Karbondan meydana gelen ve dünyanın en sert maddesi olan elmasların, sizinle aynı olan ortak özelliğini biliyor muydunuz? Her bir elmas, sizin gibi dünya üzerinde tektir ve eşsizdir. Birinin yeryüzünde bir eşi daha yoktur. Herhangi bir şeyin sahip olduğu güzelliği anlatırken ki kullandığımız “eşsiz”, aslında elmaslar için söylene gelmiştir. Uğruna savaşlar çıkan, hikayelere konu olan dünya üzerinde kaç madde sayabilirsiniz ki?
Aslına bakılırsa, şu an günyüzüne çıkarılmış her elmasın bir hikayesi var. Dünyanın en yaşlı maddelerinden olan elmasların, dinozorlardan da eski bir tarihe sahip olduğu düşünülürse; neden bu denli önemli oldukları daha iyi anlaşılacaktır. Araştırmalara göre ilk elmas madeni Hindistan’da kuruldu. İnsanla buluştuğu andan itibaren bu değerli taşa her toplum kendine göre bir anlam yükledi. Hiçbir aletin onu kesememesi, ateşle olan ilişkisi insanlarda farklı bir çağrışım uyandırıyordu. Kimisi ona “Tanrının Gözyaşı” dedi, kimisi gökyüzünde asılı duran yıldızların bir parçası.
Eşsiz olma özelliğinden dolayı hediyelerin en anlamlısı olan elmasların, tabi ki çeşitli kriterlere göre belirlenmiş değerleri vardır. Ama günümüzde gün yüzüne çıkarılmış dünyanın en pahalı elmasları ve kıymetli taşlarının değerli olmalarındaki sebep sadece bu kriterler değildir. Onları bu denli değerli kılan tekrar yazılamayacak tarihleridir. Peki, insanoğlunun var oluşuyla eşdeğer bir geçmişe sahip elmaslar hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? Yazımıza göz atarak kendinizi kolaylıkla test edebilirsiniz.
İşte karşınızda elmasların bilinmeyen 15 özelliği:
Ateşe atılan elmas!
Elmasların, temel olarak ateşe dayanıklı bir taş olduğunu biliyor muydunuz? Bu değerli taşlar, en az 3547 derecelik ısı ile eritilebilir.
Elmasların ortaya çıkışı!
Elmaslar, çok ama çok uzun yıllar önce volkanik patlamalar neticesinde yeryüzüne yakınlaşmıştır.
Dünyanın en büyük elması!
Cullinan elması, 26 Ocak 1905’te Afrika’da bulunmuştur. 3106 karat ağırlığında olan bu elmas, 86 karatlık Kaşıkçı Elması’ndan 200 kat daha büyüktür.
Elmastan takı haricinde neler tasarlanıyor?
Elmas kullanılarak bıçak üretimi yapıldığını daha önce duymuş muydunuz? Bu mücevherin sağlamlığı sayesinde bıçaklar; kayaları, tuğlaları, betonları vs. bile kesebiliyor.
Bir elması nadir yapan özellik nedir?
Eğer elmasların ender bulunan mücevherler olduğu için önemli olduklarını düşünüyorsanız, üzgünüm ama yanılıyorsunuz. Çünkü Washington Post’un yaptığı habere göre, piyasanın yönlendirmesi ile elmasların fiyatları şişiriliyor. Bu taşların önemini artıran en büyük etken de bu.
2012’de çıkan elmaslar hakkında haber!
2012 yılında yapılan bir habere göre, Sibirya’nın doğusundaki 100 kilometrelik göktaşı kraterinin altında 1 katrilyon değerinde elmas bulunuyormuş.
Elmasların içerisindeki küller!
Ölü bedenlerin, parlak bir elmasa dönüştürülebileceğini biliyor muydunuz? Hayır, yanlış duymadınız! Şöyle ki ölmüş yakınınızın bedenini yaktıktan sonra; bir kavanoza koymak yerine, bir elmasın içerisinde muhafaza edebiliyorsunuz. Bu elmasların adına “remembrance diamond” deniliyor.
Hindistan ve elmaslar!
Hindistan’ın oldukça uzun bir elmas geçmişi olduğunu biliyoruz. Peki, 18. yüzyıla kadar elmasın bulunabildiği tek ülkenin Hindistan olduğunu biliyor muydunuz? Bu arada Hindistan bir diğer kıymetli maden olan altında da ünlü. Altın hakkında ilginç bilgiler arasında dünyada bulunan altının yüzde 11’inin Hintli kadınlara ait olduğu gerçeği de var.
Elmas nerelerde bulunur?
Elmasın, 1 ila 3 milyon yaşında olan tüm ülkelerde bulunabileceği kanıtlanmıştır.
Dünya dışındaki elmas kaynağı!
55 Cancri e veya Süper Dünya olarak da bilinen gezegenin elmastan oluşan bir gezegen olduğunu biliyor muydunuz? Dünya’nın 2 katı büyüklüğünde olan ve gezegenimize 40 ışık yılı uzakta olan 55 Cancri e, Elmas Gezegen adıyla da bilinmektedir.
En sağlam madde!
Elmaslar, doğada bulunan en sağlam madde olarak da bilinmektedir. Bir elması kesme işi, ancak başka bir elmas kullanılarak yapılabilmektedir.
Elmasların değeri nasıl belirlenir?
Elmasların değerini belirleyen etmenler; saflık oranı, renk çeşidi, ağırlık ölçüsü ve kesiminin kalitesi olarak bilinmektedir. Örneğin; renksiz, sarı, kahverengi gibi tonlara sahip olan elmasların arasında en değerli olanı renksiz elmaslardır.
Elmasların oluşumu
Elmaslar yüksek sıcaklık ve yüksek basınç mineralleridir, bu yüzden yeryüzüne yakın bölgelerde oluşamazlar. Bu değerli taşların oluşum bölgeleriyse, yeryüzü kabuğunun ortalama 160 kilometre altında kalan katmanlarıdır.
Elmasların oluşumu hakkındaki görüş!
Bazı göktaşlarının içinde bulunan elmaslar neticesinde, şöyle bir sonuca varılmıştır. Göktaşları ile Dünya’nın çarpışması sonucunda ortaya çıkan sıcaklık ve basınç, yerin altındaki karbonu elmasa dönüştürmüştür. Ki bunun oldukça yaygın bir görüş olduğunu da eklemek isteriz.
“Diamond” kelimesi nereden geliyor?
Diamond, Yunanca’daki “Adamas” sözcüğünden türetilmiştir. Adamas’ın kelime anlamıysa, ele geçirilemez ve yok edilemez demektir.