İnternet alışverişlerinin güvenilirliği, finansal kuruluşlar ya da web siteleri tarafından alınan önlemlere rağmen hala tartışmalara açık. Çünkü dijital dünya ne kadar gelişiyorsa siber saldırı düzenleyenlerin kullandığı teknolojiler de buna paralel gelişiyor.
Dev bankaların bile siber saldırı haberleriyle gündeme gelmesi, hackerların güvenlik açıklarını bir şekilde bulduğunu gösteriyor. Dolayısıyla insanlar, paralarını ve kişisel verilerini koruma amacıyla en güvenli alternatiflere başvuruyor.
İşte o seçeneklerden bir tanesi de Türkiye’de yasaklanmasıyla tartışmalara konu olan PayPal’dır.
Taraflar arasında çevrimiçi para transferleri yoluyla ödeme yapılmasını sağlayan ödeme platformu, dünya çapında sayısız kullanıcıya sahiptir. Merkezi California’da bulunan PayPal, ödeme platformu işlevinin yanında kendi adını taşıyan banka ve kredi kartları da sunmaktadır.
Elbette PayPal hakkında söylenecekler bunlarla sınırlı değil. İşte PayPal nedir, ne işe yarar, nasıl hizmetleri var, Türkiye’de geçerli mi sorularının detaylı yanıtları:
PayPal Nedir?
Dijital ödeme şirketi, geçmişi çok uzun olmasa da yirmi yılı aşkın tarihinde bir dizi farklı dönüm noktası kaydetmiştir. Kısaca bahsetmek gerekirse şu bilgileri verebiliriz:
1998 yılında teknoloji girişimcileri Peter Thiel ve Max Levchin tarafından kurulduğunda şirketin adı Confinity olarak belirlendi.
Tüketiciler ve işletmeler için düşük maliyetli, neredeyse zahmetsiz dijital ödemeler temeline dayanan Confinity’nin kurucuları, iki yıl içinde şirketin adını PayPal olarak değiştirdi.
2000’de 1 milyon müşteri sınırını aşan PayPal, 2002 yılında halka açıldı. Ekim 2002’de PayPal, dijital açık artırma ve çevrimiçi ödeme hizmetleri arasında çokça övülen bir anlaşma ile 1,5 milyar dolara e-Bay’a satıldı.
2006’da müşterilerin akıllı telefon cihazları aracılığıyla PayPal aracılığıyla ödeme yapmalarına olanak tanıyan PayPal Mobile’ı piyasaya sürdü. PayPal, çevrimiçi ödeme rakibi Venmo’nun sahibi olan Braintree Systems’i 800 milyon dolara satın aldı.
2014’de PayPal’ın büyük hissedarlarından Wall Street provokatörü Carl Icahn’ın şirketin eBay ile yollarını ayırmasını talep etmesiyle sorunlar ortaya çıktı. Aynı yıl diğer hissedarların da onayıyla iki şirket bölündü ve PayPal bir kez daha halka açık tek bir şirket haline geldi.
Haziran 2016 ise PayPal, Türkiye’deki faaliyetleri durdurduğunu bildirdi. PayPal, ilk eşler arası ödeme sistemini başlattı ve böylece yeni P2P pazarında sağlam bir yer edindi.
Kısa sürede büyük başarı elde eden PayPal’ın kilometre taşlarını ele aldık.
PayPal, taraflar arasında çevrimiçi para transferleri yoluyla ödeme yapılmasını sağlayan bir web sitesi ve telefon uygulamasına sahip bir ödeme platformudur.
Müşteriler, bir hesap oluşturur ve hesabı bir çek hesabına, kredi kartına veya her ikisine birden bağlar. Kimlik ve diğer bilgiler onaylandıktan sonra kullanıcılar, PayPal aracılığıyla çevrimiçi olarak veya bir mağazada ödeme gönderip alabilir.
Hem online hem de fiziki dünyada milyonlarca küçük ve büyük perakendeci PayPal ödemelerini kabul etmektedir. Ayrıca PayPal adını taşıyan kredi ve banka kartları da sunmaktadır.
Online ödemelerin çok güvenli bir yöntemi olarak kabul edilmektedir. Sitesinde de “Herkesin küresel ekonomiye tam olarak katılma hakkına sahip olduğuna inanıyoruz.” ifadeleri yer almaktadır.
PayPal Ne İşe Yarar?
PayPal, tüketicilere ve Paypal’ı kabul eden satıcılara ödeme hizmetleri sunmaktadır. Satıcılar fiziksel mağazalarda PayPal kart okuyucusu kullanır veya web sitelerinde ödeme seçeneği olarak Paypal’ı etkinleştirir.
Tüketiciler de nispeten kolaylıkla fatura ödeyip para transferi yapabilmektedir. Aynı zamanda alıcının PayPal hesabı olsun veya olmasın herhangi bir e-posta adresine veya telefon numarasına nakit para aktarılabilir.
PayPal’a kaydolmak için bir e-posta adresine ve bir banka hesabına ihtiyaç vardır.
Tüketiciler, perakendecinin bu hizmeti sunması durumunda alışverişlerini çevrimiçi tamamlamak için PayPal seçeneğini tercih edebilir. İşlemler birkaç dakika içinde tamamlanır ve şirket, transferlerin hemen ödemeye veya banka hesabına çekilmeye hazır olacağının sözünü verir.
PayPal, işletmelere günlük operasyonları için çeşitli çözümler sunar. Buna çevrimiçi ve kişisel işlemler için ödeme portalları, işletme yönetimi hizmetleri ve kredi ve finansman seçenekleri dahildir. İşletme sahiplerinin hesap oluşturabilmeleri için bir e-posta adresi de sağlamaları gerekir.
PayPal, ödeme yapanın veya alacaklının kredi kartı veya banka hesap numaralarını açıklamasını gerektirmeyen bir ödeme şekli sağlayarak çevrimiçi satın alma işlemlerini daha güvenli hale getirmeye çalışır.
Bu nedenle para güvendedir, mahremiyet korunur ve müşteri tabanı çok büyük olduğundan işlemler geleneksel yöntemlere nazaran daha hızlıdır.
PayPal platformu, finansal hizmetleri ve ticareti daha rahat, uygun maliyetli ve güvenli hale getirmek için teknolojiden yararlanarak, insanların ve işletmelerin küresel ekonomiye katılmasını ve bu ekonomide başarılı olmasını sağlar.
PayPal, dünya çapında 200’den fazla pazarda insanları ve işletmeleri birbirine bağlayan iki taraflı bir ağdır. 2022 sonu itibarıyla 435 milyon tüketici ve satıcının PayPal hesabı vardır.
Neden PayPal?
PayPal hızlı ve kullanışlıdır. Ancak PayPal’ı kullanmanın en önemli avantajı, verilerinizin tamamen güvende olmasını ve herhangi bir bilgisayar korsanlığı tehdidinin ortadan kaldırılmasını sağlamak için en katı güvenlik ve gizlilik önlemlerinin alınmasıdır.
PayPal’ın avantajları arasında küreselliği de öne çıkmaktadır. Çünkü Türkiye’de yasaklansa da hemen hemen tüm ülkelerde kullanılmaktadır. Bu nedenle PayPal, çevrimiçi alışveriş yaparken bu sistemi uluslararası ödeme aracı olarak sunan çevrimiçi satıcılar arasında popülerdir.
Peki, tüketici olarak neden PayPal?
Ödeme platformu alıcıları korumaya yönelik bir program sunar ve bağlı olduğu çevrimiçi mağazalardaki neredeyse tüm alışverişleri korur.
Yani satıcı ürünü göndermezse veya teslim alınan ürün açıklamalara uymuyorsa, alıcı ödediği parayı sorunsuz bir şekilde iade edebilir. PayPal’ı satıcı olarak kullanmak sizi vicdansız alıcılardan korur.
Dolayısıyla, yetkisiz bir ödeme alırsanız veya alıcı, ürününü almadığını iddia ederse satıcı koruma programı, uygun ödemenin tamamını almanızı sağlayabilir. PayPal’ı bireysel kullanmak ücretsizdir ve platform, alıcıların değil satıcıların ödediği komisyonlardan gelir elde eder.
Dolayısıyla, PayPal bakiyesi veya bağlı bir banka hesabı kullanıyorsanız ve para birimi dönüştürülmezse işlem için ekstra bir ödeme yapmazsınız.
Ayrıca bir kuruluşa değil de özel bir kişiye kendi para biriminizle para aktarırsanız da herhangi bir ücret ödemezsiniz. Ancak diğer durumlarda ücret ödemeniz gerekecektir.
Örneğin, para birimi dönüşümü için yüzde 4 ödemeniz gerekir ve kredi kartı işlemi için sizden yüzde 2,9 ve miktarı ülkeye bağlı olan ek bir ücret tahsil edilir.
Bu noktada PayPal hizmetlerinin ülkeden ülkeye değişebileceğini unutmamalısınız. PayPal’ın hizmet sunduğu ülkelere ilişkin bilgilerden detaylara ulaşabilirsiniz.
PayPal Türkiye’de Neler Yaşandı?
Birçok ülkede kullanılan Paypal’ın Türkiye’de neden yasaklandığı merak konusu oldu. 30 Mayıs 2016 tarihinde Paypal, Türkiye’deki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.
Nedeni ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yapılan lisans başvurusunu reddetmesi olarak belirtildi. Bu durum, hem bireysel tüketicilerin hem yurt dışına ticaret yapan işletmelerin zor durumda kalmasına neden oldu.
Platformu kullanmak isteyenler Türkiye’de Paypal nasıl kullanılır gibi sorgulamalar yapsa da bu yasal değildir.
PayPal’ın Türkiye’deki müşterileri para gönderemez veya alamaz, hesaplarına erişemez ya da tanımlı banka hesaplarına para çekemezler. Yurt dışından PayPal hesap açılışı da mümkün değildir. Nitekim PayPal kullanıcılarının hesaplarını ikamet ettikleri ülkede açmaları gerekir.
Aynı zamanda başka birisi sizin hesabınıza para yollamaya çalışsa da başarısızlıkla sonuçlanır. Çünkü Türkiye’deki PayPal müşterileri para gönderemez ya da alamazlar. Bu işlemler başarısız olur ve bu tip bir işlemin artık mümkün olmadığı bildirilir.