18 Temmuz 1950 doğumlu olan Sir Richard Charles Nicholas Branson İngiltere’de hayata merhaba dedi. Ailenin tek oğlu olarak dünyaya gelen Branson’un babası avukat, annesi ise dansçıydı. Annesi aynı zamanda hostes ve tiyatro oyuncusu gibi unvanlara da sahipti.
İngiliz yatırımcı ve işadamı sıfatlarına sahip olan Branson, 350’den fazla şirketi bulunan Virgin Grubu’nun CEO’su. Branson 1970 yılında kurduğu şirketin adını bir bayan arkadaşının “ticarette hepimiz bakiriz” sözleri üzerine Virgin (bakire) olarak belirliyor. Bu isim çevresi tarafından kaba bulunup onaylanmasa da Branson aykırı kişiliğini burada da gösterip verdiği kararı değiştirmiyor.
Richard Branson’un Eğitim Hayatı
Richard Branson evlerinde televizyon ve radyo olmadan büyümüş. Oldukça baskın bir anne ve babaya sahipmiş. Anlatılanlara göre annesi onu eve 4-5 kilometre kala arabadan indirip, evin yolunu kendisinin bulmasını istermiş. Branson’u her zaman kendi ayaklarının üzerinde tek başına durabilen bir birey olarak yetiştirmeye çalışmışlar, nitekim başarmışlar da.
Richard’ın çocukluk yılları ve eğitimi bir hayli zor geçmiş. Bu duruma sebep olan ise disleksi hastası olmasıymış. Bilmeyenler için hemen bahsedelim, disleksi en sık görülen öğrenme bozukluklarından biridir. Hastalar genellikle okuma ve yazmada zorluk çekerler; ancak sayısal zekaları oldukça iyidir, hatta normal insanlara göre çok güçlüdür. İşte Branson’un belki de şu an bu kadar başarılı olmasında etken bu hastalığı oldu. Okul hayatında zorlanan Branson eğitimine devam etmek istemedi ve liseyi bile tamamlayamadan eğitimine son verdi.
Richard Branson’un İş Hayatı
Ünlü iş adamı, ilk ticari başarısını 16 yaşındayken çıkardığı Student adındaki dergi ile kazandı. Bu dergi ile asıl amaçladığı, gençlerin düşüncelerini özgürce yazıya dökebildiği ve kendileri için çalışarak her kitleye ulaşabildiği bir yayın organı kurmaktı. Ancak derginin her sayısı neredeyse elli bin okuyucuya ulaşıyordu. Bu da Branson’un küçük yaşta ticarete atılmasını, arz talep mantığıyla daha fazla büyümek zorunda kalmasını sağlamıştı.
Richard Branson bu dergi sayesinde birçok şeyi öğrenmiş ve deneyim kazanmıştı. Gençlik dergisi olan Student, gençlerin en fazla müziğe ilgi duyduğunu ortaya koydu. Bu da Branson’un aklında yeni iş fikirlerinin doğmasını sağladı. Branson 20’li yaşlarda Virgin Mail Order Company’i kurdu. Daha sonra bu kuruluşun ismi Virgin Records olarak değiştirildi. Bu sayede Virgin Şirketler Grubu‘nun ilki açılmış oldu.
Branson’un iş hayatındaki hedefleri bildiğimiz birçok girişimciden çok farklı. Yaptığı girişimlerde para kazanmak hiçbir zaman öncelikleri arasında yer almamış. Hayatı dolu dolu yaşama arzusu, dünyayı değiştirme isteği ve hep daha iyisini yapabilme inancı para kazanmaktan daha önemli olmuş.
Dünyanın en iyi ve büyük ulusal karma şirketlerinden birine sahip olan Richard Branson’a başarı getiren özelliklerine kısaca yer verecek olursak; ona yol gösteren ilk şey kendine güvenmesi oldu. Asla vazgeçmediği hayallerinin peşinden koşmak, en iyi bildiği ve sevdiği işi yapmak, en önemlisi de iyi bir işbirliği yeteneğine sahip olmak onu bugünlere getirdi.
1999 yılında İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından “Şövalye” unvanı verilen Richard Branson, aynı zamanda Birleşmiş Milletler tarafından ödüle layık görüldü. Mütevazi ve alçakgönüllü kişiliğiyle bilinen Branson, kurucusu Nelson Mandela olan The Elders’in üyeleri arasında yer alıyor.
Virgin Grubu’nun Başarısı
Kozmetikten müziğe, uçaktan prezervatife, kitaptan şaraba hemen her sektörde hizmet veren Virgin Grubu, 350’den fazla şirketten oluşuyor. Bu şirketlerin hepsinin ortak özellikleri arasında öncelikle kendileri olmaları, hayatın içinden doğmuş bir marka olarak her kesimden insana hitap etmek istemeleri ve küresel olmaları geliyor.
Richard Branson’un açtığı ilk şirket olan Virgin Records’un amacı, bütçesi elverişli olmayan gençlerin kaset ve plaklarını, piyasa fiyatının çok altında çıkarmalarını sağlamaktı. Virgin Records’un ilk çalışması ise Mike Oldfield’in Tubuler Bells adı verilen albümü oldu.
1971 yılında, Oxford Caddesi’nde bir ayakkabı dükkanı sahibini ikna etmeyi başardı ve bu çatı altında ilk müzik dükkanını faaliyete geçirdi. Branson tatlı dili sayesinde gelenlerle sıcak sohbetlere giriyor, kahve ikram ediyor, müşterileri kendine çekebiliyordu. Bu durum ayakkabı satıcısının da işine yaramıştı.
Richard müzik işi yaparken sürekli gezmek ve seyahat etmek zorunda kalıyordu. Ancak yolculukları esnasında servislerin ve yemeklerin kötü olduğunu, yolcuların yüzünün gülmediğini fark etti. Bu durum ise beyninde yeni girişiminin kıvılcımlarını çakmıştı. O günden sonra Branson artık havayolu sektöründe de yerini aldı.
1984 yılında Virgin Atlantic Airways isimli havayolu şirketi kuruldu. Branson’un havayolu şirketi bir anda British Airways’ın en büyük rakibi olmuştu. 1986 yılında Atlantik’i en kısa sürede geçmeyi başaran isim olarak bir rekora imza attı. Bu rekor ona Mavi Kurdele Ödülü’nü getirdi. Zaman 90’lı yılları gösterdiğinde Virgin Atlantic ile British Airways arasında ciddi bir fiyat savaşı doğdu. Ortaya atılan spekülatif haberlerle daha da alevlenen bu savaş Branson’un galibiyetiyle sonuçlandı. 1992 yılından sonra da ilgi alanını seyahat ve komünikasyon olarak genişletti.
Başarılı iş adamı en büyük yatırımlarını seyahat sektörüne yaptı, öyle ki “her insanın uzaya gitmeye hakkı var” fikrinden yola çıkarak Virgin Galactic’i kurdu. Bu şirketin hizmet sağladığı alan ise uzaya yolcu taşımak. Şimdiye kadar yaptığı her işte “neden olmasın” düşünceleriyle hareket eden Branson’un iş hayatındaki planları bununla da bitmiyor. Branson’un en büyük hayalleri arasında uzaya bir otel inşa etmek yer alıyor.
Dünyanın hemen her yerine adını ulaştıran Branson’un Necker adında bir de adası bulunmakta. Mariah Carey, Oprah Winfrey, Jimmy Fallon ve David Beckham gibi birçok ünlü tarafından kiralanan adanın bir gecelik ücreti 42.000 dolar. Branson’un adası hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Richard Branson’un Aile Hayatı
Hırslı ve zeki iş adamı Branson ilk evliliğini 1972 yılında yaptı. Ancak bu evliliğin ömrü çok uzun olmadı ve çift 1979 yılında ayrıldı. 1989 yılında Lady Joan Templeman ile dünya evine yeniden giren Branson’un bu evliliğinden Holly Branson ve Sam Branson adında iki çocuğu oldu.
Gelelim Branson hakkında çok bilinmeyen ama hayranlık uyandıracak birkaç özelliğine. Bu kadar çok şirkete sahip olan ve dünyanın en zenginleri arasında sayılan Richard Branson, bu imparatorluğu kurarken hep sorumluluk sahibi olmuş. Fabrikalarında işlem yapılırken çevresini ve dünyasını temiz tutmaya çalışmış, yoksulu ve ihtiyacı olan kimseyi görmezden gelmemiş. Örneğin yardım için her yıl 12 tane seminere katılıyor ve elde edilen geliri yardımseverlere bağışlıyor. Afrika’daki yoksulluk ve savaş sorunlarıyla ilgili olarak “War Room” (Savaş Odası) kurmak istiyor. Kömür, petrol gibi yakıtların geri dönüşümünü sağlayacak ve atmosfere salınan karbondioksit salınımını azaltmaya yönelik sistemler geliştirmeye çalışıyor.
Richard Branson iş hayatındaki başarısıyla ilgili öyle güzel sözler söyleyip, tavsiyelerde bulunmuş ki, hepsi biz gençler için adeta bir hayat dersi niteliğinde.
Richard Branson der ki;
- “Herkes sizi eleştirse de siz kendinize inanıyorsanız kalp sesinizi dinleyin ve yürüyün.”
- “İş fırsatları otobüs gibidir, her zaman bir diğeri gelir”
- “Tarih zenginleri değil, toplum adına iyi iş yapanları hatırlar.”