Bankaların sunduğu hizmetlerin en önemlisidir denilebilir. Aslında başlangıcı demek en doğrusudur. Çünkü bankada işlem yapmak istediğinizde bir mevduat hesabınız olması gereklidir. Yani bir kredi kartı hizmetinden yararlanmak ya da kredi kullanmak şeklindeki hizmetlerden faydalanmak istiyorsanız eğer bankada bir hesap açmanız gereklidir. Bu yüzden yapacağınız işlemlerin başlangıcıdır diyoruz. Yani banka hizmetlerinden faydalanan herkesin bir hesabı vardır da diyebiliriz.
Hesapların hemen hepsi mevduat olarak adlandırılır. Özel isimli hesaplar mevduat hesabının altında şekillenir. Fakat hemen hepsi mevduat hesabından türemiştir. Durum böyle olunca bu çeşitleri de incelemek önemlidir. O zaman şöyle söyleyebiliriz ki mevduat hesapları diğer hesapların başlangıcı ve çıkış noktasıdır. Bu yüzden mevduat hesabı nedir, nasıl işler, çeşitleri nelerdir incelemekte fayda vardır.
Mevduat Hesabı Nedir?
Mevduat hesaplarında bir şey belirtilmediği takdirde TL olarak açılır. Yabancı parayla açılmasını isterseniz o da DTH (Döviz Tevdiat Hesabı) olarak adlandırılır. Mevduat hesabı dediğimizde bankaların kendilerine kaynak sağlamak için topladıkları mevduatların, müşteri adına tuttukları yerdir diyebiliriz. Yani siz bankaya evde duran birikimlerinizi saklamak ya da değerlendirmek için götürür ve hesaplara yatırırsınız. İşte o hesaplar mevduat hesaplarıdır. Ayrım bu noktada başlar. Kimi müşteriler paralarını değerlendirmek ister, kimi ise sadece saklamak ister. Bir kısmı da birikim yapmak ister. Her müşterinin ihtiyacına göre şekil alan mevduat hesaplarının başlıca türlerini incelemekte fayda vardır.
Mevduat Hesabı Türleri Nelerdir?
Mevduat hesabının ilk başlangıç olduğunu daha sonra müşterilerin ihtiyaç ve isteklerine göre şekillendiğinden bahsettik. Mevduat nedir, çeşitleri ve türleri nelerdir hakkında detaylı bilgi almak için burayı tıklayın! Bunlar birçok çeşide ayrılabilir. Üstelik bankadan bankaya göre de değişiklik gösterebilir. Ama belli çeşitleri vardır ki onlar neredeyse hemen hemen her banka ayıdır ve değişmez. Bunlar hakkında fikir verelim.
Vadeli Mevduat: Vadeli mevduat hizmetini hemen hemen herkes duymuştur. Bankalarda para değerlendirme yöntemlerinden en risksiz olanıdır. Çünkü belirlediğiniz vade sonunda hem anaparanızı hem de faiz gelirinizi rahatlıkla alırsınız. Bu hesabı kullanırken 1, 3, 6, 12 ay şeklinde kendinize bir plan yaparsınız ve elinizde bulunan paranızı bankaya yatırırsınız. O süre içerisinde paraya dokunmaz ve sonunda gelirinizi elde edersiniz.
Vadesiz Mevduat: Bu hesap hizmeti paranızı istediğiniz gibi tutmanızı sağlar. Üstelik anlık olarak ihtiyacınız olduğunda rahatlıkla geri çekebilir ve kullanımını gerçekleştirebilirsiniz. Bu hesap üzerine verilecek kart ile alışverişler de yapabilirsiniz. Buradaki fark kartınızın içerisinde bulunan miktar kadar harcama yapabileceğinizdir. Bu hesaplar anlık işler konumdadır. Herhangi bir koşula ya da seçeneğe bağlı değildir. Vadesiz mevduat hesabı nedir hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın!
İhbarlı Mevduat: İhbarlı mevduat hesabının da adından anlayacağınız gibi bir ihbar durumu vardır Yani hesaba yatırdığınız parayı çekmek istediğinizde haber vermeniz gereklidir. Bunun için bankalarda genel olarak uygulanan süre 5 ile 10 gün arasındadır. Böyle bir koşula bağlanılarak açılan hesaplara ise ihbarlı mevduat hesabı denir.
Kırık Vadeli Mevduat: Bu tür mevduat hesabı normal mevduat hesabının verdiği vade vakitlerine uyulmadığında uygulanan hesaplardır. 1, 3, 6, 12 ay ve üstü vadeler vadeli hesap için geçerlidir. Kırık vadeli mevduat hesabında ise 1 ile 3 ay arasında ya da 3 ile 6 ay arasında vade isteyenler için uygulanıyor. Bu hepsi için geçerlidir. Böylelikle müşteri, vadeyi bozmak yerine kendi beklediği kadar vade yaptırır ve kazançlardan mahrum kalmaz.
Mevduat Hesabı Nasıl Kullanılır?
Bankalarda bulunan mevduat hesabını kullanabilmeniz için önce açılmasını sağlamalısınız. Seçtiğiniz bir türde açılış yapmak için doğrudan bankalara ya da internet üzerinden başvurularda bulunabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra da hesabınız açılır ve hesap cüzdanı verilir. 15 güne kadarda banka hesap kartınız gelir. Hesap kartınız geldikten sonra banka hesabınızın kullanımını daha geniş şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik bu hesabınızda bir de internet bankacılığı uygulamasını kullanarak, işlemlerinizi hem kendiniz hem istediğiniz saatte hem de hızlıca yaparsınız.
İlgili İçerik: İnternet Bankacılığında Hangi İşlemler Yapılır?
Hesabınız üzerinde çeşitli seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Örneğin; otomatik ödeme koşulları, alışveriş seçenekleri, para çekme para gönderme, saklama, biriktirme ve değerlendirme gibi birçok konuyu yapabilirsiniz. Böylelikle mevduat hesaplarınız size hayatınızda birçok kolaylık ve güvenlik sağlar.
Mevduat Hesabı Kullanılırken Nelere Dikkat Etmelidir?
Öncelikle mevduat hesabınızı açarken dikkat etmeniz gereken seçeneklerden bir tanesi banka seçiminizdir. Eğer özel olarak tercih ettiğiniz bir banka ve türü mevcut değilse mutlaka araştırma yapmanız gereklidir. Yapacağınız araştırma ise açılan hesaplardan alınacak masraflar üzerinedir. Bankaların açılan hesaplardan komisyon, hesap işletim ücreti alma gibi seçenekleri vardır. Eğer hesap açılışları yaparken bunları dikkate almazsanız, dönemlik ya da senelik belli masrafların ödemelerini yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bunun yanında verdiği hizmetleri de kontrol etmeli ve sizin kullanmayı planladığınız seçenekleri sunup sunmadığına bakmanız gereklidir.
Sonuç olarak; mevduat hesabı bankacılık işlemlerini yapmanız için gerekli bir hesaptır. Genelde mevduat hesabı denilince akla gelen vadeli mevduat hesabı demek değildir. Mevduat hesabı hemen hemen bütün hesapları içerisine alır. Çünkü her hesapta belli mevduatlar mevcuttur. Bu sebeple mevduat hesabı ile onun alt çeşidi olan vadeli, vadesiz ve diğer mevduat hesaplarını karıştırmamakta fayda vardır.
-
M. Şimşek
-
KAP
-
IMF
-
Borsa
-
Bitcoin
-
TCMB
-
RekabetKurumu
-
TBMM
-
Ethereum
-
TÜİK
-
Nvidia
-
Trump
-
ABD
-
FED
-
ECB
-
Temettü
-
Erdoğan
-
BofA
-
Altın
-
Paratic TV
işlem yapmak için
GCM Yatırım
yanınızda!