Şeyh başlığı genellikle Orta Doğu Krallıkları altında sık sık duyuluyor. Bu kelime aslında oldukça farklı anlamlarda kullanılmaktadır. Arapça şeyh terimi “yaşlı adam” anlamına gelir ve sadece en saygın ve onurlu Müslümanlar bu unvanı kazanabilir. Genellikle şeyh, 40 yaşın üzerinde bir erkek anlamına geliyor. Bu durumda da Orta Doğu kadınları, shaykhah veya sheikha unvanını ile anılıyor. Şeyhlerin kızları ve eşleri genellikle bu başlık altındadır. Şeyh unvanı kazanan Müslümanlar, genellikle Kuran eğitiminde tecrübeli ve Hz. Muhammed’in sünnetine göre yaşayan kimselerdir. Kişi, İslami çalışmalarda lisans eğitimini tamamlamış ve aynı zamanda ders vermek üzere eğitilmiş ise yaşı gelmese de şeyh tayin edilebilir.
İslam, dünyanın en fazla nüfusuna sahip 2. dinidir. Asya’da 1 milyar insan kendini Müslüman olarak tanıtıyor. Bu insanların çoğu ise; Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Endonezya’da yaşıyor. Afrika ve Orta Doğu’da da 500 milyon Müslüman insan vardır.
Büyük petrol rezervleri ve Ortadoğu’daki varlıklı ailelerin sayısından dolayı Orta Doğu’daki bazı Şeyhler, dünyanın en zengin milyarderleri olarak bilinmektedirler. Körfez Kraliyet üyesi olan çoğu Arap ülkesi, kraliyetteki zenginlerin listesini yaparken şeyh ve sheikha terimlerini kullanıyor. Bu durum da bizlerde “şeyh” denilince, zengin insan anlamı içerdiği kanısını oluşturuyor. Arap yarımadasında bazı kraliyet ailelerinin zenginliği gizlenmektedir. Bu durum, dünyanın en zengin şeyhlerinin tahmin edilenden daha zengin olabileceğini gösteriyor.
Dünyanın en zengin 7 şeyhi sizlerle:
7 Şeyh Tamim Bin Hamad Es-Sani
2 Milyar Dolar
Şeyh Tamim bin Hamad es-Sani, babası Şeyh Hamad bin Halife es-Sani’nin 2013 yılında tahttan çekilmesiyle Katar Devleti’nin Emiri oldu. Bu durum Şeyhi dünyanın en genç hükümdarı yaptı. Şeyh Tamim, Katar Yatırım Otoritesi başkanı olarak Harrods, Barclays ve Sainsbury gibi İngiliz şirketlerine milyarlarca dolar yatırım yapıyor.
6 Şeyh Faisal Bin Qassim Es-Sani
2.2 Milyar Dolar
Şeyh Faisal Bin Qassim Es-Sani, ailesinin herhangi bir politik konumu olmamasına rağmen işlerine oldukça başarılı oldu. Şeyh, Katar iktidarınki El Thani’nin uzak bir akrabasıdır. Şeyh Faisal, gayrimenkul gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren El Faysal Holding Şirketi’nin sahibidir.
5 Şeyh Hamad bin Halife Es-Sani
2.4 Milyar Dolar
Şeyh Hamad Bin Halife Es-Sani, 1995’ten 2013 yılına kadar Katar Emirliği yaptı. Saltanatı sırasında Katar Ulusu, kişi başına yaklaşık 85 milyon ton doğal gaz üretti. Oğlu için geçen yıl tahttan çekildi. Şeyh Hamad, olaysız darbeden sonra babasından iktidarı aldı.
4 Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum
4.5 Milyar Dolar
Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkan yardımcılığını yapmaktadır. Ayrıca Şeyh Muhammed Dubai’nin anayasal hükümdarıdır. 2010 yılı itibariyle şeyh’in yatırım şirketi Dubai Holding, bankalara 12 milyar dolar borçluydu. Şeyhin at yetiştiriciliği alanına da ilgi duyduğu biliniyor.
Şeyh Muhammed’ eşi Prenses Salamaya aldığı düğün hediyesini merak ediyor musunuz? Ünlülerin En Değerli 9 Düğün Hediyesi.
3 Şeyh Mansur Bin Zayed El Nahyan
4.9 Milyar Dolar
Şeyh Mansur bin Zayed El Nahyan, Birleşik Arap Emirlikleri başbakan yardımcılığı yapıyor. Ayrıca Şeyh Mansur; futbol, hentbol, voleybol ve basketbol takımları faaliyeti gösteren Al Jazira Spor şirketinin başkanıdır. Şeyhin herkes tarafından tanınmasını sağlayan ise Manchester City FC’nin sahibi olmasından kaynaklanıyor. Şeyh ayrıca, Abu Dabi’nin Uluslararası Petrol Yatırım Şirketi başkanıdır.
2 Şeyh Muhammed Hüseyin Ali Al Amudi
14.3 Milyar Dolar
Şeyh Muhammed Hüseyin Ali Al Amudi, dünyanın 63. en zengin kişisi olarak tanınır. Bunun yanında şeyh, en zengin Suudi vatandaşı ve en zengin siyah kişidir. Şeyh Muhammed, herhangi kraliyet ailesine mensup değildir. Adının şeyh diye anılmasının sebebi ise zenginliği ve başarılarıdır. Şeyh Muhammed Hüseyin Ali Al Amudi’nin Etiyopya ve İsveç’te en büyük yabancı yatırımcı olduğuna inanılmaktadır. Milyarder şeyh yağ, madencilik ve tarım yaparak servetini kazanmıştır.
1 Şeyh Halife Bin Zayed El Nahyan
18 Milyar Dolar
Şeyh Halife Bin Zayed El Nahyan, tahmini 18 milyar dolarlık kişisel servete sahiptir. Bununla birlikte Al Nahyan’ın ailesinin, 150 miyar dolar servete sahip olduğu tahmin ediliyor. Şeyh Halife şuanda, Abu Dabi Emiri ve Birleşik Arap Emirlikleri başkanıdır. Şeyh bu göreve, 2004 yılında resmi olarak atanmıştır. Babasının sağlık durumu kötü olduğu için 1990’lardan beri Veliaht Prensi sıfatıyla başkanlık yapmaktaydı. Abu Dabi Yatırım Otoritesi tahmini 773 milyar dolar varlığı ile dünyanın en büyük 2. fonudur. Dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa, şeyh’den sonra isimlendirilmiştir.
Orta Doğu’nun yer altı zenginlikleri bu listede var olan şeyhlere inanılmaz gelirler sunmuştur. Yaşadıkları lüks hayat bu durumu özetlemektedir. Bu miktarda bir servete sahip olsaydınız, neler yapardınız?
-
IMF
-
Borsa
-
KAP
-
Bitcoin
-
TCMB
-
RekabetKurumu
-
TBMM
-
Ethereum
-
TÜİK
-
Nvidia
-
Trump
-
ABD
-
FED
-
ECB
-
Temettü
-
Erdoğan
-
BofA
-
Altın
-
Paratic TV
işlem yapmak için
GCM Yatırım
yanınızda!