Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Tarık Akan Kimdir? Hayatı, Filmleri ve Hakkında Merak Edilenler

Yeşilçam’ın efsanevi isimlerinden Tarık Akan, hiç şüphesiz Türk sinemasının en önemli isimlerinden! Ve Tarık Akan kimdir sorusuna pek çok kişi aşağı yukarı aynı cevapları verse de, inanın bana büyük oyuncu hakkında öğrenilmesi gereken daha bir dizi şey var.
Tarık Akan Kimdir? Hayatı, Filmleri ve Hakkında Merak Edilenler
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Yeşilçam’ın en yakışıklı jönü olarak bilinir Tarık Akan! Uzun boyu, genç kızların aklını başından alan gülüşü ve yemyeşil gözleriyle, sinema dünyasına giriş yapar yapmaz insanların hayranlığını kazanmıştır. En iyi komedi filmleri listesinde yer alan Hababam Sınıfı’ndaki Damat Ferit’le ve daha pek çok ölümsüz karakterle gönüllerde taht kurmuş bir oyuncu olmayı başarmıştır.

Bir dönem romantik komedi filmlerinde oynamış, daha sonra ise tarzını değiştirerek politik filmlerde yer almıştır. Ödüllü Türk filmleri listesinde de yer alan Yılmaz Güney filmi Yol da bunlardan biri olmuştur. Evet, Tarık Akan kimdir denildiğinde akla ilk gelenler bunlar belki ama aşağıdaki başlıkların altında çok daha fazlasına değineceğiz.

Tarık Akan Kimdir? Kısaca Bilgi

Tarık Akan Kimdir? Kısaca Bilgi100’ü aşkın filmde oynamış, sayısız karaktere hayat vermiş büyük bir oyuncu! Aynı zamanda bir eğitimci, bir mühendis ve koyu bir Atatürkçü! Devrimci kişiliğiyle de tanınan Tarık Akan, aynı zamanda gerçek bir hayırsever! Ama hiçbir zaman bunu dile getirmemiş, yaptığı yardımları insanların gözüne sokmak için uğraşmamıştır. Zaten ne kadar çok insana yardım ettiği de sanatçının ölümünden sonra yakın arkadaşı Rizeli Zeki İrfanoğlu tarafından dile getirilmiştir.

Tarık Akan KimdirRuhunun güzelliğinden midir bilinmez, dünyanın en eşsiz gülüşüne sahiptir Tarık Akan! Yeşilçam’ın en yakışıklı oyuncusu olduğu gerçeği şöyle bir kenara dursun, 7’den 70’e hepimizin kalbinde ayrı bir yeri vardır yeşil gözlü devin! Ani ölümüyle sevenlerini yasa boğan Tarık Akan için söylenebilecek daha bir dizi şey vardır elbet! Ama biz Tarık Akan kimdir sorusunu cevaplamaya, ünlü oyuncunun hayatı, ailesi, nereli olduğu ve sinema dünyasına nasıl giriş yaptığı gibi konularda konuşacağımız bir alt başlık altında devam edelim.

Tarık Akan’ın Hayatı

Tarık Akan’ın HayatıGerçek adı Tarık Tahsin Üregül olan oyuncu, 13 Aralık 1949’da İstanbul’da dünyaya gelmiş. Ailenin üçüncü çocuğu olan ünlünün Turgut ve Türkan isimlerinde bir ablası bir de ağebeyi varmış. Aslen Gümüşhaneli olan Tarık Akan, bir dönem subaylık yapan babası Yaşar Üregül’ün mesleği gereği, ilkokula Erzurum Dumlupınar’da başlamış. Sonrasında da Kayseri’ye taşınarak, ilkokulu burada tamamlamış. Babasının emekli olmasıyla birlikte aile İstanbul’a geri dönmüş ve Tarık Akan ortaokul ile liseye Bakırköy’de gitmiş.

Liseden mezun olduktan sonra ise Yıldız Teknik Üniversitesi’ne girerek burada Makine Yüksek Mühendisliği bölümü okumuş. Ardından Gazetecilik Yüksek Okulu’na girmiş ve mezun olmuş. Oyunculuk hayatına başlamadan önce Bakırköy plajlarında cankurtaranlık yapan Tarık Akan, aynı zamanda sokaklarda işportacılık yapmış. 1970’de Ses dergisinin düzenlediği Sinema Artist Yarışması’na katılan genç, birinci olmuş ve ilk filmi Solan Bir Yaprak Gibi’de Fatma Girik ve Münir Özkul’la birlikte rol almış.

Tarık Akan'ın OğluArdından Melek mi, Şeytan mı?, Sisli Hatıralar, Emine, Sev Kardeşim, Tatlı Dillim, Canım Kardeşim ve daha birçok başarılı yapımda yer alan Tarık Akan, kısa süre içerisinde oyunculuğunun ne kadar iyi olduğunu göstermiş. 1979 yılında Denizli’de yedek subay olarak askerlik görevini yapan oyuncu, bu yıllarda sinema kariyerine ara vererek, ticaretle uğraşmış. Çünkü o dönemde sinema dünyasında işler pek de iyi değilmiş. İşte bu nedenle, birkaç yıl boyunca satın aldığı ticari taksiyi kiralama işiyle uğraşmış.

1980 yılındaki 12 Eylül Darbesi’nde 12 yıl hapis cezası ile yargılanan oyuncu, 2.5 ay boyunca hücrede kalmış. Ve 2002’de yıllar sonra kaleme aldığı Anne Kafamda Bit Var isimli kitabında 12 Eylül Darbesi anılarını anlatmış. 7 Ağustos 1986’da Yasemin Erkut ile nikah masasına oturan oyuncunun bu evlilikten ilk çocuğu Barış Zeki Üregül doğmuş.

2 yıl sonra da ikiz çocukları Yaşar Özgür Üregül ile Özlem Üregül dünyaya gelmiş. 1989’da ise eşi Yasemin Erkut’tan boşanarak, bir sene sonra Acun Günay ile birlikte yaşamaya başlamış. 1991’de Bakırköy’de bulunan Taş Mektep isimli ilkokulun ortağı olan Tarık Akan, 1995’de de Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin’den vakıf başkanlık görevini devralmış.

Tarık Akan, Nazım Hikmet’e Hayranlığıyla da Tanınırdı; 

Tarık Akan, Nazım Hikmet'in Mezarında1976 yılından sonra sinema kariyerine farklı bir yoldan devam etme kararı alan Tarık Akan, romantik-komedi filmlerinden ziyade daha ciddi filmlerde yer almaya başlamış. Kaldı ki bu durumu; sanatçının her şeyinin politik olduğunu ve düşüncesinin hiçbir zaman gerici, muhafazakar ya da tutucu olamayacağını söyleyerek açıklamış. 1971 ve 1980 darbelerinin faşist darbeler olduğunu söyleyen Tarık Akan’ın 2013 yılındaki Gezi Parkı olaylarında da protestocular arasında yer aldığını ayrıca belirtmek isterim.

1970’li yıllarda Sevgili Dayım ile seyircinin karşısına son kez bıyıksız çıkan ve son kez komedi filminde oynayan Tarık Akan, daha sonra bıyıklı haliyle yer aldığı Baraj isimli filmiyle hayranlarını şaşırtmış. Ardından da Nehir ve Şeref Sözü isimli filmlerde boy göstermiş. Ama ciddi filmlerdeki en büyük başarısını Cüneyt Arkın ile birlikte oynadığı Maden’de yakalamış.

Tarık Akan’ın Mezarı;

Tarık Akan'ın Mezarı;Yeşilcam’ın en iyi filmlerinden biri olarak gösterilen Maden’den sonra Seninle Son Defa isimli filmde yer almış. Ardından Erden Kıral’ın Kanal isimli filminde ve Zeki Ökten’in başarılı yapımı Sürü’de oynamış. 2011 yılında Geç Gelen Altın Portakallar Gecesi’nde En İyi Film ödülü alan Sürü’nün dışında Adak, Demiryol, Beyaz Ölüm, Berdel, Bir Kadın Düşmanı, Yol ve daha pek çok filmle seyirci karşısına çıkmış.

2009 yılında Karşıyaka Memleket’le Nazım Hikmet Ran rolünde seyirci karşısına çıkan Tarık Akan, toplam 111 film ve 4 televizyon dizisinde yer almış. Altın Portakal Film Festivali’nde 8 kez ödül alan başarılı oyuncu, ayrıca Yol ile Cannes Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu adayı gösterilmiş, 1985’te de Pehlivan filmiyle Berlin Uluslararası Film Festivali Gümüş Ayı Mansiyon Ödülü’nü kazanmış. 2006 Sinema Yazarları Derneği Ödülleri’nde Onur ve 2007’de Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği Ödülleri’nde Sinema Emek Ödülü’ne layık görülen Tarık Akan, 16 Eylül 2016’da 66 yaşındayken hayata veda etmiştir.

Tarık Akan’ın Ailesi ve Çocukları

Tarık Akan’ın Ailesi ve ÇocuklarıTarık Akan’ın annesinin adı Yaşar Üregül, babası ise Hüseyin Yaşar Üregül’dür. 2 kardeşi olan oyuncunun ağabeyi Turgut Üregül adında bir ağabeyi ve Türkan Üregül adında bir ablası vardır. Tarık Akan 1986’da Yasemin Erkut ile evlenmiş ve Barış Zeki, Özlem, Yaşar Özgür isimlerinde 3 çocukları olmuştur. Ve Tarık Akan’ın oğlu Barış Zeki Üregül, Dedi Deli Olma filminde Tarık Akan’ın gençliğini oynamıştır.

Tarık Akan’ın Ölümü

Tarık Akan’ın ÖlümüAkciğer kanseri olan Tarık Akan, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede yakalandığı rahatsızlık nedeniyle hayata veda etmiştir. Ve 16 Eylül 2016’da duyulan acı haber, Tarık Akan’ın sevenlerini ve yakınlarını yasa boğmuştu. Sanatçının hem meslektaşı hem de yakın arkadaşı olan Müjdat Gezen, Akan’ın ölümünün ardından yaptığı açıklamada üzüntüsünü dile getirmiş ve onu eleştirdiği tek şeyin günde 4 paket sigara içmesi olduğunu söylemiştir.

18 Eylül 2016’da Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda düzenlenen anma etkinliğinin ardından, Teşvikiye Cami’de cenaze namazı kılınmış ve sonrasında Bakırköy’deki aile mezarlığına defnedilmiştir. Başarılı oyuncunun ölümünün ardından, uzun süredir görüşmediği ağabeyi Turgut Üregül’ün açıklamalarıyla Tarık Akan’ın ateist olduğu ile ilgili söylentiler çıkmış ve oğlu Barış Zeki Üregül, bu asılsız haberleri yalanlayarak babasının Müslüman olduğunu söylemiştir.

Tarık Akan Filmleri

Tarık Akan FilmleriSinema dünyasına Solan Bir Yaprak Gibi filmiyle giriş yapan Tarık Akan’ın son filmi ise 2009 yapımı Karşıyaka Memleket olmuştur. Hayatı boyunca 101 filmde ve 4 televizyon dizisinde yer alan Tarık Akan, Damat Ferit karakteriyle hafızalara kazınsa da 1970’li yılların sonundan itibaren politik ve mesaj içerikli filmlerde yer almayı tercih etmiştir. Gelin, şimdi Tarık Akan’ın en sevilen filmleri hakkında kısaca konuşarak, değerli oyuncumuzu bir kez daha analım.

Melek mi, Şeytan mı? – 1971

Melek mi, Şeytan mı? – 1971Tarık Akan’ın ikinci filmi olup, başrolü Türkan Şoray ile paylaşmıştır. Sultan rolündeki Türkan Şoray’ın babası ve müstakbel eşi, damadın iş ortakları tarafından kendi düğünlerinde öldürülür. Bunun üzerine Sultan intikam almak üzere yollara düşer. Düşmanlarının arasına giren Sultan, sırayla hepsini öldürmeye başlar. Fakat bu sırada dört düşmanından bir tanesi olan Sedat’a da aşık olur. Aşkı ve intikamı arasında gidip gelen kadın, istemeye istemeye de olsa Sedat’ı ölüme yolar. Tam da bu sırada onun olayla bir ilgisi olmadığını anlar ve ölüme yolladığı aşkını kurtarmak için onun peşine düşer.

Tatlı Dillim – 1972

Tatlı Dillim – 1972Yapımcılığı ve yönetmenliği Ertem Eğilmez tarafından üstlenilen Tatlı Dillim’de ise Tarık Akan, zengin bir ailenin çapkın çocuğudur. Tıp okumasına rağmen basketbolla ilgilenen Ferit, önemli bir maç öncesi takım arkadaşlarıyla bir köye kampa gider. Ve burada güzel köy öğretmeni Emine ile tanışır.

Yardımseverliği ve iyi kalpliliğiyle köyün gözbebeği olan Emine’nin kalbini çalar ve onunla evlenir. Fakat bir süre sonra İstanbul’a eski hayatına geri dönerek, Emine’yi unutur. Ferit’e ders vermek isteyen Emine köydeki halinden çok farklı biri olarak kocasının karşısına çıkar ve kendisini karısının ikiz kardeşi Mine olarak tanıtır. Mine’ye ilgi duymaya başlasa da bir süre sonra kalbinin gerçek sahibinin kim olduğunu anlayacaktır.

Canım Kardeşim – 1973

Canım Kardeşim – 1973Ertem Eğilmez’in yönetmenliğini yaptığı Canım Kardeşim ise Tarık Akan’ın izleyicileri gözyaşlarına boğduğu filmidir. Başrollerini Halit Akçatepe ve çocuk oyuncu Kahraman Kıral ile paylaşan Tarık Akan; filmde Kahraman’ın ağabeyi Murat rolündedir. Murat, kardeşi Kahraman ve yakın dostu Halit ile birlikte yoksul ama mutlu bir hayat sürmektedir.

Ta ki Kahraman’ın ölümcül bir hastalığa yakalandığını öğrendikleri zamana kadar! Son günlerinde küçük çocuğu mutlu etmek için ellerinden gelen her şeyi yapan Murat ile Halit, Kahraman’ın çok istediği televizyonu da alırlar. Ona sürpriz yapmak için Halit’le birlikte televizyonu kursalar da Kahraman uykusundan uyanamayacak, hayalinin gerçekleştiğini göremeyecektir.

Mavi Boncuk – 1974

Mavi Boncuk – 1974Yine bir Ertem Eğilmez filmidir. Başrollerinde Münir Özkul, Emel Sayın, Halit Akçatepe, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Kemal Sunal, Perran Kutman ve Adile Naşit’in yer aldığı filmde Tarık Akan, Yakışıklı Necmi rolünü oynamıştır. 6 arkadaş ve onlar tarafından kaçırılan assolistin hikayesini konu alan film, izleyiciye keyifli anlar yaşatmaktadır.

Tabii bir de Emel Sayın ile Yakışıklı Necmi arasında da yakınlaşma olacak ancak yaşananlar neticesinde araları bozulacaktır. Dev kadrosu ve eğlenceli konusu ile izleyicinin de beğenisini kazanan film, vizyona girdiğinde gişede büyük başarı elde etmiştir.

Hababam Sınıfı – 1975

Hababam Sınıfı – 1975Tarık Akan’ın en unutulmaz filmlerinden bir tanesi de üzerinden yıllar geçse de hala keyifle izlenebilen Hababam Sınıfı! Hafize Ana rolüyle hafızalara kazınan Adile Naşit, tatlı sert rolüyle Mahmut Hoca, sevilen İnek Şaban karakteriyle Kemal Sunal, Güdük Necmi’yle Halit Akçatepe ve daha birçok önemli oyuncunun yer aldığı Hababam Sınıfı’nda Tarık Akan Damat Ferit karakteriyle karşımıza çıkmaktadır. Vizyona girdiğinde izlenme rekorları kıran film, tam 28 hafta boyunca gösterimde kalmıştır.

Maden – 1978

Maden – 1978Tarık Akan’ın daha ciddi ve politik filmlerde yer almaya karar verdikten sonra oynadığı filmlerden biridir. Akan, gösterime girdikten sonra büyük beğeni toplayan Maden’de Cüneyt Arkın’la başrol paylaşmıştır. İkili, maden ocağındaki kötü koşullar altında çalışmak istemedikleri için çeşitli çalışmalar yaparlar.

Madenin sahibinin İlyas’a düzenledikleri suikast, işçiler arasındaki dayanışmayı daha da arttırır. Ve Tarık Akan’ın canlandırdığı İlyas karakterinin de göçük altında kalmasından sonra greve giderler. Bu filmdeki rolünün Tarık Akan’a Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu ödülü kazandırdığını da ayrıca belirtmek isterim.

Sürü – 1979

Sürü – 1979Yapımcısı ve senaristi Yılmaz Güney olan film, Zeki Ökten tarafından çekilmiştir. Başrollerinde Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz’in yer aldığı filmi Yılmaz Güney, hapishanede olduğu dönemde yazmıştır. Politik bir film olan Sürü’de kişiler arası çatışmalar, ezilen toplum, gerici düşünce yapısı ve çaresizlik gibi konular gerçekçi bir şekilde işlenmiştir. Ve yapımından 30 yıl sonra Geç Gelen Artık Portakallar gecesinde, En İyi Film Ödülü’nü almıştır.

Yol – 1982

Yol – 1982Senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan Yol, Güney’in isteği üzerine Şerif Gören tarafından yönetilmiştir. Adı daha önce Bayram olarak düşünülmüş, ardından Yol olarak değiştirilmiştir. Yılmaz Güney’in en iyi filmi olarak da bilinen Yol’da Tarık Akan başrolleri; Şerif Sezer, Halil Ergün ve Meral Orhonsay ile paylaşmıştır.

Cannes Altın Palmiye Ödülü’ne layık görülen Yol, bu özelliğiyle Türk sinema tarihinde bir ilke imza atmıştır. Yurt dışında büyük ilgi gören film Türkiye’de yasaklandığını ve bu yasak ancak 17 yıl sonra kaldırıldığını da ayrıca belirtmek isterim.

Deli Deli Olma – 2009

Deli Deli Olma – 2009Tarık Akan’ın Şerif Sezer’le başrol paylaştığı 2009 yapımı filmdir. Murat Saraçoğlu tarafından yönetilen filmde Mişka rolündeki Tarık Akan’ın gençliğini oğlu Barış Üregül, Popuç rolündeki Şerif Sezer’in gençliğini ise kızı Deniz Arna canlandırmıştır. Kars’ta çekilen film, Tarık Akan’ın sondan bir önceki filmi olmuş, bundan sonra oyuncu Karşıyaka Memleket’te yer almıştır.

Sinemamızın yeşil gözlü devi hakkındaki yazının da sonuna geldik. Sonuçta; Tarık Akan oyunculuğunun yanı sıra onurlu duruşuyla da insanların sevgisini ve saygısını kazanmış bir insan!

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.