Vatandaşlar için yeni bir yatırım aracı olan Darphane Altın Sertifikası, 21 Kasım 2022’de Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. Güvenli liman olarak bilinen altın için yeni bir uygulamanın başlamasıyla söz konusu varlığa ilgi daha da artabilir. Daha risksiz, güvenli ve pratik bir ortamda altın alınıp satılması gibi avantajların yanında Türk lirasının değerinin korunmasına da katkı sağlayacağı düşünülüyor.
Altın sertifikası duyurulduktan sonra vatandaşlarda bazı soru işaretleri ortaya çıktı. Altına yatırım yapmak isteyen insanlar sistemin nasıl işleyeceğini merak ederken yetkililer tarafından uygulamanın avantajlarına dikkat çekiliyor.
Altın sertifikasının ana amaçlarından biri de vatandaşların “yastık altı” olarak sakladığı yatırımlarını ekonomiye dahil etmek.
Söz konusu varlığın 0,995 saflığında olduğu ve her bir sertifikanın 0,01 gram altına denk geldiği aktarıldı.
Darphane Altın Sertifikası Nedir?
Sertifikaların her biri 0,01 gram altını temsil edecek şekilde vade olmadan ihraç edilen 0,995 saflıkta olan ve Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) tarafından yayımlanan bilgiler çerçevesinde fiziki altına dönüşme olanağının bulunduğu sertifikadır.
Altın Sertifikası Nasıl Alınır Satılır?
Darphane Sertifikaları Borsa İstanbul’da işlem görmektedir ve ALTIN.S1 koduyla alınıp satılmaktadır.
Yatırımcılar sertifika almak istediklerinde konuyla ilgili işlem yapmaya yetkisi olan bir aracı kurum vasıtasıyla yatırım hesaplarından altın alabilir veya satabilir.
Borsa İstanbul üzerinden söz konusu altın alımı gerçekleştirildikten hemen sonra satılabilir. Herhangi bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır.
Altın Alırken Herhangi Bir Sınır Var mı?
Sertifikalarda verilebilecek minimum emir adedi 1 sertifikadır. Bir sertifika 0,01 gram altına karşılık gelmektedir. Tek seferde alınabilecek en yüksek sertifika 1 milyon TL’ye karşılık gelen altın emridir.
Darphane Altın Sertifikaları almak isteyen kişiler alım, satım, transfer veya fiziki dönüşüm sürecinde aracı kurumlara komisyon ödemek durumunda kalabilir. Komisyon tutarı aracı kuruma göre değişmektedir.
Sertifikalardan elde edilecek kazançlar üzerinden herhangi bir stopaj alınmayacağı belirtildi. Bu varlık üzerinden sağlanan gelirlerden herhangi bir vergi alınmayacak.
Kaynak: Ziraat Yatırım
Fiziki Altına Nasıl Dönüştürülebilir?
Vatandaşlar, Borsa İstanbul’da ALTIN.S1 koduyla işlem gören sertifikalarını alım tarihinden 4 ay sonra yani 21 Mart 2023’ten sonra fiziki altın olarak teslim alabilirler.
Yatırımcılar için en düşük fiziki dönüşüm talep edebilecekleri altın miktarı 50 gramdır. Bunun üzerinde almak isteyenler için ise 10 gramın katları şekilde işlem gerçekleşecektir.
Fiziki altına dönüştürebilmek için 21 Mart 2023’ten itibaren yatırımcının yatırım hesabının bulunduğu aracı kuruma, Darphane merkezine giderek ya da adresine talep ettiği bilgisini vererek fiziki altına dönüşüm talebinde bulunması gerekiyor.
Yatırımcı, fiziki altın talebinde bulunmasını takip eden dördüncü iş günü altınını teslim alabilir. Adresine istemesi durumunda ise yatırımcı altının taşıma maliyetlerini karşılayacak. Eğer talep yapılmasında rağmen 10 iş günü içinde altın teslim alınmazsa yatırımcılardan 50-500 gram için günlük 50 TL, 500 gram ve üzeri için ise günlük 75 TL saklama masrafı istenecek.