Sevilmek insanoğlunun en doğal ihtiyaçlarından biri. Bu ihtiyacı hayatımızın her alanında hissedebiliyoruz. Eğitim hayatımızda, ilişkilerimizde ve tabii ki ömrümüzün çoğunu harcadığımız iş hayatımızda! Bazıları doğdukları andan itibaren neredeyse tüm dünya tarafından sevilir. Bazıları da ağızlarında kuş tutsalar bile bunu bir türlü başaramazlar. Yani kaba tabirle horlanır, dışlanır ve büyük ihtimalle “sevimsiz” damgası yerler. Peki, neden böyledir? Yani sevilmek için belirli kriterler mi taşımak gereklidir? Mesela, çok güzel olmak ya da zengin olmak mıdır insanı sevilen biri yapan şey? Yoksa statü müdür böyle yoğun bir sevgi seline tabi tutulmak için gerekli olan? Aslında bunların hiçbiri sizin sevilmenizi sağlamaz. Para, güzellik ya da statü sizi ilk etapta çekici kılsa da kaba ve düşüncesizseniz belirli bir yerden sonra bunların hiçbirinin önemi kalmaz. Bu nedenle iş hayatında fazlaca yalnız zengin, güzel ya da “godoman” insan var…
İş hayatında sevilmeyi, takım arkadaşları tarafından “sempatik” biri olarak anılmayı herkes ister. Ama ne yazık ki herkes bu kadar şanslı değildir. Aslında şans da değil, bu bir yetenektir diyebilirim. Kimilerinin sevilen biri olmak için özel bir çaba sarf etmeye ihtiyacı yoktur çünkü! Onlar Tanrı vergisi bir sevilme yeteneğiyle dünyaya gelmişlerdir. Ama aksi ve “naleeeet” olanlar da sonsuza kadar sevilmeyenler arasında olmak zorunda değildirler. Kısacası şimdiye kadar antipatik bir takım arkadaşı tanımıyla anılmış olabilirsiniz. Fakat bu hayatınız boyunca aynı konumda kalmanızı gerektirmiyor. Peki, ne yapacaksınız da sevilen bir iş arkadaşı olacaksınız? Tabii ki iş arkadaşlarınıza sarılıp sevgi dilenciliği yapmayacaksınız. Davranışlarınızda yapacağınız küçük değişikliklerle kaleyi içten fethedeceksiniz. Tamam da nasıl? İşte bunu aşağıdaki kelimelerin gücünü kullanarak yapabilirsiniz.
İşte sevilen bir iş arkadaşı olmanız için kullanmanız gereken tılsımlı kelimeler:
“Merhaba” Deyin!
Evet, iş hayatında sevilen bir kişi olmak için kullanmanız gereken kelimelerin başında merhaba geliyor. Çünkü bu sizin karşınızdaki kişinin mevcudiyetinin farkında olduğunuzu ve ona karşı saygılı olduğunuzu göstermektedir. Birine selam vermek için onun illa ki arkadaşınız olması gerektiğini düşünmeyin. Koridorda, asansörde, kapıda, yemekhanede karşılaştığınız birine de pekala selam verebilirsiniz. Emin olun selamınız karşılıksız kalmayacaktır. Zira bir kişiyi tanımıyorsunuz diye gözlerinizi yere devirip, başınızı başka tarafa çevirmenin utangaçlıktan çok kabalık olarak tanımlanacağını unutmamalısınız.
Teşekkür Edin!
Sempatik ve sevilen bir kişi olmak için kullanmanız gereken cümlelerden biri de “teşekkür ederim” olmalıdır. Kendisi küçük; ama işlevi büyük olan bu cümle, sizin nazik ve saygılı biri olduğunuzu gösterecektir. Mesela, biri size yol mu verdi, teşekkür edin. Sonuçta, günlük iş hayatında teşekkür etmek için bunun gibi daha pek çok sebep vardır. Mesela, altınızda çalışan ve görevi size çay getirmek olan birine bile teşekkür etmeyi unutmamalısınız. Bakın o zaman insanların size bakış açısı nasıl da değişecek!
Daha Çok “Nasılsın” Deyin!
Bu kelimeyi gün içinde daha çok kullanmaya çalışın. Çünkü nasılsın demek size pek çok açıdan avantaj sağlayacaktır. Mesela; bir iş arkadaşınıza içtenlikle nasılsın diye sorarsanız, kendini değerli hissedecek ve bunun için size müteşekkir olacaktır. Hiç tanımadığınız birine nasılsın derseniz, yeni bir arkadaşlık kurabilir ya da yeni bir konuşma başlatabilirsiniz. Uzun lafın kısası, nasılsın kelimesinin ne kadar tılsımlı olduğunu onu daha sık kullanmaya başladığınızda siz de anlayacaksınız.
“Nasıl Yardım Edebilirim” Cümlesini Daha Çok Kullanın
Birine nasıl yardım edebilirim diye sormanız, onun kendini yalnız hissetmemesini sağlar. Zaten kişinin çoğu zaman bir şeye değil de dinlenmeye ihtiyacı vardır. Siz de “nasıl yardım edebilirim” diyerek bunu çoktan yapmışsınızdır. Üzgün gördüğünüz ve tanımadığınız bir kişiye bile bu soruyu sorabilirsiniz. İnanın bana, olumsuz tepkiyle karşılaşmazsınız. Bu soru sayesinde insanlar sizin ne kadar sevecen ve iyi kalpli olduğunuzu düşünür ve doğal olarak bu tutumlarını size de yansıtırlar.
Karşınızdaki Kişiyi Anladığınızı Söyleyin
Üzgün gördüğünüz bir arkadaşınıza samimiyetle nasıl olduğunu sordunuz ve size sorununu anlattı. Bu sırada onu gerçekten dinleyin ve durumu anladığınızı söyleyin. Ama bunu samimiyetsiz bir ifadeyle yapmayın. Çünkü anlıyorum kelimesinin tılsımı, ancak onu söyleme şeklinizle ortaya çıkacaktır. Sonuçta bu kelime karşı tarafın kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlayacak ve ona düşüncelerinde yalnız olmadığını gösterecektir.
Ona İnandığınızı Söyleyin
İşyerinde sevilen bir kişi olmak için kullanmanız gereken cümlelerden biri de “sana inanıyorum” olmalıdır. Bunun özellikle yöneticiler ya da takım liderleri tarafından dikkate alınması gerektiğini söyleyeyim. Mesela bir astınıza görev vereceksiniz; yazdıklarınızın altına ya da söylediklerinizin sonuna “sana inanıyorum” dipnotunu eklerseniz, pek çok açıdan başarılı olursunuz. Kişi bu şekilde hem motive edilmiş olur hem de sizin hakkınızda olumlu şeyler düşünür. Aynı şeyi bir iş arkadaşınızın sorunlarını dinlerken ve ona çözüm önerilerinde bulunurken de yapabilirsiniz. Çünkü herkesin inanılmaya ihtiyacı olduğu anlar vardır. Yani bunu kendisi de bilir, ama birinden duymak kişiye kendini çok daha iyi hissettirir.
Başarıyı Takdir Edin! Yani Aferin, Bravo, Tebrikler Gibi Kelimeler Kullanın
İş arkadaşlarınızın ya da astlarınızın başarıları konusunda kayıtsız davranmayın. Tebrik edilmesi gereken bir şey olduğunda onları tebrik edin. Zaten empati yapabilirseniz, takdir edilmenin ne kadar önemli bir şey olduğunu anlarsınız. Atıyorum, zor bir işin üstesinden başarıyla geldiniz. O an sizin başarınızı alkışlamayanlara karşı ne hissedeceğinizi bir düşünün. Bu hislerin pek olumlu olmayacağı apaçık ortada değil mi? Sonuçta iş hayatında sevilen biri olmak istiyorsanız, “tebrik ederim” cümlesini çok daha sık ve samimi bir biçimde kullanmalısınız.
Karşınızdaki Kişinin Düşüncesini Sorun!
Bu karşınızdaki kişiye karşı saygı duyduğunuzu gösteren işaretlerden biridir. Yani iş hayatındaki takım arkadaşlarınıza “sen ne düşünüyorsun” demeyi öğrenmelisiniz. Onun görevi olmayan ve aslında sizin uzmanlık alanınızda olan bir şey için bile fikir danışarak, daha çok sevilen biri olabilirsiniz. Bu sizin düşünceli, nazik ve insanların düşüncelerine önem veren biri olduğunuzu kanıtlayacaktır.
Yeri Geldiğinde “Kesinlikle” Diyebilin!
Size bir görev verildiğinde ya da sizden kibarca bir şey istendiğinde duraksıyor ve gönülsüzce “evet” mi diyorsunuz. O zaman bunu yapmayın. Eğer sizden istenen göreviniz değilse ve onu yapmak istemiyorsanız net bir biçimde “hayır” demeyi öğrenin. Ne var ki yapabileceğiniz ya da yapmak zorunda olduğunuz bir iş verildiğinde de “kesinlikle” diyebilmelisiniz. Bu kelime sizin işi yapmak için ne kadar istekli olduğunuzu gösterecek ve hem iş arkadaşlarınız hem de üstleriniz tarafından daha çok sevilmenizi sağlayacaktır.
Daha Çok Özür Dileyin
İş hayatında daha sık söylenmesi gereken, ama ne yazık ki neredeyse hiç söylenmeyen sözlerden biri de özür dilerim demektir. Evet, çoğu kişi çalışırken karşısındaki insanı kırdığını fark etmez; ama bu onun olumsuz tepki almasına engel olmaz. An gelir hiç yok yere takım arkadaşınıza ters bir laf edebilir ve onu kırabilirsiniz. Bu yüzden özür dilemeniz gerekiyorsa bunu kesinlikle yapmalısınız. Üzgün olduğunuzu söylerken içten davranmanız gerektiğini de unutmayın. Yani öyle lafın gelişi “özür dilerim” demek, size hiçbir şey kazandırmayacaktır.
Evet, 10 küçük tılsımlı sözden oluşan listemizin de sonuna geldiğimize göre; ne düşündüğünüzü merak ettiğimi söylemeliyim. Mesela siz yukarıdaki kelimeleri ya da cümleleri ne sıklıkla kullanıyorsunuz? Sabah afyonunu bir türlü patlatamayan ve öğlene kadar tek bir kelime etmeyen tiplerden birisi misiniz? Yoksa olabildiğince güler yüzlü, hanımefendi ya da centilmenlerden biri mi veya tarafını bir türlü belirleyemeyip arafta kalanlardan mı? Her neyse, şu ana kadar nasıl bir tutum sergilediğinizi unutabilirsiniz. Çünkü bundan sonra “sempatik” sıfatıyla birlikte nitelendirilmek istiyorsanız, yukarıdaki sihirli sözleri kullanarak bu isteğinizi gerçeğe dönüştürebilirsiniz!