Kredi kartı kullanmak ya da kredi çekmek için aranan şartların en başında bankada mevduat hesabınızın olup olmadığı gelmektedir. Bu nedenle banka hizmetlerinden yararlanan herkesin mevduat hesabı vardır diyebiliriz. Mevduat denilince bankaların para toplaması akla gelmektedir. Müşterilerin elinde tuttuğu birikimlere mevduat hesapları sayesinde değer kazandırılabilir. Kısacası; bankalarda bulunan hesaplarda paraların saklanması, belirli şartlar sağlandığında ise faiz getirisi sağlaması sistemi mevduat olarak adlandırılır. Bankalarda açılan mevduat hesabıyla ilgili detaylı bilgi için burayı tıklayın.
Birçok insan gibi siz de bankalarda hesap açıp sonrasında unuttuğunuz, başka bankalarla çalıştığınız için varlığını aklınızdan çıkardığınız hesaplar olabilir. Unutulmaya yüz tutmuş bu hesaplar, bir gün aklınıza gelirse bankanızla bir an önce iletişime geçmelisiniz. Eğer hesabınızla ilgili en son işlemi, 10 sene önce gerçekleştirdiyseniz ve sonrasında hiç işlem yapmamışsanız, hesabınız zamanaşımına uğrayacaktır. Sonradan lazım olur diye hesabınızdan çekmediğiniz paralarınız ya da miras olarak kalan; ancak aklınızdan çıkan tutarlar, zamanaşımına uğrayınca elinizden alınmış olacaktır. Bankalar; 10 yıl boyunca hareket görmeyen bu hesapları, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) gelir olarak aktarmakla yükümlüdür.
Bu durumda mevduat hesaplarının nasıl zamanaşımına uğradığını ve hesaplarda bulunan paraların geri alınıp alınamayacağını gelin, birlikte inceleyelim:
Mevduat Hesaplarında Zamanaşımı
Yıllar öncesinde açmış olduğunuz; ancak varlığını bile unuttuğunuz mevduat hesapları zamanaşımına uğramaktadır. Çocuğunuzun geleceğini düşünerek, açmış olduğunuz bir mevduat hesabını sonradan unutabilirsiniz. Ek olarak, son maaşınızı alıp iş değişikliği yaptığınızda hesabınızdaki maaşın bir kısmını çekmeyi unutup hesabınızı bir daha kullanmayabilirsiniz. Böyle durumlarda içinde bulunan paralarla birlikte hesabınız yasal olarak zamanaşımıyla karşı karşıya kalacaktır. 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 62. maddesine ve 01.11.2006 tarih 26333 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 8. maddesine göre, bankalarda yer alan her türlü mevduat, katılım fonu emanet ve alacaklar; müşterinin en son talebi, işlemi veya herhangi bir şekilde yazılı bir talimatı tarihinden başlayarak, on yıl içinde işlem görmezse zamanaşımına uğramaktadır. Zamanaşımına uğrayan hesaplarınızın içinde bulunan tutarlar ise yine yasal olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na aktarılacaktır.
Bankalar, sizin unutmuş olduğunuz hesapları zamanaşımına uğramadan önce size hatırlatmak zorundadır. Bu nedenle her yıl Şubat ayında bankaların ve Türkiye Bankalar Birliği’nin internet sitesinden listeler yayınlanır. Bu listelerde bulunulan yıl içerisinde zamanaşımına uğrayacak hesaplar yer alır. Ek olarak, bu listelerin dört ay süreyle yayınlanması yasal olarak zorunludur. Bu süre zarfında bankanıza gerekli evraklarla başvurduğunuzda mevduat hesabınızdaki parayı geri alabilirsiniz. Eğer belirtilen süre içerisinde bankanıza başvurmadıysanız, hesabınızdaki tutar TMSF’ye gelir olarak kaydedilecektir.
Çocuklarınız için açmış olduğunuz 18 yaş altı hesaplarda zamanaşımı süresi yoktur. Ancak bu hesaplar çocuğunuz 18 yaşına geldiğinde ve normal mevduat hesabına dönüştüğünde zamanaşımı süresi başlayacaktır. Ek olarak hesabınıza haciz ya da bloke işlemi uygulandıysa zamanaşımı durur, işlem sona erdiğinde zamanaşımı kaldığı yerden devam edecektir. Bu nedenle kısa sürecek bir kontrol yaparak, hesaplarınızda unuttuğunuz paraların devrini engelleme şansınız bulunmaktadır.
Zamanaşımına Uğrayan Mevduat Nasıl Geri Alınır?
Zamanaşımına uğramış hesaplar için 50 TL üzerindeki her türlü mevduat sahibi kişilerin bankalar tarafından iadeli taahhütlü mektupla uyarılması zorunludur. Hesapta bulunan para için başvuru yapılmadığı takdirde TMSF’ye devrinin gerçekleşeceğini bildirmekle yükümlüdür. Ancak ilgili mevduat 50 TL altındaysa bankalar Şubat ayından itibaren kendi internet sitelerinde bu hesapları ilan etmek zorundadır. Ek olarak, tirajı en yüksek iki gazeteye de kendi internet sitesinde listelerin bulunduğunu ve hak sahiplerinin kontrol etmesi gerektiğini açıklayan bir ilan verir. İnternet sitelerinde ilan edilen listeler, bankalar tarafından eş zamanlı olarak ayrıca TMSF’ye gönderilir. TMSF de bu listeleri kendi internet sitesinde Nisan sonuna kadar yayınlar.
Mayıs ayının 15. gününe kadar hak sahibi olarak bankanıza başvurmazsanız, faiz ve kar paylarıyla birlikte hesabınızdaki para TMSF’nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda bulunan hesaplarına devredilir. Bu tutar TMSF tarafından gelir olarak kaydedilir. Eğer belirtilen süre içerisinde başvuru yapmadıysanız, paranızı geri alma şansınız bulunmamaktadır. Paranız gelir olarak kaydedildiği için başvuru yapsanız da size teslim edilmeyecektir.
Mevduat hesabı bankalarla iletişimin temel taşı olarak görülse de unutulan hesapların sayısı her yıl artmaktadır. Bankaların ve TMSF’nin uyarılarını dikkate alarak, bankanızdan yapacağınız sorgulamayla hesabınızdaki paranın sizde kalmasını sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki kenarda köşede kalmış paralar, bazen hayat kurtarabilir.
-
KAP
-
Bitcoin
-
Borsa
-
TCMB
-
RekabetKurumu
-
TBMM
-
Ethereum
-
TÜİK
-
Nvidia
-
Trump
-
ABD
-
FED
-
ECB
-
Temettü
-
Erdoğan
-
BofA
-
Altın
-
Paratic TV
işlem yapmak için
GCM Yatırım
yanınızda!