Finansal kurumlarda bulunan hizmetlerden faydalanmak için son zamanların en popüler söylemidir. Kredi notunuz nasıl? Evet, sizin kredi notunuz nasıl? İyi mi, kötü mü yoksa orta mı? Bankalarda bulunan hizmetlerden faydalanacakken karşınıza çıkan kredi notu size engel olabilir. Ya da tam tersi işlemlerinizi daha da kolaylaştırabilir. Bu sebeple kredi notu hakkında bilgiler önemli bir yer kaplar. Bu bilgiler doğrultusunda da işlemlerinizi daha kolay ve hızlı gerçekleştirirsiniz. Bu konuya en çok önem veren ise bankalardır.
Şöyle düşünelim; bir bankaya kredi kullanmak ya da kredi kartı almak için gitmişsinizdir. En azından hizmetlerden faydalanmak için gittiğinizde mutlaka göreceksiniz. Faydalanmak istediğiniz hizmeti söylersiniz ve çeşitli araştırmalara girer. Bu araştırmalardan önceliği kredi notu olur. Risk raporunuzun değerlendirmesi sonucu ortaya çıkan kredi notunuza göre hizmetlerden faydalanabileceğiniz ya da faydalanamayacağınız anlaşılır. Banka kredi notu nedir, nasıl ve neye göre hesaplanır, buradan öğrenebilirsiniz. İşte bankada bulunan müşteri hizmetlerinin ilk baktığı nokta budur ve bu aşamayı geçen müşteriler için hizmetlerini sunarlar.
Bu sebeple risk raporu nedir, ne anlatır bilmekte fayda vardır.
Risk Raporu Nedir?
Bankalar ya da diğer finansal işlemlerde, hizmetlerden faydalanmak istediğinizde, karşılığını nasıl ödeyebileceğinizi gösteren bir rapordur. Bu rapor genel olarak bankalarda kullanılsa da farklı sektörlerde de değerlendirilmektedir. Oluşturulan bu raporda, her kişinin ödeme performansını gösteren rakamlar yer alır. Bu yelpaze içerisinde sizin yeriniz nerede ise ona göre bir değerlendirme yapılır. Eğer risk raporunda yer alan puanınız yüksek ise hizmetlerden yararlanma ihtimaliniz yüksektir. Kredi notu nasıl yükseltilir detaylı bilgi almak için tıklayın. Fakat düşük ise bankalar sizi bu gözle değerlendirir ve hizmetlerini de sunmak istemezler. Çünkü ödeme yetersizliği çekebileceğinizi ve sıkıntıya düşebileceğinizi düşünür.
KKB (Kredi Kayıt Bürosu) tarafından tutulan ve hazırlanan bu rapor, ücretler karşılığında kişilere, bankalara ya da ihtiyaç duyan kurumlara verilmektedir. Artık bu rapora bakarak birçok alışverişin yapıldığı kuşkusuzdur. Özellikle bankalar bu rapora çok önem veriyor ve müşterilerine sunduğu hizmetlerde kullanıyor. Bu raporda belli skalalar vardır ve kişi bu skalaya göre yerleştirilir. Yerleştirme ise çeşitli seçeneklerin geçmiş değerlendirmesi yapılarak gerçekleşir. Bunlar ise bankalar nezdinde bulunan ödeme geçmişiniz, kredi kartı değerlendirmeleriniz ve aynı şekilde diğer finansal kurumlarda bulunan geçmiş performansınızdır. Bunların her biri birlikte değerlendirilerek, risk raporu ortaya çıkmaktadır.
Bankalardan ya da diğer finansal kurumlardan hizmet almak istediğinizde öncelikli olarak bakacakları nokta risk raporudur. Size sağlanacak olan hizmette, nasıl bir geri dönüş olacağını bilmek için bu risk raporundan faydalanılır. Risk raporunda 0 ile 1900 arasında bir değere sahiptir. Bu değerde 1900’e yaklaştıkça hizmet alma şansınız yükselir. Risk raporu değeriniz 0’a yaklaştıkça da hizmetlerden yararlanma şansınız da azalır. Bu sebeple kredi notunuzu ya da skorunuzu nasıl yükseltmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bu sayede hizmetlerden daha iyi faydalanabilirsiniz.
Risk Raporu Ne Anlatır?
Kredi risk raporu hem bankalara hem de sahibi kişilere çok şeyler anlatır. Bu sebeple sıklıkla kullanılmaktadır. Öncelikle risk raporunun neleri dikkate aldığını belirtelim ki ne anlattığını anlayabilelim. Kredi risk raporunun dikkate aldığı verilerden bir tanesi bireysel kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlığıdır. Elinizde bulunan kredi kartlarının ödeme düzeni, rapor üzerinde çok etkilidir. Düzenli ve zamanında kredi kartı ödemesi yapmanız gereklidir. Aynı düzen ve vakit, kredi ödemeleri için de geçerlidir. Kredilerinizi geç ve eksik ödediğiniz de banka nezdinde bulunan ödeme performansınız düşer. Bu durum da risk raporunuza olumsuz olarak yansır.
Mevcutta bulunan borçluluk durumunuz ve yeni kredi arayışınızda etkili olan diğer seçeneklerdendir. Aynı anda birkaç bankada bulunan kredi başvurularınız, notunuzun düşmesine neden olur. Bu sebeple kredi kullanmaya karar verdikten sonra iyice araştırmalı ve tek bir banka üzerinden başvuru gerçekleştirmeniz önemlidir. Aynı şekilde kredi kullanım yoğunluğudur. Fakat bu durum biraz ters işler. Kredi kullanan ve düzenli ödeyen bir kişinin performans değerlendirmesi ile hiç kullanmayan birinin ki eşit olur mu? Elbette ki olmaz, olmamalı. Çünkü kredi kullanan kişinin nasıl performans sergilediği bellidir. Ama kullanmayan birinin belli değildir. Bu sebeple kullanan ve düzgün ödemeler gerçekleştiren kişinin kredi notu daha yüksektir.
Sonuç olarak; finansal risk raporu kişiler açısından oldukça önemli bir belirteçtir. Bu yüzden yüksek tutmak için ne gerekiyorsa yapmalısınız. Yoksa çoğu finansal sistemden yararlanamaz ve sıkıntılara düşebilirsiniz. İşte böyle bir şeyle karşılaşmamak için bu rapora önem vermelisiniz.