmuştur ve Google, AdMob’un sürekli büyümesini ve başarısının gelişmesini sağlamıştır.
5 Waze
Satın Alma Yılı: 2013
Fiyatı: 966 Milyon Dolar
Akıllı telefonlar için en iyi hizmetlerden birisi şüphesiz, navigasyon desteğidir. Google tarafından 2013 yılında satın alındıktan sonra Türkiye’de de kullanılmaya başlayan Waze uygulaması, hızlı bir şekilde 10 binden fazla kullanıcıya sahip oldu. Google’ın ve Apple’ın detaylı seçeneklerde yetersiz kalması, Google’ı böyle bir yatırama yöneltti de diyebiliriz.
Sesli navigasyon hizmetinin yanı sıra sosyal seçeneklerde sunan Waze büyük bir beğeni toplamayı başardı. Ülkemizde kullanılmaya başlamasıyla birlikte hızla kullanıcı sayısını arttırmış oldu.
4 YouTube
Satın Alma Yılı: 2006
Fiyatı: 1,65 Milyar Dolar
En büyük online video paylaşım sitesi olan YouTube, Google tarafından 2006 yılında satın alındı. Satın alma, 1,65 milyar dolara mal oldu. Google’ın Youtube’u satın almasındaki başlıca neden, reklam geliri yaratma açısından Google için kazançlı fırsatlar sunmasıdır. Aslında Google ve YouTube bir çok yönden birbirlerine benzer durumdadır.
Google, YouTube’un önceden yaptığı; Universal Music Group, CBS Corp ve Sony BMG Music Entertainment gibi firmalarla yaptığı anlaşmayı da kabul etti.
3 DoubleClick
Satın Alma Yılı: 2008
Fiyatı: 3,1 Milyar Dolar
2008 yılında Google, Microsoft ile kıyasıya mücadele ettiği savaşı kazandı. 3,1 milyar dolar gibi şaşırtıcı bir fiyatla, online reklam platformu olan DoubleClick’i satın aldı. Kevin O’Connor ve Dwight Merriman tarafından 1995 yılında kurulan DoubleClick, Google’ın yatırımıyla yok olmaktan kurtulan çok az şirketten birisidir.
Google tarafından yapılan en pahalı yatırımlardan biri olan DoubleClick müşterileri ve ağları ile birlikte, şirkete görüntülü reklam teknolojisinden faydalanma imkanı sunuyor. Ayrıca DoubleClick reklamlarının yanında; MySpace, Wall Street Journal ve America Online gibi büyük siteleri incelemek de mümkün.
2 Nest Labs
Satın Alma Yılı: 2014
Fiyatı: 3,2 Milyar Dolar
iPod’un ilk piyasaya çıktığı zamandan bu yana tam 18 nesil geçti ve tasarımcıların akıllarına bambaşka bir teknoloji geldi. Yaratıcılar yeteneklerini yeşil teknoloji alanında kullanmaya karar verdi. Kullanıcıların alışkanlıklarını öğrenip evlerinin ısısını kendi ayarlayan bir termostat fikrini Nest Labs ürünü olan Nest ile gerçeğe dönüştü. Basit ve etkin bir çözümleme ile hem ısı verimliliği hem de karbon izini düşürmeyi başaran bir teknolojidir.
Nest Labs, 2010 yılında iPod’un babası olarak tanınan Tony Fadell tarafından kurulmuştur. 2014 yılında da Google tarafından satın alınması, Apple’ın sinirlerini biraz bozmadı değil…
1 Motorola
Satın Alma Yılı: 2012
Fiyatı: 12,5 Milyar Dolar
Cep telefonu alanında en eski isimlerinden biri olan Motorola, internet devi Google tarafından 2012 yılında 12,5 milyar dolara satın alındı. Google tarafından yapılan en pahalı yatırım olan Motorola, 2012 yılının Mayıs ayında devredildi.
Bu yatırım Google’a tamamen ayrı bir iş olanağı sağladı. 1983 yılında kurulan Motorola, mobil devrimin öncüsü olarak kabul edilir ve Google için şu anda Android işletim sistemi örneğinde olduğu gibi hayati bir öneme sahiptir.
Hiç şüphesiz Google, internet dünyasının bir numaralı arama motorudur. Sadece bununla yetinmeyen şirket, yaptığı yatırımlarla gün geçtikçe farklı alanlarda da ilerlemekte. Listelemeye çalıştığımız yatırımlarının yanında, bu listeye girememiş daha birçok yatırımı var. Tüm hepsi Google’ın neden bir numara olduğunu kanıtlıyor, sizce de öyle değil mi?