Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Borsa Karanlık Oda Ne Demek? Nasıl İşlem Yapılır?

Borsacılığın dikkat çeken tabirlerinden olan karanlık oda terimini bu yazıda sizler için aydınlattık. İşte merak edilen bilgiler:
Borsa Karanlık Oda Ne Demek? Nasıl İşlem Yapılır?
YAYINLANMA ZAMANI
Yorum

Borsacılık sektörünün kendine özgü tabirleri vardır. Karanlık oda da bunlardan birisidir. Borsa kapandıktan hemen sonra 5 ila 10 dakikalık bir süreçte gerçekleşen işlemler için kullanılan bir ifadedir. Bu işlemler sadece lisans sahibi yatırımcılar tarafından görülebilir ve yapılabilir.

Karanlık odada yapılan işlemler diğerlerinden farklı değildir. Ancak tek kademe derinlik lisansına sahip olan yatırımcıların görebildiği işlemler olduğu için karanlık oda olarak tanımlanmıştır. İfadenin yarattığı gizem nedeniyle borsada karanlık oda ne demek, alım satım nasıl yapılır sorusu fazlaca merak ediliyor.

Şimdi karanlık oda işlem saatleri, alım satım ve emir gibi konularda merak edilen soruların cevaplarına göz atalım:

Karanlık Oda Nedir?

Karanlık Oda Nedir?Borsada alım satım işlemleri belli seans saatlerinde gerçekleşir. Bu işlemler her yatırımcıya açıktır. Ancak her yatırımcıya açık olmayan bir işlem aralığı da bulunur. İşte bu aralıktaki işlemler karanlık odada gerçekleşir.

Borsada 18:00 – 18:01 aralığında anlık alım satım işlemleri sonlanır. Yani seans sona erer. Daha sonra 18:05’e kadar emir toplama aşamasına geçilir. Bu 4 dakikalık zaman dilimden hisselerin fiyatı sabit tutulur ve yatırımcılar alım-satım emirleri gönderirler. Bu emirler, 4. dakikanın sonunda eşleştirilir.

Normal seanstan farklı olarak 4 dakikalık zaman diliminde verilen emirler görülemez. Sadece tek kademe derinlik lisansı olan yatırımcılar bu zaman diliminde gerçekleşen işlemleri görebilir. Bu nedenle bu aralıkta yapılan işlemler borsada karanlık oda olarak tanımlanır.

18:05 ile 18:07 aralığında emirlerin eşleştirmesi yapılırken, hisselerin işlem göreceği değer de belirlenmiş olur. Daha sonra 18:07 – 18:10 aralığında emirler gerçekleşir.

Borsada 18:01 ile 18:10 aralığında gerçekleşen bu işlemler için karanlık oda tabiri kullanılır. İşlemleri görmek isteyen yatırımcılar ise aracı kurumlardan tek kademe derinlik lisansı satın almalıdır.

Borsada karanlık oda riskli ve hareketli hamlelerin yapıldığı bir aşamadır. Bu nedenle çok dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Seans boyunca doldurulan ve bekletilen tüm alım satım emirleri bu aralıkta gerçekleşmektedir.

Borsa Karanlık Oda Saatleri: Kaçta Açılıyor ve Kapanıyor?

Borsa Karanlık Oda Saatleri: Kaçta Açılıyor ve Kapanıyor?Yukarıda görmüş olduğunuz gibi 18:00 – 18:01 arasında borsada kapanış işlemleri gerçekleşiyor. Bu saatten sonra karanlık oda işlemleri başlar. 18:05’e kadar emir toplama aşamasına girilir.

18:05 ile 18:07 arasında emirler eşleştirilirken, 18:07 ile 18:10 arasında emirler gerçekleşmektedir.

Karanlık oda işlem saatleri, kapanış seansı denen süreyi kapsarken, bu sürede yapılan işlemleri tanımlamaktadır.

Karanlık Odada Alım Satım: Nasıl İşlem Yapılır?

Her şeyden önce borsada karanlık odada işlem yapabilmek ve emirleri görebilmek için yatırımcının tek kademe derinlik lisansına sahip olması gerekir. Bu lisans, aracı kurumlar üzerinden ve bankaların yatırım birimlerinden alınabiliyor.

Borsada karanlık oda işlemleri seans kapandıktan sonraki 5 dakika ile başlar. Bu aşamada yatırımcılar emirlerini gönderirler. 18:01 ile 18:05 arasında borsada son emirler toplanır ve hisse fiyatı bu sürede sabit kalır.

5. dakikanın sonunda girilen tüm alım ve satım emirlerine göre hissenin fiyatı belirlenir. Yani 18:05 ile 18:07 arasında hisse fiyatı ayarlanır. Tavan ve taban fiyatlar ayrı ayrı yüzde 3’ü geçmeyecek şekilde hesaplanır. Buradaki denge fiyatının ise teorik eşleşme uygulaması ile görülmektedir.

18:08 ile 18:10 arasında da belirlenen kapanış fiyatından emirler gerçekleşir. İşte bu kısa sürede gerçekleşen işlemler karanlık oda olarak tanımlanır. Burada işlem yapmak hem risklidir hem de iyi bir takip gerektirir.

Borsada Kör Havuz Nedir?

Borsada karanlık oda tabiri, bazen kör havuz ile karıştırılmaktadır. Bunun nedeni karanlık odanın “dark room”, kör havuzun ise “dark pool” olarak ifade edilmesidir. Buna karşın kör havuz uygulaması, 2 Mayıs 2018 tarihinde Borsa İstanbul’dan kaldırılmıştır.

Borsada kör havuz, büyük aracı kurumların alım satım işlemlerinde isimlerinin gizlenmesini ifade eder. Diğer yatırımcıların bu aracı kurumların işlemlerini takip etmesini engelleyen bir uygulamadır.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.