Dünyanın sayılı zenginlerinin bulunduğu listeyi çoğu kez hepimiz görmüşüzdür. Lüks yaşam tarzları, yüksek bütçeli alışverişleri her zaman gündemde yer almıştır. Dünyanın sayılı zenginleri genellikle Avrupa’da yaşıyor ve gezegenimizin ticaret hayatına yön veriyorlar. Hazırladığımız listede ise onların çok daha farklı özelliklerine değindik.
Şuan gezegenimizde 1.600 üzerinde milyarder var. 1.600 kişinin ise sadece 9 tanesi siyahidir. Bu listedeki milyarderlerin bazıları zengin olarak dünyaya gelmiştir. Bazıları ise sahip oldukları serveti başarılı iş hayatlarına borçludur. Gerçekten listemizdeki bir kaç milyarderin hikayesi ise ders alınacak niteliktedir. Telekomünikasyonda zirveyi yakayandan, kendi otomobil tarzını üretenlere kadar ders alınacak nitelikteki bir çok hikayeyle karşılaşacaksınız. Dilerseniz dünyanın en zengin siyahi milyarderlerine birlikte göz atalım.
İşte karşınızda dünyanın en zengin 9 siyahi milyarderi:
9 Muhammed İbrahim
1.1 Milyar Dolar
Bu listede ilk sırada Afrikalı milyarder Muhammed İbrahim’i görüyoruz. Siyahi milyarder telekomünikasyon sektöründeki başarılarıyla büyük bir servete sahip olmuştur. İbrahim, Büyük Britanya Gölü karşısında İbrahim Celtel adını taşıyan bir şirket kurdu. Celtel, Afrika’da bir cep telefonu operatörü olarak çalışır. Celtel büyüdükçe şirketin değeri de arttı.
Muhammed bu karlı şirketi 2005 yılında 3.4 milyar dolara sattı. İbrahim 2 yıl sonra Afrika’daki yönetime yardımcı olmak için kendi adını taşıyan bir vakıf kurdu. Yaptığı bağışlardan sonra, şuanda 1.1 milyar dolar değerinde servete sahiptir.
8 Abdulsamad Rabiu
1.2 Milyar Dolar
Bu listede İbrahim’den sonra sekizinci olan Nijeryalı iş adamı, ticaret malları üzerinde çalışmaktadır. Abdulsamad Rabiu, 1988 yılında Bua International Limited’i kurdu. Bua Şirketi; pirinç, un, demir ve çelik gibi Afrika genelinde zor bulunan ürünler ithal etti. Bua daha sonra, Delta Steel Company olarak bilinen dev şirkete hammadde tedarik etmek için sözleşme imzaladı.
Abdulsamad Rabiu, Afrika’nın kalbi olan ikinci büyük şeker fabrikasını ise 2008 yılında kurdu. Bunların yanında siyahi milyarder Bua Vakfı’nı kurmuştur. Vakıf, Bayero Üniversitesi Kano İslami Araştırmalar Merkezi’nin inşaatı da dahil olmak üzere toplum yararına bağışlar yapmıştır.
7 Folorunsho Alakija
2.5 Milyar Dolar
Bu listede ilk görünen kadın milyarder Alakija’nın hikayesi diğerlerinden biraz farklı. Başlangıçta Nijerya’da Sijuade İşletmelerinde yönetici sekreteri olarak çalışan Alakija, bu görevinden önce Chicago’nun First National Bank firmasında çalışıyordu.
Folorunsho, bankada çalışırken Yüce Dikişler isimli moda şirketini kurdu. Şirketin ünü oldukça fazla yayıldı. Sonrasında Alakija bir petrol arama ruhsatı lisansı alarak, Nijerya kıyılarında bulunan 617.000 dönümlük arazide petrol keşfetti.
6 Oprah Winfrey
2.9 Milyar Dolar
Oprah Winfrey, TV karşısındaki show programıyla dünya üzerinde oldukça iyi tanınır. Winfrey, ününü küçük bir kasaba kızı çekiciliği ile kazandı. Karakterinin gücü ile Oprah, dünyanın dört bir yanından süper starların bazıları ile büyük görüşmelere imza attı. Oprah’ın en unutulmaz görüşmelerinden biri 35 milyon kişi tarafından izlenen Michael Jackson ile gerçekleşti.
Televizyon şovu büyümeye devam ederken, Oprah başka yollar da keşfetmeye başladı. Kendi magazin dünyasını yaratan başarılı iş kadını büyük bir servetin sahibi oldu. Winfrey, eğitime yaptığı 400 milyon dolar değerindeki bağışlarıyla da bilinir.
5 Patrice Motsepe
2.9 Milyar Dolar
Oprah Winfrey’den sonra gelen Motsepe, madencilik ve ithalat işinde bir kral olan milyarderdir. Motsepe platin, nikel ve krom gibi malzemelerin madenciliğine odaklanarak Afrika Gökkuşağı Mineraller (ARM) şirketini kurdu.
Patrice iş hayatına bir hukuk firmasında çalışarak başladı. Burada madencilikte altın tozu temizlemek için insanları işe alma yetkisine sahipti. Patrice, altın fiyatlarının son derece düşük olduğu bir zamanda birçok maden çıkartım yeri satın aldı. Sonrasında ise büyük servetiyle ün kazandı.
4 Isabel Dos Santos
3.7 Milyar Dolar
Isabel Dos Santos, birçok sektörün içinde olan çalışkan bir kadındır. Isabel, geri dönüşüm şirketi sahibi ve gece kulübü imparatoriçesi olarak tanınır. Dos Santos, Angola’nın devlet başkanı kızı unvanıyla ayrıcalıklı bir çocukluk geçirdi.
Isabel büyüdükten sonra Alman geri dönüşüm şirketini kurarak kamyon üretim işine başladı. Buradan ise telekom ve gece kulübü işine girdi. Isabel dokunduğu her şeyi altına çeviriyor gibi görünüyor. Ayrıca Isabel, Luanda kentinde temizlik ve dezenfeksiyon için proje yöneticisi mühendisi olarak görev yaptı.
3 Mike Adenuga
4.6 Milyar Dolar
Mike, listede 9. olan Muhammed İbrahim’e benzer olarak Adenuga da telekomünikasyon sektöründe servetini bulmuştur. Mike telekom sektörüne girmeden önce, petrol endüstrisindeydi ve 1990 yılında ilk sondaj lisansını aldı. Mike aslında petrol kazançları üzerinden zengin oldu. Bu servet Mike’e başka bir şirket oluşturmak için fırsat verdi ve telekomünikasyon şirketi Globacom’u başlattı. Globacom, bugün 24 milyonun üzerinde aboneye sahiptir.
2 Mohammed Al Amoudi
15.3 Milyar Dolar
Al-Amoudi, 15.3 milyar dolar değerindeki servetini petrol, otel ve finans alanları gibi çeşitli işletmelere borçludur. Amudi 1988 yılında, Muhammed Uluslararası Kalkınma Araştırma ve Organizasyon Şirketleri’ni (MIDROC) Suudi Arabistan petrol depolama ihtiyacı için inşa etti.
1 Aliko Dangote
25 Milyar Dolar
Aliko Dangote, bu listedeki en zengin siyahi milyarderdir. 25 milyar dolar değerindeki servetin sahibi Aliko, birçok sektörde rol oynar. Şeker, çimento, meşrubat gibi işletmelere sahip.
Dangote’nin şirketi Dangote Grup; Dangote Çimento, Dangote Şeker Rafinerisi ve Dangote Un dahil olmak üzere birçok küçük alt bölümlere ayrılır. Ayrıca Aliko bu listedeki birkaç milyardere benzer olarak telekomünikasyon dünyasına da giriş yapmıştır. Onun şirketlerden biri, Nijerya’daki tüm fiber optik kabloları tedarik ediyor.
Bizler genellikle siyahi insanları spor ve müzik dünyasındaki başarılarıyla tanırız. Bu listemizdekiler ise başarılı iş hayatlarıyla tanınıyor. Afrika’nın oldukça zengin yer altı kaynakları onlara cömert davranmışa benziyor. Listemizde dikkatinizi çekti mi bilmiyorum, milyarderlerin çoğu telekomünikasyon sektöründe yer alıyor. Sizce neden telekomünikasyon?