Araştırdığınız zaman, bankaların size sunduğu para kullanma imkanı aşikar. Bankadan borç alıp sonrasında ödemek mi, bankaya yatırdığınız paradan harcamak mı? Hangisini tercih ederdiniz? İkisi de kulağa mantıklı geliyor, değil mi? İşte bu durumda, bankalara ait iki farklı kart bulunmakta; kredi kartı ve banka kartı.
Kredi kartı, adından da anlaşıldığı gibi kredi sistemi kullanarak çalışan, kartınızda para olmasa bile bankanızın size vereceği borç için yapılan bir anlaşma kartıdır. Bankanızın size vereceği borç miktarı, kredi kartınızın limitini oluşturur. Bu limiti isterseniz nakit olarak çekebilir, isterseniz çipli teknolojiden faydalanarak alışverişlerde kullanabilirsiniz. Kredi kartı alırken imzalamış olduğunuz kağıtlar, kullanımla ilgili tüm şartları kabul ettiğinizi gösterir. Bu durumda; borcunuzu hangi tarihte, ne kadar faizle, ne şekilde ödeyeceğinizi belirlemiş olursunuz. Banka kartı ise müşterisi olduğunuz bankada açtırdığınız vadeli ya da vadesiz mevduat hesaplarının kartıdır. Hesabınızda para olduğu sürece, alışverişlerinizi banka kartınızdan yapabilirsiniz. Taksit seçeneği veya ihtiyaçlarınızı alıp bir ay sonra ödeme şansı banka kartında bulunmamaktadır.
Gelin hep birlikte kredi kartı ve banka kartı arasındaki farkları inceleyelim:
Kredi Kartı Nedir?
18 yaşını doldurmuşsanız, gelirinizi beyan eden bir belgeniz varsa, daha önce bankalarla kredi ile ilgili bir problem yaşamamışsanız, siz de kredi kartı sahibi olabilirsiniz. Limitinizi; isterseniz siz, isterseniz bankanız belirleyebilir. Maaşınızın en fazla dört katına kadar kredi kartı limitini belirleyen bankalardan, limit artırma ya da düşürme talebinde bulunabilirsiniz. Kredi kartı kullanmak, bankaya borçlanmak demektir. Bir aylık kullanımda yaptığınız harcamalar; hesap kesim tarihinde size son ödeme günü, dönem borcu ve asgari ödeme tutarı olarak geri dönecektir.
Cebinizde nakit para bulundurmadan, para taşımanın en güzel yolu; kredi kartlarıdır. Kredi kartı ile nakit avans işlemi gerçekleştirebilir, borcunuzu taksit seçenekleriyle bütçenizi zorlamadan ödeyebilirsiniz. Ek olarak; kayıt dışı ekonomiyi ve vergi kaçırma riskini en aza indirip, ülke ekonomisine de katkıda bulunabilirsiniz. Bütün pratikliğine, cezbedici alım gücüne rağmen kredi kartları; piyasadaki maliyeti en yüksek ve en pahalı bankacılık ürünü olma özelliğini taşımaktadır. Siz alışverişinizi taksitle yaptığınızı düşünürken, taksit sırasında uygulanan faizlerden haberdar olmayabilirsiniz. Bir de borç ödemelerinizi geciktirmiş ya da ödememişseniz, bankanız yüksek faiz oranlarıyla borç üstüne borç yükleyecektir. Bankanız, kredi kartı kullanmanız durumunda, yıllık kart ücreti, nakit avans ücreti, kart yenileme ücreti gibi maliyetlerle de sizi zor durumda bırakabilir. Kredi kartının detaylı tanımı için burayı tıklayın.
Banka Kartı Nedir?
Kredi kartıyla nakit para taşımadan alışveriş yapmanın keyfinden bahsetmiştik. Aynı durum banka kartı için de geçerlidir. Ancak banka kartının sizde bulunması demek, bankada vadeli ya da vadesiz bir mevduat hesabınızın olması demektir. Hesabınızda para olduğu sürece, nakit ödeme yapar gibi bütün alışverişlerinizi banka kartıyla yapabilirsiniz. Bu durumda, paranız kadar harcama yapabilirsiniz. Hesabınızdaki para bittiğinde, harcama yapma şansınız sıfırdır. Bankanız size kullanmanız için limit vermez, tam tersine paranızı yatırmanız, saklamanız için size özel bir alan sunar. Banka kartı; “nasıl olsa taksitle alıyorum, bir şekilde öderim” diye düşünmenize sebep olan kredi kartlarından farklıdır.
Borcunuzu ödememe gibi bir durumunuz bulunmamaktadır; çünkü alışveriş yaptığınızda ödediğiniz tutar, direkt olarak hesabınızdaki nakit paradan düşer. Size pahalı geldiği için nakit olarak alamadığınız ihtiyaçlarınızı bir daha düşünmenize, belki de gerek olmadığı kanısına varmanıza yardımcı olabilir. Zaman ve mekan sınırlaması olmadan, ATM’lerden ya da internet bankacılığından, bankayla ilgili bütün işlemlerinizi banka kartınızla halledebilirsiniz. Ayrıca banka kartıyla online alışveriş de yapabilmek, çoğu internet sitesi için mümkün hale geldi. Yakında banka kartını alışveriş işlemlerinde kullandığınızda, kartınıza uygulanacak puan ya da bonuslar sayesinde siz de indirimli hatta belki de bedava alışverişin keyfini sürebilirsiniz. Banka kartıyla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Kredi Kartı ve Banka Kartı Arasındaki Farklar
Bankanızın sunmuş olduğu çeşitli ürünlerden sadece ikisi olan kredi kartı ve banka kartı, bazı durumlarda birbirine karıştırılsa da birbirinden oldukça farklıdır. En belirgin farklılıkları, kredi kartıyla her zaman alışveriş yapabilirken, banka kartıyla sadece hesabınızda para varken alışveriş yapabilir olmanızdır. Kredi kartı; belirli limit dahilinde size verilen krediyi temsil ederken, banka kartı; bankadan size sunulan bir hesaba aittir. Kredi kartınızın belirli bir ödeme tarihi bulunur ve ödemezseniz, belirlenen faiz oranlarında borcunuz katlanabilir. Banka kartında hesap kesim tarihi bulunmaz. Dönem içi hareketlerinizi ATM’lerden, internet ya da telefon bankacılığından öğrenebilirsiniz.
Kredi kartıyla yaptığınız alışverişlerde taksit imkanlarından yararlanabilirsiniz; fakat banka kartıyla yaptığınız alışveriş, hesabınızdan direk olarak düşülür. Bu durumda, paranızın çabucak bitmesi sizi daha zor durumlara sokabilir. Her iki kart ile nakit para çekebilirsiniz; ancak kredi kartından çekeceğiniz nakit avansın geri ödeme faizi oldukça yüksek olacaktır. Hesabınızda para varsa banka kartınızdan da nakit para çekip, yanınızda bulundurabilirsiniz. Kredi kartınızın limitini siz belirlerken, banka kartınızın limiti hesabınızdaki paradır. Ayrıca kredi kartı için bankalar yıllık ücret alırken, banka kartı için neredeyse hiçbir banka ücret almaz. Banka kartınız, açmış olduğunuz hesabınıza kolay ulaşmanız için verilen ücretsiz bir karttır. Bu nedenle bankalar; kart ücreti almak yerine, hesap işletim ücreti almaktadır.
Hesabınızın uzantısı olan banka kartı; size borç yüklemediği için avantajlıyken, paranız yokken imdat çağrınızı duyup, yardımınıza koşan kredi kartının da avantajları saymakla bitmeyecektir. Her ne kadar ortak yanları bulunsa da birbirinden oldukça farklı kavramlar olan bu iki kart; para erişimini ve yönetimini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca, bu iki kart; vazgeçilmesi gittikçe zorlaşan bankacılık ürünleri olarak hayatımızda kalmaya devam edecek gibi görünüyor.
Banka kartıyla faturalarimi yatirabilirmiyim
Ne kadar da detaylı ve güzel anlatmışınız. Bir tek şu var! Hesabımda para olduğu ve bir kısmını kredi kartımla çekmem halinde faiz ödeyecek miyim? Diğer bir husus..Banka kartımla ilişkili sanal kart yapabilir miyim? Mobil internetten bakıyorum ama bendeki tarihi geçmemiş Bankamatik kartım gözükmüyor. Yukarıdaki soruların yeri burası mı bilmiyorum ama bu kadar güzel anlatıma içimi dökeyim dedim. 🙂