Ülkemizde kredi ve kredi kartı mağduru birçok insan vardır. Mağduru demek ne kadar doğru o konuda da tereddütteyim. Çünkü bu mağduriyeti insanlar kendileri yapmaktadır. Yani banka zorla kredi ya da kredi kartı vermiyor en nihayetinde. İhtiyaçlar karşısında bu hizmetlerden insanlar istekleriyle yararlanmaktadır. Fakat bazı kişiler bu konuda sıkıntıya düşerek, bankalarla sorunlar yaşamaktadırlar. Bu durum insanların kredileri kullanırken ya da kredi kartı harcamalarını yaparken plansızlığından kaynaklanır. Sonunu düşünmeden yapılan alışverişler ya da ödemeleri doğru hesaplanmadan çekilen krediler insanların başına dert olmaktadır.
Bu yüzden kredi çekerken birçok konunun üzerinde durmalısınız. Bunların en başında da çekeceğiniz kredi miktarının aylık taksitlerini ayarlama durumudur. Bunu gerçekleştirirken aylık toplam kesin gelirinizi hesaplamalısınız. Daha sonra yapacağınız düzenli ödemelerinizi de çıkardıktan sonra kredinize ayıracağınız taksit miktarını da belirlemelisiniz. Böylelikle kredi kullanımınızı daha doğru ve ödemeye yönelik yapmış olursunuz. Aylık ödemelerinize sıkıntı yaşamaz ve düzenli bir şekilde gerçekleştirirsiniz.
Aynı durum kredi kartı için de geçerlidir. Bankalar eskiden limit verme konusunda oldukça bol kese davranıyorlardı. Fakat yapılan düzenlemeler sonucunda her kişinin beli bir limiti olmuş ve onun üzerinde kredi kartına sahip olması yasaklanmıştır. Bu durum biraz daha kredi kartı kullanımlarını düzenlese de bilinçsiz kullananlar oldukça fazladır. Ülkemizde kredi kartları genelde hiç ödenmeyecekmiş gibi kullanılır. En büyük hataya da burada düşülür. İnsanların bu tür ödemeleri oldukça ciddi açıklar yaratmaktadır. Bu yüzden kredi kartı kullanımlarında da yapılmaması gerekenleri göz önünde bulundurmalıdırlar.
Kredilerde ve kredi kartlarında gerçekleşen hatalara bakıldığında hemen hepsi genellikle herkesin gerçekleştirdiği türlerdendir. Yapılan hatalar sonucunda da ödeme düzensizlikleri, aksaklıkları haciz, takip gibi kararlara kadar gidebilmektedir. Bu aşamaya gelmeden önce uygulayabileceğiniz seçenek ise yapılandırma işlemidir. Kredi yapılandırma işlemi nasıl olur hakkında bilgi almak için tıklayın! Yapılandırma işlemini kendi bütçenize uygun bir şekilde yaparak, ödemelerinizi kolaylaştırabilir ve sıkıntılı durumlardan kurtulmuş olursunuz. O zaman öncelikle yapılandırma hakkında kısa bir bilgi verelim daha sonra da yapılandırma sonucunda olabileceklere bakalım.
Kredi Yapılandırması Nedir?
İhtiyaçlar sonucu çekilen krediler ödeme olarak sıkıntılı durumlara düşerse yapılandırma yoluna gidilebilir. Yapılandırma kararı vermeden önce iyi bir analiz yapmak gereklidir. Kredilerinizi sürekli mi geç ödüyorsunuz ya da ödeyemeyecek duruma mı geliyorsunuz, aylık gelirinizden ayırdığınız giderleriniz neler, ödemeseniz de ya da harcama yapmasanız da olur diyebileceğiniz seçenekler var mı, gibi durumları değerlendirmelisiniz. Eğer yaptığınız değerlendirmeler sonucunda hala kredileri ödeme konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, yapılandırma işlemi yapmanız en doğrusudur. Bunun için de bankanızla görüşerek kalan borcunuzu tekrar düzenletir ve ödeyebileceğiniz duruma getirirsiniz. Böylelikle sıkıntılı durumdan kurtulabilirsiniz.
Fakat kredi yapılandırması genel iki koşulda değerlendirilir. Öncelikle kredi taşıma durumu vardır. Bu durum da yapılandırma olarak düşünülebilir. Fakat tam anlamıyla bütün koşullarını taşımaz. Bu durumda başka bir bankada anlaştığınız kredi ile diğer bankadakini kapatırsınız. Daha uygun koşullarda kredinizi ödemeye devam edersiniz. Kendi bankanızda bulunan kredinizi ödeyemiyorsanız, bankanız size yapılandırma seçeneğini sunar. Bu durum ve koşulları biraz daha farklıdır.
Kredi Yapılandırmasının Şartları Nelerdir?
Kredinizi ya da kredi kartınızı ödeyemeyecek durumdaysanız ve üst üste 3 ay kadar ödeme yapmamışsanız, yapılandırma seçeneğini kullanabiliyorsunuz. Bu durum zaten avukatlık ve takip aşamasıdır. Kredi durumunuz bu raddeye geldiyse banka tarafından yapılandırma gerçekleştirilir. Bu yapılandırma konusunda da ödemelerinizi düzenli ve günü gününe gerçekleştirmelisiniz. Yani kredi borcu ödenmezse eve haciz gelir mi diye düşünmeye başlayabilirsiniz. Yoksa konu daha ciddi durumlara gelmektedir. Kredi yapılandırmasında bankaların sunduğu faiz rakamları, ödeme planları şeklinde seçenekler genelde kabul görmektedir. Bu sebeple yapılandırılan kredilere daha çok önem vermeli ve özeni göstermelisiniz.
Yapılandırma Sonrasında Kredilerin Ödenmeme Durumu
Bankalarda kredilerinizi ya da kredi kartlarınızı yapılandırmışsanız, ödemelerine çok dikkat etmelisiniz. Çünkü yapılandırılan ödemelerde şu şekilde şartlar vardır: Eğer yapılandırma sonucu ortaya çıkan taksitlerin ödenmesinde herhangi bir gecikme olursa o döneme kadar ödenen bütün paralar sıfırlanır ve borç ilk haline döner. Bu sebeple yapılandırmanız da yanar ve ödeme konusunda da ciddi açıklar yaşarsınız. Eğer krediniz ya da kredi kartı ödemeniz yapılandırmaya gittiyse ödemeler konusunda ciddi anlamda dikkat etmelisiniz. Yapılandırmanın en önemli unsuru budur.
Böyle bir durumda bankaya ödemeleri bırakmak yerine tekrardan bankayla görüşmek ve ödemeler konusunda sıkıntılar yaşandığını belirtmek gereklidir. Böylelikle banka size tekrardan yardımcı olacaktır. Bu sebeple kredi yapılandırma işlemlerinizi yaptıktan sonra takibine ve ödeme düzenine önem vermelisiniz.
Sonuç olarak; yapılandırma işlemlerinde önemli olan hangi tür bir düzenleme gerçekleştireceğinizdir. Eğer bankalar arası borç transferi yapabiliyorsanız, henüz durumunuz kötü sayılmaz. Fakat banka tarafından 3 aylık ödeme süresini geçtiyseniz ve yapılandırmaya girmişseniz çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Çünkü herhangi bir düzensizlik ve gecikme halinde ödediğiniz paralarda sıfırlanabilir. Borcunuz eski haline döner. Bu nedenle çok dikkatli olmanız gerekmektedir.
Benim kredi borcum var 2 tane 2 ay odemedim bankadan aradılar yapılandırma yapmak istediler ama 72 ay olmuycagini söylediler tekrar 48 ay yaptım ve bunuda odeyemiyecem ne gibi sonuçla karsilasirim bilgi verirmisiniz